sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι «μπίζνες» του Ολυμπιακού στην Αγγλία!

Μέσα στην… Αγγλία κάνει μπίζνες, ο Ολυμπιακός που την τελευταία δεκαετία έχει ανοίξει πολλές παρτίδες με τις ομάδες όλων των κατηγοριών της χώρας και έχει προωθήσει πολλούς παίκτες.

Μια ολόκληρη δεκαετία μεταγραφών και δανεισμών δίνουν στους «ερυθρόλευκους» την εικόνα ίσως του μοναδικού ελληνικού συλλόγου που έχει τόσα «πάρε-δώσε» με τους Άγγλους.

Το sport-fm.gr θυμάται ποιοι και ποιοι έχουν καταφέρει να φύγουν από τους Πειραιώτες με προορισμό την αγγλική ποδοσφαιρική κουλτούρα.

2010/11

Ματ Νταρμπισάιρ: Τη χρονιά που ο Άγγλος επιθετικός άγγιζε τα 4εκ.€ στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να τον στείλει δανεικό στη Μπέρμινγχαμ, με το ποσό να φθάνει τις 600.000€. Ο παίκτης στα περισσότερα παιχνίδια καθόταν στον πάγκο, ενώ συνολικά σε 20 εμφανίσεις στην Premier League πέτυχε 3 γκολ και είχε 1 ασίστ, με χρόνο συμμετοχής τα 817 λεπτά.

Ο Ολυμπιακός εκείνη τη χρονιά αξίζει να σημειωθεί πως είχε ξοδέψει σε μεταγραφές περίπου 13,6 εκ.€, ενώ εισέπραξε 5 εκ.€.

2011/12

Ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του Νταρμπισάιρ και, αφού επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους», παραχωρήθηκε στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Μάλιστα, τότε ο Ολυμπιακός είχε διατηρήσει και ποσοστό μεταπώλησης σε μελλοντική μεταγραφή του σε άλλη ομάδα. Ο παίκτης δεν υπολογιζόταν από τον Ερνέστο Βαλβέρδε και τελικά, η ομάδα του Πειραιά εισέπραξε συνολικά από όλες τις μεταγραφές που είχε κάνει τότε –όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες- το ποσό των 3εκ.€, ενώ είχε δαπανήσει 12,16εκ.€.
Για την ιστορία, ο Νταρμπισάϊρ εκείνη την πρώτη του χρονιά στην Νότιγχαμ Φόρεστ μέτρησε 16 συμμετοχές και πέτυχε 2 γκολ, 3 ασίστ σε 787 λεπτά.

2012/13

Κέβιν Μιραλάς: Ο Βέλγος ακραίος μέσος, που άξιζε περίπου 8εκ.€, έφυγε εκείνη τη σεζόν για την Έβερτον με ποσό μεταγραφής 7,65 εκ.€. Την πρώτη του χρονιά σε αγγλικό έδαφος μέτρησε 33 συμμετοχές, 9 γκολ και 9 ασίστ σε ένα χρόνο συμμετοχής τα 2.240’. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Premier League έπαιξε σε 27 αναμετρήσεις. Μια δυνατή συγκομιδή για την πρώτη χρονιά του Μιραλάς στην Έβερτον που μαζί με κάποιες ακόμη αποχωρήσεις έδωσε στον Ολυμπιακό έσοδα ύψους 8,10 εκ.€.

2013/14

Ήταν η πιο παραγωγική χρονιά για τον Ολυμπιακό, αφού έφθασε με τον Μίτσελ στον πάγκο του στη φάση των «16» του Champions League και τα έσοδά του συλλόγου έφθασαν τα 33,62 εκ.€. Από μεταγραφικής απόψεως έδωσε τρεις παίκτες του στην Αγγλία, με κορυφαίο τον Κώστα Μήτρογλου.

Κώστας Μήτρογλου: Πήρε μεταγραφή στη Φούλαμ για 15,20εκ.€, με τη χρηματιστηριακή του αξία να είναι εκείνη την περίοδο στα 7,20 εκ€. Ο «Μητρογκολ» ήταν αρκετά άτυχος, αφού ένας σοβαρός τραυματισμός του στο γόνατο τον οδήγησε εκτός αποστολών με την αγγλική ομάδα, ενώ τελικά έπαιξε μόλις 151 λεπτά χωρίς κάποιο γκολ. Στα μισά της χρονιάς, επέστρεψε στην Ελλάδα ως δανεικός για τους «ερυθρόλευκους» με ρήτρα δανεισμού τα 3,5εκ.€.

Τζαμέλ Αμπντούν: Η μεταγραφή του Αλγερινού επιθετικού στη Νότιγχαμ Φόρεστ για το ποσό των 2,20εκ.€ εξασφάλισε για τον Ολυμπιακό έσοδα, ενώ για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή ήταν μια καλή κίνηση. Σε 27 ματς που έπαιξε πέτυχε 2 γκολ και 4 ασίστ.

Ραφίκ Τζεμπούρ: Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που βρέθηκε στη Νότιγχαμ Φόρεστ την ίδια σεζόν, ο Τζεμπούρ πήρε μεταγραφή για την Αγγλία έναντι 1,50εκ.€. Η πρώτη πορεία του στην Premier League δεν ήταν εκείνη που περίμενε, καθώς μέτρησε 8 συμμετοχές με 1 γκολ.

2014/15

Ήταν η σεζόν που ο Ολυμπιακός άφησε πολλούς ελεύθερους παίκτες στην Αγγλία και πέτυχε να ανεβάσει τα έσοδά του κατά 28,5εκ.€.

Γκαετάν Μπονγκ: Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τον κεντρικό αμυντικό από τη Βαλανσιέν και αφού λύθηκε το συμβόλαιό του από κοινού, ο Μπονγκ υπέγραψε ως ελεύθερος στη Γουίγκαν.

Ρόι Κάρολ: Ο τερματοφύλακας που είχε πανηγυρίσει τρία νταμπλ με την φανέλα του Ολυμπιακού, δόθηκε ως ελεύθερος στην Νοτς Κάουντι, ομάδα που συμμετείχε τότε στην τρίτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Συνολικά, την πρώτη του χρονιά εκεί σε 50 ματς που έπαιξε δέχθηκε 67 γκολ και κράτησε ανέπαφη την εστία του 14 φορές.

Κλοντί Ντιελνά: Μια ακόμη αποχώρηση ως ελεύθερου ολοκληρώθηκε εκείνο το καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό, καθώς ο Γάλλος ήταν η προσθήκη της Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Η παρθενική του εμφάνιση στο αγγλικό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι στέφθηκε με 1 γκολ μετά από 25 ματς.

2015/16

Κώστας Μήτρογλου: Ήταν η χρονιά που ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του Έλληνα από τη Φούλαμ και επέστρεψε πίσω στην Αγγλία.

Ντέιβιντ Χένεν: Ο νεαρός τότε Βέλγος δεν είχε ενθουσιάσει σε καμία των περιπτώσεων τους «ερυθρόλευκους» που τον είχαν αποκτήσει το 2014 από την Άντερλεχτ. Έτσι, λοιπόν, με την ευκαιρία που παρουσιάστηκε από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την U21 της Έβερτον ο Ολυμπιακός δε δίστασε να ολοκληρώσει τη μεταγραφή με ποσό 280.000€.

2016/17

Λούκα Μιλιβόγεβιτς: Ίσως από τις πιο βαρύγδουπες για τα τότε δεδομένα μεταγραφές ήταν αυτή του Λούκα Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας με ύψος μεταγραφής τα 15,1εκ.€. Ο 29χρονος μέσος την πρώτη του χρονιά σε 1.227 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 2 γκολ σε 14 συμμετοχές.

Αρτούρ Μαζουακού: Ο παίκτης των «ερυθρολεύκων» έφυγε για τη Γουεστ Χαμ με ποσό μεταγραφής τα 7,10εκ.€, αλλά στάθηκε άτυχος, αφού ένας τραυματισμός στο γόνατο τον κράτησε εκτός για μεγάλο διάστημα. Ο μπακ των Πειραιωτών έπαιξε στην Premier League 13 ματς και μοίρασε μόλις 1 ασιστ.

Παϊτίμ Κασάμι: Ο Ελβετός μέσος δόθηκε με τη μορφή δανεισμού στην Νότιγχαμ Φόρεστ την ίδια χρονιά. Είχε μια αρκετά ενεργητική χρονιά με τη φανέλα της αγγλικής ομάδας, καθώς εμφανίστηκε σε 27 παιχνίδια του πρωταθλήματος και είχε 2 γκολ και 2 ασίστ συγκομιδή.

Για την ιστορία, τα έσοδα του Ολυμπιακού εκείνη τη χρονιά έφθασαν τα 53,25εκ.€ από τη μεταγραφική του δραστηριότητα.

2017/18

Αυτή τη σεζόν ο Ολυμπιακός έδωσε δύο σημαντικούς ποδοσφαιριστές του σε αγγλικούς συλλόγους.

Ανδρέας Μπουχαλάκης: Ως ελεύθερος δόθηκε από τους «ερυθρολεύκους» στη Νότιγχαμ Φόρεστ, οπότε και πέτυχε 2 γκολ σε 25 ματς.

Στέφανο Καπίνο: Ίδια μοίρα είχε και ο τερματοφύλακας των Πειραιωτών, αφού με τη μορφή ελεύθερης μεταγραφής δόθηκε στην ίδια ομάδα με τον συμπαίκτη του. Σε 4 εμφανίσεις του με τη φανέλα της Νότιγχαμ Φόρεστ δέχθηκε 5 γκολ και έδιωξε 2 προσπάθειες.

Χουάλ Κάρλος Παρέδες: Είχε δοθεί από τη Γουότφορντ ως δανεικός στον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, όμως δεν έμεινε στον Πειραιά παραπάνω από ένα εξάμηνο, αφού το καλοκαίρι του ίδιου έτους επέστρεψε στην Αγγλία.

Αλί Σισοκό: Το ίδιο συνέβη και με τον Γάλλο αριστερό μπακ που είχε βρεθεί στην Ελλάδα, όμως, επέστρεψε στην Αγγλία μετά το τέλος του δανεισμού του από την Άστον Βίλα.

2018/19

Ο Ολυμπιακός εκείνη τη σεζόν προτίμησε να δώσει δύο νεαρούς παίκτες του στην U23 της Νότιγχαμ Φόρεστ, με το σκεπτικό πως θα δοκιμάζονταν και ίσως αργότερα να ανέβαιναν στην πρώτη ομάδα. Αυτές ήταν οι περιπτώσεις των Κωνσταντίνου Μεγαρίτη και Κωνσταντίνου Πανάγου που έφυγαν ως δανεικοί στην Αγγλία.

Παναγιώτης Ταχτσίδης: Ως ελεύθερος από τον Ολυμπιακό βρέθηκε να υπογράφει με τη Νότιγχαμ Φόρεστ τη χρονιά εκείνη, ωστόσο, δε συμπεριελήφθη σε κανένα από τα παιχνίδια του συλλόγου.

Καρίμ Ανσαριφάρντ: Την ίδια τύχη είχε και ο Ιρανός επιθετικός που από τον Πειραιά βρέθηκε συμπαίκτης με τον Ταχτσίδη στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Βέβαια, είχε καλύτερη μοίρα, αφού μέτρησε 287 λεπτά συμμετοχής και σημείωσε 2 γκολ και 2 ασίστ.

Ο Κέβιν Μιραλάς είχε δοθεί δανεικός από την Έβερτον στον Ολυμπιακό το χειμώνα του 2018/19 και τον Ιούνιο του ίδιου έτους επέστρεψε στην Αγγλία αφού ολοκληρώθηκε η περίοδος του δανεισμού του.

2019/20

Από αυτή τη χρονιά και μετά φαίνεται πως αρχίζει να ακούγεται πολύ ως αγορά η Ελλάδα και κυρίως το ρόστερ του Ολυμπιακού, αφού αυτή η χρονιά που ολοκληρώθηκε πρόσφατα είχε δύο από τις πιο σημαντικές μεταγραφές.

Ντανιέλ Ποντένσε: Ήταν η μεταγραφή του χειμώνα, αφού η Γουλβς ήθελε διακαώς να τον κάνει δικό της. Ο Ολυμπιακός δεν το αρνήθηκε και λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για μεταγραφές οι «λύκοι» πήραν τον Ποντένσε, δίνοντας στους «ερυθρόλευκους» το ποσό των 19,6 εκ. €. Ο Πορτογάλος μέτρησε 13 συμμετοχές, έχοντας 1 γκολ και 3 ασίστ, ενώ εμφανίστηκε κόντρα στην πρώην ομάδα του και στο Europa League.

Μάριος Σιαμπάνης: Ένας ακόμη παίκτης που δόθηκε δανεικός στην U23 της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ρόντερικ Μιράντα: Από το καλοκαίρι του 2018 είχε δοθεί δανεικός από τη Γουλβς στον Ολυμπιακό, όμως αυτή τη χρονιά επέστρεψε πίσω στην Αγγλία, αφού ολοκληρώθηκε η περίοδος παραμονής του στην Ελλάδα.

Κώστας Τσιμίκας: Ίσως η πιο πολύτιμη μεταγραφή του καλοκαιριού και εν γένει της χρονιάς και ίσως της δεκαετίας ήταν αυτή του Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ.

Ο παίκτης που υπέγραψε μόλις χθες στην πρωταθλήτρια Αγγλίας κατάφερε να αυξήσει κατακόρυφα τον πήχη των μεταγραφών και να αναγάγει τον Ολυμπιακό σε υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο 24χρονος μπακ των «ερυθρολεύκων» βλέπει την χρηματιστηριακή του αξία να αυξάνεται – η οποία μέχρι τώρα βρίσκεται στα 9εκ.€- και θα δει την ανιούσα τις επόμενες χρονιές. Η Αγγλία έχει ανοίξει τις πόρτες της στην Ελλάδα και ο Ολυμπιακός φαίνεται πως έχει βρει τρόπο να κάνει… συμφέρουσες μπίζνες.

Επιμέλεια: Φαίη Λέντα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x