Γενικά

Η FIFA τεστάρει το αυτοματοποιημένο οφσάιντ στο ποδόσφαιρο!

Η FIFA είναι έτοιμη να βάλει ακόμη περισσότερο την τεχνολογία μέσα στο ποδόσφαιρο και προσανατολίζεται να δοκιμάσει το επόμενο διάστημα σε αγώνες.

Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει για τα καλά και με διάφορους τρόπους στο ποδόσφαιρο, κάτι που έχει βοηθήσει αρκετά το άθλημα να βελτιωθεί και να γίνει πιο δίκαιο (σσ. με τη χρήση του VAR και του goal line technology συγκεκριμένα).

Διαρκώς γίνονται μελέτες και προτάσεις, με την FIFA να ετοιμάζεται για να προσθέσει ακόμη μία τεχνοτροπία στο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για το αυτοματοποιημένο οφσάιντ, το οποίο ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τους βοηθούς διαιτητές και αναμένεται να δοκιμαστεί για πρώτη φορά, μετά από εισήγηση του Πιερ Λουίτζι Κολίνα, στο FIFA Arab Cup 2021.«Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη τόσο στην προετοιμασία πριν από τον αγώνα όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια των αγώνων», ανέφερε ο Κολίνα αρχικά και συνέχισε: «Σε μια περίπτωση οφσάιντ, η απόφαση λαμβάνεται αφού αναλυθεί όχι μόνο η θέση των παικτών αλλά και η εμπλοκή τους στην κίνηση. Η τεχνολογία μπορεί να χαράξει μια γραμμή, αλλά η αξιολόγηση της παρέμβασης στο παιχνίδι ή με έναν αντίπαλο παραμένει στα χέρια του διαιτητή».

Ένας από τους στόχους του οράματος 2020/23 του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, είναι να αξιοποιήσει την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο για να καλύψει τις ανάγκες του παιχνιδιού.

Ο διευθυντής τεχνολογίας και καινοτομίας στη FIFA, Γιοχάνες Χολτσμέλερ, μίλησε λεπτομερώς για το νέο… βήμα που θέλει να κάνει το ποδόσφαιρο μέσω του αυτοματοποιημένου οφσάιντ: «Θα έχουμε μια κάμερα εγκατεστημένη κάτω από την οροφή κάθε γηπέδου. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται στις αίθουσες που θα βρίσκονται διαιτητές, με παγωμένο το στιγμιότυπο την ώρα του λακτίσματος και των ποδοσφαιριστών που εμπλέκονται με τις κατάλληλες γραμμές που δείχνουν αν ο επιτιθέμενος είναι εκτεθειμένος. Ο χειριστής αναπαραγωγής έχει τότε την ευκαιρία να το δείξει αμέσως στο VAR. Στο FIFA Arab Cup ο βοηθός VAR θα μπορεί αμέσως να επικυρώσει και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σε κάθε φάση οφσάιντ που ελέγχεται», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x