Αγγλία

Ντε Τζέρμπι: «Χαράμιζα την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής - Σαν εφιάλτης ο πόλεμος στην Ουκρανία»

Ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι σε μια απολαυστική συνέντευξη μίλησε για την ποδοσφαιρική του καριέρα που έληξε... σύντομα, αλλά και τα όσα έχει ζήσει ως προπονητής σε Μπράιτον και Ουκρανία.

Αφοπλιστικά ειλικρινής εμφανίστηκε ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι σε συνέντευξή του στη «Gazzetta dello Sport».

Ο Ιταλός τεχνικός υποστήριξε πως παράτησε την καριέρα ως ποδοσφαιριστής και ξεκίνησε αυτή του προπονητή όταν κατάλαβε ότι… χαραμιζόταν και δεν το διασκέδαζε ιδιαίτερα.

Παράλληλα, μίλησε για τον πόλεμο που βίωσε στην Ουκρανία, λέγοντας πως νόμιζε ότι ήταν ένας εφιάλτης, ενώ αναφέρθηκε στον… ιδανικό γάμο με την Μπράιτον, παρότι αρχικά δεν είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση το αγγλικό ποδόσφαιρο.

«Σε ποδοσφαιρικούς όρους, δεν ολοκλήρωσα τη δουλειά. Σε ανθρώπινο επίπεδο, έμεινα έκπληκτος», είπε αρχικά για το σύντομο πέρασμά του από τη Σαχτάρ που διακόπηκε λόγω του πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία για να συνεχίσει: «Δεν ήξερα τίποτα για τον πόλεμο και τι σημαίνει να φεύγεις από τη μια μέρα στην άλλη. Είσαι υποχρεωμένος να το αποδεχτείς αυτό, αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι αλήθεια ή εφιάλτης. Βλέποντας τηλεόραση, ξέρεις ότι είναι αλήθεια. Πιστεύω ότι η τύχη επιστρέφει αν κάποιος συμπεριφέρεται καλά στη ζωή. Δεν πήγε καλά στην Ουκρανία, αλλά συμπεριφέρθηκα καλά και έτσι έλαβα μια τόσο σημαντική κλήση [σσ. από την Μπράιτον]».

Για τους λόγους που αποδέχτηκε την πρόταση: «Δέχτηκα για δύο λόγους. Πρώτον, είχα μελετήσει την ομάδα και μου άρεσε ακόμα κι αν ήταν λίγο μακριά από τις ιδέες μου. Δεύτερον, η πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον αθλητικό διευθυντή στο Λονδίνο κράτησε πέντε ώρες. Με έκανε να καταλάβω πολλά πράγματα. Αυτή η ομάδα της Μπράιτον είναι πολύ κοντινή σε εμένα, αυτή με την οποία νιώθω ότι συγχρονίζομαι».

Τι τον έχει εντυπωσιάσει στον σύλλογο; «Δεν υπάρχει χάος και μου δίνουν την ελευθερία να δουλεύω όπως θέλω και χρειάζομαι. Τα μέλη του επιτελείου μου, ο Αντρέα Μαλντέρα, ο Μαρσέλο Κίντο και εγώ παρακολουθήσαμε τέσσερα ή πέντε παιχνίδια της Μπράιτον ο καθένας πριν ενταχθούμε. Καταγράψαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και πήραμε την απόφαση».

Στη συνέχεια, παραδέχτηκε πως δεν έβλεπε με καλό μάτι το αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά σύντομα άλλαξε γνώμη…

«Δεν ήταν ελκυστικό, αλλά όταν έφτασα, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Είμαι τυχερός που βρίσκομαι σε μια τόσο δυνατή ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Ευτυχώς, αντικατέστησα έναν προπονητή που είχε κάνει εξαιρετική δουλειά. Τα άλλαξα όλα με τον καιρό, αλλά η ομάδα ήξερε πώς να στέκεται στο γήπεδο και να δουλεύει.

Το πραγματικό μυστικό είναι οι έμπειροι παίκτες που έχουμε εδώ. Ο Λιούις Ντανκ, για μένα, είναι ένας από τους πέντε καλύτερους σέντερ μπακ στον κόσμο. Πασκάλ Γκρος, Τζόελ Φέλτμαν, Άνταμ Γουέμπστερ, Άνταμ Λαλάνα, Σόλι Μαρτς, Τζέισον Στιλ… Η Μπράιτον δεν θα πρέπει να ανησυχεί όταν θα φύγω εγώ, αλλά όταν φύγουν ή αποσυρθούν αυτοί οι παίκτες».


Πότε αποφάσισε, όμως, να γίνει προπονητής και να παρατήσει την καριέρα ως ποδοσφαιριστής;

«Όταν συνειδητοποίησα ότι είχα σπαταλήσει την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι διασκέδασα για δύο ή τρία χρόνια σε μια καριέρα που κράτησε 14 χρόνια. Όταν ξεκίνησα την προπονητική, ήταν σαν μια δεύτερη ζωή για μένα και ήξερα τα λάθη που είχα κάνει. Ένα πράγμα που μου αρέσει είναι να διαχειρίζομαι έναν παίκτη που μπορεί να φαίνεται δύσκολος. Ήμουν το ίδιο ως ποδοσφαιριστής και θυμάμαι ότι ήμουν πιο αποτελεσματικός όταν βρήκα προπονητές που ήξεραν πώς να με αντιμετωπίζουν».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x