Euro 2008

Ημέρες… 1988

Η Ολλανδία ταπείνωσε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία με 3-0 στο πιο χορταστικό παιχνίδι που έχει γίνει μέχρι τώρα σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Εξαιρετική εμφάνιση από τους «οράνιε», που κατά διαστήματα θύμισαν την ομάδα που το 1988 ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Μπορεί οι παίκτες του Φαν Μπάστεν να πήραν το προβάδισμα στο σκορ με αμφισβητούμενο γκολ του Φαν Νίστελροϊ στο 26’, αλλά ήταν δίκαια οι θριαμβευτές. Στο 31’ ο Σνάιντερ γιόρτασε τα 24α γενέθλιά του με γκολ και στο 80’ ο Φαν Μπρόνκχορστ έγραψε το τελικό 3-0. Αγνώριστοι οι «ατζούρι», που άργησαν να ξυπνήσουν και όταν το έκαναν έπεσαν πάνω στον εντυπωσιακό Φαν Ντερ Σαρ. Νωρίτερα σε ένα κακό ματς Γαλλία και Ρουμανία έμειναν στο .

Η Ολλανδία ταπείνωσε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία με 3-0 στο πιο χορταστικό παιχνίδι που έχει γίνει μέχρι τώρα σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Εξαιρετική εμφάνιση από τους «οράνιε», που κατά διαστήματα θύμισαν την ομάδα που το 1988 ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Μπορεί οι παίκτες του Φαν Μπάστεν να πήραν το προβάδισμα στο σκορ με αμφισβητούμενο γκολ του Φαν Νίστελροϊ στο 26’, αλλά ήταν δίκαια οι θριαμβευτές. Στο 31’ ο Σνάιντερ γιόρτασε τα 24α γενέθλιά του με γκολ και στο 80’ ο Φαν Μπρόνκχορστ έγραψε το τελικό 3-0. Αγνώριστοι οι «ατζούρι», που άργησαν να ξυπνήσουν και όταν το έκαναν έπεσαν πάνω στον εντυπωσιακό Φαν Ντερ Σαρ. Νωρίτερα σε ένα κακό ματς Γαλλία και Ρουμανία έμειναν στο 0-0.

Ο αγώνας…

Η Ιταλία μπήκε πιο ζωηρά στον αγωνιστικό χώρο και στο πρώτο τέταρτο είχε την υπεροχή, χωρίς πάντως να τη μετουσιώσει σε κάποια κλασική ευκαιρία. Ο Καμορανέζι και ο Ντι Νατάλε έψαχναν το κεφάλι του Τόνι, ο οποίος νικούσε μεν στον αέρα τους Ολλανδούς αμυντικούς, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για την ομάδα του. Μετά το 15’ οι «οράνιε» άρχισαν να ισορροπούν και με την τριπλέτα Κάουτ, Σνάιντερ, Φαν Νίστελροϊ να συνεργάζεται άψογα άρχισαν να δημιουργούν πολλά ρήγματα στην αγνώριστη ιταλική άμυνα.

Στο 18’ ο Φαν Νίστελροϊ βρέθηκε απέναντι από τον Μπουφόν μετά από εξαιρετική πάσα του Κάουτ, ο φορ της Ρεάλ Μαδρίτης πέρασε τον τερματοφύλακα της Γιουβέντους, αλλά βγήκε πολύ πλάγια και μη μπορώντας να πλασάρει έκανε τη σέντρα που απομακρύνθηκε από τους «ατζούρι». Οκτώ λεπτά μετά ήρθε το γκολ για την ομάδα του Μάρκο Φαν Μπάστεν. Ο Μπουφόν απομάκρυνε ασθενώς με γροθιά μία μπαλιά, ο Φαν Μπρόνκχορστ έκανε τη σέντρα-σουτ και ο Φαν Νίστελροϊ με προβολή άνοιξε το σκορ. Αν και υπήρξαν διαμαρτυρίες για οφσάιντ, ο κανονισμός επιτρέπει στο διαιτητή να αφήσει τη φάση να εξελιχτεί θεωρώντας πως ο Πανούτσι, που κάλυπτε τον σκόρερ, συμμετείχε στη φάση. Ο Ιταλός μπακ ήταν τραυματίας εκτός γηπέδου, αλλά σύμφωνα με την οδηγία που έχει δοθεί στους διαιτητές, θεωρείται πως συμμετέχει κανονικά στον αγώνα. Η UEFA αναμένεται να τοποθετηθεί δημοσίως την Τρίτη για να αποσαφηνιστεί αν τελικά υπάρχει οφσάιντ ή όχι.

Πριν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές συνέλθουν από το σοκ, βρέθηκαν να χάνουν με 2-0. Στο 31’ η Ολλανδία αναπτύχθηκε υποδειγματικά στην αντεπίθεση, με τον Φαν Μπρόνκχορστ να δίνει στον Κάουτ κι αυτός με το κεφάλι να σερβίρει στον Σνάιντερ, ο οποίος ανήμερα τον 24ων γενεθλίων του σκόραρε με σουτ. Ένα λεπτό μετά ο Ντι Νατάλε με κοντινό σουτ δεν κατάφερε να νικήσει τον Φαν Ντερ Σαρ και να ξαναβάλει στο παιχνίδι την ομάδα του, η οποία στο υπόλοιπο διάστημα του πρώτου μέρους έδειχνε νευρική και αναποτελεσματική. Στο 43’ λίγο έλειψε να γίνει το 3-0, όταν ο Σνάιντερ βρήκε με κάθετη πάσα τον Φαν Νίστελροϊ, αλλά το πλασέ του τελευταίου απομακρύνθηκε με τα πόδια από τον Μπουφόν.

Στην επανάληψη η Ολλανδία εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο του αγώνα. Οι παίκτες του Μάρκο Φαν Μπάστεν κυκλοφορούσαν σωστά την μπάλα χωρίς να απειλούνται από τους Ιταλούς, που έδειχναν ανήμποροι να αντιδράσουν. Ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι καθυστέρησε να δώσει επιθετική πνοή στην ομάδα του. Με την είσοδο του Ντελ Πιέρο έγιναν κάποια απειλητικά σουτ προς την εστία της Ολλανδίας, ενώ ο Κασάνο έδωσε νέα πνοή στην ιταλική επίθεση. Ο άσος της Σαμπντόρια σέρβιρε στον Τόνι, ο οποίος στο 76’ προ του Φαν Ντερ Σαρ πλάσαρε πάνω από τα δοκάρια. Δύο λεπτά μετά ο Πίρλο τροφοδότησε τον Γκρόσο, το πλασέ του οποίου σταμάτησε στον Ολλανδό γκολκίπερ. Ο τελευταίος έδειξε την κλάση του στο 79’, όταν με εκπληκτική εκτίναξη στη δεξιά του γωνία απέκρουσε το εξαιρετικό χτύπημα φάουλ του Πίρλο. Κι αφού δεν ήρθε η μείωση του σκορ, οι «οράνιε» τιμώρησαν την Ιταλία. Στην αντεπίθεση ο Κάουτ αρχικά νικήθηκε από τον Μπουφόν, αλλά στη συνέχεια σέντραρε στον προωθημένο Φαν Μπρόνκχορστ, ο οποίος με κεφαλιά έγραψε το τελικό 3-0 υποχρεώνοντας την Ιταλία στην πιο βαριά ήττα της ιστορίας της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο δείκτης του σκορ μπορούσε να είχε ανέβει κι άλλο, αφού οι Ολλανδοί άγγιξαν το 4-0 με τον Αφελάι (δοκάρι) και τον Φαν Πέρσι.

Το φιλμ του αγώνα

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολλανδία (Φαν Μπάστεν): Φαν Ντερ Σαρ, Όιερ, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ, Μπουλαρούζ (77’ Χάιτινχα), Ένγκελααρ, Ντε Γιονγκ, Σνάιντερ, Φαν Ντερ Φάαρτ, Κάουτ (81’ Αφελάι), Φαν Νίστελροϊ (71’ Φαν Πέρσι).

Ιταλία (Ντοναντόνι): Μπουφόν, Πανούτσι, Μπαρτζάλι, Ματεράτσι (55’ Γκρόσο), Τζαμπρότα, Πίρλο, Γκατούζο, Αμπροζίνι, Καμορανέζι (75’ Κασάνο), Ντι Νατάλε (64’ Ντελ Πιέρο), Πίρλο.

Κίτρινες κάρτες: Ντε Γιονγκ-Τόνι, Τζαμπρότα, Γκατούζο.

Γήπεδο: Σταντ Ντε Σουίς (Βέρνη)
Διαιτητής: Πέτερ Φρόιντφελντ (Σουηδία)

*MVP της αναμέτρησης ψηφίστηκε ο Γουέσλει Σνάιντερ, από την Τεχνική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ.

*Στον πάγκο της Ιταλίας ήταν και ο Φάμπιο Καναβάρο, που μπορεί μεν να τέθηκε νοκ άουτ από τη διοργάνωση λόγω τραυματισμού και να αποκλείστηκε από την αποστολή, ωστόσο έμεινε κοντά στους συμπαίκτες του. Μάλιστα πήρε τη θέση ενός φυσιοθεραπευτή της Ιταλίας στον πάγκο, αφού υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται εκεί.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x