Europa League

Το προφίλ των αντιπάλων της ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League

Δείτε το προφίλ των Άγιαξ, Μαρσέιγ και Μπράιτον, αντιπάλων της ΑΕΚ στο δεύτερο γκρουπ των ομίλων του Europa League.

Την -πιθανότατα- χειρότερη δυνατή κλήρωση είχε η ΑΕΚ στην επιστροφή της σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα μπήκε στο δεύτερο γκρουπ και θα τεθεί αντιμέτωπη με τον Άγιαξ, τη Μαρσέιγ και την Μπράιτον του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, τρεις ομάδες επίπεδου… Champions League, που βάζουν δύσκολα στην Ένωση ακόμα και για τον στόχο της τρίτης θέσης που οδηγεί στους «32» του Conference League.

Δείτε το προφίλ των αντιπάλων της ΑΕΚ:

Άγιαξ



O Άγιαξ, δεν χωράει αμφιβολία, ότι είναι από τις καλύτερες ομάδες που βρίσκονται στους ομίλους του Europa League και το φαβορί στον όμιλο της Ένωσης, με τεράστια εμπειρία και -κυρίως- ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς μην ξεχνάμε ότι μετράει τέσσερις κατακτήσεις Champions League (1971, 1972, 1973, 1995).

Ο ολλανδικός σύλλογος ιδρύθηκε το 1900, εδρεύει στο Άμστερνταμ και έχει κατακτήσει 36 φορές το πρωτάθλημα, 20 το κύπελλο και εννέα το σούπερ καπ. Επίσης, μετράει μια κατάκτηση Κυπέλλου Κυπελλούχων (1987), μια Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1992) και δυο σούπερ καπ Ευρώπης (1973, 1995). Έδρα του «Αίαντα» είναι η υπερσύγχρονη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», χωρητικότητας 55,865 θέσεων, η οποία πριν τον θάνατο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» ήταν γνωστή ως «Άμστερνταμ Αρένα».

Την περσινή αγωνιστική περίοδο ο Άγιαξ δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης -σύμφωνα πάντα με το επίπεδο του- τερματίζοντας στην 3η θέση της Eredivisie και στο -13 από την πρωταθλήτρια, Φέγενορντ. Τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη ξεκίνησε με μια πρόκριση απέναντι στη Λουντογκόρετς, αφού επικράτησε με 4-1 στη Βουλγαρία και στην Ολλανδία η ήττα με 1-0 δεν την επηρέασε. Παράλληλα, στο πρωτάθλημα μετράει δυο παιχνίδια με μια νίκη και μια ισοπαλία.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, προπονητής του συλλόγου από τον Ιούνιο είναι ο Ολλανδός, Μαουρίς Στάιν, που βρισκόταν μέχρι πέρσι στον πάγκο της Σπάρτα Ρότερνταμ, πραγματοποιώντας πολύ καλή πορεία τερματίζοντας στην 6η θέση. Το φετινό καλοκαίρι ο Άγιαξ προχώρησε σε αρκετές πωλήσεις, καθώς παραχωρήθηκε ο Μοχάμεντ Κούντους (43 εκατ.), Έντσον Άλβαρες (38 εκατ. ευρώ), Γιούριεν Τίμπερ (40 εκατ.), ενώ αποχώρησε και η «σημαία» της ομάδας τα τελευταία χρόνια, ο Ντούσαν Τάντιτς.

Παράλληλα, ενισχύθηκε με τον πρώην σέντερ φορ του ΠΑΟΚ, Τσούμπα Άκπομ (12,3 εκατ.), τον Γκαστόν Άβιλα που δεν αγωνίστηκε στα παιχνίδια της ΑΕΚ με την Αντβέρπ (12,5 εκατ. ευρώ) και ο Γιόσιπ Σούταλο (20,5 εκατ.) από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ που έπαιξε στο πρώτο παιχνίδι με την Ένωση. Η χρηματιστηριακή αξία του «Αίαντα» ανέρχεται 187 εκατ. ευρώ και «αστέρι» μέσα σε πολλούς ποιοτικούς παίκτες είναι ο Στίβεν Μπεργβάιν, ο οποίος φοράει το περιβραχιόνιο και έχει μεγάλη εμπειρία από την εθνική Ολλανδίας και την Premier League με τη φανέλα της Τότεναμ.

Μαρσέιγ



Ιδιαίτερη είναι η ομάδα που κληρώθηκε με τους «κιτρινόμαυρους» από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, καθώς η Μαρσέιγ λίγες εβδομάδες νωρίτερα έμεινε εκτός Champions League από τον Παναθηναϊκό, σε μια ρεβάνς-θρίλερ όπου προηγήθηκε με δυο γκολ του Ομπαμεγιάνγκ, αλλά το πέναλτι του Φώτη Ιωαννίδη έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και στη διαδικασία των πέναλτι ο Μπρινιόλι είπε «όχι» στον Γκεντουζί, με τους παίκτες του «τριφυλλιού» να κάνουν το 5/5 και να παίρνουν μια τεράστια πρόκριση. Παράλληλα, να θυμίσουμε ότι οι οργανωμένοι των Μασσαλών είναι αδελφοποιημένοι με τον κόσμο της ΑΕΚ.

Η γαλλική ομάδα ιδρύθηκε το 1899, εδρεύει στη Μασσαλία και έχει στεφθεί πρωταθλήτρια εννέα φορές, ενώ είναι η μοναδική γαλλική ομάδα που έχει κατακτήσει το Champions League. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε τρεις τελικούς Κυπέλλου UEFA, Europa League, έχοντας έδρα το θρυλικό «Βελοντρόμ» χωρητικότητας 67.394 θέσεων.

Την περσινή αγωνιστική περίοδο ήταν ανταγωνιστική, τερμάτισε στην 3η θέση με73 βαθμούς και στο -12 από την πρωταθλήτρια, Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ εντός συνόρων έχει κάνει καλό ξεκίνημα με επτά βαθμούς ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τη Μονακό.

Η χρηματιστηριακή αξία του συλλόγου φτάνει τα 259 εκατομμύρια ευρώ και προπονητής είναι ο έμπειρος Ισπανός, Μαρθελίνο, ο οποίος αποχώρησε από τους πάγκους ισπανικών ομάδων μετά από πολλά χρόνια. Το φετινό καλοκαίρι έκανε πολύ δυνατές μεταγραφές με τους Κοντογκμπιά, Λόντι, Μαλινόφσκι και Αρίτ, ενώ κορυφαία όλων είναι ο τρομερός, Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ που έδειξε την ποιότητα του και στη ρεβάνς με τον Παναθηναϊκού.

Μπράιτον


ΑΕΚ: Το προφίλ των αντιπάλων στο Europa League
Είναι δεδομένο ότι κάθε ομάδα θα ήθελε να αποφύγει από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας την Μπράιτον, καθώς το σύνολο του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι κάνει άλματα προόδου κάθε χρόνο και στην πρώτη της ευρωπαϊκή διάκριση στοχεύσει σε μια διάκριση.

Οι «γλάροι» ιδρύθηκαν το 1901 και μετράει την κατάκτηση ενός τίτλου, του Charity Shield το 1910, ενώ 70 χρόνια αργότερα έφτασε ως τον τελικό του FA Cup, χωρίς ωστόσο να νικήσει στο τέλος. Η έδρα που αγωνίζεται είναι το ιστορικό, «Falmer Stadium» το οποίο για χορηγικούς λόγους τα τελευταία χρόνια ονομάζεται «Amex», με χωρητικότητα τους 31.865 θεατές. Την περσινή σεζόν πραγματοποίησε εντυπωσιακή πορεία στην Premier League και τερμάτισε στην 6η θέση, μπροστά από τις Τότεναμ και Άστον Βίλα, εξασφαλίζοντας εισιτήριο για τη δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τη φετινή αγωνιστική περίοδο έχει ξεκινήσει με δυο νίκες και μια ήττα και με έξι πόντους βρίσκεται στην 6η θέση και στο -3 από την κορυφή.

Προπονητής της Μπράιτον είναι ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι από τον Σεπτέμβριο του 2022 και με τη δουλειά του έχει καταφέρει να ξεχάσει ο κόσμος της ομάδας τον Γκρέιαμ Πότερ. Ο Ιταλός διακρίνεται για τις ομάδες που δημιουργεί χωρίς πολλά λεφτά στη διάθεση του, οι οποίες παίζουν εξαιρετικά στην αντεπίθεση και έχουν πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία.

Στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού η Μπράιτον είδε τους Μακ Άλιστερ, Ρόμπερτ, Σάντσες και Καϊσέδο ν’ αποχωρούν βάζοντας στα ταμεία της ένα ποσό περίπου στα 180 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ενισχύθηκε με τους Μπαλέμπα, Εβερμπούγκεν, Ιγκόρ και Μαζιλού. Παράλληλα, η δυνατή μεταγραφή ήταν ο Ζοάο Πέδρο που αποκτήθηκε αντί. 34 εκατ. ευρώ από τη Γουότφορντ, ενώ ως ελεύθεροι αποκτήθηκαν οι Νταχούντ και Μίλνερ. Τέλος, η αγγλική ομάδα πραγματοποίησε μια σπουδαία μεταγραφή με τον δανεισμό του Ανσού Φάτι από την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x