Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Όταν σούταρε νόμιζες πως θα γκρεμιστεί το τέρμα! RIP Πιτερ Λόριμερ!

Υπήρξε ο νεότερος παίκτης που φόρεσε ποτέ την φανέλα της Λιντς Γιουνάιτεντ.

Έπαιξε 740 φορές με τον σύλλογο που τον έκανε διάσημο σκοράροντας 238 φορές και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που κυριάρχησε η Λιντς επί μία δεκαετία στο αγγλικό ποδόσφαιρο! Ο Πίτερ Λόριμερ «έφυγε» στα 74 χρόνια του από αυτή τη ζωή αλλά η κληρονομιά που άφησε πίσω στο κλαμπ, είναι τεράστια. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος .

Είχε το πιο δυνατό σουτ στη δεκαετία του '70 και η παρουσία του στην εθνική ομάδα της Σκωτίας την βοήθησε να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Ο Λόριμερ είχε γεννηθεί στη Σκωτία, στο Νταντί, και η Λιντς Γιουνάιτεντ κατάφερε να τον αποκτήσει προλαβαίνοντας πολύ ισχυρότερους από αυτήν συλλόγους το 1962 επειδή τον ήθελε πάρα πολύ ο (τότε προπονητής της ομάδας) Ντον Ρέβι.

Ξεχώρισε αμέσως παίζοντας από την δεξιά πλευρά της επίθεσης σε ένα κλασικό για αρκετά χρόνια σύστημα, το 4-3-3 που προτιμούσε ο Ρέβι. Αυτός από τη μία πλευρά, ένας άλλος Σκωτσέζος από τα αριστερά ο Έντι Γκρέι και ο Τζόουνς στην κορυφή μέχρι που αποκτήθηκε ο Κλαρκ από τη Λέστερ.

Αλλά πολλές φορές έπαιζε και με τους δύο σέντερ φορ, με τον Κλαρκ να οπισθοχωρεί λίγο, σε ένα απίστευτο 4-2-4 που απολάμβανε ο κόσμος της Λιντς. Ο Λόριμερ ήταν από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας που πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα, με μόλις δυο ήττες το 1968-69.

Ακολουθήσει άλλο ένα, το 1973 – 74 όταν η Λιντς ξεκίνησε με ένα εκπληκτικό σερί μένοντας αήττητη έως την 30ή αγωνιστική. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει και το μοναδικό FA Cup στην ιστορία του κλαμπ το 1972.

Εκείνη η επικράτηση, στα 100 χρόνια από την έναρξη του Κυπέλλου Αγγλίας με το γκολ του Άλαν Κλαρκ απέναντι στην Άρσεναλ στο Γουέμπλεΐ, για τον ίδιο ήταν πάντα η κορυφαία στιγμή της καριέρας του, όπως μου είχε πει στον αέρα του νυν bwinΣΠΟΡ FM πριν αρκετά χρόνια.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο england365.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x