Champions League

Τόσα έχουν πάρει αυτοί, ας πάρουμε κι εμείς της Τότεναμ ένα!

Ο Σταύρος Χονδροθύμιος γράφει στο sportfm.gr για την εκπληκτική πορεία της Τότεναμ μέχρι τον τελικό και για τον πολύ απλό λόγο που πρέπει να το σηκώσει η ομάδα του Μαουρίτσιο Ποκετίνο.

Αγγλικός τελικός στο Τσάμπιονς Λιγκ και όμως η φάση δεν είναι τόσο μοιρασμένη όπως είθισται σε «εμφύλιους». Τότεναμ και Λίβερπουλ ανταγωνίζονται για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στη Μαδρίτη και παντού βλέπεις το κόκκινο να υπερισχύει.

Θες ότι αγωνιστικά η Λίβερπουλ είναι το φαβορί, θες ότι έχει περισσότερους φίλους, θες ότι η ιστορία της είναι από τις πιο λαμπρές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αυτά και πολλά περισσότερα την εμφανίζουν ως απόλυτη πρωταγωνίστρια στο «Μετροπολιτάνο», ενώ η Τότεναμ από πολλούς αντιμετωπίζεται αν όχι ως κομπάρσος, τότε ως η ομάδα που κατέχει το δεύτερο ρόλο. Είναι όμως έτσι; Σαφώς όχι.

Στη χρονιά που οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έκαναν… πάρτι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τις τέσσερις φιναλίστ να προέρχονται από την Αγγλία, η Τότεναμ πέταξε εκτός θεσμού την πρωταθλήτρια Σίτι και για να φτάσει στην Μαδρίτη έκανε την απόλυτη ανατροπή στο Άμστερνταμ, κόντρα στον Άγιαξ.

Μάλιστα αυτά τα… κατορθώματα τα πέτυχε έχοντας πολλές και σημαντικές απουσίες και με ένα βάθος πάγκου, που δεν το λες και μεγάλο. Η μέχρι τώρα πορεία της δείχνει ότι μόνο εύκολη αντίπαλος δεν θα αποτελέσει για την ομάδα του Κλοπ, ειδικά τώρα που αποθεραπεύτηκαν κάποιοι κομβικοί παίκτες των Λονδρέζων. Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία αυτή είναι πρωτόγνωρη για την Τότεναμ, αλλά δεν ξέρω αν αυτό βαραίνει τους ποδοσφαιριστές της ή τους απελευθερώνει.

Να δούμε τώρα, μερικούς από τους λόγους που θα ήταν ωραίο να σηκώσει το τρόπαιο η ομάδα του Λονδίνου.

Στο πιο συγκλονιστικό Τσάμπιονς Λιγκ όλων των εποχών , η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να αναμετρηθούν δύο ομάδες που έκαναν ασύλληπτες υπερβάσεις και ανατροπές στους ημιτελικούς. Το σύνολο του Ποκετίνο, σίγουρα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη φετινή έκπληξη, άρα δείχνει ιδανικό να ολοκληρωθεί με την επικράτηση του αουτσάιντερ.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της που κατάφερε να διατηρήσει στις τάξεις της τα μεγάλα της αστέρια για αρκετές χρονιές και οι Κέιν, Έρικσεν κτλ, δεν ακολούθησαν τα παραδείγματα των Μπέιλ και Μόντριτς που αποχώρησαν για μεγαλύτερα κλαμπ. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι φέτος αγωνίζεται χωρίς να έχει κάνει ούτε μία μεταγραφή(!) αυτομάτως το κατόρθωμά της θα θεωρηθεί ακόμα μεγαλύτερο και θα δώσει ελπίδες σε πολλούς συλλόγους για να ονειρεύονται ότι μπορούν να φτάσουν στην κορυφή χωρίς να έχουν μοιράσει άπειρα εκατομμύρια.

Επί σειρά ετών παίζει εκπληκτικό ποδόσφαιρο και άπαντες ομολογούσαν πως θα ήταν κρίμα αυτή η φουρνιά να μη σηκώσει έναν τίτλο. Τα χρόνια που πέρασαν και κράτησαν τους Λονδρέζους μακριά από κάποια κατάκτηση είναι πολλά και ίσως ήρθε η ώρα η ιστορία να τους το ξεπληρώσει, χαρίζοντας τους το πιο βαρύτιμο τρόπαιο.

Θα είναι μία δικαίωση του Ποκετίνο, που έμεινε στη θέση του όλον αυτόν τον καιρό, παρά τις «Σειρήνες» των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη που όταν αναζητούσαν νέο προπονητή, ο Αργεντινός βρισκόταν πρώτος στη λίστα τους.

Τέλος, ίσως οι οιωνοί να είναι με το μέρος της Τότεναμ, αν σκεφτεί κανείς πως κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό. Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ισοφάρισε στα τελευταία λεπτά την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου και παράλληλα η αδιάφορη PSV πήρε ισοπαλία στο Μιλάνο της Ίντερ, με συνέπεια να μείνουν εκτός θεσμού οι Ιταλοί.

Στα προημιτελικά, σε έναν από τους συγκλονιστικότερους αγώνες της ιστορίας, κέρδισε την πρόκριση στις καθυστερήσεις μετά από χρήση VAR, που ακύρωσε το γκολ του Αγκουέρο και στον ημιτελικό έκανε την ολική ανατροπή απέναντι στον Άγιαξ, κυριολεκτικά στα τελευταίο δευτερόλεπτο.

Μπορεί λοιπόν, όλα αυτά να έχουν συμβεί για κάποιο λόγο…

Και στην τελική, τόσα έχουν πάρει αυτοί, ας πάρουμε κι εμείς ένα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x