sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παναθηναϊκός: Ριζικό λίφτινγκ για την… επιστροφή

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε ριζικά με στόχο να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο και να καταφέρει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο μετά από δύο καταστροφικές σεζόν.

Μετά από δύο απογοητευτικές σεζόν στην Ευρωλίγκα, όπου δεν κατάφερε να παλέψει για την οκτάδα, αλλά και την αποτυχία στις εγχώριες διοργανώσεις της περασμένης περιόδου, ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε ριζικό λίφτινγκ με στόχο να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο. Οι «πράσινοι» άλλαξαν εντελώς το ρόστερ τους κι έδωσαν τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας στον Ντέγιαν Ράντονιτς, ο οποίος παρήγαγε έργο στον Ερυθρό Αστέρα και βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Το «τριφύλλι» ανέβασε το μπάτζετ του σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές και δείχνει ενισχυμένο σε όλες τις θέσεις. Στον «άσο» αποκτήθηκαν οι Λι και Γουόλτερς, στο «2» και στο «3» έγιναν οι ποιοτικότατες προσθήκες των Γκριγκόνις και Πονίτκα, ενώ προστέθηκαν τα αδέρφια Καλαϊτζάκη και ο -«πρωτάρης» σε αυτό το επίπεδο- Άντριους, που έρχεται από εντυπωσιακές εμφανίσεις με την Μπούρσασπορ.

Τέλος, τη ρακέτα θωρακίζουν οι Γουίλιαμς και Γκουντάιτις, που θα πλαισιώσουν τον Παπαγιάννη κι ενώ αναμένεται μία ακόμα προσθήκη στο «4». Άλλωστε, από το περσινό ρόστερ έμειναν μόνο ο Big Papa και οι Μποχωρίδης, Χουγκάζ, Μαντζούκας και Αβδάλας. Συμπερασματικά, η χρονιά ξεκινάει με τον Παναθηναϊκό να θέτει ψηλότερα την πήχη των προσδοκιών…

Ήρθαν: Ντέγιαν Ράντονιτς (Ερυθρός Αστέρας), Πάρις Λι (Μονακό), Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (Λιετκαμπέλις), Μάριους Γκριγκόνις (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Νέιτ Γουόλτερς (Ερυθρός Αστέρας), Ντέρικ Γουίλιαμς (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Άντριου Άντριους (Μπούρσασπορ), Αρτούρας Γκουντάιτις (Νάπολι), Γιώργος Καλαϊτζάκης (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), Ματέους Πονίτκα (Ρέτζιο Εμίλια), Αλέξανδρος Σαμοντούροβ (ΔΕΚΑ).

Έφυγαν: Τζέρεμι Έβανς (Ελεύθερος), Λεωνίδας Κασελάκης (Περιστέρι), Νεμάνια Νέντοβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Ντάριλ Μέικον (Ούνιξ Καζάν), Ιωάννης Παπαπέτρου (Παρτίζαν), Οκάρο Γουάιτ (Ελεύθερος), Βασίλης Καββαδάς (Άρης), Χάουαρντ Σαντ-Ρος (Σαραγόσα), Στέφαν Γιόβιτς (Ελεύθερος), Πέιτον Σίβα (Ελεύθερος).

Παραμένουν: Γιώργος Παπαγιάννης, Λευτέρης Μποχωρίδης, Λευτέρης Μαντζούκας, Νίκος Χουγκάζ, Νεοκλής Αβδάλας.

Παναθηναϊκός: Ριζικό λίφτινγκ για την… επιστροφή

Αστέρι: Μετά τις αποχωρήσεις των Παπαπέτρου και Νέντοβιτς, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να καλύψει τα κενά με υψηλού επιπέδου παίκτες. Ο σημαντικότερος εξ αυτών ήρθε από… Ρωσία μεριά. Πιο ώριμος από ποτέ, ο Μάριους Γκριγκόνις ετοιμάζεται να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στο «τριφύλλι» κι ενώ προέρχεται από 4 «γεμάτες» σεζόν στην Ευρωλίγκα με Ζάλγκιρις (2018-21) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2021-22). Οι «πράσινοι» έκαναν την υπέρβαση στην περίπτωσή του και μεσολάβησαν έτσι ώστε να βρεθεί λύση στη δικαστική διαμάχη που είχε με τη ρωσική ομάδα, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα του Εξάστερου. Ο Λιθουανός αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και από τα χέρια του θα περνάει μεγάλο μέρος των επιθέσεων του «τριφυλλιού».

Ποιον να προσέξετε: Ο Γιώργος Παπαγιάννης βελτιώνεται κάθε χρόνο και ενσωματώνει συνεχώς πράγματα στο παιχνίδι του. Την περασμένη σεζόν αναδείχθηκε κορυφαίος ριμπάουντερ και μπλοκέρ της Ευρωλίγκας, παρότι η προσωπική επιτυχία του δεν συνδυάστηκε από ομαδική χαρά. Ο 25χρονος σέντερ αναμένεται να νιώσει ακόμα καλύτερα τη φετινή περίοδο, αφού θα έχει κανονικούς playmaker να τον… τροφοδοτήσουν επιθετικά και να εκμεταλλευτούν το μπόι του και την κλάση του.

Ο παίκτης που θα ζήλευε από άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας: Στις πρώτες της υποχρεώσεις, η ομάδα του Ράντονιτς εμφανίζει κενό στη θέση «4», πίσω από τον Ντέρικ Γουίλιαμς. Ως εκ τούτου, ένας πάουερ φόργουορντ με σχετικά αξιόπιστο σουτ και αξιόλογη παρουσία στην άμυνα, θα είναι το ιδανικό συμπλήρωμα του 31χρονου Αμερικανού. Μια περίπτωση σαν τον Γκέρσον Γιαμπουσέλι της Ρεάλ Μαδρίτης θα ήταν ό,τι καλύτερο.

Μεγάλο ατού: Η βαριά φανέλα και η στήριξη του κόσμου μπορούν να δώσουν την κατάλληλη ώθηση για να ξαναγίνει ανταγωνιστική η ομάδα. Παραδοσιακά το ΟΑΚΑ αποτελεί μία από τις πλέον «καυτές» έδρες της Ευρώπης (αν όχι την πιο «καυτή») και σίγουρα αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για την ομάδα. Επίσης, στα αβαντάζ των «πράσινων» ότι αρκετοί παίκτες του βρίσκονται στην καλύτερη φάση της καριέρας τους (π.χ. Γκριγκόνις, Παπαγιάννης, Πονίτκα, Λι), ενώ υπάρχουν και παιδιά που θέλουν να αποδείξουν πράγματα (π.χ. αδέρφια Καλαϊτζάκη).

Μεγάλο ερωτηματικό: Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στο «τριφύλλι» άλλαξαν σχεδόν… όλα, θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή, αφού πρόκειται για μια εντελώς καινούρια ομάδα, που έχει και νέο προπονητή. Άρα, τα μεγάλα «αγκάθια» είναι η ομοιογένεια και η χημεία, που θα αργήσουν να αποκτηθούν. Πολλώ δε μάλλον, που δύο κομβικότατοι παίκτες (Γκριγκόνις, Πονίτκα) ενσωματώθηκαν αργοπορημένα στην ομάδα, ενώ προβλέπεται να γίνει μία ακόμα προσθήκη. Επιπροσθέτως, μοιάζει δεδομένο ότι η υπομονή του κόσμου θα εξαντληθεί πιο εύκολα μετά από δύο κακές χρονιές. «Γρίφος» και το διοικητικό-ιδιοκτησιακό κομμάτι, από τη στιγμή που η ΚΑΕ παραμένει προς πώληση και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν έχει την ίδια ενεργή ενασχόληση όπως πριν από 3-4 χρόνια.

Πρόβλεψη πορείας: Ο Παναθηναϊκός έπιασε… πάτο σχεδόν τις δύο προηγούμενες περιόδους στην Ευρωλίγκα και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο καλύτερος μπορεί να εμφανιστεί. Σε πρώτη φάση δείχνει να έχει χτιστεί πιο ορθολογικά, ενώ ο Ράντονιτς παρουσιάζει σκληροτράχηλες ομάδες που δίνουν το 101% των δυνατοτήτων τους. Σε μια πρώιμη πρόβλεψη, οι «πράσινοι» θα είναι πιο ανταγωνιστικοί από τις δύο περασμένες σεζόν και θα διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x