Μουντιάλ 2010

Το πήρε πάνω του!

Με δύο γκολ του Λουίς Σουάρες (8' και 80'), η Ουρουγουάη νίκησε τη Νότια Κορέα 2-1 και έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά του Μουντιάλ. Μετά από 40 χρόνια φτάνουν στους «8» οι Λατινοαμερικάνοι, εκεί όπου θα βρουν απέναντί τους την Γκάνα, καθώς οι Αφρικανοί νίκησαν τις ΗΠΑ 2-1 και προκρίθηκαν και αυτοί.

Με δύο γκολ του Λουίς Σουάρες (8' και 80'), η Ουρουγουάη νίκησε τη Νότια Κορέα 2-1 στο Nelson Mandela Bay του Πορτ Ελίζαμπεθ και έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Στο 68' είχαν ισοφαρίσει οι Ασιάτες με τον Λι Τσουνγκ Γιάν, που κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, αλλά, μετά το γκολ που πέτυχαν… ξεφούσκωσαν.

Μετά από 40 χρόνια φτάνουν στους «8» οι Λατινοαμερικάνοι, εκεί όπου θα βρουν απέναντί τους την Γκάνα, καθώς οι Αφρικανοί νίκησαν τις ΗΠΑ 2-1 και προκρίθηκαν και αυτοί. Στις 2 Ιουλίου ο αγώνας.

Το ματς

Δοκάρι και… γκολ!

Καλύτερο ξεκίνημα στο ματς δεν θα μπορούσαν να περιμένουν οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι. Η Νότια Κορέα, μόλις, στο 5' είχε δοκάρι με τον Τσου Γιούνγκ, ο οποίος εκτέλεσε αριστοτεχνικά φάουλ, περίπου, δύο μέτρα έξω από την περιοχή της Ουρουγουάης, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι. Τρία λεπτά αργότερα (στο 8'), οι Λατινοαμερικάνοι, που δεν πτοήθηκαν από τον κίνδυνο λίγο νωρίτερα -το αντίθετο μάλλον- άνοιξαν το σκορ. Ο Φορλάν ελευθερώθηκε ωραία, βγήκε από αριστερά και έξω από την περιοχή των Ασιατών, έκανε μια… περίεργη πάσα, ο Σουάρες πετάχτηκε, πιάνοντας στον ύπνο την άμυνα της Νότιας Κορέας -και τον Σουνγκ Ριόνγκ- και «έγραψε» το 1-0.


Uruguay 1-0 South Korea

Simao | MySpace Video


Ασιατική υπεροχή

Το παιχνίδι είχε γρήγορο ρυθμό, καλή κυκλοφορία της μπάλας, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν, η μεν Ουρουγουάη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και για δεύτερο γκολ, η δε Νότια Κορέα να ισοφαρίσει. Πάντως, μετά το γκολ του Σουάρες και μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου ημίωρου, δεν είχαμε κάποια φάση στο ματς. Στο 31' ο Τσου Γιούνκ Παρκ ανέβηκε από δεξιά, έκανε ωραίο, δυνατό σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μουσλέρα, με την ασιατική ομάδα να αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει τα «ηνία» του αγώνα, αφού οι παίκτες του Όσκαρ Ταμπάρες είχαν οπισθοχωρήσει. Η πίεση των Νοτιοκορεατών αυξήθηκε και στο 41' είχαμε άλλο ένα δυνατό σουτ, αυτή τη φορά του Ντού Ρι Τσα, έξω από την περιοχή της Ουρουγουάης, με την μπάλα να περνάει και πάλι έξω.

Ημίχρονο με (δικαιολογημένα) παράπονα

Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου (στο 44'), ο Γερμανός ρέφερι της αναμέτρησης, Βόλφγκανγκ Σταρκ, δεν έδωσε καθαρό πέναλτι υπέρ της Ουρουγουάης, σε χέρι του Σουνγκ Γιένγκ, έπειτα από σουτ του Μαξ Περέιρα και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια, με τους Λατινοαμερικανούς να προηγούνται 1-0.

Μονόλογος...

Φουριόζα από το πρώτο ημίχρονο, η Νότια Κορέα μπήκε πολύ δυνατά και στο δεύτερο. Οι παίκτες του Χου Γιουνγκ Μο πίεζαν ασφυκτικά τους αντιπάλους τους, που είχαν περιοριστεί στο μισό γήπεδο. Μέχρι τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, οι Ασιάτες είχαν σε τρεις περιπτώσεις την ευκαιρία να ισοφαρίσουν. Πρώτα ο Παρκ στο 50' δεν πρόλαβε να κάνει το πλασέ προ του Μουσλέρα, έπειτα από σέντρα του Γιονγκ Πόι, ένα λεπτό αργότερα ο… «κεραυνός» του Τσου Γιούνγκ, μέσα από την περιοχή της Ουρουγουάης και από δεξιά, πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 59', την κεφαλιά του Παρκ, σχεδόν από το σημείο του πέναλτι, μπλόκαρε ο Ουρουγουανός γκολκίπερ.

Η πίεση απέφερε καρπούς

Τελικά, το γκολ της ισοφάρισης ήρθε για τη Νότια Κορέα στο 68'. Έπειτα από σέντρα-φάουλ από αριστερά, ο Βικτορίνο έκανε την κεφαλιά... προς τα πίσω, η μπάλα έφτασε στον Λι Τσουνγκ Γιάν, που με νέα κεφαλιά, ανενόχλητος, έκανε το 1-1.


Uruguay 1-1 South Korea

Simao | MySpace Video


Στο 71', μάλιστα, η ασιατική ομάδα θα μπορούσε να πετύχει την ολική ανατροπή, όταν ο Παρκ έβγαλε φοβερή κάθετη μπαλιά στον Τσουνγκ Γιόν, ο δεύτερος πλάσαρε, αλλά η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Μουσλέρα.

«Καθάρισε» ο Σουάρες

Κάπου εκεί η Ουρουγουάη αποφάσισε να… σοβαρευτεί. Ο Σουάρες χτύπησε το πρώτο… καμπανάκι στο 74', όταν μόνος του απέναντι από τον Σουνγκ Ριόνγκ, έκανε την κεφαλιά, η μπάλα έσκασε στο έδαφος και πέρασε πάνω από τα δοκάρια, αλλά στο 80' δεν συγχώρησε τη νέα ολιγωρία στην άμυνα των Ασιατών. Ο επιθετικός του Άγιαξ έκανε φοβερή ενέργεια και με εξαιρετικό φαλτσαριστό σουτ, έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην Ουρουγουάη (2-1).


Uruguay 2-1 South Korea

Simao | MySpace Video


Στο 86' είχαμε την τρομερή ευκαιρία για τη Νότια Κορέα να ισοφαρίσει και πάλι, όταν ο Τσουνγκ Γιόνγκ βρέθηκε τετ α τετ με τον πορτιέρο της Ουρουγουάης, αλλά το σουτ που επιχείρησε και… τρύπησε τα πόδια του Μουσλέρα, απομακρύνθηκε από τους αμυντικούς, λίγο πριν περάσει την εστία.

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, με την Ουρουγουάη να πανηγυρίζει την πρόκριση και τη Νότια Κορέα να αποχαιρετά τη διοργάνωση.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ουρουγουάη (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Λουγκάνο, Γκοντίν (45' Βικτορίνο), Φούτσιλε, Αρεβάλο Ρίος, Μ. Περέιρα, Πέρεζ, Α. Περέιρα (75' Λοντέιρο), Καβάνι, Σουάρες (84' Φερνάντες)

Ν. Κορέα (Χου Γιουνγκ Μο): Σουνγκ Ριόνγκ, Γιονγκ-Χιούνγκ, Γι Σουνγκ Παρκ, Τσου Γιούνγκ, Γιουνγκ Πιό, Γιάε Σουνγκ (61' Λι Ντονγκ Γκουκ), Γιούνγκ Σου, Σουνγκ Γιένγκ (83' Κιχούν), Τσουνγκ Γιόνγκ, Ντου Ρι Τσα

Διαιτητής: Βόλφγκανγκ Σταρκ (Γερμανία)
Γήπεδο: Nelson Mandela Bay, Πορτ Ελίζαμπεθ

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x