Champions League

Οι χειρισμοί της ΑΕΚ με τους οποίους απέφυγε τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό

Λεπτομέρειες που τελικά έκαναν τη διαφορά έπαιξαν ρόλο προκειμένου η ΑΕΚ να αποφύγει τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA.

Βάσει των γεγονότων και του διαστήματος που χρειάστηκε η UEFA για να ανακοινώσει την απόφασή της αναφορικά με την τιμωρία που θα επιβαλλόταν στην ΑΕΚ για τα πολύ σοβαρά επεισόδια στην αναμέτρηση με τον Άγιαξ, είναι χαρακτηριστικά για το πόσο κοντά βρέθηκε η «Ένωση» από τον αποκλεισμό της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σε αυτή τη διαδικασία, από πλευράς του νομικού επιτελείου των «κιτρινόμαυρων» για να αποφευχθούν τα χειρότερα, έπαιξαν τελικό ρόλο οι λεπτομέρειες που τελικά αποδείχθηκαν πολύ σημαντικές για τις σημερινές – θετικές αν σκεφτεί κανείς το χειρότερο σενάριο – εξελίξεις.

Αρχικά, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η στάση της ΑΕΚ όλο αυτό το διάστημα μέχρι τη γνωστοποίηση της απόφασης, καθώς υπήρξε απόλυτη εμπιστευτικότητα, χαμηλοί τόνοι και αποφυγή διαρροών. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι η UEFA είχε ορίσει, μετά τα γεγονότα και το απολογητικό υπόμνημα της ΑΕΚ, ειδικό επιθεωρητή (inspector) ο οποίος ξεκίνησε έρευνα από τον Δεκέμβριο (με καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό, ό,τι είχε ανέβει στα social media) και την ολοκλήρωσε στα μέσα Γενάρη, χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό. Σε αυτό το σκέλος, εν πολλοίς, οφείλεται η καθυστέρηση στην εκδίκαση και την απόφαση. Μάλιστα, ο εν λόγω δεν αρκέστηκε απλά στις εκθέσεις του παρατηρητή και του security officer του αγώνα.

Επίσης, στη «θετική» στάση της ΑΕΚ συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι απευθείας καταδίκασε – μέσω ανακοίνωσης – τα γεγονότα και συνομολόγησε τα περισσότερα εξ αυτών, ακολουθώντας συνειδητά ξεκάθαρη και συντονισμένη τακτική ως προς τον καθορισμό της τελικής ποινής. Με άλλα λόγια, δεν πήγε στη λογική αντιδικίας, αμφισβήτησης των γεγονότων και των εκθέσεων. Σε αυτή την περίπτωση, όπως παραδέχονται και στην ίδια την ΑΕΚ «δεν θα υπήρχε η παραμικρή τύχη αν προσπαθούσαμε να αμφισβητήσουμε πραγματικά περιστατικά, απόλυτα θεμελιωμένα στην έκθεση του ειδικού επιθεωρητή της UEFA».

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή ακρόαση που τελικά αποδείχθηκε καθοριστική, στην ΑΕΚ την χαρακτηρίζουν ως μία δύσκολη διαδικασία με τον επιθεωρητή παρόντα με δύο ογκώδεις φακέλους υλικού και πολύ σκληρό που προσπαθούσε να ρίξει όλη την ευθύνη των γεγονότων στην ομάδα και να καταρρίψει ευθύνες Αστυνομίας και άλλων πλευρών». Αυτή η λογική ήταν και η αντιδικία της ΑΕΚ στη διάρκεια της ακρόασης, με Λυσάνδρου – Αρκάδη να καθορίζουν από τη δική τους πλευρά τα επίπεδα ευθύνης της ομάδας προκειμένου η ποινή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. «Εμείς έχουμε ένα κομμάτι από τη συνολική πίτα των ευθυνών των όσων έγιναν», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα Λυσάνδρου στην τοποθέτησή του.

Με άλλα λόγια, η προσπάθεια του Μηνά Λυσάνδρου και της Αγγελικής Αρκάδη ήταν να καταδείξουν ήταν ότι από τη μια υπάρχει ο κανονισμός της UEFA, αλλά από την άλλη οι περιορισμοί του εθνικού νόμου που σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύει (σχετικά με το πού υπάρχουν τα όρια δράσης μιας ΠΑΕ και πού της Αστυνομίας, οι περιορισμοί στη δράση των security που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες) και ότι δεν είχε η ΑΕΚ την πλήρη ευθύνη, ώστε να τιμωρηθεί με αυτόματο αποκλεισμό χωρίς να της δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

Τέλος, από την ΑΕΚ σημειώνεται πως υπάρχει από εδώ και πέρα πολύς δρόμος, καθώς με τη σημερινή τιμωρία δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ σώθηκε. Αντιθέτως, η «Ένωση» παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση, οπότε το ΟΑΚΑ από εδώ και πέρα πρέπει να είναι «εκκλησία» όχι μόνο στα δύο χρόνια της αναστολής αλλά και στη συνέχεια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x