sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Eλεύθεροι και ωραίοι: Οι ποδοσφαιριστές που παραδόξως έμειναν χωρίς ομάδα το καλοκαίρι

Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε με τις ομάδες να αναζητούν τις τελευταίες τους διορθωτικές κινήσεις στην αγορά των ελεύθερων ποδοσφαιριστών οι οποίοι είναι αρκετοί και γνωστοί.

Mπορεί οι μεταγραφές σε ορισμένες χώρες να έχουν ολοκληρωθεί όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι προσθήκες στις ομάδες σταματούν. Η αγορά των ελεύθερων ποδοσφαιριστών παραμένει ακόμη «ανοικτή» με αρκετές ομάδες της Ευρώπης να επιχειρούν να προχωρήσουν σε κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «διορθωτικές».

Το sport-fm.gr καταγράφει τα πιο «ηχηρά» ονόματα ποδοσφαιριστών που ακόμα κυκλοφορούν ελεύθερα και μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές λύσεις για οποιονδήποτε προπονητή.

Τερματοφύλακες


Ως είθισται η αρχή γίνεται από τα γκολπόστ. Λίγοι είναι οι τερματοφύλακες που θα μπορούσαν να αναφερθούν ως «βαριά ονόματα» όμως η κλάση τους παραμένει αναλλοίωτη.
Σε αυτούς βρίσκονται, ο Νορβηγός Έργιαν Νίλαντ που έχει πραγματοποιήσει σημαντική θητεία στα γήπεδα της Αγγλίας με τη Νόριτς, την Άστον Βίλα, τη Μπόρνμουθ και τη Ρέντινγκ με την αξία του να ανέρχεται στα 700 χιλ. ευρώ.

Σημαντικές είναι και οι παρουσίες των «γερόλυκων» Ιάγο Ερερίν και Μπεν Φόστερ. Αφενός ο Βάσκος έχει κλείσει τα 34 ωστόσο μετά από μακρά παρουσία στη Μπιλμπάο είναι ένα σημαντικό όνομα που κοστίζει περίπου 500 χιλ. ευρώ. Αφετέρου ο Άγγλος Φόστερ παρά τα 39 έτη ζωής του, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την απόσυρση του από την ενεργό δράση. Με τα τωρινά δεδομένα ο πολύπειρος πορτιέρε αξίζει κάτι λιγότερο από 300 χιλ. ευρώ.

Στους τερματοφύλακες παρόλα αυτά υπάρχει και ελληνικό χρώμα καθώς συναντάμε και τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Ο 33χρονος διεθνής μετά από μια ονειρική πορεία με τον ΠΑΟΚ έμεινε ελεύθερος αναζητώντας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Αμυντικοί


Στη συγκεκριμένη… γραμμή παρατηρείται και η μεγαλύτερη ζήτηση. Αρκετές ομάδες θα ήθελαν να ενισχυθούν στα μετόπισθεν με τους παρακάτω οπισθοφύλακες είτε για το κέντρο είτε και για τα άκρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τζέισον Ντενάγερ. Ο Βέλγος με παραστάσεις σε Αγγλία, Σκωτία, Τουρκία και Γαλλία και παρουσία στη Μάντσεστερ Σίτι, τη Σάντερλαντ, Γαλατασαράι, Σέλτικ και Λιόν δεν έχει συμφωνήσει με κάποια ομάδα μετά τη λήξη του συμβολαίου του με τους «Λιοναί».

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον πρώην στόπερ της Ντόρτμουντ, Νταν-Αξέλ Ζαγκαντού. Ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός, παρά το νεαρό της ηλικίας του (23 ετών) δεν αποκτήθηκε από κάποια ομάδα μετά την αποχώρηση του από τη Βεστφαλία. Η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ.

Μερικοί ακόμη κεντρικοί αμυντικοί που είναι σε free agent mode, είναι ο Ελακίμ Μανγκαλά, ο Νίκολα Μακσίμοβιτς, ο Ματέο Μουσάκιο και ο Γιόρις Νιανιόν.

Όσον αφορά τα άκρα της αμυντικής γραμμής, ο Σαντιάγο Αρίας της Ατλέτικο Μαδρίτης και ο Ντάνι Ρόουζ που αγωνίστηκε σε Γουότφορντ και Τότεναμ είναι τα σημαντικότερα ονόματα. Επιπροσθέτως υπάρχει και η περίπτωση του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Ομάρ Ελαμπντελαουί αλλά και του Αλγερινού αριστερού μπακ που επί σειρά ετών έπαιξε στην Νάπολι, Φαουζί Γκουλάμ.

Μέσοι


Ανασταλτικοί, κεντρικοί και επιτελικοί χαφ ποικίλουν στη λίστα των ελεύθερων.
Ο «ακριβότερος» αμυντικός μέσος, με αξία 2 εκατ. ευρώ είναι ο Σέρβος, Νεμάνια Ραντόγια που μετά τον υποβιβασμό της Λεβάντε, «έσπασε» το συμβόλαιο του και έμεινε ελεύθερος. Από τα πιο ποιοτικά «εξάρια» της συγκεκριμένης λίστας είναι και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, Μαουρίσιο, του οποίου ακόμα «περνάει η μπογιά» παρά τα 34 χρόνια του.

Στον άξονα της μεσαίας γραμμής και συγκεκριμένα στη θέση «8» οι λύσεις είναι αρκετές.

Τα «βαρύτερα» ονόματα είναι εκείνα του Φάμπιαν Ντελφ, του Ντάνι Ντρινγκουότερ, του Αντίλ Τααράμπ και του Μούσα Ντεμπελέ. Και οι τέσσερις έχουν αγωνιστεί σε «πρωτοκλασάτες» ομάδες της Premier League.

Ελληνικό «άρωμα» υπάρχει και εδώ αφού συναντάμε τους πρώην «πράσινους» Μεχντί Αμπέντ αλλά και Γιουνούς Σανκαρέ αλλά και τον Γέβγκεν Σάκχοφ που φόρεσε τα χρώματα του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Η μεσαία γραμμή «κλείνει» με τους επιθετικούς μέσους. Τα επονομαζόμενα «δεκάρια» που κυκλοφορούν ελεύθερα είναι αρκετά όμως λίγα εξ΄αυτών μπορούν να θεωρηθούν ως «μήλα της έριδος».

Στην κορυφή των εξεχόντων ονομάτων δε θα μπορούσε να βρίσκεται άλλος εκτός από τον Χατέμ Μπεν Αρφά. Ο Γάλλος του οποίου το ταλέντο είναι αδιαμφισβήτητο έμεινε ελεύθερος από τη Λιλ και πλέον είναι ελεύθερος να βρει την επόμενη ομάδα του. Επιπροσθέτως υπάρχουν και ο Ζακάρια Λαμπιάντ του Άγιαξ, ο Αντέμ Λιάιτς αλλά και ο Γκαστόν Ραμίρεζ. Όλοι τους παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους θα μπορούσαν κάλλιστα να σταθούν σε υψηλό επίπεδο.

Εξτρέμ


Περιορισμένες θα πρέπει να χαρακτηριστούν οι επιλογές για τα «φτερά» της επίθεσης. Στα εξτρέμ υπάρχουν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που παλαιότερα η αξία τους και το όνομα τους βρίσκονταν σε αρκετές λίστες.

Ενδεικτικά υπάρχουν ο Άαρον Λένον με περισσότερες από 500 συμμετοχές στην Premier League, αλλά και ο πρώην άσος της Ρόμα, Ντιέγκο Περότι που δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του με τους «τζαλορόσι». Τέλος υπάρχει και ο παλαιότερος μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού, Σοφιάν Φεγκουλί, που στα 32 του αναζητά τα τελευταία «ένσημα» μετά το πενταετές πέρασμα του από την Τουρκία και τη Γαλατασαράι.

Σέντερ Φορ


Η μακροσκελής λίστα των ελεύθερων ποδοσφαιριστών δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και αρκετούς σέντερ φορ. Η διαφαινόμενη συμφωνία του Ντιέγκο Κόστα με τη Γουλβς τον «διαγράφει» αυτόματα από τους free agents ωστόσο τα ονόματα είναι αρκετά και σημαντικά.

Οι Ιταλοί διεθνής στράικερς, Σιμόνε Τζάτζα και Γκρατσιάνο Πελέ ψάχνουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους, ενώ ελεύθερος παρά το «βαρύ» βιογραφικό του είναι και ο Άγγλος, Άντι Κάρολ, αλλά και ο συμπατριώτης του Ντάνιελ Στάριτζ που «έλυσε» το συμβόλαιο του με την αυστραλιανή, Περθ Γκλόρι.

Από τη Μπέρνλι αποχώρησε μετά και τον υποβιβασμό των «clarets» και ο πολύπειρος Τσέχος φορ, Ματέι Βίντα που πάντοτε θα αποτελεί αξιόπιστη λύση για κάθε προπονητή.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x