Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται το τηλεοπτικό δίκτυο Setanta λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Μάλιστα το ιρλανδικό κανάλι δεν κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να πληρώσει στη σκωτσέζικη Πρέμιερ Λιγκ τρία εκατομμύρια λίρες, ποσό που αντιστοιχεί στα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος.
Σε περίπτωση που οι χρηματοδότες της εταιρείας δεν καταφέρουν να καλύψουν και τα 30 εκατομμύρια λίρες που είναι οι οφειλές του καναλιού στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, τότε μέσα στις επόμενες μέρες θα περάσει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Υπολογίζεται πως την τελευταία πενταετία το Setanta δαπάνησε περίπου 500 εκατομμύρια λίρες για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης αθλητικών γεγονότων όπως αγώνες ποδοσφαίρου, γκολφ, ράγκμπι και μποξ, καταφέρνοντας να προσελκύσει 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές.
Η προσπάθεια να ανταγωνιστεί τον κολοσσό BSKYB, φαίνεται πως πέφτει στο κενό παρότι απέκτησε και μέρος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Πρέμιερ Λιγκ. Κάποιοι ειδικοί εντόπισαν το πρόβλημα στο γεγονός ότι τόσο ο αριθμός των αγώνων ήταν μικρός (46 ματς τη σεζόν) όσο και το ενδιαφέρον των συγκριμένων αναμετρήσεων ήταν ελάχιστης σημασίας.
Η εξέλιξη αυτή ίσως αναγκάσει τα άλλα κανάλια να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αποκτήσουν τα πακέτα που θα αναγκαστεί να αφήσει το Setanta και μάλιστα αυτή η εξέλιξη οδηγήσει και το ESPN στη βρετανική αγορά.
Για το δικαίωμα προβολής 23 αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ από τη σεζόν 2010-11, το ιρλανδικό δίκτυο κατέβαλλε σχεδόν 160 εκατομμύρια λίρες, ενώ πλήρωσε περίπου 425 εκατομμύρια λίρες από κοινού με το ITV για κάποια ματς της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και του Κυπέλλου Αγγλίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν η αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Setanta που κατείχε τα δικαιώματα των εκτός έδρας αγώνων της εθνικής Αγγλίας με κάποιο «ανοιχτό» κανάλι για τη προβολή στιγμιότυπων εξόργισε τους οπαδούς των «λιονταριών». Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που δεν επιτρέπει σε πολλές οικογένειες να πληρώνουν συνδρομή σε δυο διαφορετικά δίκτυα σήμαναν και την αρχή της πτώσης. Τον περασμένο Φεβρουάριο η αποτυχία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις νέες συμφωνίες για τα δικαιώματα των αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ (από τη σεζόν 2010-11), αποκτώντας το δικαίωμα μετάδοσης μόνο 23 αγώνων φαίνεται πως έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο κανάλι που σημείωσε ζημιές ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών την περασμένη χρονιά.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






