sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός 2022/23: «Τρίζει» ο θρόνος του

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον μαραθώνιο της σεζόν 2022-23 με ηχηρό «χαστούκι», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση Μαρτίνς, ενώ έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα και αναμένονται κι άλλες.

Το προφίλ του Ολυμπιακού της σεζόν 2022-23. Οι Πειραιώτες μπαίνουν στον φετινό μαραθώνιο της Super League καθήμενοι και πάλι στον θρόνο, στον οποίο είναι για τρίτη σερί σεζόν. Έχοντας κατακτήσει τον περασμένο Μάιο το 47ο πρωτάθλημά τους, το οποίο «κλείδωσαν» νωρίς και με σχετική ευκολία. Δεν τους εμπόδισε να φτάσουν στον στόχο τους το γεγονός ότι δεν έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Δείχνουν, ωστόσο, να απειλούνται περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια για να παραχωρήσουν τα σκήπτρα τους και πρόκειται για κάτι που οφείλεται στη δική τους παρουσία, αλλά και στην άνοδο ΑΕΚ και Παναθηναϊκού. Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, αφού αφενός έγινε αλλαγή προπονητή έπειτα από τέσσερα χρόνια με την απομάκρυνση του Πέδρο Μαρτίνς μετά το «χαστούκι» της Μακάμπι Χάιφα στα προκριματικά του Champions League. Συν τοις άλλοις, πρόκειται να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο δυναμικό τους, οι οποίες πιθανόν να είναι και ηχηρές. Φαίνεται ότι για πρώτη φορά έπειτα από καιρό δεν είναι… μπετόν, όπως συνέβαινε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League λύγισαν στα πέναλτι τη Σλόβαν και στα playoffs θα αντιμετωπίσουν τον Απόλλωνα Λεμεσού. Ακριβότερη μεταγραφή του ήταν ο πρώην επιθετικός του Άρη, Αμπουμπακάρ Καμαρά, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Φούλαμ, κοστίζοντας συνολικά 5 εκατομμύρια ευρώ. Παραχωρήθηκε στην Αλ Ντουχαΐλ ο Ρούμπεν Σεμέδο έναντι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του. Σημείο αναφοράς στη σεζόν και το τέλος εποχής με την ολοκλήρωση της θητείας ουσιαστικά του Κώστα Φορτούνη.

Τι έκανε το καλοκαίρι (2-2-4)
Ριντ-Ολυμπιακός 2-0, Φορτούνα Ντίσελντορφ 1-2, Ολυμπιακός-Κρακόβια 0-0, Σλάβια Πράγας 1-1, Αρμίνια Μπίλεφελντ 3-1, Ζάλτσμπουργκ-Ολυμπιακός 3-1, Ολυμπιακός-Άλκμααρ 1-0, Άρης-Ολυμπιακός 2-1

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΗΡΘΑΝ: Βρσάλικο (Ελεύθερος από Ατλέτικο Μαδρίτης), Χουάνγκ (Ελεύθερος από Ρουμπίν Καζάν), Αμπ. Καμαρά (Μεταγραφή από Φούλαμ, έπαιζε στον Άρη), Ζινκερνάγκελ (Γουότφορντ), Άβιλα (Χάντερσφιλντ), Λάιντνερ (Χάποελ Τελ Αβίβ). Επέστρεψαν Χασάν (δανεικός στην Κόνιασπορ), Ραντζέλοβιτς (δανεικός στη Λεγκανές) Κούτρης (δανεικός στη Φορτούνα Ντίσελντορφ), Νίκολα Τσούμιτς (δανεικός στην Λουκέρνη), Ντε λα Φουέντε (δανεικός από Μαρσέιγ).



ΕΦΥΓΑΝ: Σεμέδο (Αλ Ντουχαΐλ), Ονιεκούρου (δανεικός στην Ντεμιρσπόρ), Τικίνιο (Μποταφόγκο), Λόπες (δανεικός από Σεβίλλη), Αβραάμ Παπαδόπουλος (αποσύρθηκε), Καρμπόβνικ (δανεικός από Μπράιτον), Πέπε (Ανκαραγκουτσού), Μάρκοβιτς (Παρτιζάν), Σουρλής (Φορτούνα Σιτάρντ), Καραργύρης (Προοδευτική).

ΣΥΝ: Διαθέτει συνολικά και πάλι ένα ποιοτικό ρόστερ, με όσες υποσημειώσεις μπορεί να υπάρχουν για αυτό και τις οποίες θα παραθέσουμε παρακάτω. Το οποίο απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές κλάσης, οι οποίοι γνωρίζουν από υψηλές απαιτήσεις, έχοντας παραστάσεις στο κορυφαίο επίπεδο και ένα σημαντικό ποσοστό τους τον έχει οδηγήσει/διατηρήσει, άλλωστε, στην κορυφή όλα αυτά τα χρόνια. Ανανέωσε, μάλιστα, τον κορυφαίο παίκτη που έχει στο δυναμικό του τα τελευταία χρόνια, τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Είναι ευλογία για έναν τεχνικό να έχει φορ με αυτά τα χαρακτηριστικά και την εκτελεστική δεινότητα του Μαροκινού. Ωστόσο, επειδή πλέον είναι 35 χρονών, χρειάζεται λεπτή διαχείριση για να αξιοποιηθεί στον επιθυμητό βαθμό. Δεν είναι εφικτό να βγάζει κάθε φορά σεζόν με... 50 παιχνίδια και τα περισσότερα ως βασικός.



Με τα τωρινά δεδομένα, έχει διατηρήσει τον «κορμό» του, αλλά πρόκειται για κάτι που μπορεί να διαφοροποιηθεί από στιγμή σε στιγμή και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. Αφού πνέει αέρας σαρωτικών αλλαγών μετά τον αποκλεισμό-σοκ από το Champions League και ιδιαιτέρως με τον τρόπο που ήρθε με το 0-4 τη Μακάμπι Χάιφα. Αλλιώς θα είναι αν παραμείνει το ρόστερ το οποίο ήταν διαθέσιμο για τα πρώτα τέσσερα επίσημα παιχνίδια και διαφορετικά αν φύγουν για παράδειγμα Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Μαντί Καμαρά και Ρέαμπτσιουκ. Ωστόσο, αν και εφόσον γίνουν αυτές οι αλλαγές πρέπει να δούμε από ποιους θα αντικατασταθούν. Έχει βεβαίως, ο Ολυμπιακός την τεχνογνωσία και το πορτοφόλι για να καλύψει τα κενά.



ΠΛΗΝ: Δείχνει να έχει βγει από τον δρόμο του. Όχι το τωρινό καλοκαίρι. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σταδιακά από την περυσινή σεζόν. Απλά, το τελευταίο διάστημα έγινε σε μεγαλύτερο βαθμό, χάνοντας κάποιες σταθερές του. Με την αλλαγή προπονητή, η οποία έγινε δικαιολογημένα ή μη, ορθώς ή λανθασμένα, έχασε ένα μεγάλο «όπλο» που είχε να αντιπαρατάξει τα τελευταία χρόνια έναντι των ανταγωνιστών του. Παρότι, οι πρωταγωνιστές είναι πιθανόν να παραμείνουν ίδιοι σε σημαντικό βαθμό η χημεία που είχε αρχίσει να φθίνει όχι τόσο λόγω φιλοσοφίας, είναι λογικό να χάνεται ακόμη περισσότερο με την απομάκρυνση του Πέδρο Μαρτίνς. Μαζί της και οι όσες εγγυήσεις, σού παρείχε ένας προπονητής, ο οποίος είναι στο τιμόνι σου για αρκετό καιρό. Ανεξαρτήτως ονόματος. Ο Μαρτίνς, ο Χ, ο Ψ. Σε περίπτωση που γίνουν πολλές προσθαφαιρέσεις και φύγουν «βαριά» χαρτιά (για διάφορους λόγους), τότε το θέμα γίνεται μεγαλύτερο.

Επιπλέον, ανησυχητικό (ίσως πιο πολύ από τα άλλα) είναι το γεγονός ότι έχει χαθεί η ηρεμία (όπως επίσης η αυτοπεποίθηση και το καθαρό μυαλό) στους «ερυθρόλευκους». Αυτή μπορεί να επανέλθει κατά βάση, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, με επιστροφή σε θετικά αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά το ρόστερ πρέπει να σταθούμε σε δύο ακόμη σημεία. Υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση με έναν κλασικό εξτρέμ (μένει να φανεί αν θα λύσει το πρόβλημα ο Ντε λα Φουέντε). Με έναν ακραίο, που θα διαθέτει ποιότητα, ντρίπλα και έφεση στη δημιουργία και στο σκοράρισμα. Ο οποίος απουσιάζει από την εποχή που έφυγε ο Ποντένσε. Προαναφέραμε ότι υπάρχουν στο ρόστερ παίκτες κλάσης, οι οποίοι τον έχουν φέρει στην κορυφή. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Στην άλλη απεικονίζεται το γεγονός ότι κάποιοι από τους εν λόγω παίκτες δεν περνούν την πρώτη νιότη τους (βλ. Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί) και θα πρέπει ο Ολυμπιακός σε εύλογο διάστημα να βρει τη διάδοχη κατάσταση και να παύσει να τα περιμένει όλα από αυτούς.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ (4-2-3-1): Βάτσλικ - Βρσάλκο, Σισέ, Μανωλάς (ή μεταγραφή), Ρέαμπτσιουκ (ή μεταγραφή) – Εμβιλά, Μ. Καμαρά (Χουάνγκ) - μεταγραφή, Ζινκερνάγκελ, Μασούρας - Ελ Αραμπί

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Κάρλος Κορμπεράν

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x