Αποστολή στη Σλοβενία

Ο «Ρώσος», το παιδί του Τζόρνταν και οι αφοι… Μασάμπα

Δέκα χρόνια έχουμε να τη δούμε σε Ευρωμπάσκετ και είναι φυσικό να μην την ξέρουμε καλά. Το www.sport-fm.gr φροντίζει για σας και σας συστήνει την… άγνωστη Σουηδία.

Ακριβώς δέκα χρόνια έχει να εμφανιστεί η Σουηδία σε Ευρωμπάσκετ. Και θα ήταν 18 (από το 1995) αν δεν συμμετείχε ως οικοδέσποινα το 2003. Προφανώς δεν πρόκειται για… μπασκετομάνα, αλλά λένε ότι το άγνωστο είναι πάντα επικίνδυνο. Κι αυτό οφείλει να το’ χει κατά νου η Εθνική στην πρεμιέρα της Τετάρτης στο Ευρωμπάσκετ (18:45).

Ο «Ρώσος» από την… Κίνα

Η Σουηδία έχει να καυχιέται ότι διαθέτει κάτι που ΔΕΝ έχει αυτή η Εθνική και μάλιστα εις διπλούν: ΝΒΑερ. Κι όχι όποιους κι όποιους, αλλά δύο όχι σταρ μεν, πλην όμως αξιόλογους παίκτες στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

inner

Πρώτος και καλύτερος ο Γιόνας Γερέμπκο. Κι αν το όνομά του δεν παραπέμπει σε Σουηδό, αλλά σε Ρώσο, έχετε δίκιο. Ο πατέρας του 26χρονου σέντερ (2,08μ.), Κρις Γερέμπκο, είναι Αμερικανορώσος και στην πόλη Κίνα της Σουηδίας γεννήθηκε και μεγάλωσε το αστέρι των Σουηδών. Ξεκίνησε την καριέρα του εντός των τειχών, το ταλέντο του ξεχείλιζε και μετακόμισε στην ιταλική Μπιέλα, ενώ το 2009 οι Πίστονς τον επέλεξαν στο νούμερο 39 του ντραφτ και έκτοτε αγωνίζεται εκεί. Μάλιστα το 2011 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο έναντι 18 εκατ. δολαρίων. Σε 193 εμφανίσεις στο ΝΒΑ έχει 8,7 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 23,8 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Διόλου άσχημα…

Με αφεντικό τον Τζόρνταν

inner

Ανάλογη ιστορία είναι κι αυτή του έτερου αστέρα της Σουηδίας, του Τζέφερι Τέιλορ. Γόνος αμερικανικής οικογένειας, γεννήθηκε στη σκανδιναβική χώρα και τη θεωρεί πατρίδα του. Το 2006 μετακόμισε στις ΗΠΑ, φοίτησε στο Βάντερμπιλτ και το 2012 επελέγη στο νούμερο 31 του ντραφτ από τους Μπόμπκατς. Παίζοντας στην ομάδα της ιδιοκτησίας του Μάικλ Τζόρνταν, ο 24χρονος φόργουορντ (2,01μ.) είχε μια συμπαθητική ρούκι σεζόν με 6,1 πόντους και 1,9 ριμπάουντ σε 19,6 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

Οι αδερφοί Μασάμπα και οι Γκάντεφορς

Το μπάσκετ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Σουηδία. Και φαίνεται πως το στηρίζουν ορισμένες οικογένειες. Η Σουηδία διαθέτει δύο… ζευγάρια αδέρφια στο ρόστερ της. Αφενός υπάρχουν οι αδερφοί Μασάμπα (με καταγωγή από Κονγκό). Όχι, δεν τραγουδούν με σομπρέρο και κιθάρες σαν τους Κατσάμπα, αλλά παίζουν μπάσκετ. Και το παράδοξο είναι πως ο μεν Τόμας είναι κοντός (1,85μ.), ο δε Μπράις πανύψηλος (2,07μ.). Αφετέρου, υπάρχουν και οι αδερφοί Γκάντεφορς, Άντον και Βίκτορ, που είναι ισοϋψείς (2,00μ.), γιοι του Χένρικ Γκάντεφορς που το 1993 και το 1995 έπαιξε στο Ευρωμπάσκετ με τη Σουηδία.

Παντρεύτηκε τη Σουηδέζα και αντικατέστησε τον Έλληνα

inner

Ακόμη και ο προπονητής της Σουηδίας έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Πρόκειται για τον Μπραντ Ντιν. Ο Αμερικανός τεχνικός αντικατέστησε το 2010 τον… δικό μας, Κώστα Φλεβαράκη. Κι αν το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς από τις ΗΠΑ βρέθηκε στη Σουηδία… έρωτας είναι η αιτία. Η σύζυγος του 60χρονου προπονητή είναι Σουηδέζα (τη γνώρισε ως παίκτης στη χώρα) κι ασφαλώς έπαιξε το ρόλο της στην υπόθεση.

Διαβάστε εδώ το προφίλ της Σουηδίας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x