sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο... μαξιλαροπόλεμος του κόστισε πανάκριβα!

Ήταν το πιο λαμπρό αστέρι της Ιταλίας στο EURO του 1968, βοηθώντας την να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης και ταυτόχρονα ο ίδιος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου! Ο Πιέτρο Αναστάζι.

Εκείνο το καλοκαίρι κάνοντας το δρομολόγιο από το Βαρέζε στο Τορίνο για τα μάτια της Γιουβέντους, ο 67χρονος σήμερα Πιέτρο Αναστάζι, κόστιζε όσο δέκα πολυκατοικίες στην πιο ακριβή συνοικία του Μιλάνου! Αν και σπουδαίος φορ ποτέ δεν έλαμψε ανάλογα με τις δυνατότητες του, ούτε έδωσε αυτά που όλοι ανέμεναν! Ειδικά στους "ατζούρι". Αιτία; Ένας χαζός μαξιλαροπόλεμος που του κόστισε πανάκριβα...

Γεννημένος στις 7 Απριλίου του 1948 στην Κατάνια, ο Αναστάζι ήταν ένας πανέξυπνος φορ με οσμή για το γκολ, που ήξερε να παίζει με πλάτη τον αντίπαλο δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες για τους συμπαίκτες επιθετικούς! Αν και μερικές φορές αγωνιζόταν στα άκρα χάρη στο οτι άνοιγε χώρους.

Όσο έξυπνος ήταν όμως στο γήπεδο, άλλο τόσο η παιδική ανοησία και ξεγνοιασιά δεν είχαν φύγει από μέσα του. Το 1970, κι ενώ η "σκουάντρα ατζούρα" ετοιμαζόταν για το Μουντιάλ του Μεξικού, ένας χαζός μαξιλαροπόλεμος μεταξύ των διεθνών στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή της Ιταλίας έμελλε να αποβεί μοιραίος για την καριέρα του.

Ένας σοβαρότατος τραυματισμός στα γεννητικά του όργανα σε πρόσκρουση του στην άκρη του κρεβατιού, καθιστά αδύνατη την συμμετοχή του στην προεπιλογή του Βαλκαρέτζι. Η ομοσπονδία δεν φανέρωσε ποτέ τον πραγματικό λόγο του αποκλεισμού του, κι ο ίδιος δήλωσε άλλου τύπου τραυματισμό.

Η καριέρα του ξεκίνησε απ την άσημη Μασιμινιάνατο 1964 και το καλοκαίρι του 1966 μεταγράφηκε στη Βαρέζε, την οποία βοήθησε να ανέβει στην πρώτη κατηγορία, ενώ την επόμενη σεζόν, τρία γκολ του κόντρα στη Γιουβέντους σ ένα παιχνίδι που τελείωσε 5-0 υπέρ της Βαρέζε και τα 11 συνολικά τέρματα του στο πρωτάθλημα, τον εντάσσουν γρήγορα στο μεταγραφικό στόχαστρο της "κυρίας"!

Επισης εντάχθηκε στο δυναμικό της εθνικής ομάδας της Ιταλίας. Ο "Πετρούτσο" ήταν ότι καλύτερο διέθετε η επιθετική γραμμή των "ατζούρι".

Παραγωγικός και ευφυής επιθετικός, αποτελούσε απειλή για κάθε τερματοφύλακα, αφού σκόραρε με ευκολία από διαφορετικές γωνίες του γηπέδου. Έτσι το καλοκαίρι του 1968 γνωρίζει τη μεγαλύτερη δόξα της καριέρας του, αφού οι 600.000 ευρώ της Γιουβέντους (μεταγραφή "ρεκόρ" που έσπασε πολύ αργότερα απ τον Γιόχαν Κρόιφ) αλλά και η κατάκτηση του EURO 68 απ' το συγκρότημα του Φερούτσιο Βαλκαρέτζι, τον αναδεικνύουν ως μια απ τις μεγαλύτερες μορφές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μόλις στα 20 χρόνια του. Εξελίχθηκε σε κινητήριο μοχλό της Γιούβε μαζί με τον Ρομπέρτο Μπέτεγκα, κατακτώντας συνολικά 3 πρωταθλήματα Ιταλίας (1972, 1973, 1975).

Έπειτα απ την ατυχία του ποτέ δεν ξαναβρήκε τον πραγματικό εαυτό του, ειδικά με την εθνική ομάδα, αφού ήταν φανερό πόσο το συγκεκριμένο πλήγμα είχε κάνει ζημιά στην ψυχολογία και στην παρουσία του στο γήπεδο. Πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, πετυχαίνοντας ένα γκολ κόντρα στην Αϊτή, ενώ ο λίγος χρόνος συμμετοχής του τη σεζόν 1975-76 τον οδήγησαν στην Ίντερ, ως αντάλλαγμα για τον Ρομπέρτο Μπονινσένια.

Στους "νερατζούρι" κατέκτησε ένα κύπελλο Ιταλίας αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί αποχωρώντας δύο χρόνια αργότερα, με τις Άσκολι και Λουγκάνο να αποτελούν τους τελευταίους του σταθμούς, πριν αποσυρθεί το 1982, στα 34 χρόνια του.

Ο ΠΙΕΤΡΟ ΑΝΑΣΤΑΖΙ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:

Βαρέζε, 1966-1968 (66 συμ. 17 γκολ)
Γιουβέντους, 1968-1976 (303 συμ. 130 γκολ)
Ίντερ, 1976-1978 (46 συμ. 7 γκολ)
Άσκολι, 1978-1981 (58 συμ. 9 γκολ)
Λουγκάνο, 1981-1982 (14 συμ. 10 γκολ)
Εθνική Ιταλίας, 1968-1975 (25 συμ. 8 γκολ)

Αλέξανδρος Αναγνωστου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x