Τσάρλυ

Οι ευθύνες του Σαββίδη

Ο Τσάρλυ γράφει στο sport-fm.gr για τον ΠΑΟΚ.

Χαίρετε κύριοι,

Ο ΠΑΟΚ έχασε από τους αναπληρωματικούς του ΠΑΣ μέσα στην Τούμπα. Αν για την εικόνα στο Περιστέρι οι περισσότερες ευθύνες βαραίνουν τον Γεωργιάδη, για τον σχηματισμό της ενδεκάδας, μετά την ήττα από τον ΠΑΣ στέρεψαν τα άλλοθι.

Ο Σαββίδης και ο κόσμος του ΠΑΟΚ οφείλουν να δουν την πραγματικότητα. Ο Δώνης μπορεί να έγινε αντιπαθής από τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ίνδαλμα του κόσμου Γκαρσία, να έκανε λανθασμένες επιλογές το καλοκαίρι, δεν αποτελούσε όμως την αιτία του κακού. Το πραγματικό πρόβλημα έχει να κάνει με την ποιότητα που έχει ή για την ακρίβεια που δεν έχει το ρόστερ της ομάδας. Τη φετινή χρονιά βλέπουμε πως υπάρχουν απαιτήσεις που οι παίκτες αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Είδαμε τον ΠΑΟΚ να έχει την ταμπέλα του φαβορί και να υποχρεούται να πάρει την πρόκριση στον ημιτελικό κυπέλλου απέναντι στον Αστέρα. Είναι απίστευτο αλλά ο ΠΑΟΚ χωρίς να διαθέτει ούτε έναν ποδοσφαιριστή να μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα στο ένας με έναν, παρουσιάστηκε σαν φαβορί απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε στο ρόστερ του τους Ναβάρο, Ράγιος, Ντε Μπλάσις, Ουσέρο.

Στη συνέχεια ο Σαββίδης αναγκαστικά άλλαξε προπονητή καθώς το κλίμα που είχε δημιουργηθεί δεν σήκωνε τον Δώνη. Δεν κατάφερε όμως να φέρει την ηρεμία καθώς με την εν γένει συμπεριφορά του δημιούργησε επιπλέον άγχος στους παίκτες του ΠΑΟΚ. Απαίτησε την πρώτη θέση στα πλέι οφ απείλησε όσους δουλεύουν στο ποδοσφαιρικό τμήμα και στην πράξη αποδείχτηκε πως δεν πέτυχε τίποτα περισσότερο από το να αγχώσει και να γεμίσει με περισσότερη πίεση τους ποδοσφαιριστές.

Δοκιμάστηκαν αυτές τις μέρες τα πάντα. Στο Περιστέρι ο ΓΧ πήγε σε αναπαλαίωση. Έκανε τις χάρες στους φίλους του, έβαλε τον Φωτάκη στη βασική ενδεκάδα, τον Ετό στα δεξιά, τον Κατσουράνη στη θέση που του αρέσει να παίζει, κίνηση που έφερε σαν αυτόματο αποτέλεσμα την είσοδο του Κουμάλο στο κέντρο της άμυνας και την απουσία του Κάτσε από το βασικό σχήμα. Στην πράξη είδαμε πως η επιλογή Γ.Χ. να χαλάσουμε την ομάδα του Δώνη και να πορευτούμε με ένα παλιότερο σχέδιο έκανε χειρότερη την ομάδα.

Την Κυριακή απέναντι στον ΠΑΣ που κατέβηκε χωρίς τους Ντι Βινσέντι, Ίλιτς, Κοροβέση, Γεωργίου, οι παίκτες του έδειξαν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν την πίεση που τους έχει δημιουργηθεί. Κανονικά λίγο πριν μπούμε στο πρώτο καλοκαίρι του Σαββίδη το κλίμα στον ΠΑΟΚ θα έπρεπε να είναι καλό και να υπάρχει η προσμονή της επένδυσης. Αντί αυτού κυριαρχεί προβληματισμός και μια περίεργη εσωστρέφεια. Εσωστρέφεια που έχει βοηθήσει πολύ στο να καλλιεργηθεί, ο Σαββίδης με τις πράξεις του. Είναι πλέον φανερό πως δεν έδιωξε έγκαιρα τον Δώνη, γιατί περίμενε να έρθει το αποτέλεσμα που θα τον αναγκάσει να παραιτηθεί, καθώς δεν ήθελε να τον αποζημιώσει.

Στην συνέχεια αυτό που καταλαβαίνω είναι πως ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί ακριβώς τις μικρές δυνατότητες που έχει το ρόστερ της ομάδας και απειλώντας το μόνο που κατάφερε είναι να ασκήσει πίεση που είναι αδύνατον να διαχειριστούν οι παίκτες του ΠΑΟΚ . Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι που δεν έχει κοιτάξει να κλείσει ούτε έναν από τους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε φέτος το πρωτάθλημά μας. Όταν είσαι η δύναμη που έρχεται σε ένα χώρο πρέπει να το πιστοποιείς και με κάποιες αγορές. Ο κόσμος του Ολυμπιακού τα έχει βάλει και με το δίκιο του με τον Μαρινάκη, όμως αυτός έχει ήδη φροντίσει να κλείσει τους Σάμαρη, Ντε Βινσέντι, Ολαϊτάν. Ακόμα και ο Αλαφούζος με μπάτζετ 5 εκατομμυρίων ευρώ, με μέσα τους μισθούς του τεχνικού τιμ και την εφορία, προσπαθεί να κλείσει τον Γιαννιώτα.

Ο ΠΑΟΚ στην εγχώρια αγορά ακόμα δεν έχει κάνει καμία κίνηση. Ότι και να συμβεί στα πλέι οφ, η μπάλα πάει το καλοκαίρι στα χέρια του Σαββίδη. Ουσιαστικά αυτό το καλοκαίρι θα κριθεί ο ίδιος. Μέχρι σήμερα έχει δώσει διοικητική και οικονομική ασφάλεια σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τον τόπο. Βγήκε μπροστά, ανέλαβε να διευθετήσει τα χρέη της ΠΑΕ και έβαλε χρήμα ώστε να βελτιώσει εγκαταστάσεις και λειτουργικούς χώρους στην Τούμπα.

Την πρώτη ομάδα όμως την βιτρίνα της ΠΑΕ δεν την πρόσεξε. Ο Σαββίδης πρόσφατα σε δημόσια τοποθέτησή του είπε πως για του χρόνου στόχος είναι το πρωτάθλημα. Καλά κάνει και ανεβάζει ψηλά τον πήχη, όμως πέρα από τις δηλώσεις ήρθε η ώρα με πράξεις να αποδείξει πως είναι δυνατός. Για να δικαιούσαι να φωνάζεις για το παρασκήνιο πρέπει πρώτα να επενδύσεις.

Πρώτα ανοίγεις ένα καλό μαγαζί έτοιμο να σαρώσει την αγορά και μετά ψάχνεις προστάτες. Ο ΠΑΟΚ ανέβηκε επίπεδο το καλοκαίρι του 2008. Όταν οι Ζαγοράκης, Βρύζας, Σάντος έφεραν τους Μουσλίμοβιτς, Γκαρσία, Βιειρίνια, Κοντρέρας, Ίβιτς. Ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα, ποιότητα που πάνω τους δημιουργήθηκε ένας κορμός μια βάση που επέτρεπε στον σύλλογο να ανέβει επίπεδο και να κυνηγήσει τους στόχους του για μια τετραετία.

Αυτοί οι ποδοσφαιριστές έκαναν τον κύκλο τους και πλέον αποτελούν παρελθόν. Ο Σαββίδης οφείλει αυτό το καλοκαίρι να τους αντικαταστήσει και να φέρει στην Τούμπα ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με παραστάσεις και ποιότητα που θα δώσει τη δυνατότητα να μπουν στόχοι που δεν θα είναι δυσανάλογοι με τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών.

Καλά τα λόγια, οι απειλές προς κάθε κατεύθυνση αλλά είναι φανερό πως η ομάδα είναι γυμνή. Και το καλοκαίρι τη μπάλα δεν θα την έχει κανένας άλλος παρά μόνο ο Σαββίδης. Και οφείλει να παίξει καλά και να κάνει κινήσεις ώστε να αποκτήσουν και ουσία οι κουβέντες του. Γιατί με το υπάρχον ρόστερ να βάζεις στόχο το πρωτάθλημα και να απειλείς θεούς και δαίμονες είναι κωμικό και αν συνεχιστεί πολύ σύντομα κινδυνεύει να φτάσει στα όρια της γραφικότητας.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x