sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι 14 «εμφύλιοι» των ημιτελικών των Final 4

Το αποψινό Φενέρ-Εφές θα αποτελέσει τον 14ο «εμφύλιο» στα ημιτελικά του Final 4 της Ευρωλίγκας. Ανάμεσά τους και τρία ντέρμπι «αιωνίων». Το sport-fm.gr... γυρίζει τον χρόνο πίσω.

Με την αναμέτρηση της Εφές με τη Φενέρ στο φετινό Final 4, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον 14ο «εμφύλιο» στον τελευταίο αγώνα πριν τον μεγάλο τελικό της Euroleague, δηλαδή από τη σεζόν 1987-88, όπου είχαμε και τη θέσπισή του.

Η συμμετοχή των ισπανικών ομάδων στα ημιτελικά της διοργάνωσης στα τέλη του προηγούμενου αιώνα ήταν δεδομένη, αλλά και οι ελληνικές έκαναν πολύ συχνά την εμφάνισή τους. Αντίθετα, η ΤΣΣΚΑ που μόνο μια φορά έχει λείψει από το μεγάλο ραντεβού από το 2003 και έπειτα, ήταν αυτή που είχε ελάχιστες συμμετοχές στα τέλη του 20ου αιώνα.

Οι ομάδες που προκρίνονται στην τελική φάση της διοργάνωσης προέρχονται από χώρες που λίγο πολύ είναι οι ίδιες κάθε χρόνο. Έτσι, ως άμεσο επακόλουθο βλέπουμε συλλόγους με την ίδια σημαία να αγωνίζονται για μια θέση που θα τους οδηγήσει πιο κοντά στο πολυπόθητο τρόπαιο.

1992
Ο πρώτος αγώνας μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα ξεκίνησε 27 χρόνια πριν στην Τουρκία. Δύο ισπανικές ομάδες Μπανταλόνα και Εστουντιάντες αναμετρήθηκαν, με την πρώτη να επικρατεί εύκολα και να συναντάει στον τελικό την Παρτίζαν του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Το τελικό 71-70 έδωσε το πρώτο τρόπαιο, τόσο στην Παρτίζαν, όσο και στο Σέρβο, με τον Ζοτς μάλιστα να μετρά και άλλα 8 από τότε και να ετοιμάζεται φέτος να κάνει διψήφιο τον αριθμό.

14 Απριλίου


1994
Εκείνη τη χρονιά δεν είχαμε μόνο έναν «εμφύλιο», αλλά δύο. Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού και Μπανταλόνα εναντίον Μπαρτσελόνα. Το συγκεκριμένο Final 4 σημαδεύτηκε από τα επεισόδια των Ελλήνων φιλάθλων, όπου έκαναν γης μαδιάμ το Τελ Αβίβ. Στα αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 77-72, έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Σιγάλα των 15πόντων, Πάσπαλι (22π), Τάρπλει (21π-12ρ) και Φασούλα (13π) που οδήγησαν τους Πειραιώτες στον τελικό. Δύο μέρες αργότερα συνάντησε την Μπανταλόνα, όπου είχε βγει αλώβητη από τη δική της μάχη. Η ισπανική ομάδα νικώντας 59-57 κατάφερε να πάρει τον πρώτο τίτλος της υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς.

19 Απριλίου


1995
Δεύτερη στη σειρά ελληνική μονομαχία. Ξανά οι «αιώνιοι» και ξανά νικητής ο Ολυμπιακός. Με το 58-52 του ημιτελικού πήγε να συναντήσει την ομάδα του Ομπράντοβιτς. Αυτή τη φορά δεν ήταν η Μπανταλόνα, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης. Τρίτο τρόπαιο για τον άρχοντα των δαχτυλιδιών και πρώτο για το σύλλογο.

11 Απριλίου


1996
Τρίτο «clasicos» .Η Μπαρτσελόνα προκρίνεται εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, εκεί που την περίμενε ήδη ο Παναθηναϊκός, όπου είχε περάσει το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ. Η γνωστή σε όλους τάπα του Βράνκοβιτς ήταν αυτή που έδωσε τη νίκη με 67-66 στους «πράσινους» και μαζί τον πρώτο ευρωπαϊκό στο σωματείο. Ο Ντομινίκ Γουίλκινς μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη ήταν οι πρωταγωνιστές, με τον πρώτο μάλιστα να παίρνει και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη.

9 Απριλίου


1999
Ο τελευταίος εμφύλιος για τον 20ο αιώνα και προτού έρθει η σύγχρονη Euroleague, ήταν ιταλικός και για λίγο χρόνια ακόμα συνέχισε να είναι με ομάδες αυτής της χώρας. Το πρώτο ζευγάρι ήταν το Τιμσίστεμ Μπολόνια και Κίντερ Μπολόνια με τη δεύτερη να πηγαίνει στον τελικό, αλλά να χάνει από την Ζαλγκίρις με 82-74. Η λιθουανική ομάδα πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της στη διοργάνωση και μοναδικό έως τώρα.

20 Απριλίου


2002
Επί ιταλικού εδάφους η διοργάνωση και συγκεκριμένα στη Μπολόνια είχε πρώτο ζευγάρι ημιτελικού το Μπενετόν-Κίντερ Μπολόνια. Μεγάλη νικήτρια η οικοδέσποινα, όπου δύο μέρες αργότερα συναντήθηκε με τον Παναθηναϊκό και πίστευε πως θα το σήκωνε μέσα στο σπίτι της. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς όμως, είχε άλλα σχέδια και έτσι οι «πράσινοι» έραψαν το 3ο αστέρι τους. Ο Τζινόμπιλι με το Σμόντις έκαναν ότι μπορούσαν, αλλά Μποντιρόγκα και Κουτλουάι με 21 και 22 πόντους αντίστοιχα έγειραν τη ζυγαριά προς τους φιλοξενούμενους.

3 Μαΐου


2003
Είχαμε εκ νέου ιταλικό ημιτελικό, αυτή τη φορά δυτικότερα, στη Βαρκελώνη. Μοντεπάσκι Σιένα και Μπενετόν Τρεβίζο μονομάχησαν για μια θέση στον τελικό με τη Μπενετόν να παίρνει το εισιτήριο στις λεπτομέρειες. Εκεί την περίμενε η Μπαρτσελόνα, όπου είχε αποκλείσει την ΤΣΣΚΑ, για να την κερδίσει και να πανηγυρίσει την πρώτη της Ευρωλίγκα. Μάλιστα στην καταλανική ομάδα αγωνιζόταν ο Σαρούνας Γιασικέβιτσιους που συνέβαλε με 8 πόντους, ενώ κορυφαίος ήταν ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα με 20. Μάλιστα, ο Σέρβος αναδείχθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά MVP του Final 4.

9 Μαΐου


2004
Τρίτος σερί ημιτελικός βαμμένος με πράσινα, άσπρα και κόκκινα χρώματα. Σιένα εναντίον Σκίπερ Μπολόνιας. Χρειάστηκε το επιπλέον 5λεπτο για να αναδειχθεί νικητής με την Μπολόνια να κερδίζει στο νήμα 103-102. Στον τελικό όμως, την περίμενε η οικοδέσποινα Μακάμπι, ο Σαρούνας Γιασικέβιτσιους και ο Άντονι Πάρκερ, με αποτέλεσμα η ομάδα του Ισραήλ να πανηγυρίσει τον 4ο τίτλο της, χωρίς να αντιμετωπίσει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

29 Απριλίου


2009
Πέρασαν πέντε χρόνια για να δούμε κάποιον «εμφύλιο» και μάλιστα όχι το συνηθισμένο. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός αναμετρήθηκαν εκείνη την Πρωτομαγιά στο Βερολίνο, σε ένα απίστευτο παιχνίδι. Το δίποντο που επιχείρησε ο Μπουρούσης δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει αυτό του Πέκοβιτς και έτσι οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν στον μεγάλο τελικό. Εκεί η ομάδα του Ομπράντοβιτς, στο πρώτο ημίχρονο ήταν η κυρίαρχη του παιχνιδιού με το σκορ στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου (48-28) να το επιβεβαιώνει. Το τελικό 73-71 και το άστοχο τρίποντο του Σισκάουσκας έδωσαν το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό, ίσως την καλύτερη και πληρέστερη ομάδα του συλλόγου όλων των εποχών, να σηκώσει την 5η κούπα στην ιστορία του. Να σημειώσουμε πως ο Λιθουανός Σάρας ήταν και σε αυτό τον τελικό και κατάφερε να πάρει το 4ο του τρόπαιο με 3 διαφορετικές ομάδες.

1 Μαΐου


2013
Πρώτη φορά ισπανική μάχη στην O2 Arera του Λονδίνου. Η Ρεάλ Μαδρίτης νικώντας τη Μπαρτσελόνα με 74-67 συμπλήρωσε τη δυάδα του τελικού, αφού λίγες ώρες πριν ο Ολυμπιακός που είχε επαναλάβει στιγμές Κωνσταντινούπολης, ξανά απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, την περίμενε για να ολοκληρώσει το θρίαμβό του. Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος ήταν και MVP του Final 4 και τον Έισι Λο κατάφεραν πάλι το θαύμα τους και με back to back κατακτήσεις έφτασαν στους 3 τίτλους τους.

10 Μαΐου


2014
Και δεύτερο στη σειρά ισπανικό αντάμωμα και πάλι οι συνήθεις ύποπτοι. Η Μπαρτσελόνα θέλησε να πάρει... εκδίκηση, αλλά βρήκε απέναντι της τον Σέρχιο Ροντρίγκες. Οι 21 πόντοι του στους συνολικά 100 που σκόραρε η Ρεάλ δεν άφησαν κανένα απολύτως περιθώριο στους Καταλανούς, όπου αρκέστηκαν στους 62 πόντους. Στον τελικό όμως, η ομάδα του Γιάννη Μπουρούση ηττήθηκε στην παράταση, 98-86 από τη Μακάμπι του Σοφοκλή Σχορτσανίτη και δεν μπόρεσε ούτε εκείνη τη χρονιά να ανέβει στο θρόνο της. Αντίθετα, «η ομάδα του λαού» έφτασε τα 6 τρόπαια, με τους Έλληνα σέντερ να συνδράμει με τους 9 πόντους του.

16 Μαΐου


2016
Σειρά των Ρώσων να κονταροχτυπηθούν για μια θέση στο μεγάλο τελικό. Στην τελευταία χρονιά διεξαγωγής της Euroleague με το σύστημα top-16, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη και η Λοκομοτίβ Κούμπαν του Γιώργου Μπαρτζώκα ήρθαν αντιμέτωπες με τελικό νικητή τους Μοσχοβίτες και σκορ 88-81. Η ομάδα του Έλληνα προπονητή βρήκε στο δρόμο για τον τίτλο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Κώστα Σλούκα, αλλά ο Ιτούδης ήταν αυτός που έφυγε χαρούμενος από το Βερολίνο. Βέβαια και εδώ χρειάστηκε ο επιπλέον χρόνος και το 101-96 ήταν αυτό που έδωσε στη «ρώσικη αρκούδα» τον 7ο ευρωπαϊκό της τίτλο.

13 Μαΐου


2019
Ιταλικές, ισπανικές, ελληνικές, ρωσικές μάχες είδαμε. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε και τούρκικες.
Σήμερα το παιχνίδι της Φενέρμπαχτσε με την Εφές θα ανοίξει την αυλαία του φετινού Final 4 που διεξάγεται στη Βιτόρια της Ισπανίας. Η Φενέρ θα καταφέρει να προκριθεί για 4η φορά στον τελικό ή θα είναι η Εφές αυτή που της πάρει το εισιτήριο; Οι απαντήσεις θα δοθούν σε λίγες ώρες στην Φερνάντο Μπουέσα Αρένα.

Επιμέλεια: Φωτεινή Κρεμαστιώτη

Μεγάλη προσφορά από το Pamestoixima.gr: Ενισχυμένη απόδοση* στον Κώστα Σλούκα για πρώτο σκόρερ του Final 4! *Όροι και προϋποθέσεις

Advertisement

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x