Σταύρος Χονδροθύμιος

Όσκαρ με στυλ... ποδοσφαιρικό!

Τα Όσκαρ είναι προ των πυλών και όλος ο κόσμος ασχολείται –δικαίως- με αυτά. Στην προσπάθειά μας να τα προσαρμόσουμε στα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, σας παρουσιάζουμε τα δικά μας βραβεία.

Τα Όσκαρ είναι προ των πυλών και όλος ο κόσμος ασχολείται –δικαίως- με αυτά. Στην προσπάθειά μας να τα προσαρμόσουμε στα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, σας παρουσιάζουμε τα δικά μας βραβεία. Λογικά διαφωνίες θα υπάρξουν, αλλά αλήθεια το ίδιο δεν συμβαίνει αρκετές φορές και με τις επιλογές της Ακαδημίας στις απονομές των χρυσών αγαλματιδίων;

Γράφει ο Σταύρος Χονδροθύμιος

Σε κάποιες κατηγορίες δεν επιδιώξαμε αντιστοιχίες, για διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα δεν μοιράσαμε βραβεία στις κατηγορίες Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου, προφανές γιατί (μιλάμε για ανδρικό άθλημα, συγνώμη στις ελάχιστες κυρίες που ασχολούνται με αυτό). Λίγο πριν από τα κινηματογραφικά βραβεία λοιπόν, ας κάνουμε… ζέσταμα με μπόλικο ποπ κορν και παγωμένο αναψυκτικό.

Καλύτερη ταινία – Η σεζόν του Πανιωνίου

inner

Αναμφισβήτητα η χρονιά που κάνει η ομάδα της Νέας Σμύρνης είναι πέρα από κάθε προσδοκία των φιλάθλων και της διοίκησης των «κυανέρυθρων», ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος κάτω από ποιες συνθήκες έχει κατορθώσει όλη τη σεζόν να βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη πεντάδα του βαθμολογικού πίνακα. Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο συγκαταλεγόταν στα φαβορί για υποβιβασμό!

Α' Ανδρικός ρόλος - Κώστας Φορτούνης

inner

Ο παίκτης του Ολυμπιακού, δεν είναι μόνο ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και του πρωταθλήματος, αλλά παράλληλα από τη δική του καλή μέρα εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό η απόδοση της ομάδας του. Εμφανώς βελτιωμένος με τις προηγούμενες σεζόν, δείχνει με εμφατικό τρόπο ότι φέτος είναι η χρονιά του!

Β' Ανδρικός ρόλος - Αποστόλη Βέλλιος

inner

Κανονικά δεν θα έπρεπε να πάρει αυτό το βραβείο ο Βέλλιος, γιατί δεν παίζει «δεύτερο» ρόλο, αλλά του δίνεται σαν 2ο βραβείο αντρικού. Ο επιθετικός του Ηρακλή, όχι μόνο έχει κάνει εξαιρετικό πρωτάθλημα, αλλά αποτελεί το βαρόμετρο του «Γηραιού» και τον οδηγεί σε μία άκρως επιτυχημένη σεζόν. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του τον Ιανουάριο ακούστηκε ως μεταγραφικός στόχος μεγάλων ομάδων!

Καλύτερη σκηνοθεσία - Μαρίνος Ουζουνίδης

inner

Εδώ η «Ακαδημία» δεν δυσκολεύτηκε καθόλου. Ο προπονητής του Πανιωνίου με χαμηλότατο μπάτζετ και χωρίς υπέρλαμπρους πρωταγωνιστές, έφτιαξε την πιο άρτια ταινία και παρουσίασε στο κοινό μια ομάδα που την χαίρεται ο κάθε ουδέτερος φίλαθλος.

Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο – Η επάνοδος της ΑΕΚ

inner

Πήρε το σενάριο που έγραφε ότι όσοι προέρχονται από τη δεύτερη κατηγορία, δυσκολεύονται στην αρχή στη Super League και ουσιαστικά το έκανε… κομμάτια. Βέβαια, όταν μιλάμε για το μέγεθος της ΑΕΚ, ήταν αναμενόμενο να συμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά η «Ένωση» έγραψε εκ νέου το σενάριο με εμφατικό τρόπο!

Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο – Η καλοκαιρινή ιστορία του Λεβαδειακού

inner

Ε ναι, αυτά γίνονται μόνο στο σινεμά! Ο Λεβαδειακός πέρυσι υποβιβάστηκε, το καλοκαίρι δεν γνώριζε σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί, αλλά… είχαν γνώση οι φύλακες. Ο Κομπότης σχεδίασε την ομάδα του σαν να επρόκειτο να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία και δικαιώθηκε, αφού λίγες μέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα μπήκε στην κληρωτίδα της Super League!

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία - H πορεία του Μπουμάλ

inner

Η ιστορία του Ολιβιέ Μπουμάλ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ήρθε άσημος στη χώρα μας, πέρασε από Παναιτωλικό, Λεβαδειακό και Ηρακλή Ψαχνών, μέχρι να καταλήξει στον Πανιώνιο. Εκεί αμφισβητήθηκε από πολλούς την προηγούμενη χρονιά, φέτος στο πρώτο μισό της σεζόν «έβγαλε μάτια» με αποτέλεσμα ο Καμερουνέζος να γίνει παίκτης του Παναθηναϊκού και μάλιστα με τους φίλους του «τριφυλλιού» να ενθουσιάζονται από την απόκτησή του. Ε, είναι λίγο σαν success story του Χόλιγουντ.

Καλύτερη φωτογραφία - Κέρκυρα – ΠΑΟ

inner

Το παιχνίδι μεταξύ Κέρκυρας και Παναθηναϊκού για το Κύπελλο, ήταν μάλλον αδιάφορο, αλλά τα χρώματα του ουρανού την ώρα που ο ήλιος έδυε, χάρισε υπέροχα φωτογραφικά στιγμιότυπα. Χαρακτηριστική η φωτογραφία του Στιλ από την προθέρμανση.

Καλύτερα κοστούμια - ΠΑΟΚ

inner

Εδώ δεν υπάρχουν γεγονότα, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, δεν υπάρχει ίχνος αντικειμενικότητας, είναι ξεκάθαρα θέμα γούστου. Όμως σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η εμφάνιση παραλλαγής του ΠΑΟΚ.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ - Ηρακλής – ΑΕΚ

inner

Όταν ήμουν μικρός, δεν υπήρχε καλωδιακή τηλεόραση, οπότε τα ντοκιμαντέρ των ξένων μεγάλων καναλιών μου ήταν άγνωστα! Μόνο τις περιπέτειες του Ζακ Κουστώ θυμάμαι να παρακολουθώ στην κρατική τηλεόραση και κάτι τέτοιο μου θύμισε το ματς του Ηρακλή με την ΑΕΚ στο Καυταντζόγλειο. Ο αγωνιστικός χώρος είχε τόσο νερό που αν είσαι λίγο ρομαντικός το μυαλό σου πήγαινε στον τεράστιο καταδύτη, αν πάλι είσαι πεζός, εύκολα το παραλληλίζεις με ντοκιμαντέρ του τύπου «επιβίωση στο βούρκο».

Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους – Γιάννης Ανέστης

inner

Η διαδρομή από την κόλαση στον παράδεισο μέσα σε μόλις λίγες αγωνιστικές. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ κλήθηκε να αντικαταστάσει τον Μπαρόχα, στο πρώτο του παιχνίδι τα κάνει… θάλασσα και ύστερα από τη γενική κατακραυγή βρίσκει το ψυχικό σθένος και αλλάζει άρδην το κλίμα και τη γνώμη του κοινού με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στα επόμενα ματς. Θα μπορούσε να είναι ένα μικρό ντοκιμαντέρ για το πώς ο άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί την άσχημη ψυχολογική του κατάσταση.

Καλύτερο μοντάζ - Λεβαδειακός – Ατρόμητος

inner

Μοντάζ δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο, όμως ο αγώνας της Λιβαδειάς αν δεν ξέρεις την ιστορία του, μπορεί να σε μπερδέψει. Βλέπεις σε μια φωτογραφία τους διαιτητές να βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και να περνάνε δίπλα τους… ιπτάμενες διαφημιστικές πινακίδες. Μετά βλέπεις το γήπεδο καλυμμένο από χιόνι και στη συνέχεια το ματς να διεξάγεται σε φυσιολογικές καιρικές συνθήκες!

Καλύτερο μακιγιάζ - Παναιτωλικός – Μαντζουράκης

inner

Κακό ξεκίνημα για τον Παναιτωλικό, χρειαζόταν άμεσα ένα… λίφτινγκ και τα μαύρα σύννεφα κάλυπταν τον ουρανό του Αγρινίου. Πλαστικός χειρούργος δεν αναζητήθηκε, αλλά κλήθηκε ο Γιάννης Μαντζουράκης να… μακιγιάρει την ομάδα και να την βγάλει από το αδιέξοδο, κατορθώνοντας να την μετατρέψει από «ασχημούλα» σε κούκλα!

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων - ΑΕΛ τραυματιοφορείς

inner

Αν το περιστατικό το αντιμετωπίσουμε σοβαρά, τότε μόνο ως… τραγικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Όμως στις ταινίες κινουμένων σχεδίων συνήθως οι κακές και ατυχείς στιγμές των πρωταγωνιστών είναι αυτές που προσφέρουν το γέλιο στο κοινό. Η προσπάθεια των τραυματιοφορέων στο γήπεδο της ΑΕΛ να βγάλουν εκτός αγωνιστικού χώρου τον παίκτη του Εργοτέλη, προκάλεσε τέτοιο «χαμό» που προβλήθηκε σε εκατοντάδες εκπομπές στο όλο τον πλανήτη!

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους - Τα γκολ της Εθνικής

inner

Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανάλυση για την απονομή του συγκεκριμένου βραβείου. Τα γκολ της Εθνικής μας ήταν τόσο λίγα, που μόνο σε ταινία μικρού μήκους μπορούν να συμπεριληφθούν!

Καλύτερα οπτικά εφέ – Ιπτάμενη κάμερα Τούμπας

inner

Η ομάδα του ΠΑΟΚ πρωτοτύπησε και παρουσίασε θεαματικά πλάνα από το γήπεδο της Τούμπας πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια σημαντικών αγώνων τα οποία είχαν ληφθεί από ψηλά. Οι εικόνες που κατέγραψε ο… ιπτάμενος φακός είναι πραγματικά εντυπωσιακές!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x