F1

Οι αλλαγές του πρωταθλήματος της Formula 1!

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις αλλαγές στα μονοθέσια και στους κανονισμούς του πρωταθλήματος της Formula 1 ενόψει της έναρξης της σεζόν.

Η αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη του πρωταθλήματος της Formula 1 έχει ξεκινήσει με την αυλαία να ανοίγει το προσεχές σαββατοκύριακο με το γκραν πρι της Αυστραλίας (13/3).

Το 2014 είναι μία χρονιά που η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού γυρίζει σελίδα, λόγω των πολλών και σημαντικών αλλαγών στους κανονισμούς.

Για να μη νομίζετε όταν ανοίξετε την τηλεόρασή σας, ότι παρακολουθείται άλλο… σπορ, ρίξτε μια ματιά στις αλλαγές των κανονισμών που έχουν κάνει πιο… άσχημα και τα φετινά μονοθέσια.

Κινητήρες:

Από το 2014 τα μονοθέσια θα «φοράνε» εξακίλυνδρους V6 τούρμπο κινητήρες 1,6 λίτρων. Το μέγιστο όριο των στροφών θα αγγίζει τις 15.000 σ.α.λ. και το βάρος του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 155 κιλά. Οι ομάδες από τη φετινή σεζόν θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε –αντί για οχτώ- κινητήρες για τα 19 γκραν πρι.

Επιπρόσθετη δύναμη στο κινητήρα θα δίνει το σύστημα ERS το οποίο θα αποδίδει περίπου 160 ίππους για 33 δευτερόλεπτα σε κάθε γύρο.

inner

Το ERS αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες Motor Generator Unit-Kinetic και Motor Generator Unit-Heat. Ο πρώτος MGU-K λειτουργεί ως ένα αναβαθμισμένο σύστημα KERS (ανάκτηση κινητικής ενέργειας κατά το φρενάρισμα), μετατρέποντας την κινητική ενέργεια κατά το φρενάρισμα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το MGU-H συνδέεται με τον τούρμπο κινητήρα και μετατρέπει τη θερμότητα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Κιβώτιο ταχυτήτων: Τις αλλαγές των κινητήρων διαδέχτηκαν και οι αλλαγές στο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο από το 2014 θα είναι οκτώ σχέσεων, σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν εφτά.

Αεροτομές:

Σύμφωνα με τις αλλαγές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, FIA, το πλάτος της αεροτομής θα πρέπει να είναι 16,5 εκατ. σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν 18. Ακόμη, η άκρη του ρύγχους θα πρέπει να χαμηλώσει στα 18,5 εκατ. από τα 55 εκατ. που ήταν το 2013.

Η εν λόγω αλλαγή δυσκολεύει τους αεροδυναμιστές, δεδομένου ότι όσο ψηλότερα καταλήγει η αεροτομή, τόσο πιο εύκολα διοχετεύεται ο αέρας στο πάτωμα του μονοθεσίου, επηρεάζοντας την κάθετη δύναμη.

inner

Ωστόσο, η FIA δεν αρκέστηκε σε αυτές τις αλλαγές, αφού υποχρέωσε τις ομάδες να μειώσουν το ύψος της βάσης της αεροτομής, δηλαδή το σημείο που ενώνεται το ρύγχος με το υπόλοιπο μονοθέσιο, από τα 62,5 εκατ. στα 52,5.

Εξατμίσεις: Σε αντίθεση με την περσινή σεζόν που τα μονοθέσια είχαν δύο εξατμίσεις, φέτος η FIA όρισε να υπάρχει μία, η οποία θα είναι τοποθετημένο στο κέντρο του πίσω μέρους του μονοθέσίου.

Βάρος: Το βάρος των μονοθεσίων τη φετινή σεζόν αυξήθηκε από τα 642 στα 691 με τις ομάδες να βάζουν σε αυστηρή δίαιτα τους πιλότους τους.

Φρένα: Φέτος οι ομάδες χρησιμοποιούν το σύστημα Brake by Wire φρένων, το οποίο είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των φρένων στους πίσω τροχούς. Οι ομάδες με το εν λόγω σύστημα έχουν αντικαταστήσει τα σωληνάκια και τα υγρά φρένων.

Αλλαγές στους κανονισμούς του πρωταθλήματος:

Βαθμοί: Πλέον οι πιλότοι στο τελευταίο γκραν πρι της σεζόν θα τα παίζουν όλα για όλα, δεδομένης της αλλαγής στο σύστημα βαθμολόγησης που όρισε η FIA. Οι πιλότοι που θα τερματίζουν εντός δεκάδας θα παίρνουν διπλούς βαθμούς.

Αριθμοί πιλότων: Από το 2014 οι πιλότοι έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν τους αριθμούς που θα έχει πάνω το μονοθέσιο τους. Οι… πρωταγωνιστές διάλεξαν από το 2 μέχρι και το 99, καθώς το 1 ανήκει στον πρωταθλητή. Ο αριθμός θα πρέπει να είναι ευδιάκριτος στο μονοθέσιο και στο κράνος του πιλότου.

Ποινές: Οι αγωνοδίκες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δίνουν ποινές πέντε δευτερολέπτων για μικροπαραβιάσεις. Ωστόσο, ο πιλότος που θα έχει συγκεντρώσει 12 βαθμούς ποινής σε διάστημα 12 μηνών θα του απαγορεύεται η συμμετοχή σε ένα γκραν πρι.

Τρόπαιο πολ ποζίσιον: Από το 2014 τρόπαιο θα κερδίζει και ο πιλότος που θα έχει κερδίσει τις περισσότερες πολ ποζίσιον κατά τη διάρκεια της σεζόν. Σε περίπτωση που υπάρχει ισοπαλία ο πιλότος που θα έχει πλασαριστεί περισσότερες φορές στη δεύτερη θέση θα είναι αυτός που θα παίρνει το τρόπαιο.

Σε περίπτωση ισοπαλίας και στις δεύτερες θέσεις, τότε τον νικητή θα κρίνουν τα περισσότερα πλασαρίσματα στην τρίτη θέση.

Ελεύθερες δοκιμές Παρασκευής: Από φέτος οι ομάδες έχουν το περιθώριο στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής να τρέχουν και με τους τέσσερις πιλότους τους.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Σάββα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x