sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μετά τον Ράντονιτς… ποιος; Οι 5+1 ιδανικές επιλογές για τον πάγκο του Παναθηναϊκού! (poll)

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τον Ντέγιαν Ράντονιτς και το sport-fm.gr βάζει στο τραπέζι τους 5+1 ιδανικούς αντικαταστάτες του, δίνοντάς σας και την ευκαιρία να επιλέξετε εσείς!

Παρελθόν αποτελεί από τον Παναθηναϊκό ο Μαυροβούνιος τεχνικός Ντέγιαν Ράντονιτς μετά από μόλις 8 μήνες στον «πράσινο» πάγκο, με το «τριφύλλι» να ετοιμάζεται να βγει ξανά στην αγορά, προκειμένου να αναζητήσει τον άνθρωπο, που θα επαναφέρει τον σύλλογο στον δρόμο των επιτυχιών.

O 53χρονος πρώην τεχνικός του Ερυθρού Αστέρα, που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2022, δεν κατάφερε ουσιαστικά ουδέποτε να πείσει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνολο ικανό να φανεί ανταγωνιστικό στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η ήττα των «πράσινων» στον ημιτελικό του Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό το Σάββατο αποτέλεσε το κύκνειο άσμα στη συνεργασία των δύο πλευρών.

Πληρώνοντας αφενός την αδυναμία της ομάδας να αποφύγει την απογοητευτική συγκομιδή των μόλις 8 νικών μετά από 24 αναμετρήσεις στη Euroleague και αφετέρου να παρουσιάσει με συνέπεια μια βελτίωση στο αγωνιστικό της πρόσωπο, ο Ντέγιαν Ράντονιτς έγινε ο 4ος προπονητής σε διάστημα δυόμισι χρόνων με τον οποίο η «πράσινη» ΚΑΕ ολοκληρώνει αιφνίδια τη συνεργασία της.

Ο πάγκος των «πράσινων» τα τελευταία χρόνια μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα και η εύρεση του ιδανικού αντικαταστάτη του Μαυροβούνιου είναι μια διαδικασία, που μόνο απλή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Με το Κύπελλο να αποτελεί ήδη ανάμνηση και τον Παναθηναϊκό να μην έχει πραγματικές ελπίδες για να διεκδικήσει κάτι στη Euroleague, ο επόμενος προπονητής θα κληθεί να προετοιμάσει μία ομάδα επί της ουσίας για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα σε περίπου 3 μήνες από τώρα. Εκτός, φυσικά, αν η ΚΑΕ πάει σε κάποια υπηρεσιακή λύση και ψάξει το καλοκαίρι για προπονητή top επιπέδου.

Η αναζήτηση του διαδόχου, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει και με τις επιλογές στην αγορά να είναι περιορισμένες, τα κουκιά για τον επόμενο «εκλεκτό» είναι μετρημένα. Γιάννης Σφαιρόπουλος και Πάμπλο Λάσο φιγουράρουν στην λίστα των «ελεύθερων», όμως αμφότερες οι περιπτώσεις συγκεντρώνουν αρκετές δυσκολίες, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους.

Ο διακαής πόθος των «πράσινων» οπαδών Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο παλιός γνώριμος Τσάβι Πασκουάλ και ο πολύπειρος Βέλιμιρ Περάσοβιτς αποτελούν μερικούς ακόμα από τους υποψηφίους που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να αναλάβουν τις τύχες του Παναθηναϊκού, με το sport-fm.gr να παρουσιάζει τις 5+1 περιπτώσεις που θα μπορούσαν συνεχίσουν την καριέρα τους στο κλειστό τον Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

1) Πάμπλο Λάσο (ελεύθερος)


Παναθηναϊκός: Οι πέντε+1 ιδανικές επιλογές για τον πάγκο!

Η είδηση της αποχώρησής του από τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2022 μετά από 11 χρόνια παρουσίας έσκασε σαν βόμβα. Οι «μερένγχες» επικαλέστηκαν πως τα προβλήματα υγείας, που ταλαιπώρησαν τον 55χρονο Ισπανό προπονητή στο τέλος της περσινής περιόδου, δεν θα του επέτρεπαν να συνεχίσει να προπονεί τη «βασίλισσα».

Η απάντηση του 2 φορές πρωταθλητή Ευρώπης (2015, 2018) ήταν άμεση, επισημαίνοντας πως παραμένει ενεργός, ικανός και έτοιμος να επιστρέψει στους πάγκους. Το βιογραφικό του μιλάει από μόνο του: 6 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6 Κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ, 2 Euroleague, ταχύτητα, ρυθμός, αλεγρία και πολλές κατοστάρες για έναν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία των Μαδριλένων.

2) Γιάννης Σφαιρόπουλος (ελεύθερος)


Παναθηναϊκός: Οι πέντε+1 ιδανικές επιλογές για τον πάγκο!

Το «ερυθρόλευκο» παρελθόν του Γιάννη Σφαιρόπουλου πιθανόν να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πιθανότητα συνεργασίας των δύο πλευρών. Η τετραετής παρουσία του στον Ολυμπιακό, με τον οποίο πανηγύρισε την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων Ελλάδας (2015, 2016) και τη συμμετοχή σε δύο τελικούς Εuroleague (2015, 2017) ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2018, με τον Έλληνα τεχνικό, ωστόσο, να έχει κερδίσει με τα πεπραγμένα του στο λιμάνι, το δικαίωμα για την επόμενη δουλειά σε ομάδα Euroleague.

Η Μάκαμπι Τελ Αβίβ αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του 55χρονου τεχνικού με τους Ισραηλινούς να γίνονται στα χέρια του Θεσσαλονικιού κόουτς ξανά μια ομάδα, που διεκδικεί την είσοδό της στα πλέι οφ της Euroleague. Στο Ισραήλ ο πρώην προπονητής των Κολοσσού Ρόδου, Πανιωνίου και Ολυμπιακού κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο και 2 Λιγκ Καπ, ενώ οι δρόμοι του με την ομάδα του «λαού» έχουν χωρίσει από τον Φεβρουάριο του 2022.

3) Τσάβι Πασκουάλ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης)


Παναθηναϊκός: Οι πέντε+1 ιδανικές επιλογές για τον πάγκο!

Ο πρώτος της λίστας μας, που δεσμεύεται με συμβόλαιο και μάλιστα μέχρι το καλοκαίρι του 2024, καθώς το 2021 είχε υπογράψει τριετή επέκταση με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ο Τσάβι Πασκουάλ είχε αναλάβει τη Ζενίτ, με ορίζοντα την παρουσία της ομάδας στη Euroleague, ωστόσο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων, που ακολούθησε, έχει περιθωριοποιήσει σημαντικά την λίγκα και το πρεστίζ των ομάδων.

Το «πράσινο» παρελθόν του Ισπανού τεχνικού, που κάθισε με επιτυχία στον πάγκο του Παναθηναϊκού από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, είχε δημιουργήσει αρκετές συμπάθειες τόσο στο εσωτερικό του συλλόγου όσο και στις τάξεις των οπαδών. Ο Πασκουάλ κατέκτησε με το «τριφύλλι» 2 πρωταθλήματα, ενώ οδήγησε δύο φορές την ομάδα στα πλέι οφ της Euroleague με πλεονέκτημα έδρας.

4) Βέλιμιρ Περάσοβιτς (Ούνικς Καζάν)


Παναθηναϊκός: Οι πέντε+1 ιδανικές επιλογές για τον πάγκο!

Ο έτερος της λίστας, που βγάζει το ψωμί του στη Ρωσία και συγκεκριμένα στον πάγκο της Ούνικς Κάζαν. Όλες οι ιδιαιτερότητες που καταγράφηκαν σχετικά με τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων και τις συνέπειες του στο πρωτάθλημα της χώρας, ισχύουν και για την περίπτωση του Κροάτη.

Αναμφίβολα τα highlights της προπονητικής του καριέρας έρχονται από την Μπασκόνια. Αρχικά το 2007 οδηγώντας την τότε Τάου Κεράμικα στο Final 4 της Αθήνας και εν συνεχεία όταν μετά από μία δεκαετία οδηγούσε την ομάδα στο Final 4 του Βερολίνου το 2016. Εκείνη η Μπασκόνια, με πρωταγωνιστές τούς Γιάννης Μπουρούση και Μάικ Τζέιμς, είχε σκουπίσει στα πλέι οφ τον Παναθηναϊκό. Το όνομά του δεν είναι πρώτη φορά που εμπλέκεται σε σενάρια για τον «πράσινο» πάγκο, ενώ το συμβόλαιό του με την ομάδα του Καζάν ολοκληρώνεται το προσεχές καλοκαίρι.

5) Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Μπαρτσελόνα)


Παναθηναϊκός: Οι πέντε+1 ιδανικές επιλογές για τον πάγκο!

Last but not least… Για την ακρίβεια αν γινόταν ψηφοφορία στον κόσμο του Παναθηναϊκού, ο Σάρας θα κέρδιζε σίγουρα με αυτοδυναμία. Παίκτης-σημαία, σύμβολο για τον Παναθηναϊκό, παρών σε μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο ένδοξες βραδιές του «εξάστερου» και μόνο το άκουσμα της επιστροφής του στο σύλλογο από το πόστο του προπονητή, θα ήταν ικανό να συσπειρώσει την ομάδα και να της χαρίσει άμεσα όραμα και φιλοδοξίες.

Η εξαιρετική πρώτη δουλειά του στο Κάουνας, που οδήγησε τη Ζάλγκιρις στο Final 4 του Βελιγραδίου το 2018, ανάγκασε την Μπαρτσελόνα να στηρίξει τα όνειρά της για επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης σε εκείνον.

Στην Βαρκελώνη ο Γιασικεβίτσιους επανέφερε τους Καταλανούς στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος το 2021, η αποτυχία, ωστόσο, να κατακτήσει τη Euroleague και οι τελευταίοι χαμένοι τίτλοι εντός των συνόρων έχουν εμφανίσει τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Το συμβόλαιο του 46χρονου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι.

6) Αντρέα Τρινκέρι (Μπάγερν Μονάχου)


Παναθηναϊκός: Οι πέντε+1 ιδανικές επιλογές για τον πάγκο!

Κυπελλούχος την Κυριακή (19/02) με την Μπάγερν Μονάχου μπήκε στη λίστα μας από το παραθυράκι. Η προηγούμενη παρουσία του στη χώρα μας μάλλον κρίνεται αποτυχημένη, καθώς το πέρασμά του από τον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας δεν μακροημέρευσε. Κοουτσάρισε την «επίσημη αγαπημένη» μόνο στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας το 2013 με την Ελλάδα να αποκλείεται πριν από τα νοκ-άουτ.

Στο Μόναχο την προηγούμενη διετία κατάφερε να χτίσει ένα σκληροτράχηλο σύνολο. Xωρίς να διαθέτει στο ρόστερ του τον μεγάλο σταρ, αλλά με μία καλοδουλεμένη μηχανή έφτασε μία νίκη μακριά από το Final 4 τόσο το 2021 όσο και το 2022. Οι Βαυαροί φαίνεται να έχουν χάσει το τρένο της οκτάδας και ο 54χρονος Ιταλός φαίνεται να καλοβλέπει εδώ και καιρό την πιθανότητα να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, αναλαμβάνοντας κάποιο από τα πολύ βαριά χαρτιά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Αν μη τι άλλο, ποικιλία, όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε φιλοσοφία, όπως και σε… κασέ!

Και τώρα ο λόγος σε εσάς. Εσείς ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ιδανικός από τους παραπάνω, για να αναλάβει το «τιμόνι» του Παναθηναϊκού; Ψηφίστε στο poll του sport-fm.gr!



Επιμέλεια: Μπάμπης Λέσσης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x