sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός vs τουρκικών ομάδων: Ο Ζιοβάνι, ο Καρίμ, ο Μασούρας και ο... Λεάλι

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει όλα όσα έχει κάνει ο Ολυμπιακός κόντρα σε τουρκικές ομάδες, από το μακρινό 1959 και τον αγώνα που δεν έγινε ποτέ, μέχρι το 2019 και το «διπλό» στην Άγκυρα.

Έτοιμος να δώσει την πρώτη του μεγάλη εκτός έδρας μάχη στους ομίλους του Europa League για φέτος είναι ο Ολυμπιακός, με τους «ερυθρόλευκους» του Πέδρο Μαρτίνς να κοντράρονται απόψε (30/9, 19:45) με την Φενέρμπαχτσε μέσα στην Πόλη και να θέλουν να δώσουν συνέχεια στο θετικό ρεκόρ που έχουν με τουρκικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, οι Πειραιώτες έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν Γαλατάσαραϊ, Μπεσίκτας, Οσμάνλισπορ και Μπεσίκτας, μετρώντας 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες σε συνολικά 11 παιχνίδια! Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την επική λόμπα του Ζιοβάνι, τον «πορθητή» Ανσαριφάρντ, τον γκολ του Μασούρα στην Άγκυρα αλλά και τον ολέθριο Λεάλι.


Η ένταση λόγω Κύπρου και η αποχώρηση του Ολυμπιακού (1959)

Μπορεί να ήταν η πρώτη φορά που οι Πειραιώτες θα αγωνίζονταν σε ευρωπαϊκό ματς στην ιστορία τους, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Συγκεκριμένα, εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για την κατάσταση στην Κύπρο, οι άνθρωποι των «ερυθρολεύκων» αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα και έτσι αποκλείστηκαν πριν καν ντεμπουτάρουν.

Ολυμπιακός: Η προϊστορία κόντρα στους Τούρκους


Η πρόκριση επί της Γαλατά και η ευρωπαϊκή κούπα! (1962)

Πολλοί θα το έχουν ξεχάσει, αλλά ο Ολυμπιακός το 1963 κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο! Λίγο νωρίτερα και πριν φτάσουν στους τελικούς με την Λέφσκι Σόφιας, οι «ερυθρόλευκοι» συνάντησαν την Γαλατάσαραϊ. Τα ματς ήταν διπλά, με τους Πειραιώτες να παίρνουν τη νίκη στο Φάληρο με γκολ του Ψύχου (1-0) και στη συνέχεια να πανηγυρίζουν την πρόκριση στην Πόλη (1-1) με σκόρερ τον Παπάζογλου.

Ολυμπιακός: Η προϊστορία κόντρα στους Τούρκους


Όταν ο Ζιοβάνι χάζεψε την Ριζούπολη (2003)

Σε μια χρονιά που δεν πήγε και πολύ καλά για τους «ερυθρόλευκους», αφού έχασαν μετά από μια επταετία το πρωτάθλημα, το ματς κόντρα στην Γαλατάσαράι στη Ριζούπολη και η νίκη με 3-0, είναι κάτι που θα θυμούνται όλοι οι οπαδοί των Πειραιωτών για μια ζωή. Η επική λόμπα του μάγου Ζιοβάνι στον Μοντραγκόν, έφερε εκτός από... παροξυσμό, την μοναδική νίκη στους ομίλους του Champions League εκείνη τη σεζόν. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, οι Τούρκοι είχαν επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι 1-0 στην Πόλη, αν και κανείς μάλλον δεν θα το θυμάται.




Η ήττα στην Πόλη που ξεχάστηκε από τις ματσάρες με Χέρτα και Μπενφίκα (2008)

Περίπου πέντε χρόνια αργότερα από την τελευταία επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Ολυμπιακός ταξίδεψε και πάλι στην Πόλη για να αντιμετωπίσει την Γαλατά, στα μονά ματς των ομίλων του Κυπέλλου UEFA. Μπορεί οι «γείτονες» να πήραν ξανά τη νίκη (1-0), όμως το αρνητικό αποτέλεσμα ξεχάστηκε γρήγορα, αφού το επόμενο διάστημα οι Πειραιώτες διέλυσαν Χέρτα Βερολίνου (4-0) και Μπενφίκα (5-1) στο Φάληρο, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα νοκ-άουτ.




Επική πρόκριση στην Τουρκία με «πορθητή» Ανσαριφάρντ (2017)

Αφού εξασφάλισε την πρόκριση από τον όμιλο (ΑΠΟΕΛ, Αστάνα, Γιούνγκ Μπόις) στους «32» του Europa League, ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε διπλές αναμετρήσεις την πρωτάρα Οσμάνλισπορ. Το πρώτο ματς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δεν πήγε καλά, μιας και οι δύο κόλλησαν στο μηδέν. Το... ραντεβού ανανεώθηκε για την ρεβάνς της Τουρκίας, εκεί όπου οι Πειραιώτες με μπροστάρη τον Καρίμ Ανσαριφάρντ αλλά και το γκολ του Ταρίκ Ελιουνούσι, έφυγαν με το σπουδαίο διπλό (3-0) και την πρόκριση στους «16».




O μοιραίος Λεάλι και ο αποκλεισμός από την παρέα του Κουαρέσμα (2017)

Η κληρωτίδα είχε κέφια και έτσι μετά την Οσμάνλισπορ, έφερε την Μπεσίκτας στο δρόμο του Ολυμπιακού. Στο πρώτο ματς στο Φάληρο αν και οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν ικανοί για να πάρουν τη νίκη, έχοντας από νωρίς το προβάδισμα με τον Καμπιάσο, ισοφαρίστηκαν από το ολέθριο λάθος του Λεάλι για το τελικό 1-1. Στην Τουρκία δέχτηκαν γρήγορα δύο γκολ, όμως ο Ελιουνούσι μείωσε σε 2-1 και αναπτέρωσε τις ελπίδες. Παρά τις χαμένες ευκαιρίες για την ισοφάριση, ο Λεάλι έκανε και πάλι το... θαύμα του. Για την ιστορία η ομάδα από την Κωνσταντινούπολη επικράτησε 4-1 και απέκλεισε το σύνολο του Βασίλη Βούζα.




Διπλός θρίαμβος σε Ελλάδα και Τουρκία (2019)

Μετά την απουσία από το Champions League την προηγούμενης σεζόν αλλά και την δεύτερη σερί χαμένη κούπα στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός έκανε ριζικές αλλαγές με στόχο να επιστρέψει στην κορυφή της Super League αλλά και να επιστρέψει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Τελικά, τα κατάφερε και τα δύο. Μέσα στο καλοκαίρι βρέθηκε αντιμετώπως με την Μπασάκσεχιρ στον τρίτο προκριματικό γύρο και τα έκανε όλα τέλεια! Η αρχή έγινε στην Πόλη με το γκολ του Γιώργου Μασούρα (1-0), ενώ στον Πειραιά, οι Σεμέδο και Βαλμπουενά (2-0) σφράγισαν τον θρίαμβο.




Αναλυτικά οι αγώνες:


1961-1963 Βαλκανικό Κύπελλο

11/04/1962 Ολυμπιακός-Γαλατασαράι 1-0

24/10/1962 Γαλατασαράι-Ολυμπιακός 1-1


2003-04 Φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ

21/10/2003 Γαλατασαράι-Ολυμπιακός 1-0

05/11/2003 Ολυμπιακός-Γαλατασαράι 3-0


2008-09 Φάση ομίλων Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ

23/10/2008 Γαλατασαράι-Ολυμπιακός 1-0


2016-17 Φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ

16/2/2017 Ολυμπιακός-Οσμανλίσπορ 0-0

23/2/2017 Οσμανλίσπορ-Ολυμπιακός 0-3


Φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ

9/3/2017 Ολυμπιακός-Μπεσίκτας 1-1

16/3/2017 Μπεσίκτας-Ολυμπιακός 4-1


2019-20 Γ’ προκριματικός Τσάμπιονς Λιγκ

7/8/2019 Μπασάκσεχιρ-Ολυμπιακός 0-1

13/8/2019 Ολυμπιακός-Μπασάκσεχιρ 2-0

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x