sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι δέκα πιο «ψαγμένες» μεταγραφές του καλοκαιριού

Το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο «καυτά» των τελευταίων ετών. Το sport-fm.gr αφήνει στην άκρη τους Πογκμπά, Ιγκουαΐν και Ιμπραΐμοβιτς, «ξεψαχνίζοντας» πιο ψαγμένες περιπτώσεις.

Η Ευρώπη βρέθηκε σε μεταγραφικό «οργασμό» αυτό το καλοκαίρι, αφού πολλές ομάδες ξηλώθηκαν για να αποκτήσουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην αγορά, ενώ οι ανακατατάξεις στα ρόστερ ήταν αρκετές.

Πολλές από αυτές προκάλεσαν κατευθείαν αίσθηση με το άκουσμα τους, ενώ υπάρχουν και εκείνες που πρέπει να ψάξεις λίγο βαθύτερα για να ανακαλύψεις τον ποδοσφαιρικό θησαυρό που κρίνεται από πίσω.

Η λίστα που θα δείτε παρακάτω είναι γεμάτη ταλέντο και επιλέχτηκε με κάποια κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι το ποδοσφαιρικό παρελθόν του παίκτη, το ποσό που δαπανήθηκε για χάρη του, η τωρινή ικανότητα, η ηλικία του, καθώς και τα περιθώρια βελτίωσης του στο μέλλον.

Μην νομίζετε πως θα δείτε παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως οι Πογκμπά, Ιγκουαΐν και Ιμπραΐμοβιτς, ούτε διάσημα ταλέντα που οδήγησαν συλλόγους να δαπανήσουν υπέρογκα ποσά για να τους πάρουν, τύπου Λιρόι Σανέ και Τζον Στόουνς.

Η δεκάδα που ακολουθεί είναι για μερακλήδες και περιλαμβάνει κυρίους που μπορεί να αδυνατούν να αγγίξουν τη λάμψη των παραπάνω, όμως μερικοί από αυτούς είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε παγκόσμιους αστέρες στο μέλλον αν δουλέψουν σωστά.

Πάμε να δούμε δέκα ψαγμένες μεταγραφές που αναμένεται να μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες, μα πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια, δικαιώνοντας τις ομάδες που τους επέλεξαν.

Ουσμάν Ντεμπελέ (19 ετών)


inner

Από: Ρεν

Σε: Ντόρτμουντ

Ποσό: 15 εκ. ευρώ

Η Ντόρτμουντ κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και ένας από τους πιο «καυτούς» μεταγραφικούς στόχους του φετινού καλοκαιριού. Έβγαλε μάτια την περσινή σεζόν με τη φανέλα της Ρεν έχοντας 12 γκολ σε 26 συμμετοχές στο Championnat. Ο Ντεμπελέ έγινε ο νεότερος που φτάνει τα 10 γκολ στην Ligue 1 τα τελευταία 25 χρόνια, σε ηλικία 18 ετών και 10 μηνών, αφήνοντας πίσω του τεράστιους παίκτες, όπως ο Ανρί, ο Τρεζεγκέ και ο Αζάρ.

Μπορεί να παίξει σε ως στράικερ, ως δεύτερος επιθετικός και ως επιτελικός μέσος, αλλά και ως αριστερό ή δεξί εξτρέμ, ενώ το μεγάλο του προσόν είναι η ντρίμπλα. Αν σκεφτεί κανείς πως η ικανότητα των Βεστφαλών να δουλεύουν με πιτσιρικάδες είναι μεγάλη, τότε το παιδί-θαύμα από τη Γαλλία αναμένεται να μας απασχολήσει τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον. Τέλος να αναφέρουμε πως η γερμανική ομάδα κέρδισε τη μάχη από τις Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Σάλκε, Λεβερκούζεν, Λέστερ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Λίβερπουλ και Μπάγερν που ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του. Τον λες και περιζήτητο…



Χιοβάνι Λο Σέλσο (20 ετών)

inner

Από: Ροζάριο Σεντράλ

Σε: Παρί Σεν Ζερμέν

Ποσό: 10 εκ. ευρώ

Ίσως το πιο άγνωστο όνομα της λίστας. Παρόλα αυτά οι λάτρεις του football manager και του αργεντίνικου ποδόσφαιρου γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορεί να κάνει με τη μπάλα στα πόδια ο θαυματουργός μεσοεπιθετικός. Ξεχωρίζει για τις εκπληκτικές ντρίμπλες του που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το μαρκάρισμα του.

Ακόμα διαθέτει εξαιρετική πασά και απαλά αγγίγματα της μπάλας, τα οποία αποδιοργανώνουν την αντίπαλη άμυνα. Οι Παριζιάνοι τον άφησαν δανεικό ένα χρόνο στη Ροζάριο Σεντράλ για να «ψηθεί» ακόμα περισσότερο και να τον έχουν πιο έτοιμο για την επόμενη χρονιά. Και για να μην το ξεχάσω, το παιδί ξέρει και από ραμπόνες:



Ναμπαλί Μεντί (24 ετών)

inner

Από: Νις

Σε: Λέστερ

Ποσό: 15,5 εκ ευρώ

Πριν καν το «μηχανάκι» που ακούει στο όνομα Ενγκολό Καντέ φύγει για την Τσέλσι, στη Λέστερ είχαν βρει ήδη τον αντικαταστάτη του. Ο λόγος για τον Ναμπαλί Μεντί, ο οποίος εντυπωσίασε με τις περσινές εμφανίσεις του στο γαλλικό πρωτάθλημα. Τη χρονιά που μας πέρασε ήταν ένας από τους κορυφαίους στα κλεψίματα στο Championnat. Ίδια κοψιά με τον νυν ποδοσφαιριστή των «μπλε», ένας ακούραστος «εργάτης» στο χώρο του κέντρου. Κάνει τα πάντα και συμφέρει. Μαρκάρει, κόβει, τρέχει ασταμάτητα. Πολύ δύσκολα του αποσπάς τη μπάλα, ενώ πολύ συχνά δοκιμάζει βαθιές μπαλιές που μπορεί να «σκοτώσουν» την αντίπαλη άμυνα.

Καλός χειριστής της στρογγυλής θεάς, ο οποίος δεν κάνει ποτέ άσκοπες ενέργειες και δεν βάζει την ομάδα του σε κίνδυνο. Στην Αγγλία πιστεύουν πως οι «αλεπούδες» έχουν βάλει στις τάξεις τους τον «νέο Καντέ». Εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει στη Λέστερ περισσότερα από 3 χρόνια, αφού οι ικανότητες του είναι για παραπάνω. Το τμήμα scouting της ομάδας του Ρανιέρι έκανε για ακόμα μια φορά το θαύμα του.



Μάρκο Πιάτσα (21 ετών)

inner

Από: Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Σε: Γιουβέντους

Ποσό: 23 εκ. ευρώ

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού τον γνώρισαν στα παιχνίδια της ομάδας τους με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η αλήθεια είναι πως η Γιουβέντους μαγεύτηκε από τις αρετές του και τον έκανε κάτοικο Τορίνου, δίνοντας στους Κροάτες το ποσό των 23 εκ. ευρώ. Αν σκεφτούμε πως ο Ζοάο Μάριο κόστισε 40 εκ. ευρώ στην Ιντερ, τότε η απόκτηση του Πιάτσα από τους «μπιανκονέρι» μοιάζει «κλοπή». Κατά πολλούς το next big thing της Κροατίας.
Προτιμά να παίζει ως αριστερός εξτρέμ για να μπορεί να συγκλίνει και να σουτάρει με το δεξί (είναι το καλό του πόδι) ή να δημιουργεί ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Φοβερός τεχνίτης και ικανότατος ντρίμπλες που δεν διστάζει να πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός. Παίκτης που φημίζεται για τις επιθετικές του αρετές και την εκρηκτικότητά του. Η «μεγάλη κυρία» ίσως αποδειχτεί στο μέλλον πως τράβηξε το «10 το καλό». Πέρυσι κατάφερε να κάνει 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της πατρίδας του, βρίσκοντας 8 φορές το δρόμο προς τα δίχτυα.



Σαμουέλ Ουμτιτί (22 ετών)

inner

Από: Λυών

Σε: Μπαρτσελόνα

Ποσό: 25 εκ. ευρώ

Η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν ένα ποιοτικό σέντερ μπακ, γιατί ο Πικέ δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη του παρελθόντος, ενώ ο Μασεράνο δεν ήταν και ούτε θα γίνει ποτέ σπουδαίος κεντρικός αμυντικός, αφού δεν είναι αυτή η φυσική του θέση. Άρα η επιλογή του Γάλλου αμυντικού από τη Λυών μοιάζει εξαιρετική επιλογή για πολλούς λόγους. O Ουμτιτί είχε κερδίσει φανέλα βασικού στη γαλλική ομάδα από τα 18 του, πράγμα που σημαίνει πως είναι αρκετά ταλαντούχος και έχει παίξει ήδη 4 γεμάτες χρονιές απαιτητικού ποδοσφαίρου.

Πολλές φορές δείχνει ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι, ενώ πραγματοποιεί καθοριστικά τάκλιν που σώζουν την ομάδα του. Μπαίνει δυναμικά στις φάσεις και δεν διστάζει να φτιάχνει παιχνίδι από πίσω μερικές φορές. Οι περισσότεροι τον έμαθαν στο Euro της Γαλλίας, όμως οι γνώστες της Ligue 1 και οι «καμένοι» με το football manager τον ξέρουν εδώ και πολλά χρόνια. Τεράστια περιθώρια βελτίωσης για ένα παίκτη που μαζί με τον Στόουνς και τον Λαπόρτ, ίσως είναι οι καλύτεροι κεντρικοί αμυντικοί στην Ευρώπη στην ηλικία τους.



Βίνσεντ Γιάνσεν (22 ετών)

inner

Από: Άλκμααρ

Σε: Τότεναμ

Ποσό: 22 εκ. ευρώ

Ο περσινός «μπόμπερ» του ολλανδικού πρωταθλήματος εξαργύρωσε την εκτελεστική δεινότητα που τον διακρίνει, με μεταγραφή στο δυσκολότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Ο Γιάνσεν ευελπιστεί να κουνήσει πολλές φορές τα δίχτυα του «White Hart Lane» με τα γκολ του και να κάνει τους φίλαθλους της Τότεναμ να βάλουν δίπλα στο όνομα του Χάρι Κέιν και το δικό του.

Πέρυσι ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ της Eredivisie με 27 γκολ, ενώ είναι ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης, μετά τον Ρονάλντο την περίοδο 1994-95, που πετυχαίνει πάνω από 25 γκολ στο πρωτάθλημα. Κλασσικό φορ περιοχής που σουτάρει καλά και με τα δύο πόδια, κινείται έξυπνα στο χώρο και τα τελειώματα του είναι φονικά. Είναι καλός πασέρ, δημιουργώντας αρκετές φορές τις προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες του να πετύχουν γκολ. Αν πάρει ευκαιρίες από τον Ποκετίνο θα είναι μια από τις αποκαλύψεις της φετινής Premier League.



Μπρελ Εμπολό (19 ετών)

inner

Από: Βασιλεία

Σε: Σάλκε

Ποσό: 22,5 εκ. ευρώ

Είχε μπει στο «στόχαστρο» κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης από τo 2014. Η Σάλκε έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να φέρει στη Γερμάνια ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η δύναμη του τον κάνει να ξεχωρίζει σε συνδυασμό με την ισορροπία του σώματος του. Προστατεύει υπέροχα τη μπάλα με το σώμα του, την «σπάει» σωστά στους επερχόμενους συμπαίκτες του, ενώ συνεχώς βελτιώνει τα τελειώματα και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Έχει πετύχει 29 γκολ σε 75 εμφανίσεις, τα τελευταία του 2 χρόνια στη Βασιλεία. Στη Σάλκε θα βρει ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο ρόστερ και αν όλοι αυτοί οι παίκτες παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα στη «Veltins Arena», θα δημιουργηθεί μια σπουδαία ομάδα στο μέλλον (μην ξεχνάτε πως στους «βασιλικούς μπλε» υπάρχουν οι Μέγιερ, Γκορέτσκα, Γκάις και Νάστασιτς)



Ρενάτο Σάντσες (19 ετών)

inner

Από: Μπενφίκα

Σε: Μπάγερν Μονάχου

Ποσό: 35 εκ. ευρώ

Ένα πραγματικό «λαβράκι» για το χώρο του κέντρου της Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί θαμπώθηκαν από τις ικανότητες του και τον απέκτησαν από τη Μπενφίκα, προλαβαίνοντας πολλούς επίδοξους «μνηστήρες». Καθιερώθηκε στους «αετούς» της Λισαβόνας την περσινή αγωνιστική περίοδο, αλλά το ταλέντο του δεν θα μπορούσε να χαραμισθεί στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Οι εμφανίσεις του στο Euro έδειξαν ένα μικρό δείγμα των τεράστιων δυνατοτήτων του, κάνοντας τον Κάρλο Αντσελότι να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

Ακούραστος μέσος, ιδιαίτερα ισορροπημένος ανάμεσα στα επιθετικά και στα αμυντικά του καθήκοντα που μπορεί να τραβηχτεί και στα άκρα αν οι συνθήκες του αγώνα το απαιτούν. Ένα «όπλο» στα χέρια του προπονητή του. Απίστευτα δυνατός με φοβερά πνευμόνια που του επιτρέπουν να τρέχει ασταμάτητα. Βελτιώνεται συνεχώς στις πάσες, ενώ οι συμπατριώτες του τον συγκρίνουν με τον Έντγκαρ Ντάβιντς εξαιτίας του τρόπου παιξίματος, αλλά και της κόμμωσης του. Φοβερή αγορά για τη Μπάγερν.



Σοφιάν Μπουφάλ (22 ετών)

inner

Από: Λιλ

Σε: Σαουθάμπτον

Ποσό: 18,7 εκ. ευρώ

Η Λιλ παρουσίασε στο κοινό της Ευρώπης τον «δαίμονα» Εντέν Αζάρ, ένα γεγονός που μπορεί να κάνει τη Σαουθάμπτον να αισιοδοξεί για το καινούριο της απόκτημα. Οι «άγιοι» είναι γνωστοί για την αγαπημένη της συνήθεια να «πλάθουν» παίκτες και μετά να τους πουλάνε στους μεγαλύτερους συλλόγους της Αγγλίας. Το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν με τον απολαυστικό Μαροκινό.

O πρώην μεσοεπιθετικός των Λιλουά είχε 29 συμμετοχές στο περσινό Championnat, πετυχαίνοντας 11 γκολ. Ποδοσφαιριστής με ιδιαίτερο χάρισμα στην ντρίμπλα, αξιοζήλευτη τεχνική κατάρτιση και φοβερό έλεγχο της μπάλας. Δεν διστάζει να δοκιμάσει τα πόδια του, βάζοντας μερικά πανέμορφα γκολ, ενώ οι αλλεπάλληλες αλλαγές κατεύθυνσης που επιχαίρει βάζουν σε μπελάδες τους αντιπάλους του. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Μπουφαλ έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Σαουθάμπτον, πράγμα που μαρτυρά τον σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην φετινή προσπάθεια της ομάδας του Κλοντ Πιέλ. Ο Αφρικανός θα κάνει το «St Mary’s» να σηκωθεί πολλές φορές στο πόδι για να χειροκροτήσει τις περίτεχνες ενέργειες του.



Έρικ Μπαϊγί (22 ετών)

inner

Από: Βιγιαρεάλ

Σε: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ποσό: 38 εκ. ευρώ

«Κόβει» το μάτι του Μουρίνιο. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς για τον «special one». Έτσι εξηγείται η μετακίνηση του Έρικ Μπαϊγί στο «Old Trafford». O Ιβοριανός κεντρικός αμυντικός πραγματοποίησε μερικές εκπληκτικές εμφανίσεις με το «κίτρινο υποβρύχιο», όντας ένας βράχος στα μετόπισθεν της ομάδας του Μαρθελίνο. Μάλιστα αυτή η αξιοπρόσεκτη παρουσία του συνοδεύτηκε με την εξασφάλιση της θέσης που οδηγούσε στα playoffs του Champions League.

Ήταν ένας από τους σταθερότερους στόπερ στην Primera Division, μετρώντας 25 συμμετοχές και δείχνοντας σε όλους τους επίδοξους αγοραστές πως διαθέτει τη στόφα να ηγηθεί μιας αξιόπιστης άμυνας. Πραγματικό «κτήνος» στο κέντρο της τελευταίας ζώνης αναχαίτισης και έτοιμος να «καταπιεί» όποιον πάει να πληγώσει την ομάδα του. Φημίζεται για τα καίρια τάκλιν του, την ικανότητα του να κολλάει πάνω στον προσωπικό του αντίπαλο και τις τοποθετήσεις του, οι οποίες θυμίζουν στόπερ μεγαλύτερης ηλικίας που έχει «φάει» τα γήπεδα με το κουτάλι. Μπορεί να είναι νωρίς για συγκρίσεις, αλλά ίσως οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν βρει έναν σπουδαίο σέντερ μπακ, για πρώτη φορά μετά την εποχή που δέσποζαν οι Φέρντιναντ και Βίντιτς.



*Για λίγο εκτός λίστας έμειναν οι Φόλαντ (Λεβερκούζεν), Μανέ ( Λίβερπουλ), Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα (Ίντερ-αδικήθηκε πιο πολύ από όλους) και Βανιάμα (Τότεναμ).

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x