Πτώση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την 2η στην 4η θέση παρατηρήθηκε στην λίστα των πλουσιότερων κλαμπ στην Ευρώπη σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της εταιρίας Deloitte. Πρώτη παραμένει η Ρεάλ Μαδρίτης από την περσυνή χρονιά αφού είχε εκτοπίσει τους «κόκκινους διαβόλους» από την θέση που κατείχαν για συνεχή οχτώ έτη.
Πλέον τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Μπαρτσελόνα, ενώ την τρίτη η Γιουβέντους. Παρ’ όλα αυτά η ομάδα του «Όλντ Τραφορντ» παραμένει η πιο κερδοφόρα με έσοδα που φτάνουν τα 74.55 εκατομμύρια ευρώ για την περσινή περίοδο ενώ τα κέρδη της αυξήθηκαν από 249.6 σε 251.7 εκατομμύρια ευρώ. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τις 8 από τις 20 θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν αγγλικές ομάδες.
Η Ρεάλ διατηρεί και φέτος την πρώτη θέση παρόλο που δεν έχει κατακτήσει κάποιο τρόπαιο τα τρία τελευταία χρόνια βλέποντας όμως τα κέρδη της να αυξάνονται από 279.3 σε 303 εκατομμύρια ευρώ. Η Μπαρτσελόνα κατέλαβε την δεύτερη θέση μετά την συμμετοχή της στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ αλλά αυτό μπορεί να είναι προσωρινό αφού όπως δήλωσε η Deloitte μετά την προγραμματισμένη επέκταση του Όλντ Τράφορντ τα έσοδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ενισχυθούν σημαντικά.
«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να είναι στην τέταρτη θέση αυτή τη χρονιά αλλά με την επέκταση του σταδίου αναμένεται ξανά άνοδος μέσα στο 2007», υποστήριξε το μέλος της εταιρίας, Πολ Ρόνσλεϊ. Στην συνέχεια ο υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος της Deloitte, Νταν Τζόουνς δήλωσε σχετικά με τις δύο μεγάλες ομάδες της Ισπανίας: «Οι δύο σύλλογοι έχουν στρατηγική και δεν θα τα παρατήσουν εύκολα. Η Ρεάλ εστιάζει στην αύξηση τον εσόδων από τις εμπορικές δραστηριότητες των παικτών της ενώ η Μπαρτσελόνα έχει πιο ισοροπημένο τρόπο αύξησης των κερδών».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Τσέλσι έπεσε από την 5η στην 6η θέση παρά την αύξηση των κερδών της (229.2 εκατομμύρια ευρώ) ενώ η Άρσεναλ μετά την συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ ανέβηκε από τη 10η στην 9η θέση.
Στους υπολογισμούς της εταιρίας συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα απ’ τις πωλήσεις εισιτηρίων, οι συμβάσεις εμπορικής αξιοποίησης και τα κέρδη από τηλεοπτικά συμβόλαια αλλά όχι τα έσοδα από μεταγραφές.
Επιμέλεια: Λίλη Ροδανάκη
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






