Γενικά

Δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς!

Η Αγκόλα προηγήθηκε, στην πρεμιέρα του Κόπα Άφρικα, με 4-0 του Μάλι στο 79’ και όλα έδειχναν πως θα έφτανε σε μια άνετη νίκη. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, δεν τα παράτησαν και ανταμείφθηκαν, καθώς ισοφάρισαν σε 4-4! Το www.sport-fm.gr θυμήθηκε μερικές από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και σας τις παρουσιάζει.

Η Αγκόλα προηγήθηκε, στην πρεμιέρα του Κόπα Άφρικα, με 4-0 του Μάλι στο 79’ και όλα έδειχναν πως θα έφτανε σε μια άνετη νίκη. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, δεν τα παράτησαν και ανταμείφθηκαν, καθώς ισοφάρισαν σε 4-4. Το www.sport-fm.gr θυμήθηκε μερικές από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και σας τις παρουσιάζει.



Παγκόσμιες ανατροπές

Δυτική Γερμανία-Αγγλία 3-2 από 0-2 (1970)

Στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε στο Μεξικό, η Αγγλία αντιμετώπισε τη Δυτική Γερμανία. Οι Άγγλοι προηγήθηκαν με 2-0 και όλα έδειχναν ότι θα πάρουν την πρόκριση στον ημιτελικό. Κάτι που πίστεψε και ο προπονητής των «λιονταριών», Αλφ Ράμσεϊ, ο οποίος αντικατέστησε τον Μπόμπι Τσάρλτον, ώστε να τον ξεκουράσει ενόψει του ημιτελικού. Οι Γερμανοί, όμως, δεν τα παρατούν ποτέ. Με τρία γκολ ανέτρεψαν την κατάσταση και πήραν αυτοί την πρόκριση στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

ΕΣΣΔ-Γιουγκοσλαβία 5-5 από 1-5 (1952)

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι διασταύρωσαν τα ξίφη τους η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία, στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Οι Γιουγκοσλάβοι προηγήθηκαν με 5-1 στο πρώτο ημίχρονο και 5-2 στο 75 λεπτό. Στο τελευταίο τέταρτο, όμως, οι Σοβιετικοί έκαναν τη μεγάλη αντεπίθεση και κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 5-5!

Δυτική Γερμανία-Ουγγαρία 3-2 από 0-2 (1954)

Δύο από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών βρέθηκαν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954, που έγινε στην Ελβετία. Η Δυτική Γερμανία αντιμετώπισε την Ουγγαρία. Οι Μαγυάροι προηγήθηκαν με 2-0 στο 8’ λεπτό, αλλά οι Γερμανοί αντέδρασαν και έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου. Ισοφάρισαν στο 18’ λεπτό σε 2-2 και με γκολ του Ραν στο 84’ κατάφεραν να κάνουν το 3-2 και να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πορτογαλία-Βόρειος Κορέα 5-3 από 0-3 (1966)

Προημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 και η Βόρειος Κορέα έχει καταφέρει να αφήσει εκτός συνέχειας της διοργάνωσης την Ιταλία. Οι Κορεάτες δείχνουν να είναι σε δαιμονιώδη φόρμα και μέσα σε 25 λεπτά καταφέρνουν να προηγηθούν με 3-0. Οι Πορτογάλοι, όμως, αντιδρούν και μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου έχουν καταφέρει να μειώσουν σε 3-2. Τελικά, οι Ίβηρες κάνουν την ολική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και με το τελικό 5-3 παίρνουν μια εμφατική πρόκριση στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Τα τέσσερα από τα πέντε γκολ των Πορτογάλων εκείνη τη βραδιά τα είχε πετύχει ο Εουσέμπιο.

Ελβετία-Αυστρία 5-7 από 3-0 (1954)

Οι πάντες θυμούνται από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, που είχε διεξαχθεί στην Ελβετία, τον τελικό ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία και την Ουγγαρία. Οι διοργανωτές Ελβετοί, όμως, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον προημιτελικό της δικής τους ομάδας με την Αυστρία. Οι Ελβετοί προηγήθηκαν με 3-0 στο 23’ λεπτό. Πέντε λεπτά αργότερα, όμως, το σκορ ήταν 3-3 (!). Οι Ελβετοί δεν απογοητεύτηκαν. Έκαναν το σκορ 5-3, αλλά και πάλι οι Αυστριακοί επέστεψαν και έκαναν το 7-5(!), παίρνοντας την πρόκριση στον ημιτελικό.

Μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ακόμη μεγαλύτερες ανατροπές

Μίλαν-Λίβερπουλ 3-3 από 3-0 (2005)

Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ το 2005 στην Κωνσταντινούπολη και η Μίλαν αντιμετωπίζει τη Λίβερπουλ. Οι Ιταλοί προηγούνται με 3-0 στο ημίχρονο, αλλά οι «κόκκινοι» δεν το βάζουν κάτω. Με τρία γκολ στα πρώτα 15΄λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, το σκορ γίνεται 3-3 και η αναμέτρηση οδηγείται στην παράταση. Εκεί δεν υπάρχει κάποια αλλαγή και στα πέναλτι η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ κατακτά το Κύπελλο, επικρατώντας με 3-2.

Βέρντερ Βρέμης-Άντερλεχτ 5-3 από 0-3 (1994)

Πρώτες χρονιές του Τσάμπιονς Λιγκ και στη φάση των ομίλων αναμετρώνται Βέρντερ Βρέμης και Άντερλεχτ. Οι Βέλγοι καταφέρνουν να προηγηθούν με 3-0 στο 66’ λεπτό και η νίκη τους φαίνεται βέβαιη. Οι Γερμανοί, όμως, δεν τα παρατούν ποτέ. Με πέντε γκολ στα τελευταία 24’ λεπτά, γίνεται η ολική ανατροπή και η Βέρντερ Βρέμης παίρνει τη νίκη με 5-3.

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια-Παρί Σεν Ζερμέν 4-3 από 0-3 (2001)

Φάση των ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2001 και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια υποδέχεται στο «Ριαθόρ» την Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Γάλλοι προηγούνται με 3-0 στο 55’, αλλά οι Ισπανοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Μέσα σε 29’ λεπτά, η «Ντέπορ» πετυχαίνει τέσσερα γκολ και φτάνει στη νίκη με 4-3.

Βιτόσα Σόφιας (Λέφσκι σήμερα)-Αντβέρπ 4-3 από 1-3 (1990)

Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1989-1990, η Αντβέρπ υποδέχτηκε τη Βιτόσα Σόφιας, με το πρώτο ματς να λήγει χωρίς σκορ. Στον επαναληπτικό, οι Βέλγοι προηγούνται με 3-1 στο 89’ και οι Βούλγαροι χρειάζονταν πλέον τρία γκολ στις καθυστερήσεις για να πάρουν την πρόκριση. Και τα πέτυχαν. Μέσα σε πέντε λεπτά, για το τελικό 4-3. Από εκείνο το ματς και ύστερα, όποτε γίνεται μια μεγάλη ανατροπή στο Βέλγιο, μιλάνε για ένα σενάριο...Βιτόσα Σόφια.


Συνέβη και στην Ελλάδα…

Ολυμπιακός-ΟΦΗ 4-5 από 4-0 (1990)

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Καραϊσκάκη τον ΟΦΗ και στο 48’ προηγείται με 4-0 και όλα δείχνουν πως θα έχει ένα ήσυχο απόγευμα. Η ομάδα της Κρήτης, όμως, μέσα σε 35’ λεπτά κάνει την ολική ανατροπή και φτάνει στο 5-4!!!

Ξάνθη-ΑΕΚ 3-4 από 3-1 (1993)

Η ΑΕΚ δοκιμάζεται στη δύσκολη έδρα της Ξάνθης τη σεζόν 1992-1993 και η ακριτική ομάδα καταφέρνει να προηγηθεί με 3-1 στο 57’ λεπτό. Ο «Δικέφαλος», όμως, με γκολ των Δημητριάδη και Σλίσκοβιτς (2), κάνει απίστευτη ανατροπή και παίρνει τη νίκη με 4-3.

Συμβαίνει και αλλού!

Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο Μαδρίτης 5-4 από 0-3 (1997)

Προημιτελικός ισπανικού Κυπέλλου και η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει την Ατλέτικο Μαδρίτης. Το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων είχε λήξει με 2-2 και η «Μπάρτσα» ήταν το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Οι «ροχιμπλάνκος» μπήκαν φουριόζοι στον επαναληπτικό και κατάφεραν να προηγηθούν με 3-0 στο πρώτο ημίχρονο. Στο 60’ συνέχισαν να κρατούν το προβάδισμα οι παίκτες της Ατλέτικο (4-2), αλλά οι «μπλαουγκράνα» με επική ανατροπή στο τελευταίο ημίωρο έκαναν το 5-4 και πήραν την πρόκριση.

Τότεναμ-Μάντσεστερ Σίτι 3-4 από 3-0 (2004)

Είναι ο πέμπτος γύρος του FA Cup στην Αγγλία και η Τότεναμ φιλοξενεί τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι γηπεδούχοι προηγούνται στο ημίχρονο με 3-0, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι καταφέρνει στην επανάληψη να ανατρέψει την κατάσταση και να πάρει τη νίκη με 4-3. Η ανατροπή γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς πως οι «πολίτες» έπαιζαν με 10 παίκτες σε όλο το δεύτερο ημίχρονο.


Έγινε και πριν λίγες μέρες…

Πιτέρμπορο-Κάρντιφ 4-4 από 0-4 (28 Δεκεμβρίου 2009)

Στην 22η αγωνιστική της αγγλικής Τσάμπιονσιπ, η Πιτέρμπορο υποδέχεται την Κάρντιφ. Οι φιλοξενούμενοι προηγούνται με 4-0 στο 38’, αλλά οι γηπεδούχοι αρχίζουν την αντεπίθεση τους από το 51’ λεπτό και μέχρι το 90’ καταφέρνουν να ισοφαρίσουν σε 4-4.


Επιμέλεια: Αντώνης Κατσίκης, Τάκης Παναγιωτακάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x