sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παγκόσμιο 2019: Η ισπανική κυριαρχία και η χαμένη ευκαιρία για την Εθνική του MVP Γιάννη

Στο πιο πρόσφατο Μουντομπάσκετ, η Ισπανία επέστρεψε στην κορυφή του κόσμου μετά από 13 χρόνια, οι ΗΠΑ αποκλείστηκαν από τα προημιτελικά, ενώ η Εθνική μας έμεινε στα… ρηχά και αρκέστηκε στην 11η θέση.

Παγκόσμιο 2019: Η επιστροφή της Ισπανίας στην κορυφή

Στο πιο πρόσφατο… δείγμα που έχουμε από Μουντομπάσκετ, η Ισπανία ήταν εκείνη που κυριάρχησε στα παρκέ της Κίνας και έφτασε αήττητη μέχρι την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ανεβαίνοντας στην κορυφή του κόσμου για τρίτη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2006!

Μία διοργάνωση την οποία η FIBA αποφάσισε να μεταφέρει από το 2018 στο 2019, έτσι ώστε να μην συμπέσει με το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ που διεξήχθη στη Ρωσία, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν στη διοργάνωση 32 ομάδες, 8 περισσότερες σε σύγκριση με όσες εμφανίστηκαν στο Παγκόσμιο του 2014 που διεξήχθη στην Ισπανία. Παράλληλα, άλλαξε και η διαδικασία των προκριματικών της διοργάνωσης, με τα γνωστά «παράθυρα» να μπαίνουν στη ζωή μας. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που το Παγκόσμιο διοργανώθηκε σε χώρα της Ασίας (1978 στις Φιλιππίνες και 2006 στην Ιαπωνία).

Παγκόσμιο 2019: Η επιστροφή της Ισπανίας στην κορυφή

Η Αργεντινή έφτασε μέχρι τον τελικό ενός Μουντομπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία της, αλλά τελικά αρκέστηκε στη δεύτερη θέση, ενώ η Γαλλία κατατάχθηκε τρίτη στον κόσμο, για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση. Η Αυστραλία εντυπωσίασε και έφτασε μια ανάσα από το πρώτο της παγκόσμιο μετάλλιο, αλλά δεν τα κατάφερε κόντρα στους Γάλλους στον μικρό τελικό, ενώ οι ΗΠΑ απογοήτευσαν και έμειναν εκτός ημιτελικών για πρώτη φορά από το 2002, αφού ηττήθηκαν με 89-79 από τη Γαλλία και αποκλείστηκαν στους «8».



Όσο για την Εθνική μας, ταξίδεψε στην Κίνα με υψηλές βλέψεις και με μπροστάρη της τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος πριν από μερικούς μόλις μήνες είχε αναδειχθεί MVP της κανονικής περιόδου για τη σεζόν 2018-2019 στο NBA, κάνοντας θραύση με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς!

Ωστόσο, η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου δεν κατάφερε να δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες. Τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της, αφού νίκησε Μαυροβούνιο (85-60) και Νέα Ζηλανδία (103-97), αλλά ηττήθηκε από την Βραζιλία (79-78), ενώ έχασε και στο πρώτο της παιχνίδι για τη φάση των «16» από τις ΗΠΑ (69-53). Το επόμενο παιχνίδι είχε χαρακτήρα τελικού για την Εθνική μας, η οποία χρειαζόταν νίκη με διαφορά τουλάχιστον 12 πόντων κόντρα στην Τσεχία, έτσι ώστε να προκριθεί στα προημιτελικά.



Παρά τις εξαιρετικές εμφανίσεις των Καλάθη (27π, 6 ασίστ, 6 ριμπάουντ), Σλούκα (16π.) και παρότι πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της, η «γαλανόλευκη» τελικά δεν τα κατάφερε, αφού η νίκη της με 84-77 δεν ήταν αρκετή για να πανηγυρίσει. Πολύ μεγάλο ρόλο στο ότι δεν καταφέραμε τελικά να πάρουμε τη νίκη που χρειαζόμασταν σε εκείνον τον αγώνα έπαιξε και η αποβολή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, με 5:32 να απομένουν για το φινάλε.



Με την Εθνική μας να βρίσκεται στο +10 (67-57) και να έχει το μομέντουμ, οι διαιτητές ανακάλυψαν επιθετικό φάουλ του Greek Freak, το οποίο ήταν το πέμπτο του και είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή του. Από τα ριπλέι φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση επιθετικού φάουλ, με τον Γιάννη να μένει άδικα εκτός παρκέ στην κρίσιμη «τελική ευθεία», ενώ δόθηκε και τεχνική ποινή στον πάγκο μας μετά τις δικαιολογημένα έντονες διαμαρτυρίες. Αυτή ήταν η τελευταία εμφάνιση σε Μουντομπάσκετ για Πρίντεζη, Βασιλόπουλο και Μπουρούση, ενώ μετά τη φετινή απουσία τους, δεν αποκλείεται να ήταν τελευταία και για τον Σλούκα.



Προερχόμενη από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ που είχε προηγηθεί το 2017, η εθνική Ισπανίας ταξίδεψε στην Κίνα ως μία δεδομένα ποιοτικότατη ομάδα, αλλά δεν ήταν πολλοί εκείνοι που πίστευαν ότι θα φτάσει μέχρι το ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Προκρίθηκε εύκολα από την πρώτη φάση των ομίλων, με άνετες νίκες επί Τυνησίας, Πούρτο Ρίκο και Ιράν, ενώ παρουσιάστηκε έτοιμη και στα πιο… δύσκολα, επικρατώντας της Ιταλίας (67-60) και Σερβίας (81-69) στη φάση των «16».

Παγκόσμιο 2019: Η επιστροφή της Ισπανίας στην κορυφή

Στα προημιτελικά ξεπέρασε χωρίς να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες το εμπόδιο της Πολωνίας (90-78), πριν βρει απέναντί της την Αυστραλία, η οποία έκανε εξαιρετικό τουρνουά. Σε έναν φανταστικό ημιτελικό, η «φούρια ρόχα» επικράτησε των «Boomers» με 95-88, στην πρώτη νοκ-άουτ αναμέτρηση στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που κρίθηκε μετά από δύο παρατάσεις! Κορυφαίος για τους θριαμβευτές ο Μαρκ Γκασόλ, ο οποίος σταμάτησε στους 33 πόντους, ενώ ο εκ των κορυφαίων καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, Ρίκι Ρούμπιο, πρόσθεσε 19, έχοντάς παράλληλα και 12 ασίστ με 7 ριμπάουντ! Καθοριστικός και ο Γιουλ, με τους 17 δικούς του πόντους.



Στον μεγάλο τελικό του Πεκίνου, η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο αντιμετώπισε την Αργεντινή, φτιάχνοντας διψήφια υπέρ της διαφορά στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, χωρίς να ξανακοιτάξει πίσω! Το τελικό 95-75 ήρθε ως… φυσικό επακόλουθο, δεδομένης της κυριαρχίας των Ισπανών στο παρκέ, με έξι παίκτες (Ρούμπιο, Γκασόλ, Γιουλ, Γουίλι Ερναγκόμεθ, Ρούντι Φερνάντεθ) των θριαμβευτών να ολοκληρώνουν τον αγώνα έχοντας πετύχει διψήφιο αριθμό πόντων. Κορυφαίος όλων ο Ρίκι Ρούμπιο (20π, 7 ριμπ, 3 ασίστ), ο οποίος ήταν φανταστικός καθ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, όντας ο πρώτος της ομάδας του σε πόντους και ασίστ και έχοντας 16,4 πόντους, 6 ασίστ και 4,6 ριμπάουντ ανά μέσο όρο!





Μάλιστα, στο τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο ο Ρούμπιο έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της διοργάνωσης (130), ξεπερνώντας τον Αργεντινό, Πάμπλο Πριχιόνι, ενώ ο επίσης θρύλος του αργεντίνικου μπάσκετ, Λουίς Σκόλα, έγινε μόλις ο δεύτερος στην ιστορία των Μουντομπάσκετ που ξεπέρασε τους 700 πόντους, έχοντας μπροστά του μόνο τον Βραζιλιάνο, Όσκαρ Σμιντ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x