sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι νεαρότεροι παίκτες που εμφανίστηκαν στο Champions League!

Βραδιά Champions League η σημερινή και το sport-fm.gr κάνει μια μίνι αναδρομή στους πιο μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές που πάτησαν ευρωπαϊκό γήπεδο για τη μεγάλη διοργάνωση.

Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως, όλοι αναπολούν τις μέρες που πανηγύρισαν ένα γκολ ή πέρασαν στην επόμενη φάση με την ομάδα τους, πόσω μάλλον όταν έσπασαν ρεκόρ όντας στη λίστα με τους νεαρότερους παίκτες της διοργάνωσης.

1. Σελεστίν Μπαμπαγιάρο (Στεάουα-Άντερλεχτ 1-1, 23/11/1994)

Κατέχει ακόμη το ρεκόρ της παρθενικής εμφάνισης στο Champions League στη μικρότερη ηλικία που έχει καταγραφεί από τις αρχές του θεσμού.

Ο Σελεστίν Μπαμπαγιάρο είναι ακόμη και σήμερα, 26 χρόνια μετά, ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που σε ηλικία 16 ετών και 87 ημερών εμφανίστηκε σε ευρωπαϊκό ματς με τη φανέλα της Άντερλεχτ σε αγώνα ομίλου κόντρα στη Στεάουα στις 23 Νοεμβρίου του 1994.

Ο Γιν Μπόσκαμπ, προπονητής των «μωβ» προτίμησε εκείνο το βράδυ στο πλαίσιο της αγωνιστικής για τον τρίτο όμιλο του Champions League να ρίξει στα βαθιά το νεαρό τότε Νιγηριανό αριστερό μπακ ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο Μπαμπαγιάρο τότε φαινόταν να έχει πολλές προοπτικές. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να κάνει και πολλά στο γήπεδο στο Βουκουρέστι αφού κατάφερε να αποβληθεί στο 37ο λεπτό με κόκκινη κάρτα για τάκλιν από πίσω πετυχαίνοντας έτσι, ένα ακόμη ρεκόρ!

2. Ράιαν Τσέρκι (Ζενίτ-Λιόν 2-0, 27/11/2019)

Δεύτερος κατά ηλικιακή σειρά, νέος που άφησε το στίγμα του στη σχετική λίστα είναι ο Ράιαν Τσέρκι ίσως αυτός που η Λιόν προσέχει με νύχια και δόντια να μην της φύγει αφού έχει ιδιαίτερο ταλέντο. Έτσι, λοιπόν, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός σε ηλικία 16 ετών και 102 ημερών μπήκε στο 74’ στο ματς της Λιόν κόντρα στη Ζενίτ μόλις πέρυσι.

Ο αγώνας έληξε 2-0 υπέρ της Ζενίτ, όμως, ο Τσέρκι μπήκε στην ιστορία. Μάλιστα, αν είχε αποφασιστεί να μπει τρεις εβδομάδες νωρίτερα στα ματς της γαλλικής ομάδας τότε θα είχε ξεπεράσει και το Μπαμπαγιάρο στο top 5.

Ξεκίνησε από τις ακαδημίες και πετυχαίνοντας 4 γκολ σε τρία ματς της UEFA Youth League γρήγορα θεωρήθηκε «ατόφιο χρυσάφι» και πήρε προαγωγή στην πρώτη ομάδα. Για την ιστορία, για να εκμεταλλευτεί το νέο της «μαργαριτάρι» η Λιόν υπέγραψε συμβόλαιο μεγάλης διάρκειας μαζί του για να κόψει τη... φόρα σε όποιον σκεφτόταν να «αρπάξει» τον Τσέρκι.

3. Άλεν Χαλίλοβιτς (Ντιναμο Ζάγκρεμπ-Παρί Σεν Ζερμέν, 24/10/2012)

O παίκτης που έχουν γραφτεί πολλά, έχουν ακουστεί ακόμη περισσότερα και τελικά ακόμη περιμένει να επιβεβαιώσει τις φήμες που τον ήθελαν το επόμενο αστέρι της Κροατίας μετά το Λούκα Μόντριτς.

Το «wonderkid» της Ντιναμό Ζάγκερμπ όταν ήταν 16 χρονών και 128 ημερών αγωνίστηκε στο ματς της κροάτικης ομάδας κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν για τη φάση των ομίλων το 2012.

Μπήκε στα τελευταία πέντε λεπτά του έξτρα χρόνου χωρίς, όμως, να καταφέρει να ανατρέχει το τελικό 2-0 υπέρ των Γάλλων.

Βρίσκεται πια, στα 24 του, δανεικός από τη Μίλαν στην Χέρενβεν και μέχρι και σήμερα δεν έχει επιβεβαίωσει τις ελπίδες που είχαν όλοι για το λαμπρό μέλλον που του ανοιγόταν κάποτε.

4. Γιούρι Τίλεμανς (Άντερλεχτ-Ολυμπιακός 0-3, 2/10/2013)

Σε ηλικία 16 χρονών και 128 ημερών ο Γιούρι Τίλεμανς έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Άντερλεχτ κόντρα στον Ολυμπιακό, σε μια βραδιά που θυμούνται οι περισσότεροι Έλληνες αφού η επιβλητική νίκη των ερυθρόλευκων με 3-0 έμεινε αξέχαστη.

Παρόλα αυτά, το νεαρό ταλέντο της βέλγικης ομάδας που ήταν στα ραντάρ τους από την ηλικία των 5 ετών, μπήκε από την αρχή του αγώνα στο ρόστερ, ωστόσο, δεν κατάφερε να ανατρέχει το αποτέλεσμα.

Η συμβολή του στην Άντερλεχτ ήταν τόσο σημαντική που πριν καν κλείσει τα 20 του είχε ανακηρυχθεί αρχηγός, ενώ, το 2017 πήρε μεταγραφή στη Μονακό. Με την εθνική ομάδα του Βελγίου έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2018, ενώ, πλέον με τη χρηματιστηριακή του αξία να υπολογίζεται στα 44εκ.€ ο 23χρονος μέσος τραβάει τα βλέμματα σκάουτερ με τη Λέστερ.

5. Χάρης Μαυρίας (Παναθηναϊκός-Ρούμπιν Καζάν 0-0, 20/10/2010)


Δεν γινόταν αυτή η λίστα να μην έχει έστω και έναν Έλληνα. Ο Χάρης Μαυρίας όταν ήταν 16 ετών και 242 ημερών, μπήκε στο top5 των νεαρότερων νεοεισαχθέντων στο Champions League με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Το ματς για τον τέταρτο όμιλο του Champions League κόντρα στη Ρουμπίν Καζάν μπορεί να μην είχε γκολ και θέαμα ήταν, όμως, ιστορικό για το νεαρό άσο του «τριφυλιού» τότε. Μπήκε 12 λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού και ο μέσος τότε προσπάθησε να αποδείξει τις ικανότητες που οι «πράσινοι» ήταν σίγουροι ότι διέθετε. Μάλιστα, έγινε ο νεαρότερος παίκτης της ομάδας που σκόραρε σε ευρωπαϊκό αγώνα και τώρα πια, βρίσκεται στην Κύπρο όπου αγωνίζεται με την Ομόνοια στο πρωτάθλημα της χώρας.

Επιμέλεια: Φαίη Λέντα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x