sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κροτίδες, μπουκάλια και… ματσάρες: Τα χριστουγεννιάτικα ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού!

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έρχονται αντιμέτωποι μέσα στα Χριστούγεννα για την Ευρωλίγκα και το sport-fm.gr θυμάται παλαιότερα... εορταστικά ντέρμπι «αιωνίων», κάποια από τα οποία ήταν επεισοδιακά!

Τα Χριστούγεννα έχουν πλέον μπει για τα… καλά, και ποιο καλύτερο δώρο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς, από ένα ντέρμπι «αιωνίων» λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στο ΟΑΚΑ (30/12, 21:00) για την Ευρωλίγκα, στο τρίτο μεταξύ τους ματς φέτος, αλλά και αυτό με το μεγαλύτερο «πρεστίζ», μιας και γίνεται στο πλαίσιο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μπορεί να μην το έχουμε… συνηθίσει, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο «αιώνιοι» θα τεθούν αντιμέτωποι μέσα σε γιορτινές μέρες, και δη κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων. Ίσα ίσα, έχουν υπάρξει αρκετές φορές που η θέαση του μεγαλύτερου ελληνικού ντέρμπι, συνδυάστηκε με μελομακάρονα και κουραμπιέδες, με την προϊστορία μάλιστα, να είναι μοιρασμένη αλλά και… επεισοδιακή.

5/1/2002: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 52-62




Ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο που έγινε Χριστούγεννα, μόνο μέσα σε… γιορτινό κλίμα δεν μπορούμε να πούμε πως πραγματοποιήθηκε. Το ημερολόγιο έγραφε 5 Ιανουαρίου 2002, μια μεγάλη χιονοθύελλα τάραζε την Ελλάδα, ενώ το ευρώ είχε μόλις τεθεί σε κυκλοφορία στη χώρα λίγες μέρες πριν. Το μεγάλο ντέρμπι για την Α1 υποτίθεται πως θα ήταν ένας ωραίος αντιπερισπασμός από όλα αυτά, αλλά δυστυχώς κάποιοι είχαν διαφορετική άποψη.

Στη Γλυφάδα, ο Ολυμπιακός του Ηλία Ζούρου υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τη 13η αγωνιστική της Α1. Οι δύο αντίπαλοι είχαν εξίσου δυνατές ομάδες εκείνη τη σεζόν, άλλωστε οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τελικά το Κύπελλο και απέκλεισαν τον Παναθηναϊκό στο δρόμο προς τους τελικούς, ενώ οι «πράσινοι» κατέκτησαν εκείνη τη σεζόν την Ευρωλίγκα με την Μπολόνια.

Το ματς απέδειξε σε μεγάλο βαθμό την ισοδυναμία των δύο αντιπάλων, καθώς παρά την κυριαρχία του Παναθηναϊκού για μιάμιση περίοδο, ο Ολυμπιακός με ηγέτη τον Μίλαν Τόμιτς είχε καταφέρει να ξαναμπεί στο ματς, εκεί όμως έγινε το έλα να δείς!



Με το σκορ στο 52-55, κατά τη διάρκεια ενός τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς άρχισαν να πέφτουν στο γήπεδο αντικείμενα από την εξέδρα, με στόχο τον «πράσινο» πάγκο. Ομπράντοβιτς και Μποντιρόγκα δέχθηκαν μπουκάλια στο κεφάλι, ενώ ο τελευταίος εκνευρισμένος αλλά και αδικαιολόγητος, πέταξε το ένα πίσω στην εξέδρα. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε, με αποτέλεσμα να… πάρει η μπάλα και τον διαιτητή της αναμέτρησης Λάζαρο Βορεάδη, που τραυματίστηκε στο πρόσωπο από άγνωστο αντικείμενο!

Το ματς διεκόπη προσωρινά, μετά από λίγο ξανάρχισε, όμως ο Ολυμπιακός δέχθηκε αμέσως ένα 7-0 σερί που εξαγρίωσε το κοινό, με αποτέλεσμα η βροχή αντικειμένων να συνεχιστεί και το ματς να διακοπεί οριστικά από τους διαιτητές στο 52-62 υπέρ των «πρασίνων».

Ολυμπιακός: Τόμιτς 2, Φέμερλινγκ, Φόρεστ 14, Ντε Μιγκέλ 2, Φορντ 8, Ρισασέ 5, Γέρλιτς, Παπαλουκάς 6, Παπανικολάου 8, Σαβρασένκο 7

Παναθηναϊκός: Μίντλετον 5, Αλμπάνο 3, Παπαδόπουλος 2, Γιαννούλης 7, Μποντιρόγκα 16, Μπαλογιάννης, Σάντσεζ, Ρότζερς 11, Μουλαομέροβιτς 13, Αλβέρτης 5

23/12/2013: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 67-59


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι εορταστικές μάχες των αιωνίων

Επεισοδιακό ήταν και το δεύτερο συναπάντημα των δύο «αιωνίων» μέσα σε χριστουγεννιάτικο κλίμα. Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, ο Παναθηναϊκός του Αργύρη Πεδουλάκη φιλοξένησε τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα, σε ένα ματς που τα είχε πάλι… όλα.

Οι δύο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες στο ΟΑΚΑ για τον έναν ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, λίγο έλειψε όμως όλα να τιναχτούν στον αέρα λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης, όταν κάποιος ανεγκέφαλος πέταξε κροτίδα μπροστά στα πόδια της αποστολής του Ολυμπιακού, που αποχώρησε από το παιχνίδι!

Στη συνέχεια, ακολούθησε καθυστέρηση στην έναρξη του ματς, έγιναν συστάσεις τόσο από τον εκφωνητή του ΟΑΚΑ όσο και από τον τότε μεγαλομέτοχο των «πρασίνων» Δημήτρη Γιαννακόπουλο για να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο, και τελικά… κάποια στιγμή έγινε και ματς!



Στον αγώνα, ο γνωστός σκληροτράχηλος Παναθηναϊκός του Πεδουλάκη πήγε το ματς εκεί που ήθελε, σε χαμηλό δηλαδή σκορ, «έπνιξε» τον Ολυμπιακό, και στο τέλος με μεγάλα καλάθια από τον Μάικ Μπράμος και τον Γιόνας Ματσιούλις, κέρδισε με σκορ 67-59, φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου το οποίο κατέκτησε τελικά απέναντι στον Άρη.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 11, Μπράμος 12, Κάρι 9, Μπατίστ 5, Φώτσης 2, Λάσμε 9, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 10, Γκιστ 3, Παππάς 6.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 3, Λο 5 (1), Ντάνστον 8, Σπανούλης 8 (2), Περπέρογλου 8 (2), Μάντζαρης 6 (2), Σλούκας 13 (3), Σίμονς 3, Λοτζέσκι, Μπέγκιτς, Πρίντεζης 5.

27/12/2014: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 81-75


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι εορταστικές μάχες των αιωνίων

Μόλις μία χρονιά μετά το προηγούμενο γιορτινό συναπάντημά τους, οι αλλαγές στα ρόστερ των ομάδων ήταν τόσες, που φάνηκε να πέρασε μία… δεκαετία. Ο Ολυμπιακός με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο πλέον στον πάγκο του, υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό που έκανε ένα νέο ξεκίνημα με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και πολλά νέα πρόσωπα στην ομάδα.

Οι δύο αιώνιοι ήρθαν αντιμέτωποι για την ενδέκατη αγωνιστική της Basket League, με τον Ολυμπιακό να έχει ήδη ηττηθεί μέσα στη σεζόν από την ΑΕΝΚ, επομένως να χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη στη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πολύ καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, πήραν και προβάδισμα 13 πόντων στα μέσα της τρίτης περιόδου (58-45), όμως ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση και έκανε το ματς ντέρμπι στα τελευταία λεπτά (73-70). Εκεί οι γηπεδούχοι βρήκαν μεγάλα καλάθια από τον Σπανούλη και καλές άμυνες, νικώντας τελικά με σκορ 81-75 και υποχρεώνοντας τον Παναθηναϊκό στην πρώτη του ήττα στην Basket League.



Τελικά, εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός νίκησε και μέσα στο ΟΑΚΑ, πήρε το πλεονέκτημα έδρας και τελικά κατέκτησε το πρωτάθλημα με «σκούπα», ενώ έφτασε και στον τελικό της Ευρωλίγκας όπου ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 4, Χάντερ 4, Ντάνστον 9, Σπανούλης 20 (2 τρίπ., 10/11 βολ.), Ντάρντεν 13 (1), Σλούκας 2, Λαφαγιέτ 6 (2), Λοτζέσκι 8 (1), Πρίντεζης 3, Αγραβάνης 6, Μάντζαρης 6 (1).

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ 18 (4), Γιάνκοβιτς 12 (2), Φώτσης 5 (1), Νέλσον 4, Παππάς 2, Μαυροκεφαλίδης 15 (1 τρίπ., 12 ριμπ.), Γκιστ 8 (2), Μπατίστα 4, Μπλουμς, Ράιτ.

6/1/2017: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-69


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι εορταστικές μάχες των αιωνίων

Η επόμενη φορά που «πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι» διασταυρώθηκαν τα Χριστούγεννα, ήταν και η πρώτη που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωλίγκας. Στη 16η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας, ο Ολυμπιακός που είχε ακόμη τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στην άκρη του πάγκου, υποδέχθηκε τον και πάλι ανανεωμένο Παναθηναϊκό του Τσάβι Πασκουάλ.

Οι Πειραιώτες μετρούσαν τότε πέντε συνεχόμενες νίκες εναντίον του μεγάλου τους αντιπάλου, του είχαν πάρει τον… αέρα, και επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους και στον αγώνα του ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ ανταγωνιστικός και είχε ελαφρύ προβάδισμα μέχρι και τα τέλη του τρίτου δεκαλέπτου, με πρωταγωνιστές τους Μάικ Τζέιμς και Κέι Σι Ρίβερς, που «βομβάρδιζαν» τα καλάθια του Ολυμπιακού.

Ο Σφαιρόπουλος απέσυρε τον Σπανούλη και χρησιμοποίησε το δίδυμο Ντόμινικ Γουότερς και Έρικ Γκριν στα γκαρντ, γυρίζοντας το ματς λόγω της πολύ καλής άμυνας του πρώτου πάνω στον Τζέιμς. Στο τέλος του αγώνα, τη σκυτάλη πήρε ο μετέπειτα αρχηγός των «πρασίνων» Ιωάννης Παπαπέτρου, που με 8 σερί πόντους καθάρισε τη νίκη για τους «ερυθρόλευκους».



Τελικά, στο τέλος της σεζόν και οι δύο αιώνιοι πήραν πλεονέκτημα έδρας στην Ευρωλίγκα, με τον Ολυμπιακό να φτάνει μέχρι και τον τελικό, όπου ηττήθηκε στην Πόλη από τη Φενέρμπαχτσε. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός ανέκτησε τα «σκήπτρα» του, νικώντας τους Πειραιώτες στους τελικούς με σκορ 3-2 παρά το μειονέκτημα έδρας.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10, Μπιρτς 11, Γιανγκ 6, Παπαπέτρου 13, Σπανούλης 12, Ουότερς 3, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 6, Μάντζαρης, Λοτζέσκι 7.

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 10, Νίκολς, Ρίβερς 23, Τζέιμς 24, Φώτσης, Παππάς, Φελντέιν 5, Τζεντίλε, Μπουρούσης 3, Καλάθης 4.

4/1/2019: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 79-65


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι εορταστικές μάχες των αιωνίων

Δύο χρόνια αργότερα, οι τελείως αλλαγμένοι «αιώνιοι» συναντήθηκαν ξανά στο ΣΕΦ με ευρωπαϊκή φορεσιά, για την 16η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός έχοντας πολλούς νέους παίκτες και τον Ντέιβιντ Μπλατ οδηγό, βρισκόταν τότε σε πολύ καλό «φεγγάρι» και πατούσε στην τετράδα της Ευρωλίγκας.

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός είχε απογοητευτική πορεία στη μέχρι τότε σεζόν, με αποτέλεσμα να φέρει τον Ρικ Πιτίνο ως αντικαταστάτη του Τσάβι Πασκουάλ, προσπαθώντας να επανέλθουν στις νίκες πριν χάσουν οριστικά το τρένο της οκτάδας.

Στο ΣΕΦ, παρόλα αυτά, φάνηκε πως οι «πράσινοι» βρίσκονταν ακόμα σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από τον μεγάλο τους αντίπαλο. Οι «ερυθρόλευκοι» με ηγέτη τον απίθανο Νίκολα Μιλουτίνοφ που έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχουμε δει σε ντέρμπι (18π., 18ρ.) ήταν κυριαρχικοί, «πάτησαν» σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τον Παναθηναϊκό και τελικά νίκησαν πολύ εύκολα με σκορ 79-65, επαναφέροντας προσωρινά τους απογοητευτικούς «πράσινους» στην προ Πιτίνο εποχή.



Παρόλα αυτά, η συνέχεια της σεζόν ήταν πολύ διαφορετική απ’ όσο προμήνυε το συγκεκριμένο παιχνίδι. Τελικά, ο αναγεννημένος Παναθηναϊκός του Πιτίνο ήταν αυτός που προκρίθηκε στην οκτάδα, αφού ο Ολυμπιακός άλλαξε προπονητή, βρέθηκε εκτός πρόκρισης στην Ευρωλίγκα, και τελικά στην Ελλάδα υποβιβάστηκε στην Α2 μετά την αποχώρησή του από τον αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 7, Τουπάν 5, Σπανούλης 6, Μιλουτίνοβ, Στρέλνιεκς 18, Βεζένκοβ 2, Πρίντεζης 11, Παπανικολάου 12, Μάντζαρης, Μπόγρης, ΛεΝτέι

Παναθηναϊκός (Πιτίνο): Τόμας 8, Παπαγιάννης 4, Λάσμε 4, Παπαπέτρου 2, Παππάς 5, Γκιστ 4, Λεκαβίτσιους 10, Λοτζέσκι, Καλάθης 13, Αντετοκούνμπο 8, Μήτογλου 7

23/12/2021: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 65-84


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι εορταστικές μάχες των αιωνίων

Η τελευταία Χριστουγεννιάτικη συνάντηση των δύο μέχρι την… επόμενη, ήταν στις αρχές της περσινής σεζόν. Ο Παναθηναϊκός διένυε μια από τις πιο δύσκολες σεζόν της ιστορίας του, με ένα πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων ρόστερ απέναντι στην καλοδουλεμένη «μηχανή» του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Παρόλα αυτά, λίγες εβδομάδες πριν οι «πράσινοι» είχαν φύγει με διπλό από το ΣΕΦ για το πρωτάθλημα, επομένως είχαν βλέψεις νίκης απέναντι στον Ολυμπιακό, με το ΟΑΚΑ να είναι κατάμεστο.

Οι βλέψεις αυτές ποτέ δεν δικαιώθηκαν, αφού ο Ολυμπιακός μετέτρεψε το ματς σε παράσταση για έναν ρόλο, παίρνοντας μια από τις πιο εύκολες νίκες του σε ντέρμπι «αιωνίων».



Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα κυριάρχησε από την αρχή του ματς παρά την πίεση της εχθρικής έδρας, με αποτέλεσμα να προηγείται με 15 πόντους στα μέσα της τρίτης περιόδου (52-67). Κάπου εκεί, οι «πράσινοι» έβγαλαν αντίδραση και μείωσαν με ηγέτη τον Νεμάνια Νέντοβιτς (51-54), και όλοι περίμεναν ντέρμπι στην τελευταία περίοδο. Όλοι, εκτός από τον Σακίλ ΜακΚίσικ, που με δική του απίστευτη εμφάνιση υπέγραψε το τελικό 65-84 υπέρ του Ολυμπιακού, το οποίο υπογράμμισε την ανωτερότητα των «ερυθρολεύκων».

Παναθηναϊκός (Πρίφτης): Πέρι 2, Μέικον 7 , Παπαγιάννης 14, Μποχωρίδης 6, Παπαπέτρου 9, Κασελάκης 3, Γουάιτ 7, Νέντοβιτς, Έβανς

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 2, Ντόρσεϊ 18, Λαρεντζάκης, Φαλ 4, Σλούκας 16, Μάρτιν 7, Βεζένκοβ 14, Πρίντεζης, Παπανικολάου 3, ΜακΚίσικ 18

Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Τσιριγώτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x