Αγγλία

«Ο Τούχελ έπαθε... Σάουθγκεϊτ, η Λίβερπουλ ήταν 1-0 πριν αρχίσουν»: Η ψυχολογική ανάλυση των πέναλτι

Ένας καθηγητής ψυχολογίας με εξειδίκευση στον αθλητισμό είδε αυτά που δεν μπόρεσε να δει το... γυμνό μάτι στα πέναλτι του Λίβερπουλ-Τσέλσι.

Η Λίβερπουλ κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας μετά από 16 χρόνια, λυγίζοντας την Τσέλσι στα πέναλτι και σύμφωνα με τον Geir Jordet, η ψυχολογική προετοιμασία των δύο προπονητών πριν τη ψυχοφθόρο διαδικασία έπαιξε τεράστιο ρόλο.

Ο Νορβηγός καθηγητής ψυχολογίας, με εξειδίκευση στον αθλητισμό, παρέθεσε μέσω Twitter τις παρατηρήσεις του αναφορικά με το τί έκανε σωστά ο Γιούργκεν Κλοπ, σε αντίθεση με τον Τόμας Τούχελ.

Όπως λέει, «ένα λεπτό μετά τη λήξη της παράτασης, ο Κλοπ έχει ήδη επιλέξει τους εκτελεστές του, προσεγγίζει κάθε ποδοσφαιριστή ατομικά και του λέει τι να κάνει. Το κάνει σε τετ α τετ με τον καθένα και τους δίνει τη... διάσημη αγκαλιά του. Η διαδικασία είναι προσωπική, θερμή, στοργική.



Μετά από ενάμιση λεπτό, έχει τελειώσει με αυτό και η ομάδα είναι μαζεμένη. Εκεί, δίνει έναν παθιασμένο λόγο. Στα 1:45, τελειώνει και διαλύει το... μπούγιο. Στα 1:50, ο Τούχελ ακόμα τσεκάρει τις σημειώσεις του και εμφανίζεται εκεί όπου είναι συγκεντρωμένοι οι παίκτες της Τσέλσι.

Περνά 1-2 λεπτά ελέγχοντας ξανά τις επιλογές του, έχοντας δει πιθανότατα ότι στη Λίβερπουλ είναι ήδη έτοιμοι – προτού αυτός ξεκινήσει.

Προχωρά στη μέση ενώ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το πλάνο του.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στον τελικό του Euro. Έχει αργήσει, δεν είναι έτοιμος, αγχώνει την ομάδα σου.

Ο Τούχελ μιλά στους παίκτες του μπροστά σε όλη την ομάδα. Υπάρχει μεγάλη πίεση όταν γίνεται έτσι και οι πιθανότητες για ειλικρινείς απαντήσεις από τους παίκτες μειώνονται.

Τσέλσι-Λίβερπουλ: Η ψυχολογική ανάλυση των πέναλτι

Την ώρα που ο Τούχελ το ψάχνει ακόμα, ο Κλοπ έχει τελειώσει με όλα τα... ηγετικά καθήκοντα και περνά χρόνο εκπέμποντας ζεστασιά, αγάπη και θετική ενέργεια. Μέχρι που προλαβαίνει να ρίξει τα γέλια του με τον Φαν Ντάικ.

Οι παίκτες της Λίβερπουλ έχουν ήδη πάει στη σέντρα και στέκονται από τη μεριά των πάγκων, προκειμένου να μπορούν να πάρουν κι άλλες, νέες οδηγίες από εκεί.

Τα... τέρατα νοοτροπίας του Κλοπ δεν γεννιούνται, φτιάχνονται. Ενεργή προετοιμασία, καταρτισμένη εκτέλεση και ζεστή επικοινωνία προκειμένου να φτιαχτούν τα καλύτερα θεμέλια για καλή εμφάνιση κάτω από μεγάλη πίεση.

Η Λίβερπουλ ήταν ήδη στο 1-0 πριν ξεκινήσουν τα πέναλτι».




Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x