sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός: Οι κρίσιμες αποφάσεις για την νέα σεζόν

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε διεργασίες για τις αλλαγές που θα γίνουν στο ρόστερ την νέα σεζόν, όμως προέχουν οι αγώνες και κάποιες σημαντικές αποφάσεις.

Ο πρόωρος αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, έχει στρέψει σε ένα βαθμό εύλογα, το ενδιαφέρον για το πώς θα κινηθούν οι «ερυθρόλευκοι» ενόψει της νέας σεζόν.

Για πρώτη φορά άλλωστε, οι πειραιώτες που με δική τους απόφαση έχουν αποχωρήσει από τις εγχώριες διοργανώσεις, θα μείνουν ουσιαστικά ανενεργοί αγωνιστικά για πεντέμισι μήνες. Πέρυσι, λόγω της οριστικής διακοπής όλων των υποχρεώσεων ελέω πανδημίας, οι παρατεταμένες… διακοπές ίσχυσαν για όλες τις ομάδες. Δεδομένα λοιπόν η ΚΑΕ Ολυμπιακός έχει άπλετο χρόνο για να σχεδιάσει την νέα σεζόν και να δράσει ίσως πιο γρήγορα απ’ όλους τους ανταγωνιστές, για την διαμόρφωση της ομάδας και του ρόστερ ενόψει 2021/22.

Παρότι λοιπόν έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τα ονόματα και οι μεταγραφικές συζητήσεις, υπάρχει ένα ευαίσθητο και σημαντικό πλαίσιο που πρέπει πρώτα να καθοριστεί για να αρχίσουν να δουλεύουν στο φουλ οι μηχανές προς αυτή την κατεύθυνση. Το sportfm.gr αναλύει όλες τις παραμέτρους.

Πρώτα οι αγώνες

Ο αποκλεισμός από τα πλέι οφ, δεν σημαίνει πως για μία ομάδα με το μέγεθος του Ολυμπιακού, οι υπόλοιπες έξι αναμετρήσεις για το τέλος της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας αντιμετωπίζονται επιδερμικά και ως αγγαρεία. Η ομάδα οφείλει να παλέψει για να τελειώσει η σεζόν με όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα και κυρίως αξιοπρεπείς εμφανίσεις. Που να ταιριάζει στην υστεροφημία της και θα σέβεται την προσπάθειά που έκανε, παρά την αποτυχία επίτευξης του στόχου.

Είναι λοιπόν δεδομένο πως κάποιες σκέψεις και ίσως κάποιες αποφάσεις για το μέλλον κάποιων παικτών να έχουν ήδη γίνει, όμως είναι άκομψο να γίνεται περαιτέρω κουβέντα για αθλητές που προπονούνται καθημερινά, προσπαθούν και κυρίως είναι ακόμα παίκτες του Ολυμπιακού. Ο οργανισμός λοιπόν σίγουρα δουλεύει για την επόμενη μέρα, επεξεργάζεται όλες τις παραμέτρους, όμως όσο υπάρχουν ακόμα αγώνες (σ.σ. για ένα μήνα), τίποτα δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί ή να κοινοποιηθεί προς τα έξω.



Κεφάλαιο προπονητής

Οι πληροφορίες, αναφέρουν πως παρά την αποτυχία της φετινής σεζόν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία και θα επιχειρήσει να φτιάξει μία εντελώς διαφορετική ομάδα. Ασφαλώς υπάρχουν παράπονα από κάποιες επιλογές, από την διαχείριση κάποιων καταστάσεων, αλλά και από το γεγονός πως παρότι υπήρχε δυο-τρεις φορές μέσα στην σεζόν η διοικητική διάθεση για αλλαγές-διορθώσεις στο ρόστερ, επέμεινε να στηρίζει το υπάρχων υλικό. Όμως ο 55χρονος προπονητής έχει την εκτίμηση των αδελφών Αγγελόπουλων, που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα είναι αυτός που θα σχεδιάσει και θα κοουτσάρει τον Ολυμπιακό και του χρόνου.

Σε όλες τις δουλειές άλλωστε, όλοι δικαιούνται να έχουν και μία αποτυχία. Αρκεί να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να αλλάζουν φιλοσοφία, με στόχο το κοινό καλό. Με αυτό τον σκοπό γίνονται και θα γίνουν συζητήσεις, ώστε το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί να είναι διαφορετικό και με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά κυρίως ενότητας μέσα στην ομάδα, ώστε να αποφευχθεί η εσωστρέφεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης που παρατηρήθηκε φέτος, από το κακό διάστημα του Ιανουαρίου και έπειτα.

Επιστροφή στην… Ελλάδα

Για να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση για τη νέα χρονιά, πολλά θα κριθούν από την απόφαση της διοίκησης αναφορικά με την επιστροφή ή όχι στην Basket League. Οι προϋποθέσεις αλλαγής της διοίκησης Βασιλακόπουλου έχουν εκπληρωθεί, ο Ολυμπιακός με την ιστορική του απόφασή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση της Πολιτείας, αλλά και ανθρώπων του μπάσκετ να ασχοληθούν με το θέμα και η ανατροπή της κατάστασης είναι θέμα ημερών. Άρα δεδομένα πέτυχαν τον στόχο τους, έχοντας κέρδη αλλά και απώλειες. Την ίδια ώρα, κομβικό ρόλο στην απόφαση θα παίξει το αν θα τελειώσει ή όχι το πρωτάθλημα της Α2.

Τα δεδομένα είναι αυτή την στιγμή αίολα, λόγω της πανδημίας και των οικονομικών εγγυήσεων που πρέπει να λάβουν οι ομάδες που αδυνατούν να παίξουν. Αν πάντως τελειώσει το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός είναι φαβορί για να ανέβει και ενδεχόμενη απόφαση επιστροφής θα γίνει ομαλά. Αυτόματα θα αλλάξουν τα δεδομένα όπως τα οικονομικά, το τηλεοπτικό συμβόλαιο, οι ανάγκες του ρόστερ, ο αγωνιστικός ρυθμός κλπ. Η πράξη απέδειξε πως παρότι το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος είναι κάτω του μετρίου, οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από τους αγώνες και τους στόχους που δημιουργεί από μόνη της η διεκδίκηση του πρωταθλήματος και το κυπέλλου. Από το τι θα αποφασίσει λοιπόν ο Ολυμπιακός, ίσως εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα είναι τη νέα χρονιά η ομάδα.



Οι αρχηγοί

Το επόμενο ζήτημα είναι το αν θα συνεχίσουν να αγωνίζονται οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης. Τα μέχρι τώρα δεδομένα «φωτογραφίζουν» αποχώρηση του πρώτου και παραμονή του δεύτερου. Είναι κάτι όμως που δεν αποκλείεται να αλλάξει αν π.χ. υπάρχει ελληνικό πρωτάθλημα ή γίνουν κάποιες συζητήσεις που θα ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές για το πώς θα είναι η διαχείρισή τους και ο ρόλος τους. Μιλάμε άλλωστε για δύο παίκτες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να φτάσει ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Δύο ενεργά τοτέμ του συλλόγου που είναι κρίμα να αποχωρήσουν χωρίς να υπάρχει κόσμος στα γήπεδα όλης της χώρας και κυρίως χωρίς την ευκαιρία να αποθεωθούν από τον κόσμο της ομάδας. Από την απόφαση που θα παρθεί πάντως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αλλάζει και ο σχεδιασμός καθώς άλλες θα είναι οι ανάγκες με τους δυο αρχηγούς διαθέσιμους, έστω και σε τρίτο ρόλο και άλλες αν αποχωρήσουν.

Το θέμα Παπανικολάου

Η κατάσταση του μεγάλου άτυχου της φετινής σεζόν, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Ο «Παπ» προσπαθεί με θεραπείες και ο,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην ιατρική για τον τραυματισμό του στον αυχένα να αποφύγει το χειρουργείο, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της ομάδας σε αυτή την δύσκολη στιγμή. Ανάλογα λοιπόν με την εξέλιξη της υγείας του, για το αν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και κυρίως το πότε θα είναι απόλυτα έτοιμος να αγωνιστεί, θα καθοριστούν και τα πλάνα ενίσχυσης.

Ο Ολυμπιακός προορίζει και για την νέα χρονιά για βασικό σμολ φόργουορντ τον 31χρονο παίκτη, καθώς φάνηκε για μία ακόμα φορά πόσο επιδραστικός είναι για την ομάδα και πόσο πίσω την πάει αγωνιστικά και όχι μόνο η απουσία του. Αν όμως για παράδειγμα το πρόβλημα του και η θεραπεία του διαρκέσει π.χ. μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να κινηθούν έτσι ώστε να καλύψουν το κενό του και να είναι έτσι φτιαγμένο το ρόστερ ώστε να μην αλλάξουν οι ισορροπίες όταν με το καλό θα επιστρέψει. Αν είναι έτοιμος από τον Αύγουστο να αρχίσει κανονικά προετοιμασία, θα γίνουν εντελώς διαφορετικές κινήσεις.



Φάκελος… μεταγραφές

Εφόσον ξεκαθαρίσουν όλα αυτά τα θέματα που προαναφέραμε, ο Ολυμπιακός θα μπορεί να με καλύτερη στόχευση και δεδομένα στα χέρια του να κινηθεί για την ενίσχυσή του. Η λογική, λέει πως θα υπάρξει αλλαγή των τριών ή τεσσάρων από τους υπάρχοντες ξένους (σ.σ. λίγες ελπίδες παραμονής δείχνει να έχει ο Ζαν Σαρλ) με παίκτες που θα έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από την Ευρωλίγκα και θα είναι πιο έτοιμοι να αντέξουν την πίεση και τις απαιτήσεις της ομάδας. Κυρίως, που θα μπορούν να πλαισιώνουν καλύτερα τον Κώστα Σλούκα, για να μπορέσει να προσφέρει στο 100% αυτά που μπορεί. Για να γίνει αυτό, ίσως χρειαστεί και αύξηση του μπάτζετ, που σίγουρα θα είναι ακόμα πιο εύκολη (αν και έχουν την δύναμη να το κάνουν έτσι και αλλιώς οι Αγγελόπουλοι) αν υπάρχει το τηλεοπτικό της Α1, τα εισιτήρια διαρκείας και γενικότερα έσοδα από τον κόσμο στα γήπεδα.

Περιπτώσεις παικτών όπως οι Λόιντ, Ντόρσεϊ, Έρικσον που έχουν ακουστεί, αλλά και άλλων που είναι στα υπόψη, δεδομένα θα ενδιέφεραν τον Ολυμπιακό, όμως για την ώρα το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι διερευνητικές επαφές, καθώς αν δεν ξεκαθαρίσουν όλα τα σημαντικά θέματα, δεν γίνεται να κλείσεις παίκτες. Ασφαλώς, οι «ερυθρόλευκοι» θα κοιτάξουν να ενισχύσουν και τον ελληνικό τους «κορμό» με παίκτες που δείχνουν έτοιμοι για το βήμα παραπάνω, ενώ σημαντικό είναι και το θέμα της ανανέωσης ή όχι του Κουφού. Όσο πιο γρήγορα κλείσουν τα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν, τόσο πιο εύκολη θα γίνει και η υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού και του πλάνου που έχουν στο μυαλό τους…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x