sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Κάθε φορά που τον κοιτάζω χαμογελάει»: Ο μέντορας Πελέ και ο μαθητής Νεϊμάρ!

Ο «Βασιλιάς» Πελέ έφυγε από τη ζωή και ο μικρός Νεϊμάρ της Σάντος, μαζί με ολόκληρο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, πενθεί για τον χαμό του δασκάλου του.

Θρύλος, είδωλο και μέντορας ήταν ο τεράστιος Πελέ για τον Νεϊμάρ.

Οι δύο τους δεν άφηναν κανέναν να ξεχάσει τον στενό τους δεσμό όλα αυτά τα χρόνια.

Η απουσία του «Νέι» από την κηδεία του Πελέ έχει σηκώσει πληθώρα αντιδράσεων εντός και εκτός Βραζιλίας, ωστόσο, ο σεβασμός και η αγάπη που τρέφει για τον «Βασιλιά» δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έλειψαν οι συγκρίσεις από δημοσιογράφους και οπαδούς, όχι αδίκως, καθώς και οι δύο προήλθαν από τις ακαδημίες της Σάντος και ο Νεϊμάρ έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι ο Πελέ αποτελεί πρότυπο για εκείνον.

Από τη μεριά του, ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις συγκρίσεις αλλά και τις απαιτήσεις που έχει ο κόσμος από εκείνον.

Ο Πελέ ήταν ο άνθρωπος που υπήρξε καθοδηγητής για τον Νεϊμάρ, παρέχοντάς του τις σημαντικότερες συμβουλές που δέχθηκε στη ζωή του, ενώ πάντα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του.

Το κομβικό τηλεφώνημα



Ο 17χρονος, τότε, Νεϊμάρ αφού πέρασε από τις ακαδημίες της Σάντος και άρχισε να διαμορφώνει τον τρόπο παιχνιδιού του, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα και σταδιακά έγινε βασικό στέλεχος της ενδεκάδας. Το 2010 είχε πια… πάρει τη φανέλα σπίτι του. Ο ταλαντούχος «Νέι» κέντριζε όλα τα βλέμματα πάνω του με την εκρηκτικότητα και την ντρίμπλα του, με αποτέλεσμα να αρχίσουν αρκετές ομάδες να σκέφτονται όλο και πιο σοβαρά την απόκτηση του.

Η Τσέλσι έκανε επίσημη πρόταση στη Σάντος με την ελπίδα να αποσπάσει το «ναι» της ομάδας και του παίκτη. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, τον τελευταίο λόγο τον είχε τρίτος. Ο Πελέ. Όπως αποκάλυψε αργότερα ο Νεϊμάρ, ένα τηλεφώνημα του «Βασιλιά» ήταν αρκετό για να τον πείσει να μην μετακομίσει στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι.

«Ακόμη και ο Πελέ μου τηλεφώνησε. Μπορείς να φανταστείς πόσο σημαντικός αισθάνθηκα; Ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να μείνω στη Σάντος. Μου θύμισε όλη του τη καριέρα στην ομάδα, τους πέντε παγκόσμιους τίτλους με την εθνική Βραζιλίας και τη Σάντος και όλη την αναγνώριση που δέχτηκε. Δεν ήταν εύκολο αλλά ήταν η σωστή απόφαση».



Τείχος προστασίας για τον νεαρό Νεϊμάρ



Οι συγκρίσεις των δύο είχαν ξεκινήσει από νωρίς, ωστόσο, ο Πελέ έσπευδε συνεχώς να προστατεύσει τον άπειρο Νεϊμάρ στην προσπάθεια να εξηγήσει σε όσους τον κριτικάρουν πως είναι πολύ νέος για να του ασκούν τόση πίεση. Το 2014 η Βραζιλία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι προσδοκίες του κόσμου της «σελεσάο» για την πορεία της χώρας και για την συνεισφορά του Νεϊμάρ ήταν υψηλές. «Ο Νεϊμάρ είναι μικρός. Είναι μεγάλη η πίεση να έχει τόσες ευθύνες», είχε αναφέρει ο Πελέ.

Για τον Νεϊμάρ ο Πελέ αποτελούσε πάντα μια πατρική φιγούρα. Ο «Βασιλιάς» δεν δίστασε ποτέ να επισημάνει τα λάθη του «Νέι», αναφέροντας συχνά ότι θα ήταν καλό να περιορίσει το πόσο εύκολα έπεφτε κάτω για να κερδίσει το φάουλ, κάτι που δεν βοηθάει καθόλου την εικόνα του. «Πάντα έλεγα ότι ο Νεϊμάρ θα γίνει ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Αλλά τι γίνεται τα τελευταία χρόνια; Φαίνεται σαν να θέλει να κάνει κάτι άλλο, όχι να σημειώνει γκολ, αλλά να ζητάει φάουλ και να κάνει δύσκολη τη ζωή των διαιτητών. Γι’ αυτό έχει χαλάσει η εικόνα του», είχε πει χαρακτηριστικά ο Πελέ.

«Το έχω συζητήσει μαζί του αρκετές φορές και παρά όλα αυτά εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Ένας πατέρας δεν κριτικάρει, ένας πατέρας δίνει μαθήματα στον γιο του. Όταν σας λέω ότι είναι παιδί μας, είναι επειδή θεωρείται παιδί της Σάντος. Κάποιοι λένε ότι τον πιάνω από το αυτί πολύ συχνά, αλλά το κάνω για το δικό του το καλό. Εύχομαι ό,τι καλύτερο για εκείνον, για τη Βραζιλία. Θα έκανα τα πάντα για να τον βοηθήσω».

«Σε είδα να μεγαλώνεις, σε υποστήριζα κάθε μέρα»



Αδιαμφισβήτητα, ο Νεϊμάρ ήταν η αδυναμία του Πελέ. Είχε πάντα τα καλύτερα λόγια να πει για εκείνον και έδειχνε συνεχώς δημόσια την στήριξη του. Όταν η εθνική Βραζιλίας αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και ο Νεϊμάρ ισοφάρισε το ρεκόρ γκολ του Πελέ (77), ο θρύλος του ποδοσφαίρου έσπευσε να τον συγχαρεί, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η κληρονομιά που έχει να αφήσει στο ποδόσφαιρο δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Σε είδα να μεγαλώνεις, σε υποστήριζα κάθε μέρα και τώρα μπορώ να σε συγχαρώ που ισοφάρισες το ρεκόρ γκολ μου με την εθνική Βραζιλίας. Και οι δυο μας ξέρουμε ότι είναι πολλά περισσότερα από ένας αριθμός. Το μεγαλύτερο καθήκον μας ως αθλητές είναι να εμπνέουμε, τους συναδέλφους μας, τις επόμενες γενιές και όποιον αγαπά το άθλημά μας.

Δυστυχώς αυτή η μέρα δεν είναι η πιο χαρούμενη για μας, αλλά θα είσαι για πάντα μια πηγή έμπνευσης. Έμαθα πως όσο περνά ο χρόνος, η κληρονομιά μας μεγαλώνει. Το ρεκόρ μου έγινε πριν περίπου 50 χρόνια και κανένας δεν είχε μπορέσει να το πλησιάσει μέχρι τώρα. Τα κατάφερες εσύ, αγόρι μου. Αυτό δείχνει το μεγαλείο του επιτεύγματός σου.

Ωστόσο ξέρεις, όπως κι εγώ, πως κανένας αριθμός δεν είναι σπουδαιότερος από το να εκπροσωπείς τη χώρα σου. Είμαι 82 ετών και μετά από τόσα χρόνια ελπίζω να σε ενέπνευσα με κάποιον τρόπο να φτάσεις τόσο μακριά. Περισσότερο από αυτό, ελπίζω το επίτευγμά σου να εμπνεύσει πολύ κόσμο να κυνηγήσει αυτό που μοιάζει αδύνατο.

Η κληρονομιά του Νεϊμάρ απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί. Συνέχισε να μας εμπνέεις. Θα συνεχίσω να πανηγυρίζω με σφιγμένες γροθιές κάθε σου γκολ, όπως έχω κάνει σε κάθε σου αγώνα
»



«Πριν τον Πελέ το ποδόσφαιρο ήταν απλώς ένα άθλημα»



Στις 29 Δεκεμβρίου του 2022 ο Νεϊμάρ «έχασε» τον μέντορά του. Ο Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών μετά από χρόνια μάχη με πολλά προβλήματα υγείας. Ο Νεϊμάρ συντετριμμένος είπε το τελευταίο του αντίο στον θρύλο του ποδοσφαίρου, στον άνθρωπο που ήταν πάντα δίπλα του να τον στηρίζει και να τον καθοδηγεί, με μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

«Πριν τον Πελέ, το 10 ήταν απλά ένας αριθμός. Κάπου διάβασα αυτή τη φράση, κάποια στιγμή στη ζωή μου. Αλλά αυτή η όμορφη πρόταση είναι ελλιπής. Θα έλεγα πως πριν τον Πελέ το ποδόσφαιρο ήταν απλά ένα άθλημα. Ο Πελέ τα έχει αλλάξει όλα. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη, σε διασκέδαση. Έδωσε φωνή στους φτωχούς, στους μαύρους και έδωσε ορατότητα στη Βραζιλία. Ποδόσφαιρο και Βραζιλία έχουν ανεβάσει το στάτους τους χάρη στον Βασιλιά! Έφυγε αλλά η μαγεία του παραμένει. Ο Πελέ θα ζει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!»



Τα κακεντρεχή σχόλια για την απουσία του Νεϊμάρ από την κηδεία του Πελέ πλημμύρισαν το διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, με βραζιλιάνικα Μέσα να στέλνουν πυρά προς το πρόσωπο του, υποστηρίζοντας πως αν ήθελε θα μπορούσε να πιέσει την Παρί Σεν Ζερμέν να φύγει από την Γαλλία για να δώσει το «παρών» και να μην στείλει τον πατέρα του ως εκπρόσωπο.

Ό,τι κι αν λέγεται, το δέσιμο τους θα είναι αιώνιο και τα λόγια και οι συμβουλές του Πελέ θα είναι πάντα καλά χαραγμένες στη καρδιά και τη μνήμη του Νεϊμάρ.

«Κάθε φορά που κοιτάζω αυτό το παιδί χαμογελάει. Είναι αδύνατον να μην χαμογελάσεις και εσύ. Είναι μεταδοτικό. Εγώ, όπως όλοι οι Βραζιλιάνοι, είμαι χαρούμενος όταν τον βλέπω να παίζει ποδόσφαιρο», είναι μια απ' τις πολλές φορές που ο Πελέ έδειξε την αγάπη του για τον Νεϊμάρ.

Επιμέλεια: Αγγελική Καβαρνού

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x