sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Game 1 που έχουν μείνει στην ιστορία: Πόσες φορές ο νικητής πήρε και το πρωτάθλημα;

Το sport-fm.gr γυρίζει πίσω τον χρόνο και θυμάται τα καλύτερα πρώτα παιχνίδια στην ιστορία των τελικών της Stoiximan Basket League.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντιούνται σε τελικούς για 19η φορά στην ιστορία τους, με το «τριφύλλι» να έχει 12 νίκες έναντι 6 των «ερυθρολεύκων». Το sport-fm.gr γυρίζει πίσω τον χρόνο και θυμάται τα Game 1 που έμειναν στην ιστορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όποια ομάδα πήρε το πρώτο ματς των τελικών, κατέκτησε τον τίτλο στις 22 από τις 28 περιπτώσεις. Σε αυτές δεν έχουμε υπολογίσει τους τελικούς που διεξήχθησαν από το 1986 μέχρι το 1992, καθώς τότε λαμβάνοντας υπόψιν τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου.

Οι... εξαιρέσεις του κανόνα ήταν τα πρωταθλήματα του 1993, του 1999, του 2002, του 2016, του 2017 και του 2018. Το 1993, ο Παναθηναϊκός πήρε τον πρώτο τελικό (62-51), αλλά ο τίτλος κατέληξε στον Ολυμπιακό (με 3-1). Το 1996, ο Ολυμπιακός νίκησε στο Game 1 (71-68 στην παράταση), ωστόσο η «κούπα» κατέληξε σε πράσινα χέρια (3-2).

Το 2002, ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 επικρατώντας της ΑΕΚ (82-74 στο ΟΑΚΑ), έφτασε στο 2-0, όμως έχασε τον τίτλο μέσα από τα χέρια του (με 2-3). Το 2016, το «τριφύλλι» έκανε break (81-83) στο ΣΕΦ και προηγήθηκε, αλλά ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες νίκες των «ερυθρολεύκων».

Έναν χρόνο αργότερα (2017), ο Ολυμπιακός πήρε τον πρώτο τελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό (63-58), ωστόσο οι «πράσινοι» έφτασαν στον τίτλο (3-2). Κάτι που συνέβη και το 2018, παρότι οι Πειραιώτες έκαναν το break (65-75) στο ΟΑΚΑ στον πρώτο τελικό.

Game 1 που έχουν μείνει στην ιστορία:
1996: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 67-63

Με τον αέρα του πρωταθλητή Ευρώπης, ο Παναθηναϊκός ευελπιστούσε να βάλει τέλος στην κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε μια εντελώς διαφορετική εποχή για το μπάσκετ. Ο πρώτος τελικός ήταν ντέρμπι με τα όλα του και κρίθηκε στο φινάλε, με την ομάδα του Ιωαννίδη να «τσεπώνει» το ροζ φύλλο και να κάνει το 1-0. Μοιραίος για το «τριφύλλι» ο Οικονόμου, ο οποίος αστόχησε σε τρίποντο ισοφάρισης λίγο πριν από το τέλος κι ενώ ακολούθησε 1/2 βολές του Ρίβερς, που διαμόρφωσε το τελικό 67-63.

1999: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 71-68 στην παράταση
Αυτό που δεν πέτυχε το «τριφύλλι» το 1996, το κατάφερε τρία χρόνια αργότερα. Δηλαδή να σπάσει την έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου του. Βέβαια, στο πρώτο ραντεβού των δύο πλευρών σε εκείνους τους τελικούς, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πιο συγκεντρωμένοι και ψύχραιμοι για να φτάσουν στη νίκη (71-68 στην παράταση). Οι δύο ομάδες ήταν αρκετά νευρικές και άστοχες, με συνέπεια το χαμηλό σκορ (55-55 στην κανονική διάρκεια). Οι «πράσινοι» πλήρωσαν το γεγονός πως αγωνίστηκαν στα 5 τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας και στα 5 λεπτά της παράτασης δίχως τον Ντίνο Ράτζα, ο οποίος αποβλήθηκε με 5 φάουλ.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Game 1 που έμειναν στην ιστορία

2009: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 67-69
Ίσως το πιο συγκλονιστικό Game 1 στην ιστορία των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος! Λίγες ημέρες μετά τον θρίαμβό του στο Final Four του Βερολίνου, ο Παναθηναϊκός έσπασε την έδρα του αιώνιου αντιπάλου σε μια αναμέτρηση-θρίλερ που διεξήχθη σε ατμόσφαιρα… ζούγκλας. Οι «πράσινοι» ήταν μπροστά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά ο Τσίλντρες και ο Μπουρούσης κρατούσαν όρθιους τους γηπεδούχους. Ο νικητής κρίθηκε στο φινάλε και στη ρουλέτα των βολών: με 1/2 από τη γραμμή στα 7 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, ο Μπατίστ έγραψε το τελικό 67-69, αφού ακολούθησε το άστοχο λέι-απ του Παπαλουκά, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για φάουλ.

2011: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 70-75
Όπως και το 2009, έτσι και δύο χρόνια μετά, ο Παναθηναϊκός έκανε το break με το «καλημέρα» στο ΣΕΦ! Το «τριφύλλι» -που είχε κατακτήσει το 6ο ευρωπαϊκό του λίγες ημέρες νωρίτερα- έδειξε χαρακτήρα κι έφτασε στο διπλό σε ένα συναρπαστικό ματς με αρκετές εναλλαγές συναισθημάτων. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο πρώτο μέρος, αλλά οι φιλοξενούμενοι ανέτρεψαν την κατάσταση μετά την ανάπαυλα κι έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Με καλάθι του Καλάθη ξέφυγαν με +5 στα 3 λεπτά πριν από το τέλος, όμως ο Σπανούλης απάντησε με 5 σερί προσωπικούς πόντους (68-68). Με 1,5 λεπτό για το φινάλε, ο Φώτσης απέδειξε το… κρύο αίμα του και με τρίποντο έγραψε το 68-71. Ο Παπαλουκάς μείωσε σε 70-71, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» δεν σκόραραν στο τελευταίο λεπτό και η ομάδα του Ομπράντοβιτς έφτασε στο ροζ φύλλο αγώνα.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Game 1 που έμειναν στην ιστορία

2013: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 51-64
Ο Ολυμπιακός μπήκε ως φαβορί σε εκείνη τη σειρά, αφού είχε το πλεονέκτημα έδρας, είχε κατακτήσει την Ευρωλίγκα και έδειχνε αέρα υπεροχής κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό που βρισκόταν στην πρώτη σεζόν του μετά την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς. Παρ’ όλα αυτά, οι «πράσινοι» κατέθεσαν περίσσια ενέργεια και αθλητικότητα, με τους Γκιστ και Λάσμε να πραγματοποιούν εντυπωσιακές εμφανίσεις στη σειρά των τελικών. Το «τριφύλλι» έσπασε την έδρα των αντιπάλων με επιβλητικό τρόπο, αφού επικράτησε 64-51 στο ΣΕΦ κι έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την «σκούπα» εκείνης της περιόδου.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Game 1 που έμειναν στην ιστορία

2016: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 81-83
Η σειρά των break! Ο Παναθηναϊκός έφυγε με το διπλό από το ΣΕΦ χάρη στη μεγάλη εμφάνιση του Νικ Καλάθη, ο οποίος άγγιξε το triple double (16 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ) στο πρώτο ραντεβού των δύο ομάδων για τον τίτλο. Καθοριστικός για τους «πράσινους» σε έναν ακόμα τελικό ο Φώτσης, που ευστόχησε σε τρίποντο στα 38 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος δίνοντας προβάδισμα 4 πόντων στην ομάδα του. Ακολούθησε ένα τρίποντο του Λοτζέσκι και στη συνέχεια όλα κρίθηκαν στις βολές, με τον Ολυμπιακό να αποτυγχάνει στην τελευταία του επίθεση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x