Η επόμενη ημέρα της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ιταλία περιλαμβάνει πανηγυρισμούς όλων των «τιφόζι» της χώρας, διθυράμβους για τους ήρωες του Μαρτσέλο Λίπι και φυσικά την υποδοχή ηρώων των νέων παγκοσμίων πρωταθλητών. Ωστόσο την ίδια ώρα, το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες είναι έτοιμο να ρίξει τη σκιά του πάνω στην επιτυχία αυτή. Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί η ετυμηγορία της αθλητικής δικαιοσύνης για την τύχη των τεσσάρων ομάδων και των 25 προσώπων που εμπλέκονται στο περίφημο Calciopoli, το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, τον ορισμό διαιτητών και τις οικονομικές απάτες στο οποίο είναι αναμεμειγμένοι.
Τέσσερις ομάδες, η Γιουβέντους, η Μίλαν, η Φιορεντίνα και η Λάτσιο κινδυνεύουν με επιβολή ποινής που μπορεί να κυμαίνεται από αφαίρεση βαθμών μέχρι και υποβιβασμό σε μικρότερη κατηγορία ή και αφαίρεση τίτλων για τις αμαρτίες των διοικήσεών τους. Σε δεινότερη θέση βρίσκεται η Γιουβέντους, για την οποία ο εισαγγελέας Στέφανο Παλάτσι έχει ζητήσει τον υποβιβασμό της σε κατηγορία πιο κάτω από τη Serie B, καθώς επίσης και αφαίρεση των τίτλων που κατέκτησε τις τελευταίες δύο περιόδους. Για τη Φιορεντίνα και τη Λάτσιο πρότεινε τον υποβιβασμό της στη δεύτερη κατηγορία και την αφαίρεση 15 βαθμών, ενώ για τη Μίλαν ζήτησε τον υποβιβασμό της στην δεύτερη κατηγορία και την αφαίρεση τριών βαθμών.
Ενδεχόμενες ποινές θα επηρεάσουν άμεσα την καριέρα της πλειοψηφίας των μελών της εθνικής ομάδας της χώρας, που ίσως αναγκαστούν να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους ή θα συμβιβαστούν με το να αγωνιστούν σε μικρότερη κατηγορία. Θέμα αμνηστείας στα μέλη της «σκουάντρα ατζούρα», όπως πρότεινε ο Ιταλός Υπουργός Δικαιοσύνης, Κλεμέντε Μαστέλα, δεν τίθεται, αφού όπως είπε η Υπουργός Αθλητισμού της Ιταλίας, Τζιοβάνα Μελάντρι, κάτι τέτοιο θα ήταν «ανοησία».
Το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου και πρώην γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι, αντιμετωπίζει κίνδυνο αποκλεισμού πέντε ετών από κάθε δραστηριότητα στο χώρο του αθλητισμού, καθώς και επιβολής βαρύτατου προστίμου. Ανάλογη ποινή ζήτησε ο εισαγγελέας να επιβληθεί στον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Γιουβέντους, Αντόνιο Τζιράουντο, στον πρόεδρο της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, στο μέλος του ΔΣ της Μίλαν, Λεάντρο Μεάνι, καθώς επίσης και στους Ντιέγκο και Αντρέα Ντε Λα Βάλε, ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Φιορεντίνα αντίστοιχα.
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται ακόμη ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Φράνκο Καράρο, ο υπεύθυνος ορισμού διαιτητών στην Serie A την περίοδο 2004/05, Πιερλουίτζι Παϊρέτο και ο βοηθός του, Πάολο Μπέργκαμο, καθώς και του εν ενεργεία διαιτητή, Μάσιμο Ντε Σάντις. Με διετή αποκλεισμό απειλείται ο αντιπρόεδρος της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, ενώ ο εν ενεργεία διαιτητής, Τζιανλούκα Παπαρέστα, απειλείται με μονοετή αποκλεισμό, καθώς φέρεται να γνώριζε για τον ορισμό διαιτητών, αλλά δεν είχε προχωρήσει σε καταγγελία όσων γνώριζε.
Όσοι κριθούν ένοχοι και τιμωρηθούν θα έχουν δικαίωμα έφεσης, η οποία και θα εκδικαστεί το συντομότερο δυνατό, καθώς ως τις 27 Ιουλίου σύμφωνα με τις επιταγές της UEFA θα πρέπει να έχει κλείσει η υπόθεση. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις καθυστερήσεις. «Εμείς θα ξεκινήσουμε τις εργασίες μας στις 27 Ιουλίου και αν χρειαστεί θα αναγκαστούμε να αφήσουμε ιταλικές ομάδες εκτός των ευρωπαϊκών διοργανώσεων», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος Τύπου της UEFA, η οποία έχει καλέσει την ιταλική ομοσπονδία να της γνωστοποιήσει ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία ποιες τέσσερις ομάδες θα λάβουν μέρος στο Champions League και ποιες τρεις στο Κύπελλο UEFA.
Αναλυτικά οι εισηγήσεις του εισαγγελέα έχουν ως εξής:
1. ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Υποβιβασμός τουλάχιστον στην Γ΄ κατηγορία, αφαίρεση έξι βαθμών από το νέο πρωτάθλημα και αφαίρεση των τίτλων της πρωταθλήτριας για τις περιόδους 2004/05 και 2005/06
2. Λουτσιάνο Μότζι (Πρώην -επί 12ετία- γενικός διευθυντής): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
3. Αντόνιο Τζιράουντο (Πρώην εκτελεστικός διευθυντής): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
4. ΜΙΛΑΝ: Άμεσος υποβιβασμός στη Β΄ κατηγορία και αφαίρεση τριών βαθμών από το νέο πρωτάθλημα
5. Αντριάνο Γκαλιάνι (Αντιπρόεδρος της Μίλαν και πρώην πρόεδρος της Ιταλικής λίγκας): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
6. Λεονάρντο Μεάνι (Μέλος του διοικητικού συμβουλίου): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
7. ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ: Άμεσος υποβιβασμός στη Β΄ κατηγορία και αφαίρεση 15 βαθμών από το νέο πρωτάθλημα
8. και 9. Ντιέγκο και Αντρέα Ντέλα Βάλε (Ο Ντιέγκο είναι ιδιοκτήτης και ο αδελφός του, Αντρέα, πρόεδρος του συλλόγου): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
10. Σάντρο Μενούτσι (Γενικός διευθυντής): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
11. ΛΑΤΣΙΟ: Άμεσος υποβιβασμός στη Β΄ κατηγορία και αφαίρεση 15 βαθμών από το νέο πρωτάθλημα
12. Κλαούντιο Λοτίτο (Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του συλλόγου): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (FIGC)
14. Φράνκο Καράρο (Πρώην πρόεδρος): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
15. Ινοτσέντσο Ματσίνι (Πρώην αντιπρόεδρος): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
16. Πιερλουίτζι Παϊρέτο (Υπεύθυνος ορισμού διαιτητών στην Serie A την περίοδο 2004/05): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
17. Πάολο Μπέργκαμο (Πρώην παράγοντας της FIGC, άμεσος συνεργάτης του Παϊρέτο την περίοδο 2004/05): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
18. Τούλιο Λανέζε (Πρώην πρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών της Ιταλίας): Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
19. Πιέτρο Ινγκαρτσιόλα (Πρώην παρατηρητής διαιτησίας): Αποκλεισμός για έναν χρόνο από κάθε αθλητική δραστηριότητα
20. Τζενάρο Ματσέι (Υπεύθυνος επιλογής βοηθών διαιτητή): Αποκλεισμός για δύο χρόνια από κάθε αθλητική δραστηριότητα
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ SERIE A
21. Μάσιμο Ντε Σάντις: Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
22. Πάολο Μπερτίνι: Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
23. Πάολο Ντονταρίνι: Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
24. Ντομένικο Μεσίνα: Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
25. Τζιανλούκα Παπαρέστα: Αποκλεισμός για έναν χρόνο από κάθε αθλητική δραστηριότητα
26. Τζιανλούκα Ρόκι: Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
27. Πασκουάλε Ραντομόντι: Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
28. Πάολο Ταλιαβέντο: Πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα
29. Φαμπρίτσιο Μπαμπίνι (βοηθός): Αποκλεισμός για έναν χρόνο από κάθε αθλητική δραστηριότητα
30. Κλαούντιο Πουλίζι (βοηθός): Αποκλεισμός για έναν χρόνο από κάθε αθλητική δραστηριότητα
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






