Συνέντευξη παραχώρησε ο Ρόγκαν Τέιλορ, οργανωτής της κίνησης για την σωτηρία της Λίβερπουλ από ανθρώπους που χρεώνουν την ομάδα, στον SuperΣΠΟΡ FM 94.6 και την εκπομπή “Tickets Please” του Γιάννη Σκοτίδα και της συντακτικής του ομάδας. Ο Τέιλορ μίλησε για την πρωτοβουλία αυτή, ανέλυσε τι σκοπό έχει το πλάνο, αλλά και τι οφέλη θα έχει η ομάδα και ο κόσμος της Λίβερπουλ αν αυτό πετύχει. Η Ευρώπη παίζει μπάλα.
Κύριε Ρόγκαν θα θέλαμε να μας δώσετε μερικές πληροφορίες σχετικά με την κεντρική ιδέα του πλάνου που έχετε ξεκινήσει, με σκοπό να «σωθεί» η ομάδα της Λίβερπουλ...
Καταρχάς συμβουλεύω να πάνε όλοι να κοιτάξουν το σάιτ , το οποίο είναι www.shareliverpoolfc.co.uk ώστε να αποκτήσουν όλοι κάποιες γνώσεις σχετικά με το πλάνο αυτό. Είναι σαν το εγχείρημα της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι ομάδες αυτές διοικούνται από τον κόσμο τους. Λειτουργεί εδώ και χρόνια και μόνο καλό έχει κάνει σε αυτές τις ομάδες. Έχει γίνει και σε άλλες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Εμείς κάνουμε μια πρόταση επαναστατική για την χώρα της Αγγλίας, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ξανά. Χρειαζόμαστε 100.000 μέλη, όπου ο καθένας θα αγοράσει ένα μερίδιο της ομάδας με 5.000 λίρες. Αυτά τα μέλη φτάνουν ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε την ομάδα. Έτσι θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν. Τόσα χρόνια έρχονται ξένοι επενδυτές και το μόνο που κάνουν στις ομάδες είναι να αφήνουν χρέη, με μοναδική εξαίρεση τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Αυτό που θέλουμε εμείς να πετύχουμε, είναι να φτιάξουμε μια ομάδα χωρίς χρέη, με διοικητική σταθερότητα και ενεργή συμμετοχή στα κοινά της ομάδας. Κανείς δεν θέλει το καλό της Λίβερπουλ, εκτός από τους φιλάθλους της. Κανείς δεν θα έχει παραπάνω μερίδιο από κάποιον άλλον.
Εσείς κύριε Ρόγκαν αν καταφέρετε να πετύχετε τον σκοπό σας, θα αποκτήσετε το 100% της ομάδας ή κάποιο μικρότερο ποσοστό;
Εμείς θέλουμε το 100%. Τίποτα λιγότερο. Εάν δουλέψει σωστά το πρόγραμμα ο έλεγχος θα περάσει σε μας. Η ομάδα έχει οφειλές και εμείς θα την βγάλουμε από αυτό το αδιέξοδο. Αν τελικά δεν μαζέψουμε αυτές τις 100 χιλιάδες που χρειαζόμαστε, τότε πολύ απλά θα πούμε πως δεν μπορούμε και ο κόσμος που έχει «βάλει» λεφτά θα τα πάρει πίσω. Πάντως η κίνηση αυτή θα καλύψει τα έξοδα της ομάδας.
Τις αποφάσεις ποιος θα τις παίρνει;
Εμείς. Δεν θα ασχοληθούμε βέβαια με το σύστημα που θα παίζει η ομάδα ή ποια θα είναι η σύνθεσή της. Αυτά είναι του προπονητή, όπως και οι μεταγραφές. Θα υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο που θα εκλέγεται από μας. Οι αποφάσεις θα είναι για το καλό της ομάδας.
Αν τελικά μπείτε ενεργά στην διοίκηση της Λίβερπουλ, τα έσοδα πως θα βρεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ομάδας;
Καταρχήν κανείς δεν δίνει λεφτά με μοναδική εξαίρεση τον Αμπράμοβιτς. Οι άλλες ομάδες που βρήκαν τα λεφτά; Τα δανείστηκαν. Το ίδιο έκανε και η ομάδα της Λίβερπουλ και στην περίπτωση του Φερνάντο Τόρρες. Εάν έχουμε μια ομάδα χωρίς χρέη, τότε τα έσοδα θα έρθουν από μόνα τους. Θα έχουμε ένα πλεόνασμα περίπου 30 με 40 εκατομμυρίων λιρών, οπότε θα μπορέσουμε εύκολα να καλύψουμε τις ανάγκες της ομάδας. Όλες οι ομάδες έχουν χρέη, με εξαίρεση την Τσέλσι. Όλες δανείστηκαν. Πάντως για να ξέρετε, τα μεγαλύτερα έσοδα της ομάδας προέρχονται από τους φιλάθλους. Γιατί λοιπόν να πληρώνουμε νοίκι, από την στιγμή που μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας την ομάδα; Θα χτίσουμε μόνοι μας το γήπεδο και δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ σε επενδυτές που θα χρεώσουν περισσότερο την ομάδα. Η ομάδα με το νέο της γήπεδο θα έχει τρομερό εμπορικό πλεονέκτημα. Θα διπλασιαστούν τα έσοδά της. Το πλοίο πρέπει να διοικηθεί μόνο του. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε.
Το ποσό που πρέπει να καταβάλει κάποιος για να συμμετέχει ενεργά είναι 5 χιλιάδες λίρες. Τι έχετε να προτείνετε σε ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν μπορούν να διαθέσουν τόσα χρήματα γιατί απλά μπορεί να μην τα έχουν;
Να γίνουν μια ομάδα. Μια παμπ για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει ένα μερίδιο. Να βάλουν όλοι όσοι θέλουν λεφτά, ώστε να μαζέψουν το ποσό που χρειάζεται και απλά θα υπάρχει ένας που θα τους εκπροσωπεί, σαν κύριος μέτοχος. Είμαι πεπεισμένος πως θα πετύχει, γιατί ξέρω τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Όταν θέλουν κάτι το κάνουν, όπως τις μεγάλες εκδρομές σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα, που τα έξοδα έφταναν αυτά τα χρήματα που ζητάμε και τελικά κατάφεραν και πήγε πολύς κόσμος. Παράδειγμα, κάποιος θέλει να κάνει μια επένδυση αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο αξίας 5 χιλιάδων λιρών. Γιατί να μην αγοράσει μερίδιο της Λίβερπουλ, μια καλύτερη επένδυση. Πάντως αν δεν γίνουν τα πράγματα έτσι όπως τα θέλουμε, δεν θα προχωρήσουμε στην δεύτερη φάση. Στο δεύτερο στάδιο, θα μας προσεγγίσουν τράπεζες και διάφοροι χορηγοί και όλοι θα ξέρουν που πάνε τα λεφτά. Εμείς δεν δίνουμε υποσχέσεις. Φανταστείτε να μπαίνουμε μέσα στο νέο γήπεδο και να λέμε «αυτό είναι δικό μας». Φανταστείτε υπερηφάνεια. Ξαναλέω. Θέλουμε την ομάδα χωρίς χρέη, με διοικητική σταθερότητα, ώστε κανείς να μην μπορεί να μας πει κάτι. Ο δεσμός αυτός δεν θα σπάσει ποτέ, εκτός αν το θελήσουμε εμείς. Έξι ομάδες έχουν αυτό το μοντέλο διοίκησης από τους οπαδούς σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Γιατί να μην το κάνουμε και εμείς;
Τα μέλη που θα έχουν μερίδιο θα είναι 100 χιλιάδες. Με τα εισιτήρια τι θα γίνει; Θα δικαιούνται όλοι εισιτήρια;
Εκ των πραγμάτων 100.000 δεν θα χωράνε μέσα στο γήπεδο. Οπότε θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και για αυτό. Μέχρι να γίνουν εκλογές για τον κατάλληλο άνθρωπο που διαχειριστεί την ομάδα, θα υπάρξει μια επιτροπή διοίκησης που θα αποφασίζει. Αν αυτή η επιτροπή αποφασίσει για να δώσει προνόμια σε κάποιους με τα εισιτήρια, έτσι θα γίνει. Τα μέλη θα αποφασίσουν και για αυτό. Πλήρη διαφάνεια.
Επιμέλεια: Πέτρος Περάκης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






