sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πώς βλέπουν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός οι… έξω από ‘δω: 4 συντάκτες για το «αιώνιο» ντέρμπι

Το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός αποτελεί τη... μητέρα των μαχών στην Ελλάδα. Είναι το δικό μας «clasico» και όταν διεξάγεται, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε αυτό. Πώς το βλέπουν, όμως, στο εξωτερικό;

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πώς το βλέπουν στο εξωτερικό

Η κλεψύδρα αδειάζει και το μεγάλο ντέρμπι των αιωνίων, αυτό του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, πλησιάζει. Είναι η... μητέρα των μαχών στην Ελλάδα, το απόλυτο παιχνίδι. Ίσως να μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το ελληνικό «clasico» ή βάλτε του δίπλα όποιο παρατσούκλι μεγάλου ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) ντέρμπι θέλετε.

Στις 19:30 τα βλέμματα ενός πολύ μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων θα είναι στραμμένο στις τηλεοράσεις ώστε να παρακολουθήσει το ντέρμπι αυτό. Ο Παναθηναϊκός κοντράρεται με τον Ολυμπιακό, δύο διαφορετικοί κόσμοι... συγκρούονται! Για «εμάς» σημαίνει πολλά. Τι ισχύει, όμως, και με τον κόσμο από το εξωτερικό; Πώς το βλέπουν; Τέσσερις δημοσιογράφοι από το εξωτερικό απαντούν μέσα από το sportfm.gr και αναφέρουν τις... εμπειρίες τους, με τον έναν εξ αυτών να είναι Έλληνας που δουλεύει στην Αγγλία και το βλέπει από τελείως διαφορετική σκοπιά πλέον.

Χάβι Μάρτιν (δημοσιογράφος στην ισπανική AS): «Ζηλεύω την ατμόσφαιρά σας, το ντέρμπι των αιωνίων όμως δεν έχει μεγάλους οπαδούς στην Ισπανία»



Ο Χάβι Μάρτιν, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος σε έναν εκ των κορυφαίων ισπανικών Μέσων την «AS» αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση να μοιραστεί μαζί μας τη γνώμη του για το ελληνικό ντέρμπι, αλλά και να μας ενημερώσει γι' αυτή των συμπατριωτών του.

«Ένα από τα πιο «καυτά» ντέρμπι, κλάσικο, πες το όπως θέλεις στην Ευρώπη. Η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό είναι τεράστια, αλλά η αλήθεια είναι πως προσωπικά εγώ δεν είναι εύκολο να το… ακολουθήσω και να τα βλέπω. Βέβαια υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που είναι… τρελοί για το ποδόσφαιρο και ορισμένα τέτοια ντέρμπι σε όλο τον πλανήτη και τα παρακολουθούν όλα, δεν χάνουν ματς.

Αν ρωτήσεις τον κόσμο στον δρόμο η αλήθεια είναι, για παράδειγμα εδώ στην Ιταλία, νομίζω πως ένα μικρό ποσοστό θα ξέρει αρκετά για αυτό το ματς. Ίσως ένα ποσοστό 5% να μπορεί να μιλήσει για αυτά τα ματς με λεπτομέρειες ή που θα δουν αυτό το παιχνίδι την Κυριακή. Πλέον ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που μπορείς να τα παρακολουθήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Premier League, η Serie A, η Bundesliga και η La Liga.

Ξέρω πως υπάρχουν ορισμένοι Ισπανοί, κυρίως στον Παναθηναϊκό όπως ο Ρούμπεν Πέρεθ που έπαιζε στην Λεγανές και τον γνωρίζω, αλλά είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε εδώ στην χώρα και γενικότερα αυτά τα παιχνίδια. Η ατμόσφαιρα είναι απίστευτη, κάτι για το οποίο μπορώ να σας πω πως σας ζηλεύουμε. Αλλά ξέρω πως ορισμένες φορές τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν κάπως με τους οπαδούς, με τους χούλιγκαν, με τα πολλά καπνογόνα που ανάβονται στην κερκίδα.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πώς το βλέπουν στο εξωτερικό

Νομίζω όμως πως αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τόσα πολλά για αυτό το παιχνίδι και τις ομάδες λόγω των λόγων που σου είπα παραπάνω, τη δεκαετία του 90’ και του 2000 ξέρουμε πολλά περισσότερα. Ο Ολυμπιακός ίσως πριν μερικά χρόνια να ήταν πιο δυνατός και να ήξερε ο κόσμος στην Ισπανία περισσότερα και λόγω του Ερνέστο Βαλβέρδε που είχε στον πάγκο του. Αυτή τη στιγμή, όμως, στην Ισπανία εμείς δεν το θεωρούμε μέσα στα δέκα ντέρμπι που πρέπει να δεις, είναι ένα «καυτό» ματς αλλά δεν το βάζουμε στα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια στην Ευρώπη.

Ίσως επειδή το ελληνικό πρωτάθλημα φαίνεται να έχει χάσει την ποιότητά του, ίσως επειδή είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να παλεύουν στο Champions League και στην Ευρώπη γενικότερα για προκρίσεις, ήταν ομάδες που προσέχαμε περισσότερο η αλήθεια είναι. Οπότε είναι και εν μέρει λογικό να έχει σαφώς μικρότερη προσοχή από τα ισπανικά Μέσα».


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πώς το βλέπουν στο εξωτερικό


Αλεξάντερ Γουντ (δημοσιογράφος στη Mirror): «Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός; Τρέλα...»



Ο Αλεξάντερ Γουντ, δημοσιογράφος επί σειρά ετών στη Mirror θέλησε και αυτός να μοιραστεί τις σκέψεις του και τις... εμπειρίες του για το ντέρμπι των αιωνίων.

Για το τι σκέφτεται όταν κάποιος του αναφέρει το ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό: «Τρέλα! Πυροτεχνήματα, καπνογόνα και... μάχες. Είναι ένα ντέρμπι δύο αιώνιων αντιπάλων».

Για το ποιο στοιχείο κρίνει αυτά τα ματς βάσει της εμπειρίας του: «Κάθε ντέρμπι, σε οποιαδήποτε χώρα, έχει το δικό του... άρωμα. Η ατμόσφαιρα κάνει πάντα τεράστια διαφορά. Είδαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν τα παιχνίδια παίζονταν κεκλεισμένων των θυρών, ότι απλά δεν ήταν το ίδιο. Οι παίκτες τρέφονται με αυτή τη σπλαχνική, ακατέργαστη ενέργεια από τους υποστηρικτές. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι σαν το ντέρμπι της Ελλάδας στην Αγγλία. Η κουλτούρα των φιλάθλων της Premier League είναι πολύ διαφορετική».

Για το αν έχει ακούσει ή μάθει κάποια ιστορία από τις δύο ομάδες που του έχει προκαλέσει εντύπωση: «Από πού να ξεκινήσω σε αυτό! Θυμάμαι ότι ο Γιάννης Αναστασίου έπεσε στη γραμμή του πλαγίου άουτ το 2014 μετά από χτύπημα από αντικείμενο. Υπήρχε φυσικά και το παιχνίδι που διακόπηκε το 2019 όταν μασκοφόροι οπαδοί του Παναθηναϊκού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν προς τους παίκτες του Ολυμπιακού πριν επέμβει η αστυνομία. Τα σοβαρά προβλήματα στην Πρέμιερ Λιγκ είναι πολύ σπάνια αυτές τις μέρες, οπότε ήταν συγκλονιστικό να δούμε τέτοιες σκηνές».

Για το αν θα ήθελε να βρεθεί σε ένα ματς σαν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: «Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του πάθους και του χουλιγκανισμού. Προσωπικά απολαμβάνω ένα ζωντανό πλήθος, αλλά αν φοβάστε να πάρετε την οικογένειά σας σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, τότε ξέρετε ότι τα πράγματα έχουν πάει πολύ μακριά. Η σύζυγός μου είναι Ελληνίδα και ο ηλικιωμένος θείος της δεν πηγαίνει πια σε αγώνες της Super League επειδή ανησυχεί για την προοπτική να εμπλακεί σε επεισόδια με τους οπαδούς».

Όσο για το τι ξέρει για τις δύο ομάδες αυτή τη στιγμή: «Ο Φεντερίκο Μακέντα ήταν από τους πιο αξιόλογους ποδοσφαιριστές στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά ποτέ δεν συνειδητοποίησε τις δυνατότητές του. Είναι υπέροχο να τον βλέπεις ήσυχο, χαρούμενο και να σκοράρει στον Παναθηναϊκό. Ο Σωκράτης, εν τω μεταξύ, δεν βρήκε πλήρως τα πατήματά του στην Άρσεναλ. Ένιωθε σαν ένας πολύ... παλιομοδίτικος σέντερ μπακ. Δυνατός, στιβαρός και καλός στον αέρα – αλλά με σοβαρή έλλειψη ρυθμού, ίσως και τεχνικής κατάρτισης. Ο Κώστας Μανωλάς είναι ένας παίκτης που παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια. Συνδέθηκε επανειλημμένα με μετακομίσεις στην Αγγλία και θα μπορούσε να έχει ανθίσει εδώ εφόσον ερχόταν».

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πώς το βλέπουν στο εξωτερικό


Σαμ Στριτ (SEO Editor στην Sun): «Παλιότερα στην Αγγλία ξέραμε τον Παναθηναϊκό, έχω φανέλα του Ζιοβάνι σπίτι μου»



Επόμενος, ξανά από το Νησί όπου απολαμβάνουν το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, ο Σαμ Στριτ που έχει φανέλα του Ζιοβάνι σπίτι του και έχει παρακολουθήσει ορισμένα παιχνίδια από κοντά.

Για το τι σκέφτεται όταν κάποιος του αναφέρει το ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό: «Θυμάμαι πως ο Παναθηναϊκός είχε μεγαλύτερη αναγνώριση στο Ηνωμένο Βασίλειο οταν ήμουν νεότερος, λόγω του τελικού που είχε πάει το 1971 στο Γουέμπλεϊ αλλά και του ημιτελικού στο Champions League το 1996. Οι γονείς μου είχαν πάει στην Αθήνα κοντά στο 2000 και ο πατέρας μου ήθελε να μου πάρει μια φανέλα ελληνικής ομάδας και ρώτησε έναν ιδιοκτήτη μαγαζιού αν έχει φανέλα του Παναθηναϊκού. Εκείνος του είπε να πάρει μία του Ολυμπιακού. Μου έφερε τελικά μία του Ζιοβάνι και από τότε τσεκάρω αρκετά τον Ολυμπιακό και πως πηγαίνει. Δεν ξέρω, ίσως να ήταν καλή επιλογή γιατί ο Ολυμπιακός από τότε έχει κερδίσει περισσότερα πρωταθλήματα και έπαιξε αρκετά παιχνίδια στην Ευρώπη».

Για το αν έχει ακούσει ή μάθει κάποια ιστορία από τις δύο ομάδες που του έχει προκαλέσει εντύπωση: «Ο Νικοπολίδης θυμάμαι ήταν ο γκολκίπερ της Ελλάδας και έφυγε από τον Παναθηναϊκό για να πάει στον Ολυμπιακό μετά από αρκετά χρόνια στον πρώτο. Ήταν κάτι που κανείς νομίζω δεν το περίμενε εκείνη τη στιγμή. Επίσης θυμάμαι μια ατάκα ενός προπονητή του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε αντιπαραβάλει την ατμόσφαιρα στα μεταξύ τους ματς σε σχέση με αυτή που είχε δημιουργηθεί σε αγώνα του Ολυμπιακό με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είχε πει «είδα το παιχνίδι της Τρίτης και θαύμασα τη φανταστική ατμόσφαιρα. Τώρα, έχουμε επιστρέψει στη συνήθη κουλτούρα μας, όπου εμείς οι εκτός έδρας ομάδες δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε στο γήπεδο. Τι να πω;"

Το ίδιο μου είπε και ένας φίλος που υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ. Υπάρχει ένα "πολιτισμένο" πρόσωπο για τους φιλάθλους στην Ελλάδα όταν παίζουν ευρωπαϊκά παιχνίδια, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στα ντέρμπι. Νομίζω ότι είναι πολύ μοναδικό στην Ευρώπη».


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πώς το βλέπουν στο εξωτερικό

Για το αν θα ήθελε να βρεθει σε ένα ματς σαν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: «Έχω βρεθεί σε ένα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια και σίγουρα είναι η καλύτερη ατμόσφαιρα που έχω δει, οπότε σίγουρα θα ήθελα να δω ένα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Το μόνο που με χαλάει είναι η απουσία φιλοξενούμενων οπαδών, οι οποίοι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην Αγγλία. Επίσης, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία και η Σερβία έχουν μάθει να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα χωρίς να απαιτούν γενικούς αποκλεισμούς για τους οπαδούς. Αν μπορούσε το πρώτο ντέρμπι που θα δω να συνδυαστεί με την επιστροφή των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, τότε θα ήταν ξεχωριστό».

Όσο για το τι ξέρει για τις δύο ομάδες αυτή τη στιγμή: «Ξέρω περισσότερα αυτή τη στιγμή για τον Ολυμπιακό παρά για τον Παναθηναϊκό, αφού τους παρακολουθώ και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ο Βαλμπουενά είναι φυσικά γνωστός, ενώ τον ξέρουν αρκετοί και από το σκάνδαλο με τον Μπενζεμά και αυτό είναι κάτι ντροπιαστικό που έγινε, είναι πραγματικά υποτιμημένος παίκτης. Θυμάμαι ότι σκόραρε το νικητήριο γκολ για την Μαρσέιγ κόντρα στη Λίβερπουλ το 2007 και όταν τον βλέπεις φαίνεται ότι ξεχωρίζει για την τεχνική του κατάρτιση. Έχω παρακολουθήσει αρκετά τον Καμαρά επειδή έχει συνδεθεί το όνομά του με την ομάδα μου την Γουότφορντ για να αντικαταστήσει τον Ντουκουρέ. Όταν είδα το ματς με τον ΠΑΟΚ, πραγματικά ήταν κυρίαρχος στο παιχνίδι.

Φυσικά, υπάρχει ο Ελ Αραμπί ο οποίος σκοράρει πάντα απέναντι στην Άρσεναλ. Ο Ολυμπιακός έχει δίδυμο στην άμυνα τον Μπα και τον Σισέ τους οποίους ξέρουμε στην Αγγλία λόγω του Ντεμπά Μπα και του Παπίς Σισέ που ήταν δίδυμο στην επίθεση της Νιούκαστλ, αλλά νομίζω πως απλά είναι σύμπτωση.

Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, ξέρω περισσότερο ορισμένους παίκτες των προηγούμενων χρόνων που τους έβλεπα όσο μεγάλωνα, όπως ο Καραγκούνης, ο Ολιζαντέμπε, ο Βλάοβιτς και αρκετούς ακόμη. Επίσης, ο Μακέντα δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά στον Παναθηναϊκό. Αν θυμάμαι καλά σκόραρε στα δύο πρώτα του ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θεωρούνταν το next big thing. Αλλά από τότε, ο Παναθηναϊκός μοιάζει το μοναδικό μέρος που κατάφερε να δείξει πραγματικά τις δυνατότητές του».


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πώς το βλέπουν στο εξωτερικό


Κωνσταντίνος Λιανός: «Στην Αγγλία τιμωρούν τους ανεγκέφαλους, στην Ελλάδα κυριαρχεί το πάθος και η καυτή ατμόσφαιρα»



Ο Κωνσταντίνος Λιανός έχει μεγάλη εμπειρία από τον Τύπο της Αγγλίας. Έχοντας περάσει από ορισμένα κορυφαία βρετανικά Μέσα όπως ο «independent», η «Mirror» αλλά και η «Daily Telegraph» και το «bbc», σαφέστατατα η γνώμη του μετράει.

Πλέον υπό τη... στέγη της Sun συνεχίζει την πορεία του στον χώρο και ως Έλληνας, σίγουρα έχει να μας αναφέρει αρκετά. Διότι διαφορετικά το ζεις και το βλέπεις στη χώρα μας και διαφορετικά από μακριά, έχοντας ζήσει τόσα χρόνια στα γήπεδα της Premier League!

Πλέον, από το εξωτερικό πως βλέπεις το ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό? Σίγουρα θα το βλέπεις από διαφορετική σκοπιά...
«Γενικά σαν Έλληνας, όταν βλέπω ή καλύπτω Premier League το θεωρώ ακόμα απίστευτο ότι οι οπαδοί και των δύο ομάδων παρακολουθούν ένα ντέρμπι μαζί χωρίς να πέσει ούτε καρφίτσα στο γήπεδο. Το βρίσκω σχεδόν ξένο επίσης να βλέπω οικογένειες με παιδιά να πηγαίνουν σε θεωρητικά καυτές έδρες, όπως το Anfield και το Old Trafford ή ακόμα χειρότερα το Britannia Stadium της Στόουκ και το Upton Park της Γουέστ Χαμ πριν μερικά χρόνια, για ένα ΝΤΕΡΜΠΙ!

Οπότε το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναικού έχει κάπως πέσει στα μάτια μου διότι δεν έχει την απαραίτητη ατμόσφαιρα λόγω της απουσίας των φιλοξενουμένων αλλά και οι δύο ομάδες δεν είναι πλέον ίσοδύναμες. Ο αποδυναμωμένος Παναθηναικός πάντοτε παίζει με πάθος απέναντι στον Ολυμπιακό, ειδικά οι Έλληνες παίκτες του, αλλά η διαφορά όσον αφορά την ποιότητα είναι παραπάνω από εμφανής.

Επίσης στην Premier League λείπει σε τεράστιο βαθμό ο παράγοντας της βίας εντός κι εκτός γηπέδων. Ακόμα κι όταν ανάβουν τα αίματα στον αγωνιστικό χώρο ή ο διαιτητής κάνει ένα τραγικό λάθος ξέρεις ότι κανένας δεν θα εισβάλλει στο τερέν και κανέναςν δεν θα πετάξει κάτι στο χορτάρι. Πάνε οι μάυρες μέρες των χούλιγκανς από την δεκαετία των 70s και 80s.

Υπάρχει μία ασφάλεια που επιτρέπει σε όλους μας να απολαύσουμε ένα ντέρμπι στην Αγγλία. Και μη ξεγελιέσται, υπάρχει ακόμα πάρα πολύ μίσος ανάμεσα στις Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ-Έβερτον, Άρσεναλ-Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι κτλ...»


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πώς το βλέπουν στο εξωτερικό

Στην Ελλάδα κυριαρχεί το πάθος, η καυτή ατμόσφαιρα, καμιά φορά τα πραγματα μπορεί να ξεφυγουν κιόλας... Βλέποντας στην Αγγλία το αντίστοιχο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λιβερπουλ, ποιες είναι οι βασικές διάφορες που εντοπίζεις;
«Όπως είπα παραπάνω η βία στα γήπεδα της Αγγλίας έχει μειωθεί σε τεράστιο βαθμό και για τους Άγγλους, ειδικά των νεότερων γενιών, ο πραγματικός χουλιγκανισμός είναι σχεδόν ξένος. Όταν οι οπαδοί της Premier League παρακολουθούν την βία στα γήπεδα της Ελλάδος πάντοτε νιώθουν ένα σοκ ή έστω μία εκπληξη.

Όταν ας πούμε παίζουν δύο ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ, δύο σύλλογοι που αλληλομισιούνται με πάθος, η βία εντός κι εκτός του γηπέδου είναι στην ουσία ανύπαρκτη. Βέβαια σπουδαίο έργο κάνουν η αστυνομία όπως και το προσωπικό ασφαλείας στο γήπεδο που δέχονται πολλή βοήθεια από τις κάμερες (CCTV).

Γενικά οι παίκτες πιό πολύ φοβούνται το γιουχάισμα των ίδιων των οπαδών τους λόγω μίας κακής απόδοσης παρά το ενδεχόμενο ότι ο κόσμος των αντιπάλων θα τους κάνει κακό. Βέβαια όμως έχουν παρατηρηθεί πολλά περιστατικά ρατσιστικής βίας που είναι κυρίως λεκτική. Η Premier League και FA όμως τιμωρούν τους διαφόρους ανεγκέφαλους με σκληρότατες ποινές που περιλαμβάνουν μέχρι και ισόβιο αποκλεισμό από τα γήπεδα. Και πολύ καλά κάνουν!

Αλλά οι Άγγλοι γνωρίζουν την καυτή ατμόσφαιρα των Ελληνικών γηπέδων, ειδικά στο Γεώργιος Καραισκάκης αλλά και στην Τούμπα. και γι'αυτό όταν πέφτουν με Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη πάντοτε γνωρίζουν ότι αυτό θα είναι τεράστιο εμπόδιο γι'αυτούς».


Έχοντας δει αρκετά ντέρμπι πλεον, ποιο είναι αυτό το στοιχείο που ξεχωρίζει και μπορεί να δώσει τη νίκη σε μια ομάδα; Νομίζω, ειναι αυτο που λέμε και στην Ελλάδα ότι τα ντέρμπι είναι τελείως διαφορετικα παιχνίδια, δεν κρίνεται παντα από την ποιότητα των ομάδων...
«Σίγουρα τεράστιο ρόλο παίζουν η ψυχολογία και νοοτροπία των παικτών αλλά και του προπονητή. Όπως είπα, η διαφορά ποιότητας μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναικού είναι εμφανέστατη. Αλλά το αποδυναμωμένο Τριφύλλι παίζει σχεδόν πάντοτε με πάθος απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, ειδικά οι Έλληνες που γνωρίζουν τις απαιτήσεις αλλά και την παράδοση καθώς έχουν μεγαλώσει με αυτή τη νοοτροπία. Καλό είναι να παίζει κανείς με τσαμπουκά, αλλά όπως και στ'άλλα παιχνίδια χρειάζεται και σωστή προετοιμασία όσων αφορά την ανάλυση, προπόνηση και τακτική».

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πώς το βλέπουν στο εξωτερικό

Υπάρχει κάποιο ντέρμπι που σου έχει μείνει από αυτά που έχεις δει; «Δυστυχώς είναι δύσκολο να μην θυμάμαι τα ντέρμπι τα οποία αμαυρώθηκαν με σκηνές απείρου κάλλους... Όπως ο ξυλοδαρμός του Μάκη Ευθυμιάδη στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας το 2002, τα επεισόδια στην Ριζούπολη την επόμενη χρονιά, την απαράδεκτη διατησία στο Γέωργιος Καραισκάκης το 2011 και την εισβολη των οπαδών του Παναθηναικού το 2019.

Μακάρι να μπορούσα να απαντήσω με την γκολάρα του Νίκου Λυμπερόπουλου το 2001, την φωτοβολίδα του Λουτσιάνο μερικές μέρες αργότερα, τις τεσσάρες του Ολυμπιακού ή την τριάρα του Παναθηναικού λίγες μέρες αφού οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2014. Φυσικά και δεν θέλω να τα ισοπεδώσω όλα και θα παραδεχτώ ότι συγκινήθηκα πολύ όταν τα ιατρικά επιτελεία και των δύο ομάδων μπήκαν μέσα στο χορτάρι μετά την πτώση του Μάικλ Ολαιτάν το 2014 αλλά και τον φρικτό τραυματισμό του Σωκράτη Διούδη, τον οποίο αποθέωσε ο κόσμος του Ολυμπιακού».


Σαν Έλληνας και επειδή γνωρίζεις την κατάσταση και των δυο ομάδων, πως βλέπεις το αυριανό ντέρμπι; «Ο Ολυμπιακός είναι το ακλόνητο φαβορί αλλά όπως ανέφερα παραπάνω ο Παναθηναικός παίζει σχεδόν πάντα με ψυχή σε αυτό το ματς, δεν παίζει όπως παίζει απέναντι σε ομάδες τύπου Λαμίας. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει κάνει καλή δουλειά στο Τριφύλλι και φάνηκε στον πρώτο αγώνα με την ισοπαλία στο Γεώργιος Καραισκάκης. Ο Ολυμπιακός οδεύει για το πρωτάθλημα αλλά έχει δείξει σημάδια επιδείνωσης, τα οποία ήταν πολύ εμφανή απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης ειδικά με τις απουσίες του Κόπα Άφρικα. Ο Παναθηναικός του έσπασε το αήτητο πέρσι και μπορεί κάλλιστα να το κάνει και φέτος».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x