Κύπελλο Ελλάδας

Ο προπονητής της εξέδρας: Δεν δικαιώνουν τον Λουτσέσκου τα… highlights του ντέρμπι

Δείτε τα σημεία-κλειδιά του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, σύμφωνα με τον «προπονητή της εξέδρας».

Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησε το πρώτο παιχνίδι (0-0) για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Σε έναν αγώνα όπου οι γηπεδούχοι είχαν τις περισσότερες ευκαιρίες κι ένα δοκάρι (από σέντρα-σουτ), αλλά η ΑΕΚ δημιούργησε τις πιο κλασικές. Κάτι που εν πολλοίς δεν δικαιώνει τον Ρασβάν Λουτσέσκου για τις δηλώσεις του μετά το τελευταίο σφύριγμα, με τον Ρουμάνο τεχνικό να παρουσιάζει έναν ΠΑΟΚ αρκετά «φλυάρο» και με αδυναμία να απειλήσει σε σετ παιχνίδι.

Από την άλλη, ο Αργύρης Γιαννίκης παρουσίασε μια τακτική που δείχνει να παγιώνεται και να πηγαίνει... κόντρα σ' αυτά που ο ίδιος εξαρχής ήθελε από την ομάδα του, η οποία (τακτική) όμως εν προκειμένω τη βοήθησε -όταν ισορρόπησε στη μάχη του κέντρου- ώστε να εκμεταλλευτεί τα κενά του «δικεφάλου του Βορρά».



Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδιά στο ντέρμπι, σύμφωνα με τον «προπονητή της εξέδρας»:

-Η μάχη του χώρου του κέντρου: Η ΑΕΚ αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στο πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα. Βασική αιτία αυτού, η -προσωρινή- ήττα της στη μάχη του κέντρου. Οι Κούρτιτς, Σβαμπ και Αουγκούστο κέρδισαν ξεκάθαρα έναντι των αντίπαλων χαφ, με τους φίλους της «Ένωσης» να φέρνουν στο μυαλό τους εικόνες από το παιχνίδι του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος (ήττα 2-0 για ΑΕΚ), όταν η ομάδα τους παρουσίαζε μεγάλα κενά στον άξονα -όπως και σήμερα στο ξεκίνημα- και υπέφερε στο αμυντικό τρανζίσιον.

Στην αρχή φάνηκε λανθασμένη η επιλογή του Αργύρη Γιαννίκη να αρχίσει με δίδυμο στα χαφ (Σιμόες και Σιμάνσκι), έχοντας μπροστά τους ένα δεκάρι (Γέβτιτς). Ωστόσο, όταν έδειξαν να προσαρμόζονται στα δεδομένα του ματς -σε συνδυασμό με την τακτική επιλογή του τεχνικού των «κιτρινόμαυρων» να μην παίρνει ρίσκα, παίζοντας άμυνα με βάθος και με κοντά τις γραμμές-, τότε τα πράγματα σίγουρα καλυτέρεψαν για τους φιλοξενούμενους.

-Κόντρα σ' αυτά που πιστεύει ο Γιαννίκης, αλλά με εξήγηση: Βασικές αρχές του Γιαννίκη είναι το πρέσινγκ ψηλά και το άμεσο παιχνίδι. Στοιχεία που είδαμε κατά κόρον στα πρώτα ματς της «Ένωσης» με τον Γερμανοθρεμμένο προπονητή, τα οποία όμως εσχάτως έχουν… παραμεριστεί. Σε μια προσπάθεια να το εξηγήσει κανείς, θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο Γιαννίκης έβλεπε ότι η ομάδα του δεν μπορούσε να βρει ισορροπία μεταξύ του πρέσινγκ της και των… αεροδιαδρόμων που άφηνε αυτό στις αμυντικές της μεταβάσεις.

Πλέον, η ομάδα του αμύνεται πιο χαμηλά. Μάλιστα, υπάρχουν παιχνίδια που προτιμά να ξεκινά με δύο 6άρια, ακόμα και να πάει με στόπερ (Σβάρνας) στη θέση του δεξιού μπακ. Το εάν η απόκτηση ενός χαφ θα αλλάξει (επαναφέρει) την προσέγγισή του, μένει να φανεί. Εν προκειμένω, παραπλήσια έπραξε και κόντρα στον ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι ήταν κάτι που δεν τον βοήθησε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα βαριά κορμιά των Θεσσαλονικιών, εάν και αποδείχθηκε πετυχημένη η επιλογή του Γέβτιτς, ώστε να αξιοποιήσει τους μεγάλους χώρους που έβρισκε η ομάδα του με τις μακρινές μεταβιβάσεις του Ελβετού χαφ.

Από εκεί και πέρα, ο Αργύρης Γιαννίκης ίσως και να «οφείλει» το κάτι διαφορετικό από πλευράς συστήματος, όπως για παράδειγμα το 4-3-3, το οποίο χρησιμοποίησε στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι. Επίσης, ενδεχομένως και να χρειαζόταν νωρίτερα ένα φρεσκάρισμα (πρώτη αλλαγή στο 80').



-Δεν δικαιώνουν τον Λουτσέσκου τα… highlights: Ο Ρασβάν Λουτσέσκου έκανε λόγο περί «μικρής ΑΕΚ» μετά το ντέρμπι. «Δεν είδα να αμύνεται (σ.σ. η ΑΕΚ) διαφορετικά σε σχέση μ' αυτές τις ομάδες, αλλά και στον τρόπο που αντιμετώπισε γενικά το παιχνίδι», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του. Ωστόσο, τα ίδια τα... highlights δεν δικαιώνουν τον Ρουμάνο τεχνικό.

Οι Θεσσαλονικείς είχαν σίγουρα τις περισσότερες ευκαιρίες, όμως οι καλύτερες ανήκαν στην «Ένωση». Η κορυφαία φάση (δοκάρι στο 76') δημιουργήθηκε μεν από τον ΠΑΟΚ, αλλά ουσιαστικά προήλθε από σέντρα-σουτ (του Λύρατζη). Οι φιλοξενούμενοι δεν έθελξαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έπαιξαν και… ταμπούρι. Αντίθετα, -χωρίς να πιάσουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα απόδοσης- είχαν προσεγμένα τα νώτα τους, δεν έφαγαν τη «μεγάλη φάση», ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει το σκορ με τις ευκαιρίες των Τσούμπερ (7' και 62') και Γέβτιτς (34'). Οι περισσότεροι φίλαθλοι θέλουν από την ομάδα τους να παίζει... τίκι-τάκα και να κλείνει τον αντίπαλο στα καρέ του. Ωστόσο, όταν ο τεχνικός της δεν έχει όλα τα εργαλεία για να το πράξει, μόνο ως αφελή θα τον χαρακτήριζαν εάν προσπαθούσε να το κάνει. Πόσω μάλλον, όταν στη συγκεκριμένη περίπτωση, δείχνει να δικαιώνεται. Κι όλα αυτά, αφήνοντας στην άκρη το εάν είναι μεμπτό (όχι) μια μεγάλη ομάδα να βασίζεται στην άμυνά της σ' ένα ντέρμπι.

Η ΑΕΚ σε αρκετά σημεία έδωσε την μπάλα στον ΠΑΟΚ, με τον «δικέφαλο του Βορρά» να φαίνεται αρκετά φλύαρος και χωρίς να μπορεί να απειλήσει ιδιαίτερα σε σετ παιχνίδι. Υπήρξαν στιγμές που θα ήταν χρήσιμη η κάθετη μεταβίβαση του Μπίσεσβαρ (άρχισε στον πάγκο), ειδικά στο ξεκίνημα όπου οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν πετύχει ακόμη μεγάλη συνοχή. Η επιλογή του Λουτσέσκου να ξεκινήσει με τον Σβαμπ αντί του Τσιγγάρα, έδωσε ώθηση δημιουργικά στην ομάδα του στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού. Όμως, αργότερα την είδε να δέχεται φάσεις στην κόντρα. Κάτι που προφανώς δεν οφείλεται μόνο στον Αυστριακό μέσο. Ταυτόχρονα, οι γηπεδούχοι άφησαν ανεκμετάλλευτες και τις στατικές φάσεις.




-Ο Γέβτιτς που έχει ανάγκη η ΑΕΚ: Ούτε σκόραρε ούτε είδε κάποια τελική του πάσα να μετατρέπεται σε ασίστ. Παρόλα αυτά, ο Ντάρκο Γέβτιτς πραγματοποίησε το καλύτερό του παιχνίδι με τη φανέλα της ΑΕΚ και έδειξε -επιτέλους- για ποιον λόγο τον απέκτησε ο «δικέφαλος». Ο Αργύρης Γιαννίκης εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το τρομερό του αριστερό πόδι και τη μεταβίβασή του, αξιοποιώντας τις κινήσεις των συμπαικτών του στον χώρο. Απώλεσε σημαντική ευκαιρία στο πρώτο μέρος, φάση βέβαια όπου εκτέλεσε με το δεξί.



-Ο Λύρατζης που «ψηλώνει»: Με εξαίρεση τον αγώνα με τη Λαμία, όπου αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, ο Λύρατζης είχε πολύ καλό πρόσωπο στα παιχνίδια που εσχάτως άρχισε ως βασικός. Απόψε, απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί και σε ντέρμπι. Εκ των διακριθέντων του «δικεφάλου του Βορρά» ο 21χρονος δεξιός μπακ, σε μια πολύ μεστή εμφάνιση για τον ίδιο. Δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα στα μετόπισθεν, έπαιρνε πρωτοβουλίες επιθετικά, ενώ από δική του σέντρα-σουτ δημιούργησε τη μεγαλύτερη φάση (δοκάρι) η ομάδα του.



Καλή εμφάνιση και από τον Μήτογλου, ο οποίος επέστρεψε στη βασική ενδεκάδα της ΑΕΚ κι εν αντιθέσει με προηγούμενες αναμετρήσεις δεν υπέπεσε σε λάθος στο ξεκίνημα του αγώνα. Αντίθετα, προσέφερε ασφάλεια, ενώ έβγαζε και δυναμισμό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x