sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Γιώργος Βόβορας έχει ρεκόρ 5-2 ως head coach του Παναθηναϊκού, προς το παρόν…

Η τρίτη θητεία του 42χρονου τεχνικού ως υπηρεσιακού ολοκληρώνεται με τη φήμη του ονόματός του σε μεγάλο limit-up. Για τους λάτρεις των αριθμών το ρεκόρ του ως head coach είναι 5-2. Προς το παρόν…

Η τρίτη θητεία του Γιώργου Βόβορα ως υπηρεσιακός head coach του Παναθηναϊκού στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία (ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον Ηρακλή), αφού οι δύο εκτός έδρας νίκες των «πρασίνων» σε Λιθουανία και Γερμανία ίσως αποδειχθούν κομβικές για τους στόχους τους στη συνέχεια της Euroleague. Αρκεί να επισημανθεί ότι αν τα δύο αποτελέσματα δεν ήταν θετικά, το «τριφύλλι» θα βρισκόταν στο 4-6 αντί για 6-4, που σημαίνει εκτός οκτάδας, με την επίτευξη του υψηλού πλασαρίσματος στην πολύ απαιτητική φετινή διοργάνωση να δυσκολεύει.

Δεν ήταν όμως μόνο τα αποτελέσματα αυτά καθ΄αυτά, αλλά και η συνολική εικόνα της ομάδας. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο απογοητευτικός μέχρι τότε αγωνιστικά Παναθηναϊκός ταξίδεψε με υπηρεσιακό τον Βόβορα στη Μόσχα, έφθασε κοντά στη νίκη και τελικά ηττήθηκε με 81-77 από την ΤΣΣΚΑ, αντί για διαφορά 30 πόντων που προέβλεπαν πολλοί.

Τότε, ακούστηκαν ευρέως οι πρώτοι έπαινοι για τον 42χρονο σήμερα κόουτς και τη διαχείριση που κατάφερε να πετύχει στο καταρρακωμένο ψυχολογικά σύνολο. Τρεις μέρες μετά τη Μόσχα έριξε και μια καθιερωμένη ελληνική 30αρα στον Κόροιβο Αμαλιάδας (96-65), έτσι ώστε να διατηρηθεί η ηρεμία πριν την έλευση του Τσάβι Πασκουάλ.

Έπειτα από δύο χρόνια και κάτι, τον Δεκέμβριο του 2018, ο Αθηναίος τεχνικός πρόσφερε ξανά τις υπηρεσίες του ως πρώτος προπονητής για δύο αγώνες. Με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται και πάλι σε κάκιστο αγωνιστικό μομέντουμ, ηττήθηκε αρχικά από την Αρμάνι Μιλάνο με 86-83 στο ΟΑΚΑ, αλλά ρεφάρισε με επιβλητική εμφάνιση και νίκη επί της ΑΕΚ με 111-79 για το πρωτάθλημα, πριν αναλάβει ο Ρικ Πιτίνο, στο τεχνικό επιτελείο του οποίου παρέμεινε.

Για να φτάσουμε και στο σήμερα, που ο Βόβορας ως επικεφαλής του «πράσινου» πάγκου έκανε ένα εντυπωσιακό 3/3 (πιθανότατα θα γίνει 4/4 με τον Ηρακλή τη Δευτέρα στο ΟΑΚΑ). Ξανά 30άρα στην Basket League, επί του Ιωνικού αυτή τη φορά (107-71) και δύο εκτός έδρας νίκες «χρυσάφι» στην Euroleague.

Αυτό που έχει αποδείξει σίγουρα ο νεαρός προπονητής στις τρεις θητείες του ως υπηρεσιακός head coach είναι η οξυδέρκειά του, η ικανότητά του να λειτουργεί ως άριστος «ψυχολόγος» σε δύσκολες συγκυρίες, αλλά και να αξιοποιεί έξοχα και αποτελεσματικά το σύνολο του ρόστερ. Στοιχεία που σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός ικανότατου προπονητή. Πόσο μάλλον όταν ο φόβος του αρνητικού αποτελέσματος θα ωθούσε κάποιον άλλον να μην ρισκάρει καθόλου, αλλά να πορευθεί στα σίγουρα με ελάχιστα ανοικτό rotation.

Παράλληλα όλοι κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό χαρακτήρα, κάτι που άλλωστε έχει αποδείξει, μιλώντας και στις τρεις ολιγοήμερες θητείες του με τα θερμότερα λόγια για τους απελθόντες προπονητές.

Όπως και αυτή τη φορά. Παρότι το κλίμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού παρέπεμπε σε απαξίωση για τον Αργύρη Πεδουλάκη, αυτός επανέλαβε ότι αποτελεί μέντορά του και του απέδωσε σημαντικό κομμάτι των επιτυχιών αυτής της εβδομάδας.

Ήταν δίπλα του άλλωστε όχι μόνο στις τρεις θητείες του στον Παναθηναϊκό, αλλά και σε τέσσερις ακόμα ομάδες. Στο Ρέθυμνο το 2007-08, στον ΠΑΟΚ το 2008-09, στο Περιστέρι την τριετία 2010-12 και στην Ούνιξ Καζάν το 2014.

Ο Γιώργος Βόβορας δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που κάτι μας θυμίζει στο τεχνικό τιμ του πάγκου του Παναθηναϊκού, αλλά ένα αναγνωρίσιμο όνομα Έλληνα προπονητή. Πριν λίγα χρόνια διάβηκαν τη διαδρομή βοηθού προπονητή – head coach ονόματα όπως αυτά του Δημήτρη Ιτούδη και του Γιάννη Σφαιρόπουλου και σήμερα τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους, όπως και το κύρος τους στους ευρωπαϊκούς πάγκους.

Το σενάριο να γίνει πρώτος προπονητής του «Εξάστερου» Παναθηναϊκού ο Βόβορας παίχτηκε ήδη έντονα, αλλά το σπουδαίο deal για την επιστροφή του μύθου Ρικ Πιτίνο δεν το άφησε να γίνει ακόμα πραγματικότητα.


Ωστόσο, οι λάτρεις των αριθμών ας θυμούνται ότι το ρεκόρ μέχρι στιγμής «γράφει» 5-2 (και θα γίνει λογικά 6-2 τη Δευτέρα). Κι αυτό γιατί το μέτρημα πιθανότατα να έχει και συνέχεια...

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαούτσος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x