sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα: Σύγκριση με τους τελευταίους τελικούς το 2018

Μέρες του… 2018 ζει η Stoiximan Basket League, καθώς τότε ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στους τελικούς.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Πόσο άλλαξαν από το 2018

Όπως λέει και το γνωστό λαϊκό τραγούδι: «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε…». Κάτι που είναι μαθηματικά… βέβαιο ότι θα συμβεί σε μία διοργάνωση που συμμετέχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Οι κόντρες των «αιωνίων αντιπάλων» του ελληνικού αθλητισμού έχουν –σχεδόν πάντα- στο προσκήνιο έναν τίτλο. Αυτόν, θα διεκδικήσουν στη φετινή Stoiximan Basket League. Ο τελευταίος στόχος και των δύο για τη σεζόν 2021/22.

Από ‘κει και πέρα, «αιώνια» συνάντηση σε τελικούς πρωταθλήματος δεν ήταν κάτι… σύνηθες τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν να… βρεθούν σ’ αυτά τα μέρη μαζί από το 2018! Σε εκείνη τη σειρά, οι «πράσινοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα, νικώντας 84-70 τους «ερυθρόλευκους» στον πέμπτο και τελευταίο τελικό του ΟΑΚΑ. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πάρα πολλά και ακόμη περισσότερο έχουν αλλάξει και οι δύο. Το μόνο που παρέμεινε αναλλοίωτο ενόψει πάντα της έναρξης «αιώνιων» τελικών, είναι οι τόνοι που αυξάνονται τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Ολυμπιακός πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τις ελληνικές διοργανώσεις και γι’ αυτό τα μπασκετικά ραντεβού με τον Παναθηναϊκό είχαν περιοριστεί μόνο στην Ευρωλίγκα. Στη συνέχεια, ακολούθησε η πανδημία του κορωνοϊού, που… φρέναρε την επιστροφή των «ερυθρόλευκων» από την Α2 και αυτή έγινε πράξη το καλοκαίρι του 2021. Ήδη, φέτος, ο αριθμός των ντέρμπι αυξήθηκε και οι δύο «αιώνιοι» έχουν αναμετρηθεί τρεις φορές σε εγχώριες διοργανώσεις. Οι δύο ήταν φυσικά για την κανονική περίοδο της Stoiximan Basket League, με τις νίκες να ήταν μοιρασμένες και φυσικά με «διπλά» σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ αντίστοιχα. Η τρίτη ήταν στο ουδέτερο Ηράκλειο, όπου στον τελικό του Final Four του Κυπέλλου η ομάδα του Πειραιά νίκησε το «τριφύλλι» και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Τα ρόστερ τότε και η μεγάλη μετακίνηση του Παπαπέτρου



Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Πόσο άλλαξαν από το 2018

Αυτά, όσον αφορά τα φετινά, με την επιστροφή στην «αιώνια»… κανονικότητα του ελληνικού μπάσκετ. Από το 2018 μέχρι σήμερα, όμως, έχουν αλλάξει πολλά. Μία από τις βασικές αλλαγές που έγιναν από τότε είναι στα ρόστερ. Συγκεκριμένα, από εκείνη την ομάδα του Παναθηναϊκού δεν αγωνίζεται κανείς μέχρι σήμερα, ενώ μάλιστα ο Ιωάννης Παπαπέτρου φορούσε ακόμη τα ερυθρόλευκα και απείχε μόλις κάτι εβδομάδες πριν τη μεγάλη μετακόμιση από τον Πειραιά στο… Μαρούσι. Τότε, στον πάγκο του «τριφυλλιού» ήταν ο Τσάβι Πασκουάλ και το ρόστερ αποτελούνταν από τους Σίνγκλετον, Γκιστ, Λοτζέσκι, Καλάθη, Θανάση Αντετοκούνμπο, Ρίβερς, Τζέιμς, Παππά, Βουγιούκα, Λεκαβίτσιους, Όγκαστ και Μήτογλου.

Από την άλλη, στον Ολυμπιακό τότε εκτός από τον νυν αρχηγό του «τριφυλλιού» αγωνίζονταν ακόμη οι Σπανούλης, Μιλουτίνοφ, Μάντζαρης, ΜακΛίν, Μπράουν, Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς, Μπόγρης και Γουίλτζερ, ενώ παραμένουν ακόμη και σήμερα οι Πρίντεζης και Παπανικολάου. Στον πάγκο ήταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Πόσο άλλαξαν από το 2018

Στο μεταξύ, εκείνη την ημέρα στο ΟΑΚΑ ήταν στις κερκίδες και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος πήγε να παρακολουθήσει τον αδερφό του Θανάση. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος Αντετοκούνμπο έγινε ο πρώτος της οικογένειας που σήκωσε πρωτάθλημα, καθώς ο «Greek Freak» το κατάφερε αυτό με τους Μιλγουόκι Μπακς στο ΝΒΑ το 2021!

Η αφιέρωση στον Παύλο Γιαννακόπουλο και το τελευταίο πρωτάθλημα που είδε ο Θανάσης



Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Πόσο άλλαξαν από το 2018

Το πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός το 2018 ήταν από τα πιο ιδιαίτερα και είχε ξεχωριστή σημασία στη σύγχρονη πλούσια ιστορία του. Ο πέμπτος και τελευταίος τελικός με τον Ολυμπιακό έγινε στις 17 Ιουνίου, ωστόσο μία εβδομάδα νωρίτερα η «πράσινη» οικογένεια είχε δεχθεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Κι αυτό γιατί, στις 10 Ιουνίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών ο σπουδαίος παράγοντας και ο άνθρωπος που μαζί με την οικογένειά του άλλαξαν εντελώς την ιστορία του συλλόγου, Παύλος Γιαννακόπουλος. Για τον λόγο αυτό, η κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2018 ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στη μνήμη του.

Παράλληλα, αυτό ήταν και το τελευταίο πρωτάθλημα που είδε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Με πόνο καρδιάς και ψυχής για την προ ημερών απώλεια του αδερφού του, ο «Τυφώνας» ξέσπασε σε λυγμούς και πανηγύρισε με όση δύναμη του είχε απομείνει, την κατάκτηση του τίτλου από τον Παναθηναϊκό. Δυστυχώς, αυτό έμελλε να ήταν και το τελευταίο «πράσινο» πρωτάθλημα που έζησε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, καθώς τον Μάρτιο του 2019 έφυγε από τη ζωή.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Πόσο άλλαξαν από το 2018

Αλλαγή σκυτάλης στην κεφαλή του ελληνικού μπάσκετ



Οι φετινοί τελικοί στη Stoiximan Basket League δεν είναι απλώς οι πρώτοι μετά το 2018, αλλά είναι και οι πρώτοι με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο να μην είναι πλέον ο «ισχυρός άνδρας» του ελληνικού μπάσκετ. Ο επί σειρά δεκαετιών πρόεδρος της ΕΟΚ και ο άνθρωπος που συγκέντρωνε τα περισσότερα… βέλη από τον Ολυμπιακό και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους της αποχώρησης του 2019, δεν είναι πια στη θέση του. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 το ελληνικό μπάσκετ και η Ομοσπονδία του άλλαξαν, αφού εξελέγη πρόεδρος ο Βαγγέλης Λιόλιος.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Πόσο άλλαξαν από το 2018

Για επίλογο…



Τέσσερα χρόνια μετά, λοιπόν, οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ετοιμάζονται για μία σειρά τελικών. Στον αθλητισμό τα πράγματα και οι καταστάσεις αλλάζουν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Αλλά, από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν γίνει κι άλλες αλλαγές, ενώ έχουμε κοσμοϊστορικές στιγμές. Να μιλήσουμε για την πανδημία του κορωνοϊού που… καθήλωσε όλο τον πλανήτη;

Ζήσαμε ακόμη πόλεμο, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλά πράγματα από τότε μέχρι τις ημέρες μας δεν είναι ίδια. Το μόνο που ενδεχομένως να έμεινε σχεδόν ίδιο με τότε να είναι η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2018 και σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης «άγγιζε» σε αρκετές περιοχές της χώρας τα 2 ευρώ το λίτρο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x