sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Πότε έγινε αυτό;»: 10+1 πράγματα που έχουμε καιρό να δούμε σε ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Το ντέρμπι Ολυμπιακού Παναθηναϊκού ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και το sport-fm.gr σας θυμίζει 10+1 πράγματα που έχουμε να δούμε καιρό στην κόντρα των «αιωνίων».

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Αυτά που έχουμε να δούμε καιρό

Έχουμε ντέρμπι! Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους το βράδυ του Σαββάτου (25/2) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League, με το αποτέλεσμα της αναμέτρησης να κρίνει κατά πολύ τη συνέχεια αναφορικά με τα playoffs αλλά και την τελική έκβαση του πρωταθλητή.

Οι δύο «αιώνιοι» τίθενται αντιμέτωποι για τη «μητέρα των μαχών» του ελληνικού ποδοσφαίρου και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει μια σειρά από φαινόμενα-γεγονότα που τα τελευταία χρόνια (είτε πολλά είτε λίγα) έχουν εκλείψει από τη συνάντηση «ερυθρολεύκων» και «πρασίνων» ανεξάρτητα από τη χρονολογία, τη διοργάνωση και την έδρα, αλλά με γνώμονα την απόκλιση των αγώνων.

*Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από τις αναμετρήσεις που έχουν μεσολαβήσει και όχι απαραίτητα από την χρονική-ημερολογιακή περίοδο που συνέβησαν.

Οπαδοί και των δύο ομάδων στο γήπεδο


Μια εικόνα η οποία, κακά τα ψέματα μας έχει λείψει αρκετά από τα ντέρμπι είναι η παρουσία των οπαδών και των δύο ομάδων. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι κάναμε… μαύρα μάτια ώστε να αντικρίσουμε ένα γήπεδο με πράσινες και κόκκινες κερκίδες αλλά δυστυχώς η οπαδική βία και η σωρεία συγκρούσεων μεταξύ των οπαδών έχει βάλει «φρένο» στην ταυτόχρονη παρουσία τους. Ωστόσο η τελευταία φορά που οπαδοί Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού συνυπήρξαν σε κάποιο ποδοσφαιρικό «event» τοποθετείται στο μακρινό πλέον 2004.

Ήταν Σάββατο 8 Μαΐου της χρονιάς εκείνης όταν το «τριφύλλι» αντιμετώπιζε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης την ομάδα του Πειραιά για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι διενέξεις μεταξύ των οπαδών δεν έλειψαν ούτε και εκείνη τη φορά καθώς τόσο πριν την έναρξη της αναμέτρηση, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής, οι ανταλλαγή φωτοβολίδων, υβριστικών συνθημάτων και αντικειμένων ξεχώρισε.

Νικητής της αναμέτρησης – και όχι της κερκίδας- ήταν ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε 3-1 χάρη στο γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου αλλά και την «ντοπιέτα» του Μιχάλη Κωνσταντίνου ενώ για τον Ολυμπιακό το γκολ της ισοφάρισης είχε πετύχει ο Ζιοβάνι το οποίο ωστόσο δεν ήταν αρκετό από το να στερήσει στην ομάδα του Γιτζάκ Σουμ την κατάκτηση του νταμπλ.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Αυτά που έχουμε να δούμε καιρό

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Αυτά που έχουμε να δούμε καιρό

Nίκη με ανατροπή


Η νίκη σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» είναι και για τις δύο ομάδες πάντοτε κάτι ξεχωριστό. Η επονομαζόμενη «καζούρα» της μιας μεριάς στην άλλη, είναι πάντοτε θεμιτή (όταν δεν ξεπερνά τα όρια) και τα ρεκόρ συνεχίζουν να «γράφουν». Ωστόσο ξεχωριστό συναίσθημα προκαλείται πάντοτε όταν η νίκη έρχεται με ανατροπή του σκορ, καθώς γίνεται αιτία «έκρηξης», πολλώ δε μάλλον όταν αυτή λαμβάνει χώρα στην έδρα του νικητή.

Κάτι τέτοιο συνέβη και την τελευταία φορά που είδαμε ομάδα να επικρατεί φέρνοντας «τούμπα» το ματς. Μπορεί να μην φαντάζει πολύ μακρινό το 2021 ωστόσο αν αναλογιστούμε ότι έκτοτε οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο χορτάρι άλλες έξι φορές τότε ίσως και η συγκεκριμένη αναμέτρηση να εμπίπτει στο «φάσμα» του παλιού.

Εκείνο το ντέρμπι «αιωνίων» στο Φάληρο αφορούσε τα playoffs του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό να χρειάζεται μόλις έναν βαθμό για να εξασφαλίσει το 46ο τρόπαιο της ιστορίας του. Ιδιαίτερη ήταν η συνθήκη του συγκεκριμένου ντέρμπι καθώς το «Γεώργιος Καραίσκάκης» δεν είχε φιλάθλους στις κερκίδες, εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα το κλίμα έγινε… βαρύτερο καθώς στο 31’ ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Φεντερίκο Μακέντα.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν απάντηση λίγο πριν την ανάπαυλα, με τον Χασάν να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα έπειτα από σοβαρό λάθος του Διούδη. Ο Αιγύπτιος φορ μάλιστα ήταν εκείνος που στο 72’ έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του, ενώ ο Μπρούμα στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων διαμόρφωσε το τελικό 3-1 και χάρισε την νίκη αλλά και το πρωτάθλημα στην ομάδα του Πειραιά.


Αποβολή


Μπορεί να αλλάζουμε θέμα αλλά δεν θα μετατοπιστούμε χρονικά. Παραμένουμε στη σεζόν 2020/21, και στα playoffs της συγκεκριμένης περιόδου. Ωστόσο μετατοπιζόμαστε από το Φάληρο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο οποίο μάλιστα συνέβησαν δύο γεγονότα που από τότε έχουμε να δούμε σε ντέρμπι «αιωνίων».

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο. Ιδανικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φύση αυτών των αναμετρήσεων είναι το σκληρό παιχνίδι στο οποίο αμφότερες οι ομάδες, θέλοντας και μη υποπίπτουν. Δυνατά μαρκαρίσματα, διαπληκτισμοί, έντονες διαμαρτυρίες, φωνές, κίτρινες κάρτες και ενίοτε αποβολές.

Το τελευταίο κομμάτι ωστόσο το είδαμε στις 16 Μαϊου του 2021! Ο Ολυμπιακός σε εκείνο το ματς είχε κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση απέναντι στον λαβωμένο από τις απουσίες Παναθηναϊκό επικρατώντας με το εμφατικό 4-1 χάρη σε δύο γκολ του Γιουσέφ Ελ Αραμπί και ισάριθμα του Γιώργου Μασούρα.

Όπως ήταν φυσιολογικό από την πλευρά των «πρασίνων» τα νεύρα για την άσχημη εμφάνιση και το βαρύ σκορ δεν έλειψαν με αποτέλεσμα στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Λούκας Βιγιαφάνες να αντικρίσει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και να αποβληθεί με κόκκινη αφήνοντας το σύνολο του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου με 10 παίκτες.


Χαμένο πέναλτι


Δεν μετακινούμαστε από το συγκεκριμένο ματς της 16ης Μαϊου 2021 καθώς εκεί υπήρξε και άλλη μια ιδιαιτερότητα που από τότε έχουμε να δούμε σε ντέρμπι «αιωνίων». Έναν χρόνο μετά την επέμβαση του Σωκράτη Διούδη σε πέναλτι του Ματιέ Βαλμπουενά στο ΟΑΚΑ, για τα playoffs σειρά πήρε και ο… μοιραίος εκείνης της αναμέτρησης για τον Παναθηναϊκό, Λούκας Βιγιαφάνες.

Συγκεκριμένα στο 13ο λεπτό της αναμέτρησης και ενώ το σκορ ήταν στο 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού, οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν στον διαιτητή για ανατροπή του Φώτη Ιωαννίδη από τον Ζοσέ Σα. Στην εξέλιξη της φάσης ο Χασάν, σκόραρε για τους «ερυθρόλευκους» όμως μετά από τη χρήση του VAR, το γκολ αρχικά ακυρώθηκε και εν συνεχεία καταλογίστηκε πέναλτι για τον Παναθηναϊκό.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Βιγιαφάνες. με τον Σα ωστόσο να πέφτει στη δεξιά του γωνία αποσοβώντας το γκολ και διατηρώντας το προβάδισμα για την ομάδα του.


Αυτογκόλ


Δεν είναι πολλές οι φορές που έχουμε δει σε ντέρμπι «αιωνίων» να μπαίνει αυτογκόλ και αυτό αποδεικνύεται από την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Ήταν 22 Φεβρουαρίου του 2015 όταν ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό στο «Απόστολος Νικολαϊδης» για την 25η αγωνιστική της Super League, με τον Παναθηναϊκό να αναζητά την νίκη για να διατηρήσει τις ελπίδες του για τον τίτλο.

Μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο στη βροχερή Λεωφόρο με αρκετές κίτρινες κάρτες, οι «πράσινοι» άνοιξαν το σκορ με δράστη τον… Μαζουάκου! Ναι, ο Γάλλος έπειτα από γύρισμα του Ντάνιελ Πράνιτς, στην προσπάθεια του να απομακρύνει την μπάλα από την περιοχή της ομάδας του, την έστειλε άθελα του στα δίχτυα της για το 1-0. Η ομάδα του Παναθηναϊκού ήταν εκείνη που πανηγύρισε στο τέλος την νίκη με τον Πέτριτς να σκοράρει στο 78’ το 2-0 και τον Τσόρι Ντομίνγκες να μειώνει στις καθυστερήσεις.

Ωστόσο οι τρεις βαθμοί της νίκης αφαιρέθηκαν εν τέλει από τους «πράσινους» εξαιτίας εισβολής οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, τόσο πριν έναρξη όσο και μετά τη λήξη της αναμέτρησης, με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα να χαθεί οριστικά.


Ματαίωση


Πέρασε ένας χρόνος από την αναμέτρηση εκείνη και οι δύο ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους στη Λεωφόρο εννέα μήνες αργότερα. Εκεί ωστόσο το ντέρμπι «αιωνίων» δεν ξεκίνησε ποτέ, αφού μια φωτοβολίδα που εκσφενδονίστηκε από την κερκίδα προς τον αγωνιστικό χώρο, λίγο έλειψε να τραυματίσει τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον που έκανε την καθιερωμένη βόλτα με τους συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο περίπου μια ώρα πριν την έναρξη, η οποία εν τέλει δεν έγινε ποτέ.

Φυσικά μεγάλος χαμένος της κατάστασης ήταν ο Παναθηναϊκός, από τον οποίο έπειτα από τις απαραίτητες δικαστικές αποφάσεις, αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί, ενώ επιβλήθηκε και βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο στην «πράσινη» ΠΑΕ.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Αυτά που έχουμε να δούμε καιρό

Διακοπή


Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που ένα ντέρμπι «αιωνίων» δεν ολοκληρώθηκε. Ήταν 17 Μαρτίου του 2019 όταν ο Παναθηναϊκός, αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την 25η αγωνιστική της Super League.

Δυστυχώς όμως μετά από πέντε λεπτά στο ματς, μια μερίδα οπαδών των γηπεδούχων εισέβαλε στα πέριξ του αγωνιστικού χώρου με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του ματς. Οι παίκτες επέστρεψαν στο γήπεδο με τον φιλοξενούμενο Ολυμπιακό να έχει τη μερίδα του λέοντος και να φτάνει εν τέλει στο γκολ στο 53’ με τον Μικέλ Άνχελ Γκερέρο.

Ωστόσο στο 70ο λεπτό του ματς το σκηνικό επαναλήφθηκε στο ταρτάν του ΟΑΚΑ με αποτέλεσμα ο διαιτητής της αναμέτρησης να διατάξει αρχικά σε παίκτες, προπονητές και αποστολές να επιστρέψουν στα αποδυτήρια και εν συνεχεία να καταλήξει στην οριστική διακοπή του ματς, η οποία ωφέλησε τον Ολυμπιακό με τους τρεις βαθμούς της νίκης και σε… δικαστικό επίπεδο.


Δύο Έλληνες τερματοφύλακες


Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου είχαμε κάνει μια αναφορά στους τερματοφύλακες των δύο «αιωνίων» Αλμπέρτο Μπρινιόλι και Αλέξανδρο Πασχαλάκη και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να καθορίσουν την αναμέτρηση εκείνη.

Μέσα από την κουβέντα αυτή όμως προέκυψε και το εξής ερώτημα: «Από πότε έχουμε να δούμε δύο Έλληνες τερματοφύλακες να αγωνίζονται σε ματς Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού»;

H αλήθεια είναι πως πολλοί θα περίμεναν μια απάντηση του τύπου, «Νικοπολίδης vs Τζόρβας», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αφού για να βρούμε δύο Έλληνες τερματοφύλακες να υπερασπίζονται την εστία των δύο, χρειάστηκε να ανατρέξουμε στο 2017!

Συγκεκριμένα στο ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής στη Λεωφόρο για την αγωνιστική περίοδο 2017/18 όπου ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει 1-0 του Ολυμπιακού με το θαυμάσιο γκολ του Μάρκους Μπεργκ ατο 15ο λεπτό.

Την ευθύνη της φύλαξης των γκολπόστ σε εκείνο το ντέρμπι είχε αναλάβει ο σημερινός τερματοφύλακας της Μπενφίκα αλλά και πρώτη επιλογή στην Εθνική μας ομάδα, Οδυσσέας Βλαχοδήμος, ενώ στην απέναντι εστία τα «ερυθρόλευκα» καρέ βρίσκονταν υπό την καθοδήγηση του Στέφανου Καπίνο ο οποίος επέστρεφε στη Λεωφόρο ως αντίπαλος.


Δύο Έλληνες προπονητές


Λίγους μήνες αργότερα Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούστηκαν για την 9η αγωνιστική της Super League στο κατάμεστο «Απόστολος Νικολαϊδης» με τους οπαδούς των «πρασίνων» να αψηφούν την καταρρακτώδη βροχή και να βρίσκονται στο πλευρό της ομάδας τους.

Το συγκεκρίμενο ντέρμπι «αιωνίων» ωστόσο κρύβει μια… δυσάρεστη ιδιαιτερότητα καθώς ήταν το τελευταίο στο οποίο είδαμε δύο Έλληνες προπονητές να κάθονται στους πάγκους των δύο ομάδων. Την τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού» είχε τότε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος μάλιστα διένυσε και την τελευταία του σεζόν στον σύλλογο, ενώ από την άλλη πλευρά, τα ηνία του πάγκου για τους Πειραιώτες είχαν περάσει στην ευθύνη του πιστού «στρατιώτη» Τάκη Λεμονή ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Κοσοβάρο, Μπέσνικ Χάσι.

Νικητής ήταν ο Εβρίτης τεχνικός, αφού με το γκολ του Λούκας Βιγιαφάνες στο 56’ ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 του Ολυμπιακού, σε μια σεζόν κατά την οποία οι μεν «πράσινοι» τερμάτισαν στην 11η θέση με 10 νίκες, 10 ισοπαλίες και 10 ήττες, ενώ οι δε «ερυθρόλευκοι» έμειναν μακριά από το πρωτάθλημα τερματίζοντας στην 3η θέση.


Χατ τρικ


Αν όλα τα παραπάνω είναι απλώς ανάμνηση, το χατ τρικ σε ντέρμπι «αιωνίων» ίσως θεωρείται... ουτοπία. Και αυτό γιατί λίγοι θυμούνται πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Και με το δίκιο τους αφού έχουν περάσει 33 ολόκληρα χρόνια!

Ήταν 4 Απριλίου του 1990 όταν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έπαιζαν την πρόκριση τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ για τη ρεβάνς του 2-1 των Πειραιωτών στο «Στάδιο Καραϊσκάκη».

Μετά από 17 λεπτά αγώνα ο Δημήτρης Σαραβάκος, ήταν εκείνος που έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους μετά από ασίστ του Γιάννη Σαμαρά και κακή έξοδο του Ταληκριάδη. Οι «πράσινοι» έχαναν τη μια ευκαιρία πίσω από την άλλη, όμως ο «μικρός» στο 64' έκανε το 2-0 δίνοντας σκορ πρόκρισης στην ομάδα του. Ο Τάσος Μητρόπουλος με γκολ στο 80' έκανε το 2-1 για τον Ολυμπιακό, οδηγώντας το ματς στην παράταση.

Εκεί, ο Σαραβάκος ολοκλήρωσε τη μεγαλειώδη εμφάνιση του καθώς έπειτα από πέναλτι που κέρδισε ο Χατζηαθανασίου, έστειλε με δυνατή εκτέλεση την μπάλα στο κέντρο της εστίας για το 3-1. Παρόλα αυτά η πρόκριση πήγε στους «ερυθρόλευκους» αφού τα γκολ των Ντέταρι και Δρακόπουλου ήταν αρκετά για να φύγει η ομάδα του Πειραιά αλώβητη από το ΟΑΚΑ.


Έλληνα διαιτητή


Μέσα σε όλα τα παράδοξα του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθημερινότητα έχει γίνει και ο ορισμός ξένων διαιτητών στα ντέρμπι.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, που έφεραν την ΚΕΔ να ορίσει τον Πορτογάλο, Ζοάο Πινέιρο, για το ντέρμπι του Σαββάτου, αλλά και με όλους όσους έχουν σφυρίξει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχουμε αγνοήσει τελείως την τελευταία φορά που είδαμε ημεδαπό ρέφερι σε ματς μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Έχουν μεσολαβήσει εννέα ντέρμπι «αιωνίων» και δυόμισι χρόνια από τις 7 Ιουλίου του 2020, όταν ο Γιώργος Κομίνης ορίστηκε ως ο «άρχοντας» της αναμέτρησης του ΟΑΚΑ για τα playoffs της Super League.

Φυσικά δεν είχαν λείψει ούτε από εκείνο το ματς τα παράπονα, αφού ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για το πέναλτι που υποδείχθηκε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου υπέρ του Ολυμπιακού το οποίο και απέκρουσε ο Σωκράτης Διούδης μετά την εκτέλεση του Ματιέ Βαλμπουενά.

Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ και οι Έλληνες διαιτητές μπήκαν στον... πάγο όσον αφορά τα ντέρμπι της Super League.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x