Γενικά

Football Benchmark: Πρώτη ομάδα σε αξία στην Ευρώπη και με διαφορά η Σίτι

Σε 4,073 δισεκατομμύρια ευρώ αποτιμάται η επιχειρηματική αξία της Μάντσεστερ Σίτι. Νέα είσοδος στο Top 10 από την Άρσεναλ.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι πλέον ο ποδοσφαιρικός σύλλογος με την υψηλότερη εκτιμώμενη επιχειρηματική αξία φτάνοντας τα 4,073 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι νταμπλούχοι Αγγλίας, που φιλοδοξούν να κάνουν το τρεμπλ στον τελικό του Champions League το βράδυ του Σαββάτου, πάτησαν για πρώτη φορά στη σχετική κατάταξη αφήνοντας δεύτερη τη Ρεάλ Μαδρίτης, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του Football Benchmark. Οι Μαδριλένοι με αξία 4,006 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν στην κορυφή της κατάταξης για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία υποχώρησε μία θέση σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στην τρίτη με 3,932 δισεκατομμύρια ευρώ, παρότι περιορίστηκε μόνο στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ και δεν διεκδίκησε με αξιώσεις κανέναν άλλον τίτλο πέρα από το Κύπελλο, όπου έχασε στον τελικό από την Σίτι.

Στα 51,7 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία των 32 κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων
Μετά από δύο χρόνια βαριάς ύφεσης λόγω της πανδημίας Covid-19 το σύνολο της αξίας των 32 κορυφαίων συλλόγων έχει ξεπεράσει τα προ-πανδημία επίπεδα, φτάνοντας στα 51,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα λειτουργικά έσοδα των 32 κορυφαίων συλλόγων αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, στα 11,3 ευρώ δισεκατομμύρια, επισκιάζοντας επίσης ελαφρώς την τελευταία προ-πανδημίας περίοδο. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι σύλλογοι που εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα έχουν εκτιμώμενη επιχειρηματική αξία άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρέχοντας αδιαμφισβήτητες αποδείξεις συνολική ανάπτυξη του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016, μόνο τέσσερις σύλλογοι ξεπέρασαν το όριο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε τα πρωτεία κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης του λειτουργικού κόστους, η οποία επηρέασε έντονα τη λειτουργική κερδοφορία του συλλόγου, με αναλογία κόστους προσωπικού προς λειτουργικά έσοδα 73%. Ωστόσο, τα χρήματα που ελήφθησαν για την κατάκτηση του Champions League και, κυρίως, τα περισσότερα των 300 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκαν στη συμφωνία με την Sixth Street και τους Legends σε σχέση με το νέο «Santiago Bernabeu», επέτρεψαν στον σύλλογο να ολοκληρώσει τη σεζόν 2021-22 με καθαρά κέρδη.

Μοναδική αλλαγή στο Top 10 είναι η είσοδος της Άρσεναλ, που εκτόπισε από την δέκατη θέση τη Γιουβέντους. Η Μπαρτσελόνα (3,504) έπεσε τρεις θέσεις για να βρεθεί στην έκτη, έστω κι αν παρουσίασε αύξηση 25%, ενώ η Λίβερπουλ ξεπέρασε τη Μπάγερν ως ο τέταρτος πιο μεγάλος σε αξία ποδοσφαιρικός σύλλογος.

Η Μίλαν πέτυχε την υψηλότερη ανάπτυξη από έτος σε έτος (83%) και ακολουθούν τρεις αγγλικοί σύλλογοι, συγκεκριμένα Άστον Βίλα (78%), Γουέστ Χαμ (75%) και Μάντσεστερ Σίτι (64%), με τη Βγιαρεάλ (60%) να κλείνει την κατάταξη των συλλόγων με τις πέντε καλύτερες επιδόσεις.

Φέτος, μόνο επτά πρωταθλήματα εκπροσωπούνται σε αυτή την ευρωπαϊκή ελίτ, με τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα να έχουν 29 συλλόγους, αντιπροσωπεύοντας το 97% των κορυφαίων 32. Εξάλλου, η κυριαρχία της αγγλικής Premier League συνεχίζεται, με ρεκόρ παρουσίας 11 συλλόγων που αποτελούν πλέον το 45%. H αλήθεια είναι, όπως αναφέρει η έκθεση, ότι οι αγγλικοί σύλλογοι έχουν ωφεληθεί πολύ από μία ταχύτερη ανάκτηση εσόδων από την πανδημία.

Το Top 10 του Football Benchmark:
1. Μάντσεστερ Σίτι 4,073 δισεκατομμύρια ευρώ
2. Ρεάλ Μαδρίτης 4,006
3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3,932
4. Λίβερπουλ 3,900
5. Μπάγερν 3,838
6. Μπαρτσελόνα 3,504
7. Τσέλσι 2,989
8. Παρί Σεν Ζερμέν 2,858
9. Τότεναμ 2,780
10. Άρσεναλ 2,301

Football Benchmark: Πρώτη ομάδα σε αξία η Σίτι

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x