Αγγλία

Νότιγχαμ Φόρεστ: Ο κατάλληλος Στιβ Κούπερ, η… τρελή Championship και o δραστήριος Μιλτιάδης

Η ρεπόρτερ της Nottingham Post, Σάρα Κλάπσον, μίλησε στο sport-fm.gr για την επόμενη μέρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ, ενόψει της μεγάλης επιστροφής στην Premier League.

Οι πανηγυρισμοί για τη μεγάλη επιστροφή στην Premier League έχουν κοπάσει στο Νότιγχαμ, όπου οι άνθρωποι της Φόρεστ τρέχουν ήδη τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.

Η πρόκληση, τεράστια. Η άλλοτε πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης απουσίαζε εδώ και 23 χρόνια από τη μεγάλη κατηγορία και ο στόχος του συλλόγου του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι όχι απλά η παραμονή αλλά και η εδραίωση στα σαλόνια.



Ποιο όμως το κλίμα στο Νότιγχαμ εν αναμονή της τεράστιας επιστροφής;

Τις εντυπώσεις της μετέφερε στο sport-fm.gr και τον Γιάννη Πολιά η Σάρα Κλάπσον, ρεπόρτερ Φόρεστ εδώ και επτά χρόνια στην τοπική εφημερίδα Nottingham Post και την ηλεκτρονική της έκδοση, Nottinghamshire Live.

Νότιγχαμ Φόρεστ: Ο Κούπερ, η άνοδος και ο Μιλτιάδης

«Το επόμενο βήμα για τη Φόρεστ είναι να εδραιωθεί στην Premier League. Ο σύλλογος έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θέλει απλά να επιβιώσει στη μεγάλη κατηγορία, αλλά να γίνει μία καθιερωμένη ομάδα της Premier League» ανέφερε αρχικά η Βρετανίδα δημοσιογράφος, που τόνισε βέβαια πως «δεν θα είναι εύκολο, θα πρέπει να υπάρξει και επένδυση στη μεταγραφική αγορά. Αλλά ο Στιβ Κούπερ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βρίσκεται τώρα στο τιμόνι.

Δεν θα μπει στη νέα σεζόν έχοντας ως προσέγγιση τη σωτηρία και μόνο. Θα κάνει τους παίκτες να πιστέψουν ότι ανήκουν σε αυτό το επίπεδο.



Οι οπαδοί θα χαρούν αν η Φόρεστ παραμείνει στην κατηγορία, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι – αν έρθουν οι κατάλληλοι παίκτες – η ομάδα μπορεί να κάνει ακόμη καλύτερα πράγματα. Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από τις μεταγραφές.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δαπανήσεις πολλά χρήματα και να μην πάρεις τον ανάλογο παίκτη, κάτι που στη Φόρεστ έχουν υπόψιν. Θέλουν να είναι σίγουροι πως η επένδυση θα είναι σωστή και πως η κάθε απόφαση θα παρθεί κατόπιν σκέψης.

Η Premier League είναι δύσκολη. Αλλά η Φόρεστ έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει, έπαιξε με Άρσεναλ, Λέστερ και Λίβερπουλ στο Κύπελλο, συνεπώς έχει δείξει τι μπορεί να κάνει.



Περιμένω τον Κούπερ να επιλέγει επιθετικό στιλ παιχνιδιού όπως έκανε εξαρχής».


Όσον αφορά στον προπονητή της Φόρεστ, η Σάρα Κλάπσον ήταν... αποθεωτική – και πώς να μην είναι! Ο Άγγλος τεχνικός ανέλαβε την ομάδα όταν εκείνη βρισκόταν στα χειρότερά της το φθινόπωρο και την οδήγησε στη δική της γη της επαγγελίας.

«Ο Κούπερ αναγέννησε την ομάδα και την πόλη. Η Φόρεστ πήγαινε για υποβιβασμό όταν ανέλαβε. Δεν γίνεται να παραβλέψει κανείς πόσο...
σήκωσε τα αποδυτήρια και τη βάση οπαδών της Νότιγχαμ. Η ομάδα έχει αλλάξει πολλούς προπονητές από τότε που έπαιξε ξανά στην Premier League, αλλά ο Κούπερ είναι ο κατάλληλος. Η πρόκληση της Premier θα είναι δύσκολη αλλά για πολλούς οπαδούς, η παρουσία του στον πάγκο είναι καθησυχαστική.



Ο εκτελεστικός διευθυντής, Ντέιν Μέρφι, ηγήθηκε της μεταμόρφωσης της ομάδας. Προσελήφθη το προηγούμενο καλοκαίρι και βοήθησε την ομάδα να αλλάξει κατεύθυνση.

Ο Μέρφι έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να έρθει ο Κούπερ. Και οι δυο τους, μαζί με πολλούς άλλους που εργάζονται στο παρασκήνιο, έφεραν μία πιο αναλυτική προσέγγιση, που στηρίζεται στην καταγραφή δεδομένων αλλά και την ανάπτυξη νεαρών ποδοσφαιριστών».


Μπορεί το Νότιγχαμ να θύμιζε μεθυσμένη πολιτεία τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά την προηγούμενη διετία. Τη σεζόν 2021 οι “Garibaldis” κινδύνεψαν να υποβιβαστούν, ενώ το 2020 είχαν χάσει την είσοδο στα playoffs με οδυνηρό τρόπο την 46η αγωνιστική.

«Υπήρξε... hangover μετά την αποτυχία του 2020 και το γεγονός ότι η επόμενη σεζόν ήταν με άδεια γήπεδα δεν βοήθησε. Η Φόρεστ υπέφερε χωρίς τους οπαδούς της» αναφέρει η ρεπόρτερ.



«Μετά τη σεζόν 2019/20, υπήρξε μια πολύ γρήγορη μετάβαση στην επόμενη χρονιά, η Φόρεστ δεν πρόλαβε να επεξεργαστεί όσα συνέβησαν. Η ομάδα δεν βρήκε μομέντουμ μετά την καραντίνα και αυτός συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά. Πολλοί παίκτες που ήταν στην ομάδα το 2020 λένε πως δεν θα ξεχάσουν ό,τι συνέβη. Αλλά ο πόνος χρησιμοποιήθηκε με τον σωστό τρόπο!

Ο Κούπερ πάντα προσπαθεί να επικεντρώνεται στα θετικά. Δεν θέλει να μιλάει για ό,τι έγινε το ’20, θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος».


Η Φόρεστ με λίγα λόγια κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο, να μεταμορφωθεί από ομάδα που μαχόταν για τη σωτηρία, σε ομάδα που κυνήγησε –και πήρε- την άνοδο. Αντίστοιχα κύλησε το πράγμα και για τη φιναλίστ των playoffs, Χάντερσφιλντ.

Σχολιάζοντας την... τρέλα της Championship, η Βρετανίδα ξεκαθάρισε πως «είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς την κατηγορία! Είναι ένα τρελό πρωτάθλημα όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Μία από τις πιο δύσκολες κατηγορίες και δεν είναι εύκολο να... επιβιώσεις, όπως διαπίστωσε και η Φόρεστ. Υπάρχουν πολλές μεγάλες ομάδες εκεί, συμπεριλαμβανομένων όσων υποβιβάζονται από την Premier League και έχουν ακόμα τα έσοδα».

Νότιγχαμ

Τέλος, η κουβέντα πήγε στην ηγεσία του Βαγγέλη Μαρινάκη, υπό την οποία επιτεύχθηκε η πολυπόθητη άνοδος. «Ο κ. Μαρινάκης έδωσε μία εξαιρετική ομιλία στην εκδήλωση για την άνοδο και έγραψε ένα ωραίο ανοιχτό γράμμα στους οπαδούς. Σε αμφότερα ξεκαθάρισε ότι επικεντρώνεται στο να γράψει νέα ιστορία στον σύλλογο και ότι θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια για επιτυχίες. Έχει να κάνει με το μέλλον και οι οπαδοί είναι χαρούμενοι γι’ αυτό.

Όσα έκανε η Φόρεστ την εποχή του Μπράιαν Κλαφ θα είναι πάντα εκεί και οι οπαδοί θα είναι περήφανοι. Αλλά το σημαντικό τώρα είναι να κοιτάμε μπροστά.

Θα μπορούσα να πω ότι δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα στην εποχή Μαρινάκη στην ομάδα, αλλά είναι αυτός που βοήθησε την ομάδα να καταφέρει αυτό που οπαδοί λαχταρούσαν τόσο καιρό, την επιστροφή στην Premier League. Επίσης έχει επενδύσει πολλά χρήματα και έχει δείξει μεγάλη αφοσίωση, η οποία έχει εκτιμηθεί.

Ο Στιβ Κούπερ κάνει συχνά σχόλια αναφορικά με το πόσο υποστηρικτικός είναι ο κ. Μαρινάκης και για το ότι πάντα θέλει να βοηθά».




Η Σάρα Κλάπσον σχολίασε και την εμπλοκή του γιου του μεγαλομετόχου της ομάδας, Μιλτιάδη, για την οποίο είπε ότι «είχε μεγάλο ρόλο στον καθημερινό σχεδιασμό της ομάδας αυτή τη σεζόν. Είναι επίσης πολύ δραστήριος στα social media, όπου ανεβάζει συχνά βίντεο από τους πανηγυρισμούς της Φόρεστ στις νίκες».

Όσο για το γεγονός ότι η Νότιγχαμ διοικείται από ιδιοκτήτη που έχει στην κατοχή του και άλλη ομάδα; Κανένα πρόβλημα, καθώς «πιστεύω πως το γεγονός ότι ο κ. Μαρινάκης επενδύει τόσα χρήματα στη Φόρεστ, μετριάζει κάθε ανησυχία σχετικά με το ότι έχει και άλλη ομάδα. Όπως και το ότι ήρθε η άνοδος.

Τα πράγματα είναι τόσο καλά στην ομάδα αυτήν την στιγμή, που οι οπαδοί δεν μπορούν παρά να είναι χαρούμενοι με τη διοίκηση».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x