sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο «μαέστρος» Σλούκας και η αδιαπέραστη άμυνα: Πέντε σημεία από το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός!

Δείτε τα πέντε συμπεράσματα από τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού (75-52) στον τρίτο τελικό της Basket League.

Με σημείο αναφοράς την άμυνά του και πολυφωνία στην επίθεση, ο Ολυμπιακός νίκησε άνετα 75-52 τον Παναθηναϊκό, στο ΣΕΦ, παίρνοντας προβάδισμα (2-1) για τον τίτλο!

Μετά από δύο πολύ ανταγωνιστικά ματς, οι «ερυθρόλευκοι» υπερίσχυσαν με άνεση στον τρίτο τελικό, σε ένα ματς που οι «πράσινοι» θα θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα έτσι ώστε να επανέλθουν όσο το δυνατόν καλύτερα στον επόμενο αγώνα (15/6, 21:15).

Πέντε σημεία από το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός:

Ο «μαέστρος» Σλούκας: Στο αποψινό ματς έγινε απολύτως φανερή η σημασία του Κώστα Σλούκα για το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Έλληνας γκαρντ που δεν αγωνίστηκε στο προηγούμενο παιχνίδι έκανε μία καταπληκτική εμφάνιση στον τρίτο τελικό, όντας με διαφορά ο MVP του αγώνα. Ο Σλούκας από τη δεύτερη περίοδο και μετά πήρε πάνω του τους Πειραιώτες, αρχικά μέσω της δημιουργίας παίζοντας καταπληκτικά τα pick and roll με τον Φαλ. Στο δεύτερο ημίχρονο, συνέχισε να «φτιάχνει» τους συμπαίκτες του όμως άρχισε να σκοράρει και ο ίδιος, τελειώνοντας το ματς με 14 πόντους, 7 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Η κυριαρχία του Φαλ στους «αιθέρες»: Σε πολλά από τα φετινά ντέρμπι «αιωνίων», ο Ολυμπιακός είχε ως «αιχμή του δόρατος» τον Μουσταφά Φαλ, που ουκ ολίγες φορές είχε προβληματίσει έντονα τη φροντ λάιν του Παναθηναϊκού. Στους δύο πρώτους τελικούς ο Γάλλος ήταν «έξω απ’ τα νερά» του και δεν είχε καταφέρει να βοηθήσει την ομάδα, όμως στον τρίτο έκανε την κορυφαία εμφάνισή του. Ο Φαλ τροφοδοτούμενος κυρίως από τον Σλούκα κυριάρχησε στη ρακέτα του Παναθηναϊκού, τέλειωσε το ματς με 11 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1 τάπα, ενώ εμπόδισε τις διεισδύσεις των φιλοξενούμενων και τους περιόρισε σε μόλις 25 εκτελεσμένα δίποντα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.



Η άμυνα που «έσπαγε κόκαλα»: Ο λόγος που πολλοί χαρακτήρισαν τον Ολυμπιακό φέτος ως «κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη», είναι η φοβερή του ικανότητα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να κερδίσουν τόσο μέσω της άμυνας όσο και μέσω της επίθεσης, και απόψε το έκαναν με τον πρώτο τρόπο, αυτόν που ενδείκνυται περισσότερο όταν μιλάμε για τελικούς. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλευόμενοι το «καυτό» ΣΕΦ, το πάθος και το πολύ σωστό διάβασμα υποχρέωσαν τους «πράσινους» σε ένα τραγικό επιθετικά παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 16/48 εντός πεδιάς, υπέπεσε σε 19 λάθη και είδε βασικά του ατού όπως ο Γκριγκόνις και ο Πονίτκα να «εξαφανίζονται» λόγω της άμυνας του Ολυμπιακού.

Η «εμφάνιση» της second unit: Ένα μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού στα δύο πρώτα παιχνίδια ήταν οι ελλιπείς λύσεις από τον πάγκο. Οι «ερυθρόλευκοι» διαθέτουν πολύ χρήσιμους παίκτες εκτός βασικής πεντάδας, ωστόσο αυτοί σε μεγάλο βαθμό ήταν κατώτεροι των περιστάσεων στους δύο πρώτους τελικούς, κάτι που άλλαξε απόψε στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν 38 (!) πόντους από τον πάγκο τους, τους μισούς δηλαδή από τη συνολική συγκομιδή τους, βλέποντας τους ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη και φυσικά τον Σλούκα να κάνουν εξαιρετική δουλειά. Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός πήρε μόλις 17 πόντους από τους παγκίτες του, κάτι που δείχνει και την έλλειψη ποιοτικών λύσεων στην ομάδα.



Η κούραση του Παναθηναϊκού: Είναι κοινό μυστικό πως ο Παναθηναϊκός έχει πολύ περιορισμένες λύσεις σε σχέση με τον μεγάλο του αντίπαλο. Οι «πράσινοι» έχουν ποιοτικούς παίκτες (Γουόλτερς, Τόμας) που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν, έχασαν τον καλύτερο σκόρερ τους (Μπέικον) και διαθέτουν πεπερασμένο ροτέισιον, με τις ποιοτικές λύσεις να είναι ελάχιστες. Όπως είναι φυσιολογικό, κάποιοι παίκτες αναγκάζονται να «τράβηξουν το κουπί» στην ομάδα παίζοντας για πάρα πολύ χρόνο και έχοντας μεγάλες ευθύνες, χωρίς την ανάλογη βοήθεια από τον πάγκο. Ο Λι που ουσιαστικά κουβαλάει μόνος του τη θέση «1» ήδη μοιάζει εξουθενωμένος, ενώ η κούραση έχει φανερά επηρεάσει τους Γκριγκόνις και Πονίτκα, που ουσιαστικά «τρέχουν» σχεδόν όλες τις «πράσινες» επιθέσεις. Είναι πολύ μεγάλο το φορτίο των τριών αγώνων μέσα σε λίγες οι μέρες, και πολύ μικρό το ροτέισιον των «πράσινων». Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός διαθέτει πολλές αξιόπιστες λύσεις και έχει την ευχέρεια να ξεκουράσει παίκτες-κλειδιά χωρίς να χάσει ιδιαίτερα πράγματα από την ποιότητά του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x