sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο πιο... Έλληνας Πορτογάλος έχει γενέθλια!

Σήμερα έχει γενέθλια ένας προπονητής που αγαπάει ολόκληρη η Ελλάδα. Ο Φερνάντο Σάντος γίνεται 65 χρονών!

Ένας Πορτογάλος με καρδιά ελληνική! Ένας τεχνικός που άλλαξε σημαντικά το ποδόσφαιρο!

Ο Φερνάντο Σάντος έχει γενέθλια και γίνεται 65 ετών!

Το 1988 ξεκινάει την προπονητική του καριέρα στην Εστορίλ, με την οποία «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Σε επτά χρόνια παρουσίας του εκεί, η πορτογαλική ομάδα ανέβηκε δυο κατηγορίες και έμεινε σταθερά στα «μεγάλα σαλόνια» του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

Ακολούθησε μια τετραετία (1994-98) στην άσημη Εστρέλα ντα Αμαδόρα, όπου παρουσίασε μια σφριγηλή ομάδα και την έφερε στην καλύτερη θέση της ιστορίας της (7η το 1997-98)!

Το 1998 κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και μετακομίζει στην Πόρτο, όπου εργάστηκε μέχρι το 2001. Τα αποτελέσματα γνωστά και μη εξαιρετέα... Ο Σάντος με το μαγικό ραβδί του, έφερε τους «δράκους» στην κορυφή (1 πρωτάθλημα Πορτογαλίας, 2 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ).

Κάπου εκεί, έφτασε η στιγμή της Ελλάδας. Το 2001 έρχεται στη χώρα μας για χάρη της ΑΕΚ. Με παίκτες όπως ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Βασίλης Τσιάρτας, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Άκης Ζήκος, ο Κάρλος Γκαμάρα και ο Ίλια Ίβιτς, έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, ενώ έχασε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό στην ισοβαθμία.



Το καλοκαίρι του 2002 προέκυψε η πρόταση του Παναθηναϊκού, που τον κράτησε στη χώρα μας. Εντούτοις, δεν... ταίριαξε με τους «πράσινους» και αποχώρησε μόλις μετά από 4 μήνες.

Το 2003 επιστρέφει στην πατρίδα του, όπου ανέλαβε για μία σεζόν τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Εκεί ουσιαστικά δεν... πέτυχε κάτι, με τα «λιοντάρια» να τερματίζουν στην 3η θέση του εγχώριου πρωταθλήματος.

Το μυθικό -για το ελληνικό ποδόσφαιρο- καλοκαίρι του 2004, ήρθε η πρόταση του Ντέμη Νικολαΐδη, που στο μεταξύ είχε αναλάβει πρόεδρος της ΑΕΚ. Ο Φερνάντο Σάντος αποδέχθηκε την πρόκληση της «Ένωσης» και στην πρώτη του χρονιά εκεί έχτισε μια καλοστημένη ομάδα, η οποία διεκδίκησε τον τίτλο, παρότι το ρόστερ ήταν φτωχό ποιοτικά. Μάλιστα, αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής της περιόδου 2004-05!

Μετά από δύο σεζόν στον «Δικέφαλο», έκανε πάλι το δρομολόγιο Ελλάδα-Πορτογαλία. Αυτή τη φορά για χάρη της Μπενφίκα, την οποία ανέλαβε το 2006, δίχως όμως μεγάλη επιτυχία.

Στις 20 Αυγούστου του 2007 αποχώρησε από τους «αετούς» και λίγες ημέρες μετά έφτασε στα χέρια του η πρόταση του Θοδωρή Ζαγοράκη, που του ζήτησε να καθοδηγήσει τον ΠΑΟΚ. Όπερ και εγένετο, με τον Πορτογάλο να αναλαμβάνει τους Θεσσαλονικείς μέχρι τον Μάιο του 2010. Σε αυτό το διάστημα παρήγαγε πολύ σημαντικό έργο στον «Δικέφαλο του Βορρά», με αρκετούς φίλους της ομάδας να έχουν μόνο θετικά σχόλια για εκείνον.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ήρθε η ώρα της Εθνικής Ελλάδας...

Με άριστη τακτική και παρουσιάζοντας μια παθιασμένη ομάδα, έφερε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας σε δύο μεγάλες διοργανώσεις. Στο Euro του 2012 και στο Μουντιάλ του 2014, φτάνοντας στα προημιτελικά και στους «16» αντίστοιχα.

Το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε με το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 και δεν ανανεώθηκε, με συνέπεια να αποχωρήσει από την Εθνική μας.

Παρ' όλα αυτά, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, οι «καλοί δεν χάνονται»! Τον Σεπτέμβριο του 2014 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του βρισκόταν σε αναζήτηση προπονητή για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημά της, καθώς λύθηκε η συνεργασία με τον -μετέπειτα τεχνικό του Ολυμπιακού- Πάουλο Μπέντο.

Ο Σάντος αποφάσισε να δεχθεί και αυτή την πρόκληση αναλαμβάνοντας την εθνική Πορτογαλίας, η οποία έφτανε συχνά-πυκνά στην πηγή, αλλά δεν έπινε νερό.

Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στις... επάλξεις οδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Ιβήρων στον πρώτο τίτλο του σε μεγάλη διοργάνωση.

Συγκεκριμένα, στο EURO 2016, οι Πορτογάλοι πήγαν ως αουτσάιντερ, αλλά έκαναν τη μεγάλη έκπληξη και κατέκτησαν την κούπα, παρότι κατηγορήθηκαν για τον τρόπο παιχνιδιού τους: νίκησαν μόνο ένα παιχνίδι σε κανονική διάρκεια αγώνα!

Η επιτυχία τους αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε πως επικράτησε 1-0 της Γαλλίας στην παράταση του τελικού, στο ίδιο της το «σπίτι», με εκείνο το γκολ του απρόσμενου ήρωα Έντερ κι ενώ στο 25' έχασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που αποχώρησε τραυματίας. Μάλιστα, ο CR7 στα τελευταία λεπτά του τελικού ανέλαβε ρόλο βοηθού του!



Ακολούθησε η 3η θέση στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017, η αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 (σ.σ. αποκλεισμός στους «16»), ενώ τον Ιούνιο του 2019 οδήγησε την εθνική Πορτογαλίας στην κατάκτηση του παρθενικού Nations League.

Με το δικό του τρόπο, ο «μηχανικός» προσπαθούσε πάντα να φτάνει στη νίκη. Με πειθαρχία, οργάνωση και δυναμισμό...

«Όταν δεν μπορούμε να κερδίσουμε έναν αγώνα, πρέπει τουλάχιστον να μην τον χάνουμε», είχε πει ο ίδιος.

Μπορεί να κατηγορείται από αρκετούς για τη φιλοσοφία του, όμως ό,τι κάνει το κάνει με το σωστό τρόπο, γι' αυτό και πέτυχε.

Στο άκουσμα του ονόματός του, σκέφτεσαι πειθαρχία, σεβασμό και θαυμασμό για αυτόν τον άνθρωπο, που έχει προσφέρει τόσα πολλά στο πιο υπέροχο παιχνίδι, το ποδόσφαιρο!

Αναστασία Βοσνάκη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x