Europa League

ΜΙΝΤΛΕΣΜΠΡΟ - ΣΕΒΙΛΛΗ 0-4 (Τελικό)

.

90' Λήξη του αγώνα

89' ΓΚΟΟΟΟΟΟΛ για τη Σεβίλλη. Ο Μαρέσκα σούταρε δυνατά, ο Σβάρτσερ απέκρουσε ασταθώς και ο Κανουτέ που βρέθηκε στη σωστή θέση με ένα απλό πλασέ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Σεβίλλης

87' Τρίτη αλλαγή για τη Σεβίλλη. Ο Πουέρτα αντί του Αντριάνο

86' Τρίτη αλλαγή για τη Μίντλεσμπρο. Ο Κάτερμολ πήρε τη θέση του Βίντουκα

86' Κίτρινη κάρτα στον Μαρέσκα

84' ΓΚΟΟΟΟΟΟΛ για τη Σεβίλλη. Μετά από φάση διαρκείας η μπάλα φτάνει στον Μαρέσκα έξω από την περιοχή και ο Ιταλός με ένα εξαιρετικό σουτ νικά τον Σβάρτσερ για δεύτερη φορά "γράφοντας" το 3-0

81' Κίτρινη κάρτα στον Ρόσεμπακ

79' Κίτρινη κάρτα στον Εσκουντέ

77' ΓΚΟΟΟΟΟΟΛ για τη Σεβίλλη. Μετά από μια άριστα οργανωμένη αντεπίθεση, η μπάλα έφτασε δεξιά στον Χέσους Νάβας, αυτός σέντραρε χαμηλά για τον Κανουτέ μέσα στην περιοχή, σουτ του Γάλλου και απόκρουση του Σβάρτσερ, ο Μαρεσκα παίρνει το "ριμπάουντ" και από κοντά κάνει εύκολα το 2-0 για την ισπανική ομάδα

75' Σουτ του Βίντουκα δύο περίπου μέτρα έξω από την περιοχή, η μπάλα περνάει ελάχιστα άουτ

73' Καλή ευκαιρία για τη Σεβίλλη με τον Ντάνιελ Άλβες να μπαίνει στην περιοχή από τα δεξιά, να σουτάρει και τον Σβάρτσερ να απομακρύνει πλάγια

71' Δεύτερη αλλαγή για τη Σεβίλλη. Στη θέση του Λουίς Φαμπιάνο ο Ρενάτο

70' Δεύτερη αλλαγή για τη Μίντλεσμπρο. Ο Αγιεγκμπένι πήρε τη θέση του Κεντρού

70' Ο ρυθμός του αγώνα έχει πέσει κατά πολύ, με τη Σεβίλλη πλέον να δίνει χώρο στη Μίντλεσμπρο

66' Εκτέλεση φάουλ του Χάσελμπαϊνκ, η μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πάλοπ

60' Σέντρα-σουτ του Μακαρόνε από τα δεξιά, ο Πάλοπ αππομακρύνει με υπερένταση σε κόρνερ, καθώς η μπάλα φάνηκε να είχε πορεία προς τα δίχτυα

53' Κίτρινη κάρτα στον Ντάνιελ Άλβες για σκληρό μαρκάρισμα στον Ντάουνινγκ

52' Απίστευτη ευκαιρία για τη Μίντλεσμπρο. Γέμισμα του Σάουθγκεϊτ, ο Ρίγκοτ παίρνει την κεφαλιά, η μπάλα καταλήγει στον Βίντουκα, ο οποίος εξ επαφής, με πολύ δυνατό σουτ, τη στέλνει πάνω στον Πάλοπ

50' Εξαιρετικό πλασέ του Αντριάνο από τη γωνία της μεγάλης περιοχής, η μπάλα περνάει ελάχιστα δίπλα από τη συμβολή των δοκαριών

46' Αλλαγή για τη Σεβίλλη. Ο Κανουτέ πέρασε στη θέση του Σαβιόλα

46' Αλλαγή για τη Μίντλεσμπρο. Τη θέση του Μόρισον πήρε ο Μακαρόνε

46' Έναρξη του δεύτερου μέρους

45' Λήξη του πρώτου ημιχρόνου

35' Καλύτερη είναι πλέον η Σεβίλλη που ελέγχει τον ρυθμό και γενικά το παιχνίδι

30' Νέα αυκαιρία για τη Σεβίλλη. Δυνατό σουτ του Αντριάνο λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι

27' ΓΚΟΟΟΟΟΟΛ για τη Σεβίλλη. Οι Σεβιγιάνοι "γύρισαν" αρκετά τη μπάλα, την κατάλληλη στιγμή ο Ντάνιελ σέντραρε προς το σημείο του πέναλτι, εκεί όπου ο Λουίς Φαμπιάνο, ανενόχλητος, έστειλε την μπάλα με το κεφάλι, πρώτα στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Σβάρτσερ

25' Μακρινό σουτ του Λουίς Φαμπιάνο, ο Σβάρτσερ μπλοκάρει με άνεση

20' "Κλειστό" παιχνίδι μέχρι στιγμής, με τις δύο ομάδες να δίνουν έμφαση στην άμυνά τους

15' Σε αυτά τα πρώτα λεπτά ο ρυθμός του αγώνα είναι αρκετά καλός, ωστόσο δεν υπάρχει η μεγάλη φάση. Η κατοχή της μπάλας είναι μοιρασμένη, χωρίς κάποια ομάδα να έχει πάρει τον έλεγχο του ματς

8' Πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι για τη Σεβίλλη. Ο Νταβίντ πάσαρε στον Αντριάνο, αυτός πλαγιοκόπησε την αγγλική άμυνα, γύρισε παράλληλα, όμως οι αμυντικοί απομάκρυναν σε κόρνερ προ του Σαβιόλα που ετοιμαζόταν να σουτάρει

6' Πολύ καλή εκτέλεση φάουλ του Ρόσεμπακ, ο Πάλοπ αποκρούει με δυσκολία

3' Καλό διαγώνιο σουτ του Ντάνιελ, η μπάλα περνάει δύο περίπου μέτρα μακριά από το δεξί δοκάρι του Σβάρτσερ

1' Έναρξη του αγώνα

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Μίντλεσμπρο (Στιβ ΜακΚλάρεν): Σβάρτσερ, Πάρναμπι, Ρίγκοτ, Σάουθγκεϊτ, Κεντρού, Μπόατενγκ, Μόρισον, Ρόσεμπακ, Ντάουνινγκ, Βίντουκα, Χάσελμπαϊνκ

Σεβίλλη (Χουάντε Ράμος): Πάλοπ, Ντάνιελ, Χάβι Ναβάρο, Εσκουντέ, Νταβίντ, Χέσους Νάβας, Μάρτι, Μαρέσκα, Αντριάνο, Λουίς Φαμπιάνο, Σαβιόλα

Πριν το ματς

Το πρώτο ευρωπαϊκό κύπελλο της ιστορίας τους δικεδικούν στον αποψινό τελικό του Κυπέλλου UEFA (21.45, MEGA) στο «Φίλιπς Στάντιον» του Αίντχόφεν, Μίντλεσμπρο και Σεβίλλη. Τροπαιούχος θέλει να φύγει από την «Μπόρο» ο Στιβ ΜακΚλάρεν, αισιοδοξία στο «στρατόπεδο» των Ισπανών. «Φτερά» έχουν κάνει τα 31.300 εισιτήρια του τελικού με τους Άγγλους οπαδούς να έχουν το αριθμητικό προβάδισμα.

Το ιδανικό φινάλε

Αν υπάρχει ιδανικός τρόπος για να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία της Μίντλεσμπρο ο Στιβ ΜακΚλάρεν, τότε αυτός δεν είναι άλλος από το να σηκώσει το Κύπελλο UEFA. Ο 45χρονος τεχνικός θα αναλάβει μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο την εθνική Αγγλίας και σίγουρα θέλει να κλείσει την καριέρα του στην «Μπόρο» κλέβοντας τις εντυπώσεις.

«Ο τελικός του κυπέλλου UEFA θεωρώ πως είναι το ιδανικό φινάλε στην καριέρα μου ως τεχνικού της Μίντλεσμπρο. Νιώθω ότι πέτυχα αρκετά με την ομάδα, όμως μπορούμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω», δήλωσε ο ΜακΚλάρεν, δίνοντας το σύνθημα για τον μεγάλο αγώνα.

Ο μεγάλος ήρωας της αγγλικής ομάδας στη φετινή διοργάνωση δεν είναι άλλος από τον Μάσιμο Μακαρόνε. Τα γκολ του Ιταλού στην εκπνοή των αγώνων με Βασιλεία και Στεάουα έστειλαν την Μίντλεσμπρο στον τελικό, ωστόσο ο 27χρονος στράικερ δεν θα ξεκινήσει μάλλον στην αρχική ενδεκάδα: «Είναι μία τεράστια ευκαιρία για μένα και την ομάδα. Ούτε στα όνειρά μας δεν φανταζόμασταν ότι θα πάμε τελικό. Στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με μας», δήλωσε ο Μακαρόνε.

Στον αγωνιστικό τομέα ο Μαρκ Σβάρτσερ όλα δείχνουν ότι θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί την εστία της ομάδας του. Ο Αυστραλός πορτιέρο ξεπέρασε τον τραυματισμό του (κάταγμα στο ζυγωματικό), οπότε ο ΜακΚλάρεν δεν αντιμετωπίζει κάποιο νέο πρόβλημα με τραυματίες παίκτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν η «Μπόρο» κατακτήσει το τρόπαιο τότε θα συμμετάσχει στο επόμενο κύπελλο UEFA ως κάτοχος, παρά το γεγονός ότι τερμάτισε στη 14η θέση της Πρέμιερσιπ.

Ο αισιόδοξος και ο επιφυλακτικός

Στις τάξεις της ισπανικής ομάδας φαίνεται πως υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία εκφράζει αυτούς που είναι αισιόδοξοι για την έκβαση του τελικού και η άλλη αυτούς που δεν θέλουν να λένε μεγάλα λόγια. Ο Φρεντερίκ Κανουτέ ανήκει στην πρώτη ομάδα και δεν έκρυψε τη βεβαιότητά του πως στο τέλος της βραδιάς η Σεβίλλη θα είναι η ομάδα που πανηγυρίζει: «Από τη στιγμή που νικήσαμε τη Λιλ στη φάση των "16" είμαι πεπεισμένος ότι θα κατακτήσουμε το τρόπαιο», τόνισε ο Κανουτέ.

Αντιθέτως, ο τεχνικός των Σεβιλιάνων, Χουάντε Ράμος, ήταν πιο επιφυλακτικός στις δηλώσεις του: «Αν δεν δώσουμε το 100% των δυνάμεών μας δεν έχουμε καμία πιθανότητα για τη νίκη. Σε κάποια παιχνίδια την έχουμε πατήσει επειδή νομίζαμε ότι έχουμε το πάνω χέρι», επισήμανε ο Ισπανός τεχνικός θέλοντας να βγάλει από την ομάδα του τον τίτλο του φαβορί.

Σχετικά με την ενδεκάδα που θα παρατάξει ο Ράμος απόψε υπάρχουν κάποια ερωτηματικά. Ο Ισπανός προπονητής δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα χρησιμοποιήσει από την αρχή τον Κανουτέ ή θα ξεκινήσει τον Φαμπιάνο στο πλευρό του Χαβιέρ Σαβιόλα στην επίθεση της Σεβίλλης.

Αγγλοϊσπανικός τελικός νούμερο 2

Πιθανές ενδεκάδες

Μίντλεσμπρο: Σβάρτσερ, Κεντρέ, Σάουθγκεϊτ, Ρίγκοτ, Πάρναμπι, Ντάουνινγκ, Μπόταενγκ, Ρόσεμπακ, Μόρισον, Χάσελμπαϊνκ, Βίντουκα.

Σεβίλλη: Πάλοπ, Άλβες, Ναβάρο, Εσκουντέ, Νταβιντ, Νάβας, Μαρέσκα, Μαρτί, Αντριάνο, Κανουτέ, Σαβιόλα.

Τον αγώνα θα διευθύνει ο Χέρμπερτ Φάντελ από τη Γερμανία που θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του, Φόλκερ Βέτσελ και Κάρστεν Κάνταχ.

Ο αποψινός τελικός είναι ο δεύτερος τελικός στην ιστορία του κυπέλλου UEFA (χωρίς να υπολογίζονται οι αγώνες για το Κύπελλο Εκθέσεων) που τίθενται αντιμέτωπες ομάδες από την Αγγλία και την Ισπανία. Η πρώτη φορά ήταν το 2001 όταν η Λίβερπουλ επικράτησε με 5-4 της Αλαβές στην παράταση και κατέκτησε το τρόπαιο.

Η Μίντλεσμπρο έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει ισπανική ομάδα μόνο μία φορά. Στη φάση των ομίλων του περσινού κυπέλλου UEFA η «Μπόρο» ηττήθηκε εκτός έδρας από τη Βιγιαρεάλ με 2-0. Όμως και η Σεβίλλη δεν έχει συναντηθεί περισσότερες φορές με αγγλική ομάδα. Η μοναδική φορά που συνέβη κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα ήταν στη φετινή φάση των ομίλων, όταν η ομάδα της Ανδαλουσίας ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Μπόλτον στο «Ρίμποκ».

Συνολικά, οι αγγλικές ομάδες έχουν έξι κατακτήσεις κυπέλλου UEFA, ενώ οι ισπανικές ομάδες έχουν μόλις τρεις (τις δύο η Ρεάλ Μαδρίτης). Την πρωτιά σε αυτή τη λίστα έχουν οι ιταλικές ομάδες με εννέα κατακτήσεις.

Οι νικητές του Κυπέλλου UEFA

Από το 1971 διεξάγεται το Κύπελλο UEFA, το οποίο διαδέχθηκε το Κύπελλο Εκθέσεων. Στην ιστορία της διοργάνωσης μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης έχει καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο για δύο συνεχόμενες χρονιές. Αναλυτικά οι νικητές:

1971/72 Τότεναμ
1972/73 Λίβερπουλ
1973/74 Φέγενορντ
1974/75 Γκλάντμπαχ
1975/76 Λίβερπουλ
1976/77 Γιουβέντους
1977/78 Αϊντχόφεν
1978/79 Γκλάντμπαχ
1979/80 Άιντραχτ
1980/81 Ίπσουιτς
1981/82 Γκέτεμποργκ
1982/83 Άντερλεχτ
1983/84 Τότεναμ
1984/85 Ρεάλ Μαδρίτης
1985/86 Ρεάλ Μαδρίτης
1986/87 Γκέτεμποργκ
1987/88 Λεβερκούζεν
1988/89 Νάπολι
1989/90 Γιουβέντους
1990/91 Ίντερ
1991/92 Άγιαξ
1992/93 Γιουβέντους
1993/94 Ίντερ
1994/95 Πάρμα
1995/96 Μπάγερν
1996/97 Σάλκε
1997/98 Ίντερ
1998/99 Πάρμα
1999/00 Γαλατάσαραϊ
2000/01 Λίβερπουλ
2001/02 Φέγενορντ
2002/03 Πόρτο
2003/04 Βαλένθια
2004/05 ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x