sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Τι έβαλε ο άνθρωπος»: Οι γκολάρες με φάουλ στα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός!

Το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού εκτός από ιστορικό υπόβαθρο κρύβει και μια παράδοση με υπέροχα γκολ με εκτελέσεις φάουλ. Το sport-fm.gr σας θυμίζει μερικά από αυτά.

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην Τούμπα με φόντο τη νίκη που εκτός από βαθμολογική σημασία θα προσδώσει και σημαντικό ψυχολογικό αβαντάζ.

Ένα ντέρμπι που έχει διεξαχθεί δεκάδες φορές στην έδρα του «Δικεφάλου του Βορρά» και στο οποίο έχουν αγωνιστεί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Ωστόσο σε ορισμένα από αυτά τα ματς έχουν κατά το παρελθόν επιτευχθεί γκολ απείρου κάλλους προερχόμενα από απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

Το sport-fm.gr, με αφορμή τη μεγάλη αυτή αναμέτρηση θυμάται τα πιο εντυπωσιακά γκολ του παρελθόντος που προήλθαν από την ευφυΐα και την εκτελεστική δεινότητα των κορυφαίων του είδους.

Το «φαρμάκι» του Φραντζέσκου


Η Βραζιλία είχε τον Ζουνίνιο όμως για δύο περίπου δεκαετίες, η χώρα μας είχε τον Κώστα Φραντζέσκο. Έχοντας καταγράψει πολύ μεγάλη πορεία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το 1990 έως και το 1994 ο αριστεροπόδαρος αρτίστας ενσωματώθηκε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1997 και παρέμεινε εκεί για μια τριετία.

Την πρώτη φορά που αντιμετώπισε την πρώην ομάδα του ως παίκτης του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ο Φραντζέσκος φρόντισε να ποτίσει με... φαρμάκι του φίλους του «τριφυλλιού».

Ήταν στις 26 Μαρτίου του 1997 και στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής, όταν με τον συνηθισμένο του τρόπο, έστειλε την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι της εστίας του Γιόζεφ Βάντσικ, διαμορφώνοντας το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Αυτό ήταν το 16ο από τα 22 γκολ που πέτυχε εκείνη τη σεζόν στο πρωτάθλημα ο 54χρονος σήμερα πρώην ποδοσφαιριστής.



Η αρχή της αντεπίθεσης με οδηγό «Κάρα»


Τη σεζόν 2001/02 και λίγες ημέρες πριν ο Παναθηναϊκός υποδεχθεί τη Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά του Champions League, οι «πράσινοι» ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσουν στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έριξε τους φιλοξενούμενους στο... καναβάτσο καθώς προηγήθηκε με 2-0 χάρη σε γκολ του Σπάσιτς στο 23' και του Φρούσσου στο 51ο λεπτό. Ωστόσο στο 66' ο Γιώργος Καραγκούνης με ένα φάουλ... αριστούργημα άφησε «άγαλμα» τον Πουρλιοτόπουλο μειώνοντας σε 2-1 και βάζοντας ξανά στο ματς τον Παναθηναϊκό, που ισοφάρισε σε 2-2 με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου.

Το σκορ παρέμεινε ως είχε, όμως το φάουλ του «Κάρα» ήταν εκείνο που έδωσε το έναυσμα της αντεπίθεσης και που έμεινε στην ιστορία.



Η αρχή του πάρτι με Κλέιτον


Σε μια σεζόν που ξεκίνησε εντυπωσιακά αλλά ολοκληρώθηκε με...γκρίνια ο Παναθηναϊκός είχε να υπερηφανεύεται για το επιβλητικό «διπλό» στην Τούμπα για την 8η αγωνιστική της Super League.

Οι «πράσινοι» με τον Σεμπαστιάν Λέτο σε... δαιμονιώδη φόρμα την περίοδο εκείνη επικράτησαν 3-1 στην έδρα του ΠΑΟΚ πετυχαίνοντας μάλιστα το πρώτο και το τρίτο τέρμα τους μετά από απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

Ωστόσο το γκολ που έδωσε το σύνθημα της αρχής του... πάρτι ήταν εκείνο του Σίλβα Κλέιτον στο 33ο λεπτό του ντέρμπι. Ο Βραζιλιάνος με εντυπωσιακό φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα αρχικά στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Κώστα Χαλκιά.

Για την ιστορία ο Κουίνσι ήταν ο σκόρερ του δεύτερου τέρματος του Παναθηναϊκού, ο Λέτο του τρίτου, ενώ ο Αντελίνο Βιεϊρίνια πέτυχε το γκολ της τιμής για τους γηπεδούχους διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα από την άσπρη βούλα.



Το «τίναγμα» της Τούμπας δια... ποδός Περέιρα.


Νοέμβριος 2014. Γήπεδο Τούμπας, 10η αγωνιστική της Super League. Ο ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη ψάχνει την εκδίκηση του για τον χαμένο τελικό Κυπέλλου λίγους μήνες πριν από τον Παναθηναϊκό. Περίπου 25.000 φίλοι των γηπεδούχων βλέπουν τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με γκολ του Ατζαγκούν στο 51o λεπτό της αναμέτρησης.

Λίγα λεπτά αργότερα ο «δικέφαλος του βορρά» κερδίζει φάουλ περίπου οκτώ μέτρα έξω από την περιοχή του Παναθηναϊκού. Ο Φακούντο Περέιρα αναλαμβάνει την εκτέλεση, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Στιλ και... τινάζοντας από τα καθίσματα τους φίλους του ΠΑΟΚ.

Το γκολ αυτό ωστόσο δεν συνοδεύτηκε από θετικό αποτέλεσμα καθώς το «τριφύλλι» πήρε τη νίκη με 2-1 χάρη σε γκολ του Νίκου Καρέλη στο 79'.



Το έπος του Πάμπλο Γκαρσία
Ίσως το ωραιότερο φάουλ - και γιατί όχι γκολ- στην ιστορία των ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού στην Τούμπα, να ήταν αυτό που πέτυχε ο Πάμπλο Γκαρσία στις 21 Φεβρουαρίου του 2010.

Οι δύο ομάδες διεκδίκησαν στήθος με στήθος το πρωτάθλημα το οποίο εν τέλει κατέληξε στον Παναθηναϊκό, ωστόσο ο σπουδαίος Ουρουγουανός χαφ που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με τον «δικέφαλο του βορρά» φρόντισε να αγαπηθεί ακόμη περισσότερο.

Στο ματς της 23ης αγωνιστικής στο 58ο λεπτό ο Γκαρσία πέτυχε το 1-0 με ένα φάουλ... μπανάνα, αφήνοντας τον Τζόρβα «άγαλμα» και τον κόσμο με το στόμα ανοικτό.

Στο τέλος της βραδιάς ο ΠΑΟΚ χαμογέλασε αφού επικράτησε με 2-1 χάρη σε γκολ του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, με τον Τζιμπρίλ Σισέ να ισοφαρίζει προσωρινά στο 64'.



Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x