sport-fm.gr ΘΕΜΑ

(Τερματο)φύλακες-άγγελοι: Γιατί Μπρινιόλι και Πασχαλάκης μπορούν να κρίνουν το ντέρμπι!

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στη Λεωφόρο τον Ολυμπιακό, με τους δύο «αιώνιους» να έχουν τα δικά τους κρυφά χαρτιά: Τους τερματοφύλακες τους, Αλμπέρτο Μπρινιόλι και Αλέξανδρο Πασχαλάκη!

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το ντέρμπι των τερματοφυλάκων

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για την 11η αγωνιστική της Super League 1.

Οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου πέραν των πρωταγωνιστών, που… γράφουν χιλιόμετρα στο γήπεδο, έχουν και τα κρυφά τους χαρτιά, που είναι αρκετά πιθανό να κρίνουν και την έκβαση της αναμέτρησης!

Ο λόγος για τους δύο τερματοφύλακες, Αλμπέρτο Μπρινιόλι και Αλέξανδρο Πασχαλάκη.

Το sport-fm.gr χαρτογραφεί την πορεία των δύο πορτιέρο και αναλύει την παρουσία τους στο κυριακάτικο ντέρμπι.

Τα πεπραγμένα τους ως τώρα τη φετινή σεζόν


Ξεκινάμε με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Ο Ιταλός έχει εντυπωσιάσει από πέρυσι, έχοντας δεχθεί από την αρχή της φετινής σεζόν 6 τέρματα, υπερασπιζόμενος την εστία του Παναθηναϊκού σε 12 ματς. Ευθύνη σε αυτά δεν φέρει παρά μόνο στο πρώτο που δέχθηκε το «τριφύλλι» στην Πράγμα κόντρα στη Σλάβια για την προκριματική φάση του Conference League.



Όσον αφορά στα υπόλοιπα γκολ που έχει δεχθεί, το ένα είναι πέναλτι -στο ματς με τον Βόλο- ενώ στα δύο από αυτά ήταν «εξουδετερωμένος». Σημαντικό είναι το γεγονός, δε, ότι ο Μπρινιόλι έχει δεχθεί δύο γκολ στα ντέρμπι που έπαιξε ο Παναθηναϊκός με ΑΕΚ εντός και ΠΑΟΚ εκτός έδρας.

Στην αντίπερα όχθη συναντάμε τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, ο οποίος θα βιώσει για πρώτη φορά τον «παλμό» του συγκεκριμένου ματς. Ο Έλληνας πορτιέρο μπορεί να βρίσκεται κάτι παραπάνω από έναν μήνα στο «λιμάνι», όμως η συνεισφορά του στην αμυντική λειτουργεία του Ολυμπιακού είναι σίγουρα καθοριστική.

Ο 33χρονος τερματοφύλακας στα παιχνίδια που αγωνίστηκε έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ και αυτό στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με τη Φράιμπουργκ για το Europa League.



Μάλιστα, στην εν λόγω αναμέτρηση πραγματοποίησε μια συγκλονιστική εμφάνιση με εξαιρετικές επεμβάσεις, ενώ στο γκολ που δέχθηκε δεν φέρει ευθύνη, μιας και πρόκειται για εξ επαφής κεφαλιά.


Η επικοινωνία με τους αμυντικούς


Βασικό χαρακτηριστικό για έναν τερματοφύλακα είναι και η σωστή επικοινωνία και οργάνωση της αμυντικής γραμμής. Aμφότεροι, Μπρινιόλι και Πασχαλάκης παίρνουν «άριστα» στο συγκεκριμένο κομμάτι.

O 31χρονος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού στα 12 ματς στα οποία υπερασπίστηκε την «πράσινη» εστία συνυπήρξε με όλους τους κεντρικούς αμυντικούς που διαθέτει η ομάδα. Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Μάγκνουσον και Σάρλια έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής, ενώ στην αναμέτρηση με τη Σλάβια Πράγας στην Αθήνα ο τραυματισμός του Ολλανδού στόπερ έθεσε ως παρτενέρ του Ισλανδού τον Δημήτρη Κουρμπέλη.

Η επικοινωνία του Μπρινιόλι με όλους τους αμυντικούς έχει κριθεί επιτυχημένη τη φετινή σεζόν με μοναδική εξαίρεση το γκολ της Σλάβια στην Πράγα, όπου ο γκολκίπερ του «τριφυλλιού» έκανε κακή έξοδο μετά από λάθος συνεννόηση με τον Μάγκνουσον.

Αναφορικά με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ο Έλληνας τερματοφύλακας στα τέσσερα ματς που έχει καθίσει κάτω από τα γκολ ποστ των «ερυθρολεύκων» αγωνίστηκε με δύο διαφορετικά κεντρικά δίδυμα στα στόπερ. Σταθερός σε αυτά τα τέσσερα ματς είναι ο 19χρονος Ανδρέας Ντόη.

Η πορεία του μέχρι στιγμής αποδεικνύει ότι ο Πασχαλάκης είναι ο MVP του Ολυμπιακού στα παιχνίδια με Καραμπάγκ και Φράιμπουργκ για το Europa League πραγματοποιώντας εξαιρετικές επεμβάσεις που καθόρισαν τα σκορ των αναμετρήσεων.

Με την μπάλα στα πόδια


Για έναν σύγχρονο τερματοφύλακα μεγάλο προτέρημα θεωρείται και το παιχνίδι της μπάλας με τα πόδια. Σε αυτό το σκέλος ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι υπερτερεί του συναδέλφου του.

Ο Ιταλός διανύει τη δεύτερη του σεζόν στο Κορωπί και σε αυτή την περίοδο έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπαικτών του, οι οποίοι δεν διστάζουν να του γυρίσουν την μπάλα όποτε νιώθουν πίεση στο πρώτο «τρίτο» του γηπέδου. Mάλιστα, o Μπρινιόλι πιστώθηκε την ασίστ στο γκολ δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού στο Πανθεσσαλικό στο ματς με τον Βόλο την περασμένη αγωνιστική.



Για τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη δεν ισχύει το ίδιο. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού είναι καλός με την μπάλα, όχι, όμως, σαν τον Μπρινιόλι. Ικανός στις one-touch μεταβιβάσεις, αλλά ορισμένες φορές επιρρεπής στο λάθος.

Τα πεπραγμένα του Μπρινιόλι κόντρα στον Ολυμπιακό


Όντας έναν χρόνο στην Ελλάδα, ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι έχει ζήσει για τα καλά την αγωνία και τη δυναμική του ντέρμπι των «αιωνίων». Έχει βρεθεί αντιμέτωπος τέσσερις φορές με τον Ολυμπιακό, με το ντεμπούτο του να πραγματοποιείται στο 0-0 της περσινής σεζόν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος

Ωστόσο, η εστία του έχει παραβιαστεί μόλις μία φορά από «ερυθρόλευκο» ποδοσφαιριστή, στην αναμέτρηση των πλέι οφ στο Φάληρο τον περασμένο Απρίλη, όταν και ο Παναθηναϊκός επικράτησε με σκορ 2-1. Το γκολ των γηπεδούχων είχε πετύχει ο Τικίνιο με κοντινό πλασέ έπειτα από εκτέλεση κόρνερ.

Τα πεπραγμένα του Πασχαλάκη κόντρα στον Παναθηναϊκό


Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός» σε ένα ντέρμπι αιωνίων. Κατά το παρελθόν έχει αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό σε 15 αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα μετρώντας 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες έχοντας δεχθεί σε αυτά 9 τέρματα.

Γιατί θα κρίνουν το ντέρμπι


Παρά την άριστη αμυντική λειτουργεία του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια της σεζόν, η παρουσία του Αλμπέρτο Μπρινιόλι στο ντέρμπι είναι κάτι παραπάνω από κομβική. Ο 31χρονος θα χρειαστεί να επέμβει σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα όπως έκανε σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Η ποιότητα των παικτών του Ολυμπιακού στην επίθεση είναι αδιαμφισβήτητη με τους Χάμες, Ελ Αραμπί, Μπακαμπού και Πεπ Μπιέλ να αποτελούν μόνιμη πηγή κινδύνου για οποιονδήποτε τερματοφύλακα.

Θα βοηθήσει αρκετά στο build up του Παναθηναϊκού δίνοντας την πρώτη πάσα από την άμυνα. Όσον αφορά τα καθήκοντα του κάτω από τα γκολ ποστ τα τετ-α-τετ αποτελούν το κύριο ατού του σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά ρεφλέξ που διαθέτει και στις ενστικτώδεις αντιδράσεις.

Πολλή δουλειά αναμένεται να έχει και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, αφού θα αντιμετωπίσει την ομάδα με την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος. Ο πορτιέρε του Ολυμπιακού θα πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένος σε μια Λεωφόρο που θα «βράζει». Υπερτερεί στις εναέριες μονομαχίες και στις εξόδους λόγω σωματικής διάπλασης, όμως σε περίπτωση που οι παίκτες του Παναθηναϊκού επιχειρήσουν να σουτάρουν χαμηλά τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x