sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παναθηναϊκός: Γιατί «ναι» και γιατί «όχι» στον Σφαιρόπουλο

Το sport-fm.gr καταγράφει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πιθανής πρόσληψης του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή και το όνομα του Γιάννη Σφαιρόπουλου «παίζει» για τον πάγκο του «τριφυλλιού».

Το sport-fm.gr καταγράφει τα αβαντάζ και τα ντεσαβαντάζ της πιθανής πρόσληψης του 55χρονου τεχνικού στους «πράσινους».

Ναι γιατί:
1) Είναι ικανότατος προπονητής

Σε επίπεδο τακτικής, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θεωρείται από τους πλέον ικανούς τεχνικούς στην Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές, οι ομάδες του ήταν «δεμένες» και σκληροτράχηλες αμυντικά, έπαιζαν ορθολογικά και μυαλωμένα, ενόσω εκμεταλλεύονταν τα βασικότερα όπλα τους, έχοντας ως αιχμή κάποιον γκαρντ-εκτελεστή (π.χ. Σπανούλης, Γουίλμπεκιν). Επιπροσθέτως, ο 55χρονος είναι άτεγκτος σε θέματα πειθαρχίας και εσωτερικών κανονισμών.

2) Έχει εμπειρία σε μεγάλες ομάδες της Ευρωλίγκας
Επί μια οκταετία εργάστηκε σε ομάδες της Ευρωλίγκας, οι οποίες πρωταγωνίστησαν. Με τον Ολυμπιακό κατάφερε να φτάσει σε δύο τελικούς (2015, 2017), ενώ με τη Μακάμπι δεν είχε ανάλογη επιτυχία, ωστόσο τη βελτίωσε αισθητά, αφού προ αυτού η «ομάδα του λαού» βολόδερνε στα χαμηλά στρώματα της διοργάνωσης (σ.σ. εκτός TOP-16 το 2015-16, 14η το 2016-17, 10η το 2017-18). Στάθηκε και άτυχος στους Ισραηλινούς, καθώς το 2019-20 η σεζόν διεκόπη λόγω κορωνοϊού κι ενώ η Μακάμπι βρισκόταν στην 5η θέση με ρεκόρ 19-9.

3) Είναι ιδανικός στο να χτίζει ομάδες χωρίς μεγάλο μπάτζετ και από το… μηδέν
Τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στη Μακάμπι δεν είχε να διαχειριστεί ιδιαίτερα «χοντρό» πορτοφόλι. Το 2014 ανέλαβε τους «ερυθρόλευκους» αμέσως μετά το οδυνηρό διαζύγιο με τον Μπαρτζώκα (σ.σ. μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από την «πιτσιρικαρία» του Παναθηναϊκού) και κατάφερε να επαναφέρει την ηρεμία στην ομάδα και να την οδηγήσει στο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου. Στους Ισραηλινούς παρέλαβε… καμένη γη, την οποία άφησαν πίσω τους οι Σπάχια, Μπαγκάτσκις και Τάμπακ ως επί το πλείστον, αλλά κατόρθωσε να τονώσει το ηθικό της ομάδας του και να την επαναφέρει στην κανονικότητα.

Παναθηναϊκός: Γιατί «ναι» και γιατί «όχι» στον Σφαιρόπουλο

4) Γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα
Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα κονταροχτυπηθεί με τον Ολυμπιακό για τους εγχώριους τίτλους, τότε χρειάζεται έναν άνθρωπο στον πάγκο του που να γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες των ντέρμπι και του ελληνικού πρωταθλήματος. Σαφώς και αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιον που θα εργαστεί για πρώτη φορά σε ελληνική ομάδα.

Όχι γιατί:
1) Το «ερυθρόλευκο» παρελθόν του και οι δηλώσεις κατά του Παναθηναϊκού

Ο Σφαιρόπουλος εργάστηκε στον Ολυμπιακό για μια επταετία συνολικά: την τριετία 2005-08 ως βοηθός και το 2014-18 ως πρώτος. Και στις δύο περιόδους η κόντρα των «αιωνίων» βρισκόταν στο… κόκκινο και ο ίδιος δεν βοήθησε ιδιαίτερα με τις δηλώσεις του προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα. Για παράδειγμα, έχει μείνει στην ιστορία η δήλωσή του περί συγκυριών τον Δεκέμβριο του 2017 ή το «όλη η Ελλάδα είδε πως νίκησε σήμερα ο Παναθηναϊκός» τον Ιανουάριο του 2018 μετά από ένα ντέρμπι για το ελληνικό πρωτάθλημα. Φυσικά, επειδή ζούμε στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι δύσκολα οι οπαδοί ξεχνούν τι έχει συμβεί στο παρελθόν.

2) Η όχι και τόσο καλή σχέση του με τον Παπαπέτρου
Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού συνεργάστηκε με τον Σφαιρόπουλο για 4 χρόνια στον Ολυμπιακό, ωστόσο οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι δεν είχαν και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Ο Θεσσαλονικιός προπονητής χρησιμοποιούσε αρκετά συχνά τον Παπαπέτρου ως πάουερ φόργουορντ, κάτι που δεν άρεσε στον «Παπ». Στην περίπτωση που αναλάβει τον Παναθηναϊκό ο 55χρονος προπονητής, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν έχουν αφήσει πίσω τους τις όποιες διαφορές είχαν οι δύο άνδρες…

Παναθηναϊκός: Γιατί «ναι» και γιατί «όχι» στον Σφαιρόπουλο

3) Η υπερβολική πίεση προς τους Έλληνες προπονητές
Ποτέ δεν είναι εύκολο για Έλληνες προπονητές να εργάζονται στους «αιώνιους». Ειδικά στον Παναθηναϊκό, που μετά τον Ομπράντοβιτς δεν έχει καταφέρει να βρει τον εκλεκτό, που θα τον καθοδηγήσει για αρκετά χρόνια. Η πίεση που θα υπάρχει για τον τεχνικό του «τριφυλλιού» είναι τεράστιο ντεσαβαντάζ και μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Ρωτήστε και τον κόουτς Πρίφτη για παράδειγμα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x