sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Ιβάν… ξέρει: Οι περσινές μεταγραφές του Παναθηναϊκού δείχνουν τον δρόμο και φέτος

Ο Παναθηναϊκός έκανε εννιά μεταγραφές φέτος, όλες με τη «σφραγίδα» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το παράδειγμα των περυσινών κινήσεων… προϊδεάζει για το προσδοκώμενο μεγάλο ποσοστό επιτυχίας τους!

Η λήξη της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου βρίσκει τον Παναθηναϊκό ακόμα πιο δυνατό από πέρυσι, τουλάχιστον στην θεωρία και με βάση τα όσα έχουμε προλάβει να δούμε στα έξι επίσημα φετινά ματς του.

Αλλά και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς απόλυτα… ικανοποιημένο, για το γεγονός αυτό. Όχι το δεύτερο, αν και, σοβαρολογώντας, προφανώς ο Σέρβος τεχνικός των «πράσινων» θα είναι ευχαριστημένος από το γεγονός πως όσοι ήρθαν φέτος, προσφέρουν ήδη. Και φέτος, για την ακρίβεια!

Παναθηναϊκός: Ο απολογισμός των μεταγραφών του Γιοβάνοβιτς

Όσες σε όλη του την καριέρα, μόνο στον Παναθηναϊκό!
Στο πρώτο σκέλος αναφερόμαστε, το τέλος των μεταγραφών. Κι αν νομίζει κανείς ότι είναι υπερβολή τα όσα μεταφέρονται/γράφονται/λέγονται για την «αλλεργία» του Γιοβάνοβιτς στη συγκεκριμένη διαδικασία, μια σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα πείσει και τον τελευταίο… άπιστο Θωμά, επ’ αυτού…

Το είπε, δε, ο ίδιος στην συνέντευξη Τύπου μετά το ματς του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ. «Είμαι εδώ ένα χρόνο και έχω κάνει 15 μεταγραφές. Όσες έχω κάνει σε όλες μου τις ομάδες», δήλωσε με νόημα.

Που να ΄ξερε, που… ήξερε, προφανώς, ο καψερός ότι θα ακολουθούσαν δύο ακόμα κινήσεις για να κλείσει το ρόστερ της ομάδας του. Με τις προσθήκες των Ένις Τοοκάι και Αλέξις Τρουιγιέ να ολοκληρώνουν την ενίσχυση του «τριφυλλιού», στην παρούσα φάση.

Σαν Σέρβος που… σουτάρει βολές
Πλέον, με όλα όσα είδαμε σε τρεις μεταγραφικές περιόδους, στην διάρκεια της παρουσίας του 69χρονου προπονητή, βγαίνουν αβίαστα δύο συμπεράσματα.

Το πρώτο αφορά στη «συμπεριφορά» του, μέχρι να καταλήξει στις επιλογές που κατέληξε. Πολύ ψάξιμο για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, ενδελεχής έρευνα ως προς το ανθρώπινο κομμάτι. Γενικώς, «ψείρισμα» που… εκνευρίζει τους απέξω και ενίοτε φέρνει αργοπορία, μέχρι την τελική απόφαση.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τα… αποτελέσματα όλων των παραπάνω. Το γεγονός ότι όλες ανεξαιρέτως οι μεταγραφές φέρουν την υπογραφή του Γιοβάνοβιτς -πράγμα όχι τόσο συνηθισμένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν μη τι άλλο- και παράλληλα στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αποδειχθεί πετυχημένες!

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν πέρυσι, το δείγμα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο και το ποσοστό ευστοχίας του Ιβάν θυμίζει… συμπατριώτη του μπασκετμπολίστα (σ.σ. βάλτε όποιον θέλετε) από την γραμμή των ελεύθερων βολών…

«Ιβάν δαγκωτό»
Με γνώμονα ακριβώς αυτό, δε, αν μη τι άλλο, οι φίλοι του Παναθηναϊκού δικαιωματικά του έχουν προφέρει όλη τους την υποστήριξη ως προς και τις φετινές επιλογές. Ακόμα και τις πιο πρόσφατες χρονικά, που σίγουρα δεν έκανα το… γκελ των προηγούμενων.

«Ο Ιβάν ξέρει», είναι η μόνιμη επωδός, συνοδευόμενη και από κάποια… παραπονάκια, τα οποία προαναφέραμε, ως προς το χρονικό σκέλος και το πόσο πήραν για να γίνουν οι κινήσεις.



Παράλληλα, ο Γιοβάνοβιτς έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη της διοίκησης αλλά και του ποδοσφαιρικού τμήματος, καθώς άπαντες γνωρίζουν πως οι κινήσεις που κάνει είναι στοχευμένες, με γνώμονα το καλό της ομάδας και πάντοτε σε λογικά οικονομικά πλαίσια.

Για όποιον τυχόν δεν έχει πειστεί ακόμα, το sport-fm.gr σας θυμίζει μια προς μια όλες τις μεταγραφές που εισηγήθηκε και έγιναν πράξη…



Γιάννης Κώτσιρας


Αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφική κίνηση του Γιοβάνοβιτς, ο οποίος έμεινε πολύ ικανοποιημένος από όσα είδε από αυτόν στον Αστέρα Τρίπολης, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο.

Μετά το -αναμενόμενα, θα έλεγε κανείς- «μουδιασμένο» ξεκίνημά του, ο Κώτσιρας καθιερώθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας του Παναθηναϊκού. Παράλληλα, με τις εμφανίσεις του «προκάλεσε» την επιστροφή του στην Εθνική, με τον Γκουστάβο Πογέτ να τον καλεί τον περασμένο Μάιο!

Συνολικά, έως τώρα, ο δεξιός μπακ μετράει 39 εμφανίσεις με το «τριφύλλι» και δύο ασίστ. Έχοντας τις 33 εξ αυτών πέρυσι σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και τις υπόλοιπες φέτος, σε Ελλάδα και Ευρώπη, όντας βασικότατο μέλος της ομάδας, με φοβερό φίνις στη σεζόν.



Ρούμπεν Πέρεθ

Το δεύτερο «χτύπημα» του Σέρβου τεχνικού και από αυτά που… έχουν βάλει σφραγίδα στον Παναθηναϊκό αν μη τι άλλο, εδώ και ενάμισι χρόνο, όντας το «κομπιούτερ» της μεσαίας γραμμής!

Πήρε τη φανέλα βασικού… σπίτι του με το καλημέρα και δικαιολογημένα, αφού η δουλειά που κάνει ο Ρούμπεν ειδικά σε επίπεδο δημιουργίας και ανάπτυξης βοήθησαν τα μέγιστα για να δούμε όσα είδαμε από την ομάδα του… Χωρίς να είναι κακός και ανασταλτικά, όπου βέβαια υστερεί σε ταχύτητα.



Κάπως έτσι, ο Ισπανός χαφ έφτασε πέρυσι τα 40 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, όπου στα 35 ξεκίνησε στην 11άδα! Φέτος, συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα και άλλα επτά ήδη, με μια ασίστ.



Ζβόνιμιρ Σάρλια


Προφανώς και ουδέποτε ο Κροάτης στόπερ θα… μνημονεύεται στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Από την άλλη, όμως, καλό θα είναι να ξέρουμε και τι θέλουμε, προτού κρίνουμε…

Κοντολογίς, ο Σάρλια αποκτήθηκε ως μια εναλλακτική λύση για το κέντρο της άμυνας των «πράσινων», υπό πίεση χρόνου και με τον Μπαρτ Σένκεφελντ τραυματία.

Μας «συστήθηκε» με όχι τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε εκείνο το φιλικό με τη Λοκομοτίβα στην Καλλιθέα, ωστόσο σταδιακά προσαρμόστηκε και λειτούργησε ιδανικά ως συμπληρωματικός, όταν γύρισε ο Ολλανδός στο πλευρό του Φραν Βέλεθ.

Όπως συνεχίζει να κάνει και φέτος, δηλαδή, όπου έχει 5Χ5 στην Super League, ενώ το… κοντέρ πέρυσι σταμάτησε στις 25 συμμετοχές συνολικά.



Ραμόν Πασκάλ Λούντκβιστ


Η πρώτη, χρονικά, αστοχία του Γιοβάνοβιτς ήταν αναμφίβολα ο Σουηδός επιθετικός μέσος. Προσοχή: στα χαρτιά η απόκτησή του ήταν μια κίνηση με λογική.

Δανεικός από καλή ομάδα, την Χρόνινχεν, με καταγωγή από χώρα που «ταιριάζει» στον Παναθηναϊκό, αλλά και στοιχεία τα οποία έλειπαν τότε από την ομάδα.

Στοιχεία, βέβαια, που ο ίδιος ο Λούντκβιστ έδειξε σπάνια στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς, χωρίς ίχνος υπερβολής, κατάφερε να πάθει τα... πάντα όσο έμεινε στην χώρα μας! Τραυματισμούς, κορωνοϊό και πάει λέγοντας.

Κατέγραψε μόλις 13 συμμετοχές, με ένα γκολ, απέναντι στη Λαμία και από ένα σημείο και μετά ο προπονητής του σταμάτησε να τον υπολογίζει…



Ματέους Βιτάλ


Το έτερο «φάουλ» από πλευράς Ιβάν σε ό,τι έχει να κάνει με τις περυσινές μεταγραφές, παρά το «εκρηκτικό» ξεκίνημα του τον πρώτο μήνα, αφού στη συνέχεια… εξαφανίστηκε.

Είναι πάντως απορίας άξιο το πως ο Βραζιλιάνος εξτρέμ δεν κατάφερε να «πιάσει» στο «τριφύλλι», έχοντας πραγματικά πολλά προσόντα, χαρακτήρα επαγγελματία και σωστή αγωνιστική εικόνα στις προπονήσεις…

Σε κάθε περίπτωση, ο Βιτάλ όχι μόνο δεν έκανε την διαφορά ερχόμενος από την Κορίνθιανς ως δανεικός, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του χωρίς να βοηθήσει πρακτικά καθόλου. Έπαιξε σε 40 παιχνίδια, βέβαια, έχοντας ένα γκολ και μια ασίστ στο πρωτάθλημα και άλλα δύο τέρματα στο Κύπελλο Ελλάδας.



Αλμπέρτο Μπρινιόλι


Λίρα… εκατό ο Ιταλός γκολκίπερ και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά φυσικά, προερχόμενος από μια «σχολή» της θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο;

Ήρθε ως ελεύθερος από την Έμπολι, για να προσφέρει ανταγωνισμός τον Σωκράτη Διούδη και περισσότερη βοήθεια στο «χτίσιμο» παιχνιδιού με τα πόδια και μπήκε στα βαθιά με το… καλημέρα.



Παίζοντας στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την 5η αγωνιστική και φτάνοντας να κλείσει τη σεζόν λογιζόμενος ως ο βασικός τερματοφύλακας, με 29 εμφανίσεις και 18 clean sheets σε όλες τις διοργανώσεις!

Μια απ’ τα ίδια και φέτος, δε, με τον Μπρινιόλι να έχει παίξει και στα επτά παιχνίδια της ομάδας του, κρατώντας τέσσερις φορές το μηδέν στην Super League.



Σεμπάστιαν Παλάσιος


Η τελευταία χρονικά μεταγραφή του Παναθηναϊκού και του Γιοβάνοβιτς, η ακριβότερη των τελευταία δέκα χρόνων αλλά κι εκείνη με την μεγαλύτερη επίδραση στον αγωνιστικό χώρο!

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε, από την στιγμή που ο Αργεντινός εξτρέμ ολοκλήρωσε την σεζόν με 13 γκολ, τρεις ασίστ και 43 συμμετοχές;



Ο Παλάσιος αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ της ομάδας του, έναν… πονοκέφαλο για κάθε αντίπαλο, αλλά και σημείο αναφοράς για τον κόσμο στις κερκίδες του «Απόστολος Νικολαΐδης», που δεν σταμάτησε να τον επευφημεί.

Ίδιο το έργο και φέτος, με την -άδικη- αποβολή του στο πρώτο ματς με τη Σλάβια Πράγας να καθορίζει την ευρωπαϊκή μοίρα του ΠΑΟ,, ενώ μετράει ήδη πέντε ματς κι ένα γκολ στην Ελλάδα.



Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς


Η μια και μοναδική, αλλά… καλή, προσθήκη στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ερχόμενος ως δανεικός από την Χόφενχαϊμ.

Παρότι έμεινε ένα εξάμηνο, μόνο, εντούτοις ο Σέρβος μέσος κατάφερε να βάλει κι αυτός το… λιθαράκι του στον πολύ καλό τερματισμό της χρονιάς από πλευράς «πράσινων». Και εξυπακούεται πως ήταν από τους κορυφαίους παίκτες τους.

Ο Γκατσίνοβιτς πρόσφερε τέσσερις ασίστ, το κερδισμένο πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου και, το κυριότερο, δημιούργησε ένα αποτελεσματικότατο «τρίγωνο» στην δεξιά πλευρά, μαζί με τους Κώτσιρα και Παλάσιος. Για να επιστρέψει εν τέλει στη Γερμανία, μέχρι να μετακομίσει στην ΑΕΚ.



Γιούρι Λοντίγκιν


Ο μοναδικός παίκτης που δεν έχουμε δει ακόμα αγωνιζόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ξέρουμε και τι να περιμένουμε από αυτόν, με βάση το παρελθόν του.

Ο ομογενής γκολκίπερ ήρθε στο πλαίσιο της περαιτέρω αναβάθμισης της θέσης του τερματοφύλακα, προκειμένου να… βάλει δύσκολα στον Μπρινιόλι και να προσφέρει μια σιγουριά στον Γιοβάνοβιτς.

Με δεδομένο ότι ο Σωκράτης Διούδης δεν υπολογίζεται για το rotation, αλλά και την νοοτροπία του προπονητή του να δίνει χρόνο συμμετοχής στο Κύπελλο στον έτερο γκολκίπερ, είναι σίγουρο ότι ο Λοντίγκιν θα μπει και αυτός στην… εξίσωση.



Κρίστιαν Γκάνεα


Μεταγραφή στη λογική της περαιτέρω αναβάθμισης στη θέση του αριστερού μπακ, όπου πέρυσι ο Χουάνκαρ έπαιζε… απνευστί, με έναν παίκτη τον οποίο γνωρίζαμε όλοι από τον Άρη.

Όπως κάθε νέος, έτσι και ο Ρουμάνος ακραίος οπισθοφύλακας θέλει τον χρόνο προσαρμογής του, για να βγάλει αυτά που δεδομένα μπορεί.

Βέβαια, ήδη, το πρώτο δείγμα γραφής κρίνεται θετικό, καθώς εκτός του ανταγωνισμού προσφέρει και ανεβάσματα, καλές σέντρες και γενικά καλή παρουσία.

Με τον Γκάνεα να μετράει πέντε συμμετοχές έως τώρα, τέσσερις στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου έχει δώσει και μια ασίστ, αλλά και μια ακόμα στην Ευρώπη.



Άνταμ Γκνέζντα Τσέριν


Αν μη τι άλλο μιλάμε για την αποκάλυψη της φετινής μεταγραφικής περιόδου σε ό,τι αφορά στον Παναθηναϊκό. Τον παίκτη που είναι… παράδειγμα για το πως θέλουν και πρέπει να κινηθούν στο μέλλον οι «πράσινοι»…

Μόλις 23 χρονών, διεθνής με τη Σλοβενία, ο Τσέριν ήρθε από τη Νυρεμβέργη που πληρώθηκε ένα σεβαστό ποσό, κοντά στις 650.000 ευρώ, για να φέρει «βάθος» στα χαφ.

Τελικά, κατέληξε να είναι βασικός και αναντικατάστατος, στα πάνα του προπονητή του, παίζοντας σε όλα τα ματς και μάλιστα χωρίς να χάσει ούτε ένα λεπτό!

Βοηθάει τόσο δημιουργικά, όσο και ανασταλτικά, κουβαλάει μπάλα, έχει την κάθετη πάσα και δεδομένα θα γίνει ακόμα καλύτερος.



Χόρντουρ Μάγκνουσον


Η απόκτησή του έγινε με γνώμονα το πως θα καλυφθεί το κενό στο κέντρο της άμυνας μετά την φυγή του Φραν Βέλεθ για την Αλ Φατέχ, δεδομένου πως επρόκειτο για τον κορυφαίο στόπερ της ομάδας την περυσινή σεζόν.

Ο Ισλανδός σέντερ μπακ αν μη τι άλλο έχει και καλό βιογραφικό, αλλά και στοιχεία στο παιχνίδι του, τα οποία ο προκάτοχός του δεν τα διέθετε και συνιστούν αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα, βοηθάει πάρα πολύ στο build up από πίσω που θέλει ο Γιοβάνοβιτς, ενώ είναι και αριστεροπόδαρος, που επίσης δεν υπάρχει άλλος στα μετόπισθεν.

Ο Μάγκνουσον βέβαια δεν ξεκίνησε όπως θα ήθελε, καθώς ένας τραυματισμός στην πρεμιέρα με τον Ιωνικό τον κράτησε εκτός δράσης, με αποτ5έλεσμα να έχει αγωνιστεί μόνο σε δύο ακόμα ματς, με την Σλάβια Πράγας.



Άντραζ Σπόραρ


Ο Παναθηναϊκός και κατ’ επέκταση ο Γιοβάνοβιτς αναζητούσαν ένα σέντερ φορ «σημείο αναφοράς», που θα έχει το εύκολο γκολ και θα βοηθάει παράλληλα στο να δημιουργούνται διάδρομοι και ευκαιρίες και για τους συμπαίκτες του…

Αυτό έψαχνε και φαίνεται ότι τελικά το βρήκε στο πρόσωπο του Σλοβένου επιθετικού. Εξ ου και δαπανήθηκε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας!



Με τον Σπόραρ να δικαιώνει την επιλογή του και να ξεκινάει την απόσβεση από νωρίς, καθώς ήδη έχει κάνει επτά εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τρία γκολ και μια ασίστ, ενώ έχει κερδίσει και πέναλτι αλλά και αποβολή αντιπάλου. Όχι κι άσχημα, θα έλεγε κανείς.



Μπένιαμιν Βέρμπιτς


Κίνηση από το… πάνω ράφι, παρότι ο Γιοβάνοβιτς… απεχθάνεται τον εν λόγω χαρακτηρισμό, για τα άκρα της επίθεσης του «τριφυλλιού» ήταν και η απόκτηση του Σλοβένου εξτρέμ.

Με χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα, το ένας εναντίον ενός, αλλά και την πολύ καλή του τεχνική κατάρτιση, ο Βέμπιτς ήρθε για να δώσει το κάτι παραπάνω και παράλληλα να συνθέσει μαζί με Παλάσιος και Αϊτόρ μια δυνατή τριπλέτα που θα εναλλάσσεται και θα προσφέρει ποιότητα και λύσεις.



Ο Βέρμποιτς έχει σταθεί άτυχος, δυστυχώς, έως τώρα αφού χτυπήθηκε από κορωνοϊό, ενώ είχε κι έναν τραυματισμό με την Ντινάμο Κιέβου, πριν έρθει στον Παναθηναϊκό που τον πήγαν πίσω…

Έχει αγωνιστεί σε όλα τα ματς της Super League, κυρίως σαν αλλαγή, πετυχαίνοντας και το νικητήριο γκολ κόντρα στον Λεβαδειακό!



Μπερνάρ Ντουάρτε


Το… κερασάκι στην τούρτα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού δεν είναι άλλο από την απόκτηση του Βραζιλιάνου μέσου. Ενός… βιρτουόζου της μπάλας, με μεγάλη καριέρα που περιλαμβάνει ακόμα και ενεργή παρουσία στην εθνική ομάδα της πατρίδας του!

Ο Μπερνάρ μπορεί να δώσει λύσεις στον Γιοβάνοβιτς τόσο σαν δεκάρι, όπου και τον προορίζει ο Σέρβος τεχνικός, αλλά και στα άκρα της επίθεσης. Διακρίνεται για την ποιότητα στις επαφές του με τη μπάλα, αλλά και την οξυδέρκεια που διαθέτει στο παιχνίδι του.



Προφανώς και θέλει ακόμα χρόνο για να βρει τα πατήματά του και να… σηκώσει στο πόδι την Λεωφόρο. Ωστόσο, κάποια δείγματα γραφής τα έδωσε στο πρόσφατο ματς με τον Λεβαδειακό, όπου αγωνίστηκε ένα ημίχρονο κι ενώ είχε μπει σαν αλλαγή κόντρα στην ΑΕΚ, στο ολιγόλεπτο ντεμπούτο του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x