sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παναθηναϊκός: Η απελπιστική αστοχία στα δίποντα και ο Ντάριλ του… 4ου

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το πρόγραμμα-βουνό των 5 πρώτων αγωνιστικών με μία νίκη και το sport-fm.gr καταγράφει τα στατιστικά δεδομένα των συγκεκριμένων ματς.

Παναθηναϊκός: Η αστοχία στα δίποντα και ο Ντάριλ του… 4ου

Ο Γολγοθάς των 5 πρώτων αγωνιστικών ολοκληρώθηκε για τον Παναθηναϊκό, με την ομάδα του Πρίφτη να έχει 4 εκτός έδρας παιχνίδια σε αυτό το διάστημα και μόλις ένα στο γήπεδό της.

Οι «πράσινοι» πανηγύρισαν μία νίκη στις 5 πρώτες υποχρεώσεις τους (σ.σ. κόντρα στη Φενέρ), ενώ υποχρεώθηκαν σε 4 ήττες (όλες μακριά από το ΟΑΚΑ) και καλούνται να παρουσιάσουν καλύτερο πρόσωπο στη συνέχεια για να αποφύγουν τον τερματισμό στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Το sport-fm.gr επιχειρεί μια στατιστική καταγραφή των πεπραγμένων του «τριφυλλιού» στους 5 αγώνες του στην Ευρωλίγκα, από την οποία μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Με όλα τα ελαφρυντικά που συνοδεύουν την ομάδα του Πρίφτη (καινούριος προπονητής, αρκετοί νέοι και άπειροι παίκτες, δύσκολο πρόγραμμα).

Δίποντα VS. Τρίποντα


Το πρώτο και κύριο είναι η… εκνευριστική αστοχία των παικτών του Παναθηναϊκού στα δίποντα, σε πολλές περιπτώσεις εκ των οποίων ήταν σε προσπάθειες για λέι-απ ή τέλος πάντων από κοντινή απόσταση. Είναι χαρακτηριστικό -και ίσως συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του παγκόσμιου μπάσκετ- ότι και στα 3 τελευταία ματς ήταν πιο εύστοχοι στα τρίποντα από τα δίποντα!

Αναλυτικά:
VS. Μπασκόνια: 18/38 δίποντα (47,4%), 11/23 τρίποντα (47,8%)
VS. Ρεάλ Μαδρίτης: 11/36 δίποντα (30,6%), 9/20 τρίποντα (45%)
VS. Μακάμπι Τελ Αβίβ: 12/32 δίποντα (37,5%), 14/32 τρίποντα (43,8%)
Συνολικά: 41/106 δίποντα (38,6%), 34/75 τρίποντα (44,1%)

Συμπερασματικά, το ποσοστό στα δίποντα σε αυτά τα 3 ματς κρίνεται τουλάχιστον απογοητευτικό, ωστόσο η ευστοχία έξω από τα 6,75μ. αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον. Ειδικά από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με εκτός έδρας αγώνες…

Παναθηναϊκός: Η αστοχία στα δίποντα και ο Ντάριλ του… 4ου

Ούτως ή άλλως ο Παναθηναϊκός είναι η 2η χειρότερη ομάδα στην Ευρωλίγκα σε ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα (45,13%): μόνο η Ούνιξ είναι πιο άστοχη. Αντιθέτως είναι η 6η πιο εύστοχη στα τρίποντα (36,07%). Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι «πράσινοι» έχουν εξαιρετικά ποσοστά στις βολές (84%) και είναι οι 2οι στη σχετική κατηγορία της διοργάνωσης.

Από ‘κει και πέρα, οι παίκτες του Πρίφτη δίνουν τις λιγότερες ασίστ στη φετινή Ευρωλίγκα (12,6 μέσο όρο), κάτι που προκύπτει πιθανότατα από την αστοχία τους στα δίποντα. Θα ήταν μεγαλύτερο το νούμερο στις τελικές πάσες αν για παράδειγμα ευστοχούσαν στις προσπάθειές τους κοντά στο καλάθι. Κι όλα αυτά ενώ το «τριφύλλι» δεν κάνει πολλά λάθη (11,2 μέσο όρο): είναι 6ο στη σχετική λίστα και η αναλογία ασίστ/λαθών βρίσκεται στο 1,12. Όχι τόσο τραγική, αλλά ούτε και ιδανική.

Άμυνα και πρώτο ημίχρονο


Το ανησυχητικό είναι ότι στην άμυνα αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός επιτρέπει στους αντιπάλους να κάνουν το παιχνίδι τους, αφού έχει τον 2ο χειρότερο μέσο όρο στις ασίστ που «δέχεται» (18,8). Κόντρα στους «πράσινους» οι αντίπαλοι σουτάρουν με 49,8%, που είναι το 3ο καλύτερο ποσοστό στη διοργάνωση, ενώ παίρνουν και 38,8 ριμπάουντ (η αστοχία που λέγαμε…), που είναι ο 2ος μεγαλύτερος μέσος όρος στη λίγκα.

Επιπροσθέτως, μοιάζει πρόβλημα που χρήζει άμεσης διόρθωσης, η «είσοδος» των παικτών του «τριφυλλιού» στους αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής σε 10 δεκάλεπτα των πρώτων ημιχρόνων (όσο μπακαλίστικο κι αν ακούγεται αυτό), ο Παναθηναϊκός έχει βγει νικητής μόνο σε ένα (το πρώτο κόντρα στην Μπασκόνια): στα υπόλοιπα 9 είχε δύο «ισοπαλίες» (στο 2ο με Ρεάλ και Μακάμπι), ενώ έχασε τα άλλα 7.

Παναθηναϊκός: Η αστοχία στα δίποντα και ο Ντάριλ του… 4ου

Ως συνέχεια του παραπάνω στατιστικού, η ομάδα του Πρίφτη δεν προηγήθηκε σε κανένα πρώτο ημίχρονο των παιχνιδιών της, ενώ στα 3 εξ αυτών πέτυχε από 30 πόντους και κάτω (28 με Μονακό, 30 με Ρεάλ και 23 με Μακάμπι). Το συνολικό σκορ των πρώτων 20λεπτων των 5 αγώνων είναι 161-199 εις βάρος της (!), που θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν γινόταν εκείνο το επιμέρους 9-1 στο φινάλε του ημιχρόνου κόντρα στη Φενέρ. Σίγουρα ένα ματς μπάσκετ διαρκεί 40 λεπτά, όμως σε αυτό το -υψηλό- επίπεδο δεν είναι και πολύ εύκολο να… κυνηγάς συνέχεια από την αρχή μεγάλες διαφορές. Πολλώ δε μάλλον για ένα νέο σύνολο που ψάχνει τη χημεία του και τους ρόλους του.

Προσθέστε επίσης την έλλειψη συγκέντρωσης ή και τύχης, αφού οι πρωταθλητές Ελλάδας δέχθηκαν 2 buzzer beater τρίποντα στο φινάλε του ημιχρόνου και του πρώτου δεκαλέπτου σε Βιτόρια και Μαδρίτη αντίστοιχα, αλλά και 8 αναπάντητους πόντους στο τελευταίο 1,5 λεπτό της πρώτης περιόδου στο Τελ Αβίβ. Καταστάσεις που αποτελούν πλήγμα στην ψυχολογία κάθε ομάδας.

Πέρι και Μέικον


Σε ατομικό πλαίσιο, θα σταθούμε στους δύο νεοαποκτηθέντες γκαρντ των «πράσινων», οι οποίοι έχουν παρουσιάσει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Ο Κέντρικ Πέρι μοιάζει σαν ψάρι έξω από τα… νερά του για την ώρα και δεν έχει καταφέρει να βοηθήσει (σχεδόν) καθόλου την ομάδα του.

Ο Αμερικανός έχει μόλις 5,6 πόντους και 2,4 ασίστ (αλλά και 1,6 λάθη) μέσο όρο, ωστόσο αυτό που κάνει… μπαμ, είναι τα τραγικά ποσοστά του: 4/20 δίποντα (20%) και 4/17 τρίποντα (29,4%). Αν αφαιρέσουμε από την εξίσωση το ματς στο ΟΑΚΑ με τη Φενέρ, τότε το ποσοστό του στα σουτ εντός παιδιάς μειώνεται ακόμα περισσότερο: 3/19 δίποντα και 2/13 τρίποντα. Έτσι, πάει… στράφι το γεγονός πως πρόκειται για τον καλύτερο «κλέφτη» της ομάδας (1,6 κλεψίματα μέσο όρο).

Παναθηναϊκός: Η αστοχία στα δίποντα και ο Ντάριλ του… 4ου

Στο άλλο… άκρο βρίσκεται ο Ντάριλ Μέικον, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος πασέρ του Παναθηναϊκού μαζί με τον Παπαπέτρου (14,8 πόντοι και 3 ασίστ μέσο όρο). Ο 25χρονος Αμερικανός αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του «τριφυλλιού», αφού αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα, αλλά στέκεται απόλυτα στο ύψος των περιστάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σουτάρει με εξαιρετικά ποσοστά: 12/16 δίποντα (75%), 11/26 τρίποντα (42,3%) και 17/19 βολές (89,5%).

Για τον Μέικον θα σταθούμε λίγο παραπάνω στην παρουσία του στο τέταρτο δεκάλεπτο των αγώνων, στο οποίο… σεληνιάζεται και -αν μη τι άλλο- δείχνει ότι δεν φοβάται να πάρει την ευθύνη. Όπως θα διαπιστώσετε, εξαιρείται το ματς με τη Ρεάλ, στο οποίο ξέμεινε από δυνάμεις στο φινάλε.

Δείτε τι έχει πράξει στην τελευταία περίοδο των 5 παιχνιδιών της Ευρωλίγκας:
VS. Μονακό: 10 πόντοι με 4/4 εντός παιδιάς και μία ασίστ.
VS. Φενερμπαχτσέ: 8 πόντοι με 2/2 εντός παιδιάς, 4/4 βολές, μία ασίστ και ένα ριμπάουντ.
VS. Μπασκόνια: 8 πόντοι με 2/3 τρίποντα, 2/2 βολές.
VS. Ρεάλ Μαδρίτης: 2 πόντοι με 2/2 βολές, 0/4 εντός παιδιάς, 2 λάθη.
VS. Μακάμπι: 14 πόντοι με 4/6 εντός παιδιάς, 4/5 βολές, 2 ασίστ, 2 ριμπάουντ και ένα λάθος.

Κλείνοντας, αξίζει μια αναφορά στη μικρή συνεισφορά των σέντερ του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι της ομάδας: Παπαγιάννης, Φλόιντ και Έβανς (έχει παίξει στο «5») έχουν συνολικά 14,8 πόντους μέσο όρο, ενώ ο Καββαδάς δεν έχει αγωνιστεί ούτε δευτερόλεπτο στην Ευρωλίγκα.

Τέλος, η ομάδα του Πρίφτη θα νιώσει τη ζεστασιά του ΟΑΚΑ στα δύο προσεχή παιχνίδια στην Ευρωλίγκα (με Εφές και Βιλερμπάν), ενώ ο επόμενος μήνας και το πρόγραμμα των 7 αγωνιστικών που έρχονται (Εφές εντός, Βιλερμπάν εντός, Ερυθρός Αστέρας εκτός, Ούνιξ Καζάν εντός, Ζαλγκίρις εκτός, Μπάγερν εκτός, Ζενίτ εντός), προσφέρονται για εξαγωγή ακόμα περισσότερων συμπερασμάτων, αλλά και -το κυριότερο- για έναν καλό απολογισμό νικών, που θα δώσουν ώθηση στην ομάδα και θα δείξουν που βαδίζει. Ειδικά από τη στιγμή που θα μπει στην εξίσωση ο Φέρελ και την ώρα που αναμένεται η άνοδος στην απόδοση του Νέντοβιτς…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x