sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός 2023/24: Restart με ισπανική φινέτσα

Ο Ολυμπιακός έκανε… φορμάτ έπειτα από μία κακή σεζόν, με τους Κορδόν-Μαρτίνεθ να αναλαμβάνουν το χτίσιμο των «ερυθρόλευκων», πραγματοποιώντας ριζικές αλλαγές στο ρόστερ και σε επίπεδο φιλοσοφίας.

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός του 2023-24! Οι Πειραιώτες μπαίνουν από διαφορετική αφετηρία στον φετινό Μαραθώνιο, αφού έχει προηγηθεί μία πολύ κακή και δύσκολη αγωνιστική περίοδος, στην οποία παρέδωσαν τα σκήπτρα τους έπειτα από τρία σερί πρωταθλήματα. Αρχικά, υπήρξε το τέλος μίας εποχής, αφού ο μακροβιότερος τεχνικός τους, Πέδρο Μαρτίνς, αποτέλεσε παρελθόν στο ξεκίνημα της σεζόν και οι δύο προπονητές (Κορμπεράν, Μίτσελ), οι οποίοι ανέλαβαν να τον διαδεχθούν δεν μακροημέρεψαν για τους Χ,Ψ λόγους, ενώ ο Ζοσέ Ανιγκό, είχε την ταμπέλα του υπηρεσιακού τεχνικού να τον συνοδεύει από την αρχή, καθώς ο στόχος ήταν να βγει η χρονιά όπως-όπως.

Το τέλος της σεζόν βρήκε τους Πειραιώτες να τερματίζουν τρίτοι πίσω από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, καταφέρνοντας, τουλάχιστον, να σώσουν την παρτίδα, καθώς εξασφάλισαν συμμετοχή στα προκριματικά του Europa League, στέλνοντας τον ΠΑΟΚ στο Europa Conference League.

Ολυμπιακός 2023/24: Το προφίλ της ομάδας

Έπειτα από μία τέτοια περίοδο, θα ήταν δύσκολο να μην γίνουν σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα στο «στρατόπεδο» των «ερυθρολεύκων», από την… κορυφή μέχρι τα νύχια. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατάφερε να πείσει ένα βαρύ και περιζήτητο όνομα, όπως αυτό του Αντόνιο Κορδόν, να αναλάβει τεχνικός διευθυντής. Ο Ισπανός πέρασε από… κόσκινο τη λίστα του, έκανε συζητήσεις επί συζητήσεων με υποψήφιους προπονητές και εν τέλει παρέδωσε τα… κλειδιά των Πειραιωτών στον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Έναν 42χρονο και φιλόδοξο τεχνικό, με καλά δείγματα γραφής έως τώρα στην καριέρα του, με τη Γρανάδα, στην οποία βρέθηκε το διάστημα 2018-21, να αποτελεί το καλύτερο δημιούργημά του, με την πίστη ότι η Εσπανιόλ (2022-23) αποτέλεσε μία κακή παρένθεση.

Ολυμπιακός 2023/24: Το προφίλ της ομάδας

Οι επίσημες υποχρεώσεις ξεκίνησαν με τη διπλή «μάχη» κόντρα στην Γκενκ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, αφού οι Βέλγοι βγήκαν νοκ άουτ από τη Σερβέτ στα προκριματικά του Champions League και ενώ θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση. Οι Πειραιώτες πέτυχαν τον πρώτο στόχο της σεζόν, καθώς έβγαλαν νοκ άουτ τους πρωταθλητές της Jupiler League, εξασφαλίζοντας παρουσία στα playoffs του Europa League και σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η αναμέτρηση στο «Γ. Καραϊσκάκης» έληξε 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού με το γκολ του Φορτούνη στα 22’’, με αποτέλεσμα να παραμείνει ρευστή η κατάσταση για τη ρεβάνς στο Βέλγιο. Εκεί όπου οι «ερυθρόλευκοι» χαμογέλασαν στο θρίλερ (1-1) με σωτήρα τον Αλεξανδρόπουλο, έπειτα από μία εμφάνιση συνολικά κατώτερη των περιστάσεων.

Πολύ πιο άνετα πέτυχε τον στόχο του στα playoffs του Europa League, καθώς «καθάρισε» την Τσουκαρίτσκι. Διότι, επικράτησε 3-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», σπαταλώντας πολλές ευκαιρίες για να φτάσει σε πολύ πιο άνετη νίκη, ενώ στη ρεβάνς πέρασε με 3-0 από τη Σερβία και παράλληλα στους ομίλους της διοργάνωσης.

Ολυμπιακός 2023/24: Το προφίλ της ομάδας

Τι έκανε το καλοκαίρι (2-2-1)
Ισορροπημένα ήταν τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής περιόδου, με τον Ολυμπιακό να κάνει δύο νίκες, άλλες τόσες ισοπαλίες και την ήττα από τη Νόριτς, προσφέροντας οι εμφανίσεις τροφή για σκέψη. Ξεχώρισε το «διπλό» στην έδρα της Ρέιντζερς.

Αναλυτικά: Ολυμπιακός-Σλοβάτσκο 2-1, Νόρτζελαντ Ολυμπιακός 1-1, Ολυμπιακός-Σαμπάχ 1-1, Ρέιντζερς-Ολυμπιακός 1-3, Νόριτς-Ολυμπιακός 2-0.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ


ΗΡΘΑΝ: Νικολάς Φρέιρε (Πούμας), Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος (δανεικός από Σπόρτινγκ Λισαβώνας), Τζάκσον Πορόσο (Τρουά), Τζόρνταν Χόλσγκροουβ (Πάσος Φερέιρα), Κίνι (Γρανάδα), Βιθέντε Ιμπόρα (Βιγιαρεάλ), Αγιούμπ Ελ Κααμπί (Αλ Σαντ), Σκάρπα (δανεικός από Νότιγχαμ), Ιβάν Μπρίνιτς (Μάριμπορ), Σαντιάγκο Έσε (Ουράκαν), Φρανσίσκο Ορτέγκα (Βελές Σάρσφιλντ), Ομάρ Ρίτσαρντς (δανεικός από Νότιγχαμ Φόρεστ) Όλα Σολμπάκεν (δανεικός από Ρόμα),

Ολυμπιακός 2023/24: Το προφίλ της ομάδας

ΕΦΥΓΑΝ: Κονράντ Ντε λα Φουέντε (δανεικός από Μαρσέιγ), Ντιαντιέ Σαμασέκου (δανεικός Χοφενχαϊμ), Σέρτζι Κανός (δανεικός από Μπρέντφορντ), Παϊτίμ Κασάμι (ελεύθερος), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (ελεύθερος), Γιάν Εμβιλά (ελεύθερος), Φώτης Κίτσος (ΝΠΣ Βόλος), Όγκμουντουρ Κρίστινσον (ελεύθερος), Ματιέ Βαλμπουενά (ελεύθερος), Σεντρίκ Μπακαμπού (ελεύθερος), Ζίμπερ Μπιτίκι (Αντάλιασπορ), Μαμαντού Κανέ (Πάφος), Φιλίπ Ζινκερνάγκελ (Κλαμπ Μπριζ), Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ (Σπαρτάκ Μόσχας), Πεπέ (Πάφος), Γκάρι Ροντρίγκες (ελεύθερος), Ραμόν (δανεικός στην Εσπανιόλ), Ανδρέας Μπουχαλάκης (Χέρτα Βερολίνου).

Ολυμπιακός 2023/24: Το προφίλ της ομάδας

ΣΥΝ: Ο Ολυμπιακός σε μία μεταβατική περίοδο έφερε στο κλαμπ έναν τεχνικό διευθυντή με βαρύ βιογραφικό όπως εκείνο του Αντόνιο Κορδόν, ο οποίος αποτελούσε πόθο αρκετών σημαντικών ευρωπαϊκών κλαμπ. Το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε ακουστεί για την Μπαρτσελόνα λέει πολλά από μόνο του και τα περαιτέρω σχόλια είναι περιττά. Στον πάγκο του έχει έναν φιλόδοξο προπονητή (που επέλεξε ο Κορδόν) όπως είναι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος δείχνει να έχει προσαρμοστεί πολύ νωρίς στο κλίμα του συλλόγου, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί να μην έχει τη χημεία των προηγούμενων ετών, να έχασε τη συνοχή του και σημαντικά «εργαλεία» που τον… τράβηξαν την/τις περασμένη/περασμένες σεζόν, αλλά διαθέτει και πάλι μπόλικη ποιότητα στο δυναμικό του, διαθέτοντας παίκτες όπως οι Ελ Αραμπί, Φορτούνης, Μ. Καμαρά, Ιμπόρα, Ελ Κααμπί, Ροντινέι, Φρέιρε, Μπιέλ (που ανεβαίνει εσχάτως), έναν αξιόπιστο τερματοφύλακα όπως ο Πασχαλάκης, σταθερές αξίες όπως ο Μασούρας και κάποιους ελπιδοφόρους παίκτες όπως οι Έσε, Αλεξανδρόπουλος και Ντόη για να χτίσει κάτι καλό.

Από τα πρώτα δείγματα γραφής φαίνεται ότι θα δούμε έναν Ολυμπιακό, ο οποίος θα βγάζει μαχητικότητα και δεν θα παραδίδεται εύκολα ακόμα και στην κακή του μέρα. Είναι κάτι αξιοσημείωτο, αν κρίνουμε από τα όσα έδειξαν οι Πειραιώτες κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν, στην οποία έπεφταν αμαχητί με το που δέχονταν το πρώτο γκολ, όπως και η βελτίωση που δείχνουν από παιχνίδι σε παιχνίδι.

ΠΛΗΝ: Ο Ολυμπιακός κάνει χτίσιμο νέας ομάδας, η οποία μπορεί να μην ξεκινάει από το «μηδέν», αλλά οι αλλαγές είναι ριζικές, με αποτέλεσμα να έχει σε αυτόν τον τομέα σημαντικό μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του στην Ελλάδα, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Η διατήρηση του «κορμού» του αποτελούσε το «όπλο» του τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για φέτος. Η έλλειψη συνοχής, αναζητώντας τη συνταγή (ή μάλλον μέχρι προσφάτως σημαντικό μέρος των υλικών που θα συμπεριλάβει σε αυτήν) είναι δεδομένα το μεγαλύτερο πλην των Πειραιωτών στην έναρξη (και όχι μόνο) της σεζόν.

Σε ένα τέτοιο πρότζεκτ χρειάζεται ως σύμμαχος η υπομονή, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στο DNA των Πειραιωτών και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε όλα αυτά κουμπώνει και το γεγονός ότι έχασε πιθανότατα τους τρεις καλύτερους παίκτες του από την περασμένη σεζόν και συγκεκριμένα τους Χουάνγκ (;), Μπακαμπού και Εμβιλά, ενώ θα πρέπει να βρει έναν κρυφό… άσο, όπως ο Βαλμπουενά, ο οποίος έβγαλε τα… κάστανα από τη φωτιά τα τελευταία χρόνια.

Σε όσα φαίνονται στην αφετηρία της σεζόν (συνυπολογίζοντας και την προετοιμασία), ο Ολυμπιακός στην παρούσα φάση δεν παίρνει όσα θα ήθελε από τους παίκτες του στη μεσοεπιθετική γραμμή. Παίρνει κάποια από λίγους και αυτό είναι ένα θέμα όταν είσαι ομάδα αυτού του επιπέδου. Αν και με την πάροδο του χρόνου αυτό δείχνει να μετριάζεται. Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι έχουν αρκετά νέα πρόσωπα με προοπτικές που έχουν λίγο καιρό στην ομάδα. Οπότε, οψόμεθα…

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ (4-2-3-1): Πασχαλάκης - Ροντινέι, Ρέτσος, Φρέιρε, Ορτέγκα - Έσε, Μ. Καμαρά - Μασούρας, Φορτούνης, Σολμπάκεν, Ελ Κααμπί

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντιέγκο Μαρτίνεθ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x