sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αυτά θα προσφέρει ο Πονίτκα στον Παναθηναϊκό

Ο Ματέους Πονίτκα προβάρει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και αναμένεται να αποτελέσει μια πολύ ποιοτική λύση στη θέση «3» για τον Ντέγιαν Ράντονιτς. Το sport-fm.gr αναλύει τα στοιχεία του παιχνιδιού του.

Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε αστραπιαία και κάνει δικό του -όπως όλα δείχνουν- τον Ματέους Πονίτκα, ο οποίος προέρχεται από εξαιρετικές εμφανίσεις στο Ευρωμπάσκετ και ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη Ρέτζιο Εμίλια προκειμένου να φορέσει τη φανέλα του «τριφυλλιού».

Ο Πολωνός φόργουορντ με ύψος 1,98μ. έρχεται από μια γεμάτη τριετία με τη Ζενίτ, ενώ στο παρελθόν έχει περάσει από Λοκομοτίβ Κουμπάν, Τενερίφη, Ζιέλονα Γκόρα, Καρσίγιακα, Οστάνδη, Πρόκομ και AZS Βαρσοβίας. Ο 29χρονος θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Ράντονιτς, αφού διαθέτει πλούσιο ρεπερτόριο στο παιχνίδι του και μπορεί να προσφέρει πολύτιμες λύσεις, κυρίως από τη θέση «3».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις υποχρεώσεις του με την εθνική Πολωνίας στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ κατέγραψε 25,9% usage (σ.σ. τόσες προσπάθειες ή λάθη είχε) στις επιθέσεις της ομάδας του, ποσοστό αρκετά μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος όρος κυμαίνεται κοντά στο 20%.

Στο εν λόγω τουρνουά είχε εξαιρετικά νούμερα, αφού μέτρησε 13,4 πόντους, 5,7 ασίστ, 5,3 ριμπάουντ και 1,6 κλεψίματα/μέσο όρο, ενώ αγωνιζόταν σχεδόν 27 λεπτά ανά παιχνίδι. Θυμίζουμε άλλωστε ότι έγινε ο 4ος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που πετυχαίνει τριπλ-νταμπλ με το μυθικό 26-16-10 που κατέγραψε σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ κόντρα στη Σλοβενία.



Στα επιμέρους στοιχεία τώρα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Πονίτκα είναι ένας παίκτης που διαβάζει άριστα το παιχνίδι και θεωρείται εξαιρετικός δημιουργός, κυρίως προς τους -συμπαίκτες του- ψηλούς, κάτι άλλωστε που γνωρίζει πολύ καλά και ο σέντερ του Παναθηναϊκού, Αρτούρας Γκουντάιτις, με τον οποίο συνυπήρξαν στη Ζενίτ (2020-22).

Ο Πολωνός φόργουορντ είναι πολύ καλός χειριστής της μπάλας, ενώ μπορεί να βοηθήσει και σε οργανωτικό ρόλο, όπως αποδείχθηκε στο Ευρωμπάσκετ, όπου μετετράπη σε «εγκέφαλο» του παιχνιδιού της εθνικής του ομάδας. Στα θετικά επίσης ότι στο επιθετικό κομμάτι δεν έχει ιδιαίτερες… απαιτήσεις και δεν εκβιάζει προσπάθειες αν δεν του βγαίνει (όπως έκανε ο Νέντοβιτς για παράδειγμα).

Από την άλλη, σίγουρα δεν αποτελεί προτέρημά του το σχετικά χαμηλό ποσοστό στα τρίποντα και στις βολές: 30,1% και 69,7% έχει αντίστοιχα στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα. Παρεμπιπτόντως, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετράει 8,2 πόντους, 5,2 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ και 0,9 κλεψίματα μέσο όρο, ενώ σουτάρει με 56,8% στα δίποντα.

Παναθηναϊκός: Αυτά θα προσφέρει ο Πονίτκα

Με βάση τα νούμερα πάντως είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού και η… ειδικότητά του στα ριμπάουντ. Άλλωστε, διαθέτει δυνατό κορμί και δεν διστάζει να το ρίξει στη μάχη, κάτι που συμβαίνει και με τις δυναμικές διεισδύσεις του. Από ‘κει και πέρα, είναι μαχητικός αμυντικός και πιέζει πάνω στην μπάλα: σε ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό τον Απρίλιο του 2021 είχε κάνει 7 κλεψίματα!

Αρνητικό στοιχείο ότι ποτέ στην καριέρα του δεν ήταν ο νούμερο ένας εκτελεστής σε κάποια ομάδα του (πλην της εθνικής του) και δεν θεωρείται τόσο αξιόπιστος και σταθερός στο σκοράρισμα. Οι καλύτερες σεζόν του στο υψηλό επίπεδο ήταν το 2015-16 με τη Ζιέλονα Γκόρα (12 πόντοι μέσο όρο στην Ευρωλίγκα και 13,5 πόντοι μέσο όρο στο EuroCup) και το 2017-18 με την Τενερίφη (11,1 πόντοι μέσο όρο στο Basketball Champions League).

Βέβαια, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορεί να προσφέρει ο Πολωνός και δεν απαιτούν από εκείνον να αποτελέσει το πρώτο βιολί της ομάδας στο εκτελεστικό σκέλος. Συμπερασματικά, το πρόσημο για την επικείμενη μεταγραφή του «τριφυλλιού» είναι απόλυτα θετικό, ειδικά από τη στιγμή που στις πρώτες υποχρεώσεις της ομάδας του Ράντονιτς είχε διαφανεί έλλειμμα ποιότητας στη θέση «3».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x